Järkkärien käyttöikä

Canon EOS R, 1D, 5D, Nikon Z7/Z6,D500/D5/D7200/D750/D810/Df/D610, Fuji S2/S3 Pro/XT-n, Olympus Pen-F, M10, M5, Pentax K D ja ist D-sarja, Sony A7/A9 jne.
Ronkka
Viestit: 22
Liittynyt: Elo 23, 2004 17 : 27

Järkkärien käyttöikä

Viesti Kirjoittaja Ronkka »

Parista lähteestä olen kuullut sulkimien hajoamisesta (Canon) ja muista ongelmista jotka ilmenevät ihan ajan myötä tuhansien klikkien jälkeen. Onko näissä huhuissa mitään perää, vai valmistaudunko käytettyä kameraa ostaessa jo ensimmäiseen korjaukseen? Erityisesti takuuttomat pelottavat kovasti...

Puhutaan nyt siis niinsanotusta normaalikäytöstä. Kuinka paljon kuvaamista nykyiset DSLR kamerat kestävät ja mikä hajoaa ensimmäisenä? Mikään elektroniikka varsinkaan näinä tusinatuotannon vuosina ei ole ikuista. Uudenkarheita videoita, stereoita ja telkkareita takuuhuoltoon kärrätessä muistelen niitä 80-luvun vempeleitä, jotka pelaavat vielä tänäkin päivänä.
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
fangio
Viestit: 1834
Liittynyt: Loka 05, 2003 8 : 51

Viesti Kirjoittaja fangio »

Vihdoinkin kunnon theadi.

Tähän tulee kohta 176 ihmistä, jotka kertovat, että ei kannata ostaa käytettyjä ja että sulkimet hajoaa, mutta äärimmäisen vähän oikeasti tapaa tyyppejä, jotka kuvaamalla ovat saaneet kamerasta jotain rikki. Kehnosta laadusta johtuvat takuukorjaukset eivät kuulu tähän sarjaan.

Itse olen ostanut lähes kaikki välineet käytettyinä. Kovassa käytössä ovat olleet ja joskus varmaan hajoavat, mutta pidän silti ainakin Canonin järkäreitä huomattavan kestävinä.

Ja montako laukausta? Vanhemmassa kamerassa, joka on nykyään kakkoskamerana, on ainakin yli 50 000 laakia takana. Saattaa hajota huomenna, mutta saattaa toimia vielä parin vuoden päästäkin. Tai miksei kymmenen.
kaptah
Viestit: 1561
Liittynyt: Huhti 08, 2004 18 : 00

Viesti Kirjoittaja kaptah »

Viimeksi muokannut kaptah, Tammi 11, 2013 4 : 15. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
bse
Viestit: 751
Liittynyt: Huhti 22, 2003 10 : 55
Paikkakunta: Naantali ja Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja bse »

Minulla on sellainen mielikuva, että suljin on se joka pitkän käytön jälkeen sitten lopulta *tappaa* kameran. Käytin tällaista sanamuotoa, koska yleensä silloin kun se tapahtuu on markkinoilla taas tapahtunut ja sulkimen korjauksen sijaan rupeaa usein harkitsemaan uutta kameraa.

1Ds ja E-1 suljin on mitoitettu 200.000 laakille.
Sony A7R IV
Sony FE 20 mm F1,8 G
KaS
Viestit: 20
Liittynyt: Heinä 01, 2003 21 : 42
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja KaS »

Eiköhän nykyään voisi ajatella niin, että DSLR ostetaan ehkä noin 2-4 vuoden käyttöön. Sen jälkeen viimeistään tekniikka on jo ajanut sen verran pahasti ohitse, että uuden ostoon on jo aikamoinen motivaatio (tällöin tietysti vanha malli voidaan jättää vararungoksi). Täälläkin foorumissa on näkynyt kirjoituksia tyyliin "... kun malli XYZ tulee ulos, ostan sen ja se saakin sitten riittää 5-10 vuodeksi", mutta tuollainen ajatusmalli ei toimi DSLR-kameroiden kohdalla. Kehitys on vielä niin nopeaa, että säännöllisille päivityksille on selkeä tarve toisin kuin esimerkiksi perinteisillä järjestelmärungoilla.

