Kryptos kirjoitti:
Ansel Adams teki kuuluistasta "Moonrise, Hernandez" valokuvastaan noin 40 vuoden aikana jatkuvasti uusia ja uusia vedoksia, yhteensä yli 900. Hän käytti erilaisia kehitystekniikoita muokkaamaan kuvan kontrasteja ja valoisuutta, korostaen etualaa, kirkastaen kuuta ja niin edelleen. Kuvasta on erikokoisia vedoksia, koska Adams kasvatti niiden kokoa vuosien varrella. Adamsin itsensä mukaan kuvaa on käsitelty sen ajan tekniikoilla niin paljon, niin monta kertaa, että todennäköisesti kahta samanlaista vedosta tuosta kuvasta ei ole olemassakaan.
Mikä noista 900:sta sitten on se oikea kuva tuosta marraskuun 1. päivän iltapäivästä Uudessa Meksikossa, vuonna 1941?
Joo, mut ei toi nyt ole ihan sama asia kun kuvan manipulointi. Minä en ainakaan tarkoittanut kuvan säätöjä, kuten kontrasti, valoisuus tai dynamiikka. Muutenkin tuo on niin aikansa tekniikasta kiinni, niinkuin aina.
Mutta Adams ei varmaankaan esim lisännyt kuuta kyseiseen kuvaan? Tai muuttanut sen lokaatiota kuvan sommittelussa? Tai isontanut/pienentänyt sitä johonkin vedokseen?
Muutenski on ehkä vähän turha verrata näihin vanhan ajan mestareihin. Homma oli vielä niin tuoretta ja viatonta silloin. Nyt kuvasta on tullut niin arkipäiväistä tavaraa. Valokuvia otetaan varmaan miljoona joka päivä tällä planeetalla. Kuvallista informaatiota tulee joka tuutista.
Niin mielestäni just tässä ajassa olisi hyvä, että aito valokuva pitäis rotinsa, back to basics. Valokuva joka ei valehtelisi. joka ei olisi vain jotakin digitaalista simulaatiota. nyky immeinen on muutenkin niin vieraantunut todellisuudesta. feikkinewssiä tulee ja menee, eikä me parat oikein tiedetä mikä on totta ja mikä ei.
Ei se nyt vielä ole kovin paha jos kuvaa Rawin sijasta jeepeggiä. Ja jos on valinnut kamerasta siihen mielestään 'sopivan' väriavaruuden yms.
Mutta tää depatti tais lähtee siitä keinotekoisesta bokehista. ja siitä miten nykyaikainen tekoäly osaisi luoda kuvaan hyvinkin fantzun ja luonnollisen oloisen bokeen.
Siinähän ei varsinaisesti manipuloitaisi kuvan sisällön kannalta mitään merkittävää, vaan summennettaisiin lähinnä taustaa, jota voisi verrata siihen että kuvaaja sumentaisi taustaa luonnollisin keinoin käyttämällä isompaa aukkoa objektiivista.
Silti. Jotensaki tahtoisin olla sen verran puhdasoppinen valokuvan tekijä, että käyttäisin optiikkaa sen suomalla aidolla tavalla, enkä lähtisi sumentelemaan taustaa kehittyneen kuvankäsittelyn avuin. Sen verran aitoa asiaa toivoisin vielä olevan valokuvauksessakin.