Se polttovälin parina ilmoitettu numerohan ei ole oikkea aukko, vaan aukkosuhde.JL Anttola kirjoitti:Siis syväterävyysalue on sama, jos kuvataan m43 kennolla, 300mm optiikalla ja aukolla 4.0 tai täyskennolla 600mm optiikalla ja aukolla 4.0?
Tuon valkosen linnun taivasta vasten valosana aikana, kun se valo pruukaa tulla ylläältä päin, ja mahanalus on varjossa, näen silmillä kattoen aika tummana. Mutta yli se sitten kait valottuu
Joka saadaan jakamalla polttoväli sillä valoa keräävän reiän halkaisijalla. Siitä se toinen merkintätapa f/"luku x" tulee. (f tarkoittaa polttoväliä optiikasta puhuttaessa)
Valokuvaajat kun aina sotkevat asioita...
300mm F4:llä aukon koko on 75mm
600mm:llä sama aukkosuhde tarkoittaa 150mm aukkoa.
Tuon takia samalle kuvakulmalle eri formaattien objektiivit samalla aukkosuhteella antavat erilaisen syväterävyyden.
Himmentämällä tuo 600mm:n F8:ksi aukon kooksi tulisi sama 75mm.
Ja samalla syväterävyydellä sillä kinokennoisella (täyskenno on markkinoinnin huijaustermi) ei siis ole etua valonkeräyskyvyssä:
F8 aukolla optiikan polttotasolle muodostaman kuvan kirkkaus pinta-alayksikköä kohti on aina neljäsosa F4 aukon muodostamasta kuvasta.
(pitempi polttoväli levittää saman valomäärän isommalle alueelle)
Eli kennon pinta-ala etu häviää himmeämpään valoon.
Samoin kulmahalkaisijaltaan pienintä yksityiskohtaa jonka objektiivi pystyy erottamaan rajoittava difraktio on riippuvainen pelkästä aukon koosta.
Eli samalla syväterävyydellä samalla kuvakulmalla optiikan projisoimassa kuvassa on sama yksityiskohtien maksimimäärä kaikilla formaateilla.
Sitäkään markkinointi ei halua kertoa.
Ja näin lumen ollessa maassa sitä täytevaloa kyllä riittää.
Kesällä on sitten hankalampaa.
Jonka takia luontokuvaajat juuri suosivat iltaa tai varsinkin aamua, jolloin on paljon enemmän sironnutta valoa eikä linnun vatsapuoli ole muutenkaan niin syvällä varjossa valon tullessa matalammalta.