Mutta kyllä DSLR-rungon pitäisi kestää ainakin tuohon päivitystarpeeseensa asti. Meikäläisellä on Canon 10D, noin 11000 kuvaa otettu, ei vielä tarvetta huoltoon (kop kop). Kenno kylläkin kaipaisi puhdistusta.
fangio
Viestit: 1834
Liittynyt: Loka 05, 2003 8 : 51

Viesti Kirjoittaja fangio »

KaS kirjoitti:Eiköhän nykyään voisi ajatella niin, että DSLR ostetaan ehkä noin 2-4 vuoden käyttöön. Sen jälkeen viimeistään tekniikka on jo ajanut sen verran pahasti ohitse, että uuden ostoon on jo aikamoinen motivaatio...
Mutta eihän tämä tarkoita, että kameran tarina olisi lopussa. Maailmassa on miljoonia ihmisiä, jotka eivät mitään ymmärrä eivätkä välitä laitteista, kunhan niillä saa kuvia. Työpaikallani jotkut ottavat yhä kuvia kameralla, jossa kuvat menevät korpulle. (!!!!) On kuulemma kätevää.
Meikäläisellä on Canon 10D, noin 11000 kuvaa otettu, ei vielä tarvetta huoltoon (kop kop). Kenno kylläkin kaipaisi puhdistusta.
Anna palaa vaan. Kyllä sen ainakin 50 000 kertaa pitäisi kestää. Ja kennon puhdistus taas ei ole mikään mystinen toimenpide. Ei muuta kun siivoamaan.
jtervo
Viestit: 295
Liittynyt: Heinä 12, 2003 10 : 58

Viesti Kirjoittaja jtervo »

KaS kirjoitti:Eiköhän nykyään voisi ajatella niin, että DSLR ostetaan ehkä noin 2-4 vuoden käyttöön. Sen jälkeen viimeistään tekniikka on jo ajanut sen verran pahasti ohitse, että uuden ostoon on jo aikamoinen motivaatio (tällöin tietysti vanha malli voidaan jättää vararungoksi). Täälläkin foorumissa on näkynyt kirjoituksia tyyliin "... kun malli XYZ tulee ulos, ostan sen ja se saakin sitten riittää 5-10 vuodeksi", mutta tuollainen ajatusmalli ei toimi DSLR-kameroiden kohdalla. Kehitys on vielä niin nopeaa, että säännöllisille päivityksille on selkeä tarve toisin kuin esimerkiksi perinteisillä järjestelmärungoilla.
Jep. Uskon, että lähitulevaisuudessa kehitystä tulee tapahtumaan ennen kaikkea kohinan poistossa. Ja täyskokoiset kennot tulevat ennen pitkää myös halvimpiin malleihin. Eli entistä vähemmän kohinaa.
kaptah
Viestit: 1561
Liittynyt: Huhti 08, 2004 18 : 00

Viesti Kirjoittaja kaptah »

Viimeksi muokannut kaptah, Tammi 11, 2013 4 : 15. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
nieppi
Viestit: 2330
Liittynyt: Maalis 09, 2003 20 : 55
Paikkakunta: Kirkkonummi

Viesti Kirjoittaja nieppi »

kaptah kirjoitti: Kuvaajan mukavuutta uusi runko voi parantaa mutta hieman kärjistettyä on kutsua sitä tarpeeksi.
No mutta eikös kukin luo itse itselleen ne tarpeet, ja saattaapa löytyä jopa koku kelle tarpeet tulevat ympäristöstä
kaptah
Viestit: 1561
Liittynyt: Huhti 08, 2004 18 : 00

Viesti Kirjoittaja kaptah »

Viimeksi muokannut kaptah, Tammi 11, 2013 4 : 15. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
fangio
Viestit: 1834
Liittynyt: Loka 05, 2003 8 : 51

Viesti Kirjoittaja fangio »

kaptah kirjoitti:Pitäisikö alkaa kritisoimaan ympäröivää yhteiskuntaa ;)
Älä kritisoi, vaan kiitä ja nauti!

Osta, osta, osta, osta....
bse
Viestit: 751
Liittynyt: Huhti 22, 2003 10 : 55
Paikkakunta: Naantali ja Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja bse »

fangio kirjoitti:
kaptah kirjoitti:Pitäisikö alkaa kritisoimaan ympäröivää yhteiskuntaa ;)
Älä kritisoi, vaan kiitä ja nauti!

