E-1 seuraa Foveonin jalanjälkiä

Canon EOS R, 1D, 5D, Nikon Z7/Z6,D500/D5/D7200/D750/D810/Df/D610, Fuji S2/S3 Pro/XT-n, Olympus Pen-F, M10, M5, Pentax K D ja ist D-sarja, Sony A7/A9 jne.
Vastaa Viestiin
M.B.
Viestit: 991
Liittynyt: Tammi 10, 2003 7 : 24
Paikkakunta: Vantaa

E-1 seuraa Foveonin jalanjälkiä

Viesti Kirjoittaja M.B. »

Digit.no, Olympus E-1, betatesti. Hyvin suunniteltu, ajateltu ja toteutettu kokonaisuus. Heikkoja kohtia ei löytynyt. Uuteen objektiivikokoon sitoutumisessa ei liene paljoa riskiä, kun Kodak ja Fujfilm ovat jo antaneet siunauksensa konseptille. Pentax ja Minolta seurannevat esimerkkiä.
No huhhuh, ei voi muuta sanoa. Tässä olisi hieman toisenlainen näkökulma:

Hypetystä Olympuksen webbisivulta: "Together with Kodak, our vision was to produce a new generation of professional digital SLRs. We saw that existing systems on the market, which combined analogue and digital technology, suffered from losses in performance." Elikkä nykyiset Canonin ja Nikonin mallistot imee ja Oly tulee ja pelastaa ammattikuvaajat ensimmäisellä oikeasti riittävän hyvällä kameralla; 1/180 s salamasynkka, ällistyttävät 5 megapikseliä, huikeat 3 AF sensoria, jopa 28 mm (vastaava) laajakulmaoptiikka jne.

Minusta Olympuksen hypetys on mennyt pahasti yli ihan samaan tapaan kuin Foveonilla. Foveon lupaili liikoja (halvempaa hintaa, parempaa väritoistoa ja herkkyyttä, vähäisempää kohinaa jne.) ja väitti itseasiassa valtaavansa markkinat Bayer-ratkaisuilta parin vuoden kuluessa. Vaan kuinkas kävikään; ensimmäinen iteraatio on vielä kaukana täydellisyydestä ja Foveon/Sigma saa nyt maksaa katteettomista lupauksistaan - vain muutama fanaatikko jaksaa enää uskoa kameran tulevaisuuteen. Olympus on jo hyvää vauhtia suorittamassa vastaavaan mediaitsemurhaa.

Olympus mainostaa kovasti myös Kodakin sitoutumista järjestelmäänsä, mutta Kodak taitaakin katua puheitaan ja on viime aikoina pitänyt kovin matalaa profiilia asian suhteen. Myöskään Fujin osallistumisesta en ole nähnyt mitään huhuja/toiveajattelua kummempaa.

Minoltan ja Pentaxin hyppäämisellä mukaan 4/3 -kelkkaan spekuloitiin noin vuosi sitten. Aika hyvin on artikkelin kirjoittajalla ollut laput silmillä, jos hän ei vielä ole kuullut Pentaxin digijärkkäristä - Pentax on selvästi linjansa valinnut ja siinä ei 4/3-formaatilla ole mitään osaa. Mikään yllätys tämä ei ollut, koska Pentaxilla oli jo AF-objektiiveja markkinoilla. E-1 on niin "fiksusti" (suurempi etäisyys bajonetin ja "filmitason" välillä) suunniteltu, ettei kinokameroiden objektiiveille liene mahdollista rakentaa sovitinta.

Minoltalla on aika lailla vastaava tilanne, joten Minoltan hyppääminen mukaan 4/3-kelkkaan on hyvin epätodennäköistä. Sitäpaitsi, Olympus haluaa pitää langat tiukasti käsissään, vaikka mielellään mainostaakin konseptin avoimuutta. Bajonetin tarkat speksit ovat kuitenkin salaisuuksia, joihin päässee käsiksi vain ryhtymällä Olympuksen vasalliksi.

