Kumpikohan se nyt olisi parempi ilmaisu ppi vai dpi? Minusta dpi (dots per inch) kuuluu printtereihin, joista suurimmassa osassa - ajatellaan vaikkapa mv-laseria - kuva muodostuu konkreettisesti pisteistä, joilla ei ole muuta arvoa kuin että siinä on piste tai ei ole. 1200 dpi:n laseri pystyy luomaan tuumalle 1200 mustaa tai "valkoista" pistettä. Se montako erilaista sävyä pystytään ilmaisemaan on kiinni pikselin eli "solun koosta" - esim. 12x12 pisteestä muodostuva pikseli luo 144 harmaasävyä, mutta silloin "resoluutio" on enää 100 pikseliä tuumalle.Eilen avustin työajan jälkeen vähän diojen skannauksessa. Laite oli Canon 8000f, dioja mahtui yhdellä kertaa 4 kpl. Automaattiasetuksilla tuli yllättävän hyvän näköistä jälkeä, 1.200 dpi näytti järkevimmältä tarkkuudelta (vähän yli 1.500 x 1000 pikseliä). 1.800 dpi oli jo 100%:lla vähän sumean näköistä ja skannausaikakin kaksinkertaistui. Pöly- tai muita -hiukkasia en huomannut. Päällä oli kyllä pölynpoisto.
Skannereissa ja kameroissakin tarkoitetaan pikselillä yksittäistä "solua", jolla on oma valoisuus- ja väriarvo. Kolmen megapikselin kamerassa on oltava 3x2000x1500 valoherkkää pistettä (yksinkertaistamisen vuoksi ajattelin vain rgb-kennona). Noistakin pisteistä jokainen pystyy aistimaan valoisuusarvon vaihtelun eli ne vastaavat mustavalkolaserin "solua" eli pikseliä.
Luvut ja vastaavuussuhteet menevät helposti sekaisin. Auttaisiko, jos käytettäisiin dpi-arvoja vain printtereiden kohdalla. Ehkä niidenkin kohdalla olisi parempi kertoa suoraan mikä on "resoluutio" eli pikseliä tuumalla tai linjoina millille tai muulla selkeällä tavalla.