Osta, osta, osta, osta....
Kohta ihmiset rupeaa vaihtaan asuinpaikkaa yhtä useasti kuin kameroita, jos saatte tän trendin alkuun.. :P
Sony A7R IV
Sony FE 20 mm F1,8 G
euka
Viestit: 286
Liittynyt: Elo 18, 2003 16 : 32

Viesti Kirjoittaja euka »

Puhuttiinhan täällä aiheesta melkein puoli sivua...

Itsellä tulee kuvia otettua nykyisin ehkä max 400 kuussa, kun pahimmat räpsyt on jäänet pois. Käytännössä kvanonilla taitaa olla täyskoon digijärkkäri kuluttajahinnoilla markkinoilla ennen kuin tuossa lasahtaa suljin. Ennen en ole ajatellut kameraa vaihtaa. Mulle taas on aivan sama onko se kuluttajahinnoilla oleva joku vanha käytetty 1Ds vai jokin uusi malli.
adapteri
Viestit: 6406
Liittynyt: Touko 27, 2003 12 : 25
Paikkakunta: Takapajula
Viesti:

Viesti Kirjoittaja adapteri »

kaptah kirjoitti:Pitäisikö alkaa kritisoimaan ympäröivää yhteiskuntaa ;)
Kritisoi ihmeessä, ota kriittisesti kantaa ottavia kuvia. Lehdistö kaipaa sellaisia. Älä säästele sitä kameraasi, vaan mene kritisoimaan.


Minäkin muuten kritisoisin yhteiskuntaa, mutta olen jo liian kyyninen siihen.
FotAri
Viestit: 310
Liittynyt: Maalis 01, 2004 22 : 22

Viesti Kirjoittaja FotAri »

KaS kirjoitti:...kun malli XYZ tulee ulos, ostan sen ja se saakin sitten riittää 5-10 vuodeksi", mutta tuollainen ajatusmalli ei toimi DSLR-kameroiden kohdalla...
Näinhän se näyttää olevan.
10D:n ostin 2003 vuoden alussa sitä ennen olin käyttänyt "kemikaalijärkkäriä" ja 2 MP Sonyn digipokkaria. Ajattelin että 10D:llä pärjäilen 5-6 vuotta.
Kuinkas ollakkaan vaatimukset laitteen vesi- ja pölytiiviyden osalta ja nopeamman ja tarkemman AF:n osalta ajoivat 10D:n ohitse omassa käytössäni ja nyt sitä sitten on 1DMKII kohta kädessä :)
Kyllä se 10D:n on kuitenkin vielä kovassa käytössä ja omassa taloudessa ja toisinaan hyvänä backup-kamerana reissuissa.
Olen myös luopunut ajatuksesta että DSLR kamerat olisivat kuin filmirungot: osta yksi hyvä ... se kestää ikuisuuden.
Tulen ostamaan FF sensorisen rungon heti kun hinta putoaa alle 4 kEuron. Vanhat rungot jäävät aina varalle tai rinnalle. vanhentuvalle mallille löytyy aina käyttöä/käyttäjiä. Sen verran tuoreita tapauksia ne kuitenkin ovat tässä tekniikassa.
To be a Photographer all the necessary equipments are:
Brains as a Camera and
Eyes as Lenses.
Then what you only need more are Artistic Inclinations.
JuhaH
Viestit: 2332
Liittynyt: Tammi 13, 2003 9 : 22
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja JuhaH »

Mielestäni tuo MkII:n 1.3x croppi on aika optimaalinen. Se tuo pienen boostin telepäähän, mutta silti laadukkaan laajkulman saa hankittua kohtuu edullisesti (17-40mm@22-52mm). Itse olen kyllä vakaasti vieläkin sitä mieltä, että kuvaan tuolla MkII:lla todella piiitkään, vaikkei kukaan minua uskokaan. (toisaalta kuvasin pitkään FD-canonillakin juurikaan edes haaveilematta EF-rungosta) MkII:ssa yhdistyy ensimmäistä kertaa huippufilmirungon ja digin ominaisuudet. 300D oli liian puutteellinen ja keskisarjalaisten kanssa olisi kuitenkin joutunut rungonpäivityskierteeseen. Säänkestolla oli myös erittäin iso merkitys runkoa valitessani.
spege
Viestit: 11340
Liittynyt: Loka 07, 2003 9 : 18
Paikkakunta: Suur-Sawo

Viesti Kirjoittaja spege »

JuhaH kirjoitti:Mielestäni tuo MkII:n 1.3x croppi on aika optimaalinen.
Mielestäni kaikkein paras ratkaisu olisi täysikokoinen (24x36 mm) kenno, jossa olisi mahdollisuus kuvata tarvittaessa (teleillä) vain kennon keskiosalla (kuten Nikon D2X:ssä).