Leveistä puheista huolimatta 4/3-konsepti jää - ainakin alkuvaiheessa- yksinomaan Olympuksen harteille. Jos Olympukselta loppuu rahat/usko kesken, jäävät kameran ostaneet tyhjän päälle.
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
MattiH
Site Admin
Viestit: 6425
Liittynyt: Tammi 08, 2003 20 : 57
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja MattiH »

Itse olen samaa mieltä kanssasi, koko ajatus oli alkuaankin kuolleena syntynyt. Viime kuukausien hintaromahdusten myötä on vaikea uskoa tällä konseptilla olevan edes taloudellisessa mielessä tulevaisuutta.

Toisaalta aika moni Olympus E-10/E-20 -sarjan käyttäjä oli kameraansa todella tyytyväinen. Veikkaanpa, että moni tällaisen omistanut/omistava aikoo hankkia Olympus E-1:n.

Jollei Olympus E-1:lle saada riittävää määrää ostajia (niin kuin vähän näyttää), niin 4/3-konseptin tulevaisuus on vähintäänkin vaakalaudalla.

P.S. lisäsin tuonne uutispuolelle vähän kritiikkiäkin...
adapteri
Viestit: 6406
Liittynyt: Touko 27, 2003 12 : 25
Paikkakunta: Takapajula
Viesti:

Viesti Kirjoittaja adapteri »

Ilmeisesti hinta tulee olemaan se asia, joka loppujen lopuksi sanelee Olympuksen menestyksen. E-1:n kenno lienee pienempi kuin Canonin DSLR:ien kennot. Se on kuitenkin suurempi kuin digipokkarien kenno. Jos tuo koko mahdollistaa kennon tuottamisen selvästi alle Canonin kennon tuotantokustannusten, Oly voi myydä järkkäriään niin halvalla, että se menestyy. Kyllä minä voisin tuollaisen ostaa 700 eurolla....

Pertti
Kipe
Viestit: 944
Liittynyt: Tammi 10, 2003 9 : 52
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Kipe »

MattiH kirjoitti:Toisaalta aika moni Olympus E-10/E-20 -sarjan käyttäjä oli kameraansa todella tyytyväinen. Veikkaanpa, että moni tällaisen omistanut/omistava aikoo hankkia Olympus E-1:n.
Minä olen tällainen Matin tarkoittama tyytyväinen E-20 käyttäjä. Olen käyttänyt digitaalikameraa yli 10 vuotta, mutta vasta Uzin ostamisen jälkeen annoin pölyttyneen järkkärin leluksi. Kompakti kamerassa on paljon hyviä puolia: aina on mukana valovoimainen linssi ja kohtuullinen zoomi ja - minulle hyvin tärkeä asia - tuttu ja turvallinen tekniikka, jossa kenno pysyy puhtaana. Ainoa häiritsevä asia on pienestä kennosta johtuva kohina ja polttoväli (lisukkeilla 28 mm, 35-140 mm, 200 mm ja 420 mm, mutta lisäkkeet ovat kömpelöitä käyttää).

Luulen, että kaltaisiani kuvaajia on paljoin. Meillä on lähes kaikki kameran lisukkeet (minulla molemmat tele- ja laajakulmalisäke, Uzista salama FL-40, lankalaukaisin …), joiden yhteenlaskettu hinta vastaa ainakin E-1:ä ja paria halvempaa linssiä. Vuoden kuluttua olen ostanut uuden kameran, jos järjestelmä osottautuu elinkelpoiseksi; ainakin jos joku tekee halvempia linssejä E-1:lle. Olympuksen kohtalonkysymys on saada niin paljon kameroita kaupaksi, että mahdolliset asiakkaat uskaltavat ostaa kameran. Jos ostaisin 7000 euron putken, joka ei kohta sopisi mihinkään kameraan, saisin kuulla siitä vielä omissa hautajaisissani :-(
mitts
Viestit: 114
Liittynyt: Tammi 14, 2003 12 : 16
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja mitts »

(en kyllä tajua, että miksi tämä keskustelu on Palaute-osiossa)

