zone6 kirjoitti:Scope66 kirjoitti:Mutta kyse olikin siitä, onko valotuksenkorjaus käytettävissä M-moodissa Auto-ISO:lla? Katsoin hiljattain D810:stä, ja mun mielestä ei ollut. TAv-moodia kehuttiin dpreview:ssa jo K10D aikaan ja ihmeteltiin, miksei muilla merkeillä ole sellaista.
Canoneissa M-moodissa auto-ison kanssa voi korjata valotusta vasta uudemmissa rungoissa: 7D II, 5D IV, 80D, 1DX II ja mahdollisesti 5DS(r). Vanhemmissa ei.
Scope66 kirjoitti:
Vihreän napin, AE-L ja valotuksensiirron kohdalla on kyse ihan muusta kuin täyden aukon valotuksenmittauksesta (toimii tietysti käytännössä just noin kuin Nomad sanoi). Tajuaa kyllä tuosta tekstistä, jos on sellaista päässyt käyttämään. Rautalangasta väännettynä tässä:
http://pentaxtest.blogspot.fi/2014/02/p ... anual.html
Vihreästä napista lisää tässä:
http://pentaxtest.blogspot.fi/2014/02/p ... entax.html
Nämä toiminnot on ihan samat K-1:ssä kuin K-3:ssa. Onko siinä Nikonin punaisessa napissa jotain vastaavia oikoteitä?
Tuo hyper-M vaikuttaa mielenkiintoiselta. Vastaavia olen muilla merkeillä nähnyt vain P-automatiikalla, jossa automatiikan mukaista valotusta voi shiftata eri aukko+aika -yhdistelmille valotuksen pysyessä samana.
Hyper-M:n ovat mekaanisten kameroiden aikakaudella jotkin toteuttaneet silloin kun käytössä oli keskussuljin ja yhdellä vivulla sai helposti lukittua aukko- ja aikakehät yhdeksi kokonaisuudeksi jota pystyi pyörittämään kokonaisvalotuksen muuttumatta.
Verhosulkimien ja myöhemmin vielä sähköisten myötä en vastaavia muista.
Sinänsä hyvä juttu, että Canonkin on lopulta tuonut digiajan hyödyt omantyylisensä TAv:n muodossa uusimpiin runkoihin. Sehän siinä kuitenkin on edelleen, että M-moodia pidetään käsisäätönä, joten siihen yhdistetty automatiikka ei ole yhtä luontevaa kuin erillinen TAv-valotusautomatiikka kuten Pentaxissa jo kymmenen vuotta on ollut. Toimiiko Canonissa silloin valotuksenkorjauksen lisäksi valotuksenlukitus AE-L?
Hyper-Manualin muistelen nähneeni Pentaxilla jo filmiajan Z-1 -mallin esitteessä (tästä en kyllä ole varma, mutta kauan se on Penalla kuitenkin ollut). Sehän on tosi näppärä ominaisuus esim. linssien piirtokykykokeiluja tehdessä, kun aukkoarvot käydään läpi laidasta laitaan: yhden rullan kääntäminen riittää, jolloin aukon lisäksi valotusaika muuttuu samalla siten, että valotus pysyy samana. Aika kummallista, jos muut merkit eivät tosiaan ole tuoneet tuota ominaisuutta vieläkään runkoihinsa. Näytin muuten tätäkin VLK-tapahtumassa JAS-kamerakaupan esittelijälle heidän K-1:llä, ja kommentti oli jotenkin niin, että kappas vaan...
Pentaxissa mua miellyttää tietynlainen erilaisuus, joka näkyy monessa kohdassa, ja yleensä edukseen. Esim. akkukahvan toteutus: ei tartte avata kameran akkuluukkua, vaan otetaan yksinkertaisesti pohjassa oleva sähköisen liitännän suojatulppa pois ja vastaava samoin akkukahvasta, molemmat niille varattuihin akkukahvassa oleviin koloihin ja ruuvataan kahva jalustakierteeseen. Siinä se, ja liitäntä kuten kahva itsekin on sääsuojattu (kunhan tiivisteet on kunnossa). Kahvassa ei siis ole mitään ulos törröttäviä osia kuten Canonissa, ja veikkaanpa, että tuollainen fiksumpi toteutus on ollut Pentaxissa ennen Nikonia (ainakin jo K10D kahva v. 2006 oli tehty näin). Akkukotelon sisällä on vieläpä pidike ylimääräiselle SD-kortille.
Toisinaan Penan omaperäisyys menee kyllä vikasuuntaankin kuten vaikka K-S1 ja K-01 taisivat olla. No niistä ei sen enempää, ilmeisesti ottivat opikseen ja K-1:ssä on pysytty järkevissä rajoissa.