Ostin veitsipussin ja pitihän sitä kokeilla.
(TIFF, AdobeRGB embedded)
(Edit: minulla menee silmät kieroon tuon vihreän ja oranssinpunaisen kontrastista.) My Knives (A study) by Mika Latokartano, on Flickr
Ei ainakaan Firefox näytä mulla tuota upotettua profiilia oikein. Kun tallentaa kuvan ja avaa jossain muualla niin sitten näyttää paljon paremmalta. Tosin silti noi ovaalit on vähän irtonaisen näköisiä, mutta paljon vähemmän kuitenkin.
Petri Kekkonen :: Kuvia :: "Light and shade - time and space" - PSB
Ne ovaalit ovat irtonaisia ProPhotoRGB:ssäkin ja kalibroidulla/profiloidulla Dell U3014:lla, eli kyseessä on jokin muu optinen outous. Pitää kuukkeloida mistä ilmiö johtuu, mutta intuitiivisesti ajattelin sen liittyvän jollakin tavalla punavihersokeuteen, tai tarkemmin johonkin näiden spektrien ja silmän tappisolujen toimintaan.
Voisiko ongelma johtua kamerasta? Omassani punasävyt ovat todella voimakkaat ja niitä ei saa kuosiin kovin helposti. Niitä pitää säätää melko rajusti, että asettuvat kohdilleen. Veikkaan tässä olevan samankaltaisen ongelman.
Passaa toki, teretulemast. Kokeilen tehdä myös kameraprofiilin x-Riten ColorChecker Passportilla kameralle, objektiiville ja käyttämilleni valoille. Se voi auttaa.
Edit: tuo Luuris mukana. Luuriksen pitäisi ottaa tähän kantaa. :)
Viimeksi muokannut Kryptos, Tammi 02, 2017 19 : 01. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Katseltiin Mafferin kanssa veitsiä Kooykkösen ja satamillisen f/2.8 makrolasin läpi. Jo ennen koekuvaa huomasimme, että itse asiassa oranssit ovaalit leijuvat paljaalla silmälläkin, eli kyseessä ei ole kameran eikä optiikan ongelma, vaan muu optinen ilmiö.
K-1:n Pixel-Shift kuva veitsistä oli sitten aika jäätävää katsottavaa noin muuten vaan.
Yksityiskohtien määrä esim. kahvojen kulumissa oli suoraan sanoen hurjaa katsottavaa. Veti jotakuinkin sanattomaksi. Tällaisessa kuvauksessa Pixel-Shift näyttää kyllä ne perinteiset närhen munat koko vertaisryhmälleen. Ilmeisesti vastaavaa piirtoa voi alkaa hakea jostakin 645Z:sta. Ei ole vaikea uskoa kun tässä tuijottelen tuota K-1:llä otettua kuvaa.
Enivei, oranssit pallot sekoilevat silmissämme johtuen muusta, kuin laitteistosta.
Kattookos herrat niitä oranssipalloja minkäväristen tai värittömien silmälasien läpi? Eli pomppiiko pallot ihan paljaalla vedellessä myös? Itellä ko on rajattomat moniteholasit ja vielä sylinteriä eli pysty- ja vaakasuora taitto ei oo ihan sama, ja tietysti optikko rahastanu kaikenmaailman pinnotteet, näkkyy semmonen ilmiö esimerkiks liikennemerkeissä, että se punanen ulkokehä siirtyy pikkasen muuhun merkkiin nähen. Jos kattoo ihan kohtisuoraan lasien läpi, virhe on pienempi, vinosti kattoissa suurempi. Onks siinä kysymys ihan aallonpituuksista ja lasien pinnotteista, vai mistä lie? En oo ongelmaks kokenu. Eikä ennää tässä iässä ja näillä kiireillä oo pitkään aikaan isompia ongelmia ollu niitten pyöreen liikennemerkin sisäpuolelle kirjailtujen numeroidenkaan kanssa...
JL
Minulla moniteholasit päässä, Mafferilla ei, mutta kokeilin juuri ilman ja ilmiö ei muuksi muutu. Jokin sävykontrastissa pitää näköaistimusta pilkkanaan.
Eikös noissa sanellin veitsissä oo tuo vihreä kumiosa huokoista ja tuo punainen kovempaa ja tiiviimpipintaista muovia? Johtuneeko pinnan huokoisuuden ja sen kiillon erosta.. ? Ja onko tuo ovaali hieman kohotettu tuosta etulaidasta että vaikuttaneeko sekin?.. mimmosessa valossa kuvattu voiko valon taajuus vaikuttaa..?
talonherra kirjoitti:Eikös noissa sanellin veitsissä oo tuo vihreä kumiosa huokoista ja tuo punainen kovempaa ja tiiviimpipintaista muovia? Johtuneeko pinnan huokoisuuden ja sen kiillon erosta.. ? Ja onko tuo ovaali hieman kohotettu tuosta etulaidasta että vaikuttaneeko sekin?.. mimmosessa valossa kuvattu voiko valon taajuus vaikuttaa..?
Punainen ovaali on hieman kovempaa muovia ja sillä on eri kiilto. En osaa sanoa voiko ilmiö johtua kiillon erosta. Olisin taipuvainen olettamaan syyksi värikontrastia, mutta voihan se johtua useammastakin tekijästä. Ovaali on kahvan tasalla.
Kohde on valaistu oikealta yläviistosta YongNuo YN-160 ledipaneelilla Wallimexin diffuusorikankaan läpi. Lisäksi huoneessani oli päällä katon halogeenispotit, jotka toistaiseksi ovat yleisvalona. Eivät kuitenkaan suunnattuna veitsiin.
Tattista, mutta ei asettunut noilla keinoilla ainakaan vaihtamatta sävyjä merkittävästi siitä, mitä ne lähinnä ovat. Kaikenlaista yritin vaihtelevin tuloksin, luminanssi- ja saturaatiosäätöjä tietenkin ensin.
Syy lienee siinä, että nuo sävyt ovat saturoituneita, lähestulkoon vastavärejä ja niillä on siis korkea sävykontrasti. Nämä sävyt rinnakkain voivat näemmä aiheuttaa visuaalisen jälkikuvan, josta johtuu "visuaalinen väreily" (visual vibration). Googlaamalla "visual vibration" löytyy aiheesta enemmänkin materiaalia.