Kyllähän siinä 4/3:ssa on konseptina järkeä:
- Avoin standardi voisi tuoda useamman valmistajan yhteen, josta seuraisi kaikkille skaala-hyötyjä ja sitä kautta kaikille kilpailukykyisempi hinta = parempi kilpailukyky verrattuna esim Canon:iin (usein markkinajohtajalla on "oma speksi" ja sitten pienemmät tekijät yrittävät juuri saada aikaan standardin, jotta muut voivat "kimpassa" taklata markkinajohtajan)
- Pienempi koko voisi olla avain päästä sitten vaikka paremmin kuluttajamarkkinoille, jossa parin kilon kaulassa roudaaminen ei ehkä pitkän päälle innosta, samaten pienemmästä koosta saisi myös kustannusetuja, esim paremman kennon saannon kautta.

Eri asia on sitten, pystyykö Oly homman viemään läpi. Tosin olen kyllä sitä mieltä, että jopa vannoutuneimman Canonistin ja Nikotinistinkin kannattaisi toivoa, että Oly onnistuu; siitä seuraava lisääntynyt kilpailu koituisi myös muiden kuin Olyn ostajien eduksi.

Olen kyllä ekan kirjoittajan kanssa samaa mieltä siitä, että Olyllä on tällä hetkellä aikamoinen media/imagoriski vetämässä: uudessa kamerassa "kaiken" piti olla parempaa kuin muissa, ja jos sitten tosiaan odotukset alitetaan liikaa, niin siitä ei hyvää seuraa 4/3:lle, nythän alustavat vertailut indikoisivat ainakin pienoisia kohina-ongelmia verrattuna muihin järkkäreihin. Samaten 4/3:n paljon mainostettua "suoran valon tarkkuusetua" ei ainakaan ihan alustavat testit ole voineet verifioida, tarkkuus näyttänee about samalta kuin muissa järkkäreissä, ei ainakaan paremmalta. Jos Oly pitää vielä lokakussa nyt ilmoitetun hintatason, niin kyllä sitä tullaan raasti vertaamaan 10D:hen ja silloin sille Olyn lisähinnalle olisi paras löytyä katetta! (Tosin hieman sama tilanne oli ton 5050:n kanssa, kun se oli tulossa markkinoille, niin ekat arviot kertoivat kohinaongelmasta, ja nyt sitten tuotantokoneiden osalta tilanne näyttää olevan kunnossa)?

Selkeästi Oly haluasi takaisin järkkäbusinekseen mukaan. Jonkun aikaa poissa olleena sillä on kyllä mukaan tulossa iso businessriski!
Håkan Mitts
Olympus E-M1 ja Olympus E-M1 mk ii
Tapiol2003
Viestit: 2202
Liittynyt: Syys 28, 2003 16 : 03

Viesti Kirjoittaja Tapiol2003 »

Minulla on vähän sellainen tunne, että tämä projekti on Olympuksen kameroiden kohdalla kohtalon kysymys. Joko on järkkärikilpailussa mukana tai sitten vaipuu unholaan.

Olympus on aina tehnyt myös muita pienempiä kameroita ja saavuttanut niillä jalansijaa ja hyvän maineen. Ne on usein koettu hyvin sympaattisiksi tuotteiksi. Eikä sovi unohtaa, että yli 20 miljoonan myydyn M:ju -kompatin kautta on tuotemerkki peruskuluttajan tuntema.

Hyvä maine perustuu myös osaltaan Zuikon optiikkaan, josta ei ole pahaa sanottavaa. Ja siksi on mukaan lähdettävä viimeistään nyt, kun asiakaskunnassa on vielä henkilöitä, jotka ovat kuvanneet / kuvaavat edelleenkin OM-sarjan rungoilla ja Zuiko-objektiiveilla.

Hintataso on kyllä aika kova. Kamera + zoom maksaa 2500 - 2600 euroa, josta rungon osuus (sitten kun sitä erillisenä saa) on kalliimpi kuin esim. EOS 10D tai Nikon D100. Sen sijaan Olyn 14-54 asph. objektiivia ei voi verrata esim. Halpis-Canoniin, vaan minusta se on enemmänkin samalla viivalla vaikkapa Nikonin AE-S 28-85 ED:n kanssa. Samalla tavoin Canonilta kilpailuasetelma koskisi lähinnä 10D + 28-105 USM tai 10D + 28-135 IS USM -yhdistelmää.

Pelkkä kennon koko tai rungon hinta valintaperusteena on asian liikaa yksinkertaistamista. Olyn kannalta aivan varmasti menetettyjä asiakkaita ovat ne, joilla on jo 2-3kpl EF- tai Nikkor AF-objektiivia. Potentiaalisia taas ne, jotka ovat vasta siirtymässä järjestelmäkantaan, eivätkä näin ollen ole hankittujen varusteiden osalta sidoksissa mihinkään tuotemerkkiin.

Elämme mielenkiintoisia aikoja...
Less Is More
Hannu KH
Viestit: 7836
Liittynyt: Tammi 23, 2003 22 : 54
Paikkakunta: Banaanilaakso
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Hannu KH »

Jos pieni koko ja näppäryys on kriteeri, niin siihen vastaa Pentax istD hyvin. Pystykahvallakin varustettuna se on kätevän kokoinen kun vertaa esim. Nikon D100:aan.
Mahdolliset kirjoitusvirheet johtuu tabletista.
juha_m
Viestit: 1733
Liittynyt: Helmi 11, 2003 21 : 23
Paikkakunta: Helsinki, Oulunkylä
Viesti:

Viesti Kirjoittaja juha_m »

Toivonhan tuota minäkin että E1 menestyisi. Canonille pitää saada kunnollista kilpailua. Muuten kehitys voi viedä siihen, että Canonista tulee eräänlainen DSLR maailman Microsoft. Tämä olisi huono asia meidän kuluttajien kannalta. E1 ajatus on kyllä hyvä, mielestäni suuri virhe siinä on vain tuo kennon koko. Sen takia 4/3 jää jälkeen kilpailijoistaan kohina ominaisuuksissa, resoluutiossa ja syvyys vaikutelmassa. E1 on muuten kyllä niin hyvä kamera, että se olisi ansainnut ASP kokoisen kennon. Todella huokuttelevan 4/3 systeemistä olisi tehnyt 35mm objektiivien sopivuus. Eli tarkoitan sitä,että uusien 4/3 objektiivien lisäksi siihen kävisivät vanhat Olympus 35mm lasit, niinkuin EF-S:ssä.
JukkaP.
Viestit: 268
Liittynyt: Elo 11, 2003 13 : 07
Viesti:

Viesti Kirjoittaja JukkaP. »

juha_m kirjoitti:Toivonhan tuota minäkin että E1 menestyisi. Canonille pitää saada kunnollista kilpailua. Muuten kehitys voi viedä siihen, että Canonista tulee eräänlainen DSLR maailman Microsoft. Tämä olisi huono asia meidän kuluttajien kannalta. E1 ajatus on kyllä hyvä, mielestäni suuri virhe siinä on vain tuo kennon koko. Sen takia 4/3 jää jälkeen kilpailijoistaan kohina ominaisuuksissa, resoluutiossa ja syvyys vaikutelmassa. E1 on muuten kyllä niin hyvä kamera, että se olisi ansainnut ASP kokoisen kennon. Todella huokuttelevan 4/3 systeemistä olisi tehnyt 35mm objektiivien sopivuus. Eli tarkoitan sitä,että uusien 4/3 objektiivien lisäksi siihen kävisivät vanhat Olympus 35mm lasit, niinkuin EF-S:ssä.
Joo, tuossa aiemmin puhuttiin Canonin obiska vaihdoksesta 80-luvulla. Itselleni jäi ns. kouraan kolme FD-pötköä ja kaksi Canonin runkoa. Kyllähän se alussa potutti mahtavasti ja sai minut siirtymään toiseen merkkiin. Kuvaan kuitenkin edelleen niillä Canonin kamppeilla ja laatu on osoittautunut hyväksi. Niin, että kyllä Canonkin taitaa erittäin hyvin kiinnitysvaihdoksen...
ville
Viestit: 202
Liittynyt: Tammi 10, 2003 9 : 04
Paikkakunta: Espoo

