Millaista settiä kannattaisi hankkia

Voit vapaasti kysyä jopa vähän tyhmiäkin.
hyvatti
Viestit: 50
Liittynyt: Huhti 07, 2003 7 : 43
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja hyvatti »

Aikaa reissuun on kai puolitoista vuotta? Mitäs jos siihen asti ostat pienemmällä budjetilla esim. käytetyn rungon ja pari objektiivia, ja varaudut, että kun vuodessa julkaistaan uusia runkoja, niin tämän hetken huippumallit saat silloin mahtumaan budjettiin, ja hyviä objektiiveja on jo valmiina ja tiedät tarkemmin mitä objektiivia haluat ottaa mukaan.

Canon 5D mark II + 50mm/1.8 + 28mm/1.8 + 100mm/2.0
Hetken kun etsit, saat nuo objektiivit tonniin, ja runko on Rajalassakin tonnin. Ja alkuun pääsee kamera+50mm eikä rahaa mennyt kuin se tonni, 50mm on käytännössä ilmainen. Sit voi katsoa, olisko Sigman uusi laaja Art hyvä vai liian painava.
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
Matti_JH
Viestit: 12229
Liittynyt: Tammi 25, 2008 19 : 09
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Matti_JH »

hyvatti kirjoitti:Aikaa reissuun on kai puolitoista vuotta? Mitäs jos siihen asti ostat pienemmällä budjetilla esim. käytetyn rungon ja pari objektiivia, ja varaudut, että kun vuodessa julkaistaan uusia runkoja, niin tämän hetken huippumallit saat silloin mahtumaan budjettiin, ja hyviä objektiiveja on jo valmiina ja tiedät tarkemmin mitä objektiivia haluat ottaa mukaan.

Canon 5D mark II + 50mm/1.8 + 28mm/1.8 + 100mm/2.0
Hetken kun etsit, saat nuo objektiivit tonniin, ja runko on Rajalassakin tonnin. Ja alkuun pääsee kamera+50mm eikä rahaa mennyt kuin se tonni, 50mm on käytännössä ilmainen. Sit voi katsoa, olisko Sigman uusi laaja Art hyvä vai liian painava.
Jätän tämän tähän.
https://www.flickr.com/photos/stella-mia/15265473436

Kumpaa kuljettaisit mieluummin, jos:
Ja varsinainen potku tätä kohtaan on 2017 häämöttävä matka jollaista en usko montaa kertaa elämässäni tekevän. Parisen kuukautta , 7-8 viikon aikana kävelen 1100km+ kiertäen Shikokun saaren Japanissa. Tuolta reissulta haluaisin erityisen paljon kuvia!

Japaniin minut veti ennenkaikkea maisemat(erityisesti kaikki ne vuoret) ja Shikokussa vuoret ovat jatkuvasti näkyvissä ja paljon noustaan myös vuorille(varsinainen tavoite on tehdä Shikokun pyhiinvaellus mutta poikkean myös matkan varrella myös saaren korkeimman vuoren huipulle 1982m korkeuteen. Varmaan komeat maisemat ikuistettavaksi!).
Huomioon ottaen myös sen faktan, että mukana on varmasti rinkan täydeltä muutakin tavaraa,ff:t ja ällät eivät TODELLAKAAN ole painonsa väärtejä tuollaisella viikkojen ja tuhansien ja taas tuhansien askelten matkalla.
Viimeksi muokannut Matti_JH, Loka 25, 2015 8 : 32. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
hyvatti
Viestit: 50
Liittynyt: Huhti 07, 2003 7 : 43
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja hyvatti »

Siksipä juuri en ehdottanutkaan kuvassa olevaa 24-70 L f/2.8:aa, vaan hyvin kevyitä primejä.
nomad
Viestit: 20313
Liittynyt: Huhti 26, 2007 16 : 22

Viesti Kirjoittaja nomad »

Minäkin ostin äskettäin m43 kameran, Olympus E-P5 tarkkaan ottaen. Se on ihan kiva kamera joka sisältää kakki viime vuosien Olynmpuksien herkut lukuunottamatta E-M1 vaihetarkennusta.

Matkakameraksikin E-P5 sitä suositella vaikka pari varausta täytyy tehdä. Näistä suurin on se, että hyvän f/2.8 normizoomin, eli 12-40mm, kanssa kamerasta tuleekin jo aika iso paketti. Vielä isompi siitä tulee jos pitää saada teleulottuvuutta f/2.8 valovoimalla.

Eli jos m43:n kanssa haluaa matkustaa kevyesti, pitää tyytyä joko kittizoomeihin tai sitten kuvata primeillä. Tai sitten kovata normizoom isokennoisella pokkarilla, esim Pana LX100 tai Sony RX100. Silloin tosin herää kysymys, että korvaako tuo pokkari myös m43 järjestelmän.

Tästä päästänkin toiseen ongelmaan, eli laajisvalikoimaan. m43 systeemiin on tarjolla huomattavan arvokas laajiszoom kummaltakin valmistajalta, ja sitten joukko kiinteitä obiskoja. Kiinteissä on kuitenkin ammottavia aukkoja. Järjestelmästä puuttuu sekä 20mm että 28mm vastaava objektiivi.

Sitten vielä kolmas valituksen aihe. Vaikka m43 kameroiden tarkennusta kehutaankin, niin ei se kumminkaan niin häