Värien säätö ja WhiBal

Mitä ne ovat, missä käytetään, miten käytetään, mistä saadaan, miksi käytetään
kohan
Viestit: 12556
Liittynyt: Helmi 21, 2004 15 : 02
Paikkakunta: Keuruu

Värien säätö ja WhiBal

Viesti Kirjoittaja kohan »

Pähkäilen ja yritän itselleni selventää oikeaa ja mahdollisimman selkeätä tapaa saada kuvaan haluamansa värisävyt. Jossain määrin haluaisin pitäytyä myös mitattavien suureiden parissa. Mutta miten mitata kun värit ja värien aistiminen on hyvin subjektiivinen käsite. Värien näkemistä ja näkemisen ymmärtämistä voi tietenkin ja pitääkin kehittää mutta mitkä on ne oikeat menettelytavat edetä asiassa.
Ennen oli paljon yksinkertaisempaa kun todettiin vain että nämä on Kodachromen ja nämä Fujin värejä, eikös olekin komeat sävyt. Mutta asiaan...

Työkaluina rawmuunnin RSP + Color Engine, PS CS2 ja WhiBal.
-Kuvataan setti kuvia ja niihin mukaan kuva jossa on WhiBal mukana.
RSP:
-Kuvia käsitellessä säädetään valkotasapaino (Color Temperature ja Tint) WhiBalin avulla samoiksi kaikissa kuvissa.
-Curves ja Levels säädöllä kuvan mustan pään tummuus ja vaalean pään kirkkaus. Curves säädöllä voi sitten säätää kuvan kirkkautta tumman ja vaalean pään väliltä. Levels säätöä käytän harkiten ja yritän arvioida esim. kuinka tummaa mustan pitää olla ja kuinka vaaleata vaaleimman sävyn. Aina ei tarvitse reunoja vetää leikkautumispisteeseen saakka.
-Color säädöissä saturation ja vibrance sen mukaan kuinka imelät värit haluaa lopulliseen kuvaan. Toki tätä voi myöhemmin säätää Photoshopissakin. Vaikeimpana osuutena on arvioida Color Balance sellaiseksi kuin värit oikein näyttivät kuvaushetkellä tai arvioida minkälaisen väritasapainon lopulliseen kuvaan haluaa jättää (Tone ja Density säädöt).

Tietenki kuvan kaikki perussäädöt valotuksen korjaus ja täytevalolla varjojen avaus kuuluu tehdä ennen näitä värihommia.

Sitten kuvan muunto 16 bit tiff ja ProPhoto RGB väreinä Photoshop:in jossa lopullinen kuvan veivaaminen käyttökohteen mukaan. Aika hyvin RSP:llä on saanut kuvan värit sellaiseksi ettei niihn ole Photarissa tarvinnut koskea.

Kuvien valaistus on loisteputkella olevalla kohdevalaisimella.
Kameran AWB

Kuva

Säädetty valkotasapaino
Kuva
...kuvia lisätään myöhemmin...
http://kohan.1g.fi/
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
OskuK
Viestit: 34035
Liittynyt: Joulu 22, 2003 20 : 05

Viesti Kirjoittaja OskuK »

Jos kohde on näyttösi viesessä ja näyttösi on säädetty, niin asia on helppo: jos noista on jompi kumpi kuva on nyt saman näköisinen näytöläsi kuin se aito tilanne, niin olet tehnyt säädön oikein. Jos ei, niin olet säätänyt sen johonkin muuhun tavoitteeseen. Vrt. haluamaksesi. Vertailua voit tehdä vain, jos näet kummatkin samalla kertaa.

Waldo's Peoplen Waldo:

"Itseensä pitää luottaa, eikö niin?"
kohan
Viestit: 12556
Liittynyt: Helmi 21, 2004 15 : 02
Paikkakunta: Keuruu

Viesti Kirjoittaja kohan »

OskuK kirjoitti: Vertailua voit tehdä vain, jos näet kummatkin samalla kertaa.
Tässähän tämän säätämisen ikuinen problematiikka onkin. Ihmissilmä on hyvä vertaamaan mutta ilman verrokkia altis hyväksymään oikeaksi hyvinkin vaihtelevia tuloksia.
Tietenkin jos on omaksunut jo hyvän arviointikyvyn, harjaantuneen silmän, sille mitä on kuvan väreiltä, tunnelmalta hakemassa niin silloin ei varmaan ole vaikea arvioida oikein.

Eli tuossa haen menetelmää millä saa varmemmin tasapainoiset värit aikaiseksii.
Kannattaako hakea ensin valkotasapaino harmaakortin mukaan oikein ja sitten muuttaa väritasapainolla värit tunnelman mukaiseksi? Harjoitukset jatkuvat...
...kuvia lisätään myöhemmin...
http://kohan.1g.fi/
Vastaa Viestiin