Re: E-1 seuraa Foveonin jalanjälkiä

Viesti Kirjoittaja ville »

M.B. kirjoitti:Foveon lupaili liikoja (halvempaa hintaa, parempaa väritoistoa ja herkkyyttä, vähäisempää kohinaa jne.) ja väitti itseasiassa valtaavansa markkinat Bayer-ratkaisuilta parin vuoden kuluessa. Vaan kuinkas kävikään; ensimmäinen iteraatio on vielä kaukana täydellisyydestä ja Foveon/Sigma saa nyt maksaa katteettomista lupauksistaan - vain muutama fanaatikko jaksaa enää uskoa kameran tulevaisuuteen.
offtopic:

Tämänaamuisen perusteella en olisi aivan varma asiasta ...
Tapiol2003
Viestit: 2202
Liittynyt: Syys 28, 2003 16 : 03

Viesti Kirjoittaja Tapiol2003 »

Edelleen olen sitä mieltä, että pelkkä kennon koko ei ratkaise. Jos näin olisi ei 11/8" :sta saisi niinkään hyviä kuvia kuin nyt.

Tärkeämpänä pidän kuitenkin sitä E-1 objektiiveihin liittyvää seikkaa, että objektiiveissa tuodaan kameralle myös linssikohtainen data vääristymistä, vinjetoinnista ym, jotka kameran laskenta-algoritmi sitten tarvittaessa korjaa. Toivotaan, että systeemi todella toimii, sillä kalliitkaan laajakulmazoomit eivät ole tynnyri/tyynyvääristymistä vapaita, eivätkä näin olle sovi mm. rakennusten kunnolliseen kuvaamiseen.

Kaikki digikamerat kehittyvät huimaa vauhtia. Olen ymmärtänyt, että Olympukseltakin on tulossa muita malleja, joten aika näyttää...
Less Is More
mitts
Viestit: 114
Liittynyt: Tammi 14, 2003 12 : 16
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja mitts »

Tulipa käytyä E-1 hypistelemässä. En ole juuri ton OM-4:n jälkeisiin järkkäreihin sekaantunut, nykyteknologian tuntemus on siis aika lailla aatamin aikainen, mutta ainakin sen perusteella toi paketti tuntui erittäin miellyttävältä.. Pikavertailu käsiteltävyyden osalta 10D:hen kallistui ainakin minun mielestäni selkeästi E-1:n eduksi, ainoa joka jäi vaivaamaan oli, että LCD tuntui pieneltä; Olyn kompakteissa oleva LCD:n käyttöliittymän tyyli on selkeämpi, olisivat saaneet sen kopioida sieltä mielummin kuin E-20:stä (?).

Kaikenkaikkiaan hinta jää ostamisen esteeksi, nyt tarttee hetken toivoa, että E-1 floppaa, ja Olylle tulee paineita laskea hintaa :-).
Håkan Mitts
Olympus E-M1 ja Olympus E-M1 mk ii
M.B.
Viestit: 991
Liittynyt: Tammi 10, 2003 7 : 24
Paikkakunta: Vantaa

Re: E-1 seuraa Foveonin jalanjälkiä

Viesti Kirjoittaja M.B. »

ville kirjoitti: offtopic:

Tämänaamuisen perusteella en olisi aivan varma asiasta ...
Tarkoittanet SD10:n julkistusta. Vaikuttaa minusta pikemminkin softapäivitykseltä: versio 0.9 -> 1.0. Haa, nythän alkaa näissä Sigman mallinumeroissakin olla järkeä! Tekniset ominaisuudet eivät edelleenkään ole kauhean ihmeelliset (ks. Gilliksen viesti järjestelmädigit -foorumilla) verrattuna nykyisiin kuuden megapikselin Bayer-kameroihin, tulevista malleista nyt puhumattakaan. Maailmanvalloitukseen olisi sopinut paremmin kymmenen megapikselin versio, jollaisen SD10:n huhuiltiin vielä viime keväänä olevan.

Jäämme siis edelleen odottamaan Foveonin hattutemppua...
Vastaa Viestiin