Tämä nyt on varmaan monille selvää, mutta väänsin nyt vielä huvikseni tästä ah-niin-havainnollisen kuvaparin.
Valkoinen mies kuvaa joutsenta pellolla. Hänellä on keltainen ja sininen objektiivi. Sininen on kunnon tele, keltainen on vähän lyhyempi joku normaaliobjektiivin luokkaa. Tältä näyttää tilanne jos mies kuvaa samasta paikasta molemmilla linsseillä. Telellä joutsen täyttää koko kuva-alan, ja myös taustalla olevasta metsästä näkyy vain pieni kaistale. Vastaavasti laajemmalla objektiivilla lintu täyttää vain pienen osan kuva-alasta, ja taustalla olevan talon seinä näkyy kuvan vasemmassa laidassa ja toinen talo oikeassa laidassa.
Mutta musta mies onkin ninjojen sukua ja hiipii samanlaisen keltaisen linssin kanssa lähemmäs kuin valkoinen mies. Niin lähelle, että saa linnun täyttämään koko kuva-alan. Mutta edelleen näkyy talot kuvan oikeassa ja vasemmassa laidassa. Tele kuvaa maailmasta kapean sektorin, normaaliobjektiivi leveämmän, ja laajis jo hyvin leveän. Se asia ei muutu, vaikka miten kävelisi lähemmäs.
Tämän efektin lisäksi on toinenkin syy miksi zoomaus on eri asia kuin lähemmäs käveleminen. Ihmisestä ei näe läheltä molempia korvia, koska aina toinen jää posken taakse piiloon. Kaukaa suoraan edestä päin katsottuna näkee molemmat korvat. Eri paikasta näkee eri asioita.
Tämä lienee useimmille selvää, mutta toivottavasti joku oivalsi tämän takia jotain uuttakin :)