Hyvä ja todennäköinen tulevaisuuden ratkaisu Canonillakin on VAIN YKSI PRO-RUNKO, jossa on täysikokoinen kenno ja mahdollisuus kuvata esim. 1,6-x cropilla. Näin esim. urheilukuvaaja saa kätevästi 300 mm objektiivista n. 500 mm vastaavan kuvakulman.

Ja kuten Nikon D2X:ssä, sarjakuvausnopeus saataisiin suuremmaksi vain kennon keskiosalla kuvaamalla. Tuo Canonin uusi EOS-1DS MarkII olisi lähes täydellinen kamera kaikille kuvaajille, jos siinä olisi toteutettu tuo croppimahdollisuus. Nyt sen sarjakuvausnopeus on "vain" 4 k/s ja RAW-puskuri 11 kuvaa.

Actionkuvaajat kaipaavat varmasti suurempaa nopeutta.
* Suur-Sawon valtakunnan ja DC.net kansan valokuvamarsalkka *
kohan
Viestit: 12556
Liittynyt: Helmi 21, 2004 15 : 02
Paikkakunta: Keuruu

Viesti Kirjoittaja kohan »

spege kirjoitti:
JuhaH kirjoitti:Mielestäni tuo MkII:n 1.3x croppi on aika optimaalinen.
Mielestäni kaikkein paras ratkaisu olisi täysikokoinen (24x36 mm) kenno, jossa olisi mahdollisuus kuvata tarvittaessa (teleillä) vain kennon keskiosalla (kuten Nikon D2X:ssä).

Hyvä ja todennäköinen tulevaisuuden ratkaisu Canonillakin on VAIN YKSI PRO-RUNKO, jossa on täysikokoinen kenno ja mahdollisuus kuvata esim. 1,6-x cropilla. Näin esim. urheilukuvaaja saa kätevästi 300 mm objektiivista n. 500 mm vastaavan kuvakulman.

Ja kuten Nikon D2X:ssä, sarjakuvausnopeus saataisiin suuremmaksi vain kennon keskiosalla kuvaamalla. Tuo Canonin uusi EOS-1DS MarkII olisi lähes täydellinen kamera kaikille kuvaajille, jos siinä olisi toteutettu tuo croppimahdollisuus. Nyt sen sarjakuvausnopeus on "vain" 4 k/s ja RAW-puskuri 11 kuvaa.

Actionkuvaajat kaipaavat varmasti suurempaa nopeutta.
Se on vähän itsepetosta koko kamerassa croppaaminen. Parempi tehdä nopea täyden kennon kamera ja croppailla ja sommitella photarissa kuva kohdalleen kun on varaa.
Taitaa olla Nikonin hätävara koko APS kennon croppaaminen että saadaan spekseihin kuvanottonopeutta.
joonal
Viestit: 348
Liittynyt: Syys 27, 2003 17 : 24

Viesti Kirjoittaja joonal »

spege kirjoitti: Hyvä ja todennäköinen tulevaisuuden ratkaisu Canonillakin on VAIN YKSI PRO-RUNKO, jossa on täysikokoinen kenno ja mahdollisuus kuvata esim. 1,6-x cropilla. Näin esim. urheilukuvaaja saa kätevästi 300 mm objektiivista n. 500 mm vastaavan kuvakulman.
bad business.
Miksi tarjota ammattilaisille vain yhtä runkoa, joka osaa kaiken, kun voi "pakottaa" heidät hankkimaan useamman jakamalla eri ominaisuuksia mallien kesken?
mvuori
Viestit: 2725
Liittynyt: Marras 29, 2003 13 : 50

Viesti Kirjoittaja mvuori »

spege kirjoitti:Hyvä ja todennäköinen tulevaisuuden ratkaisu Canonillakin on VAIN YKSI PRO-RUNKO,
Ajatus on yhtä todennäköinen kuin että kaikenlaisille ammattiautoilijoille sopisi yksi autonrunko, olkootpa sitten taksikuskeja, rekkamiehiä tai F1-kuljettajia. Kaikilla elämänalueilla kehitys tuottaa jatkuvasti lisää variaatioita, eikä toisinpäin - ja ihan syystä.
Matti Vuori
Vastaa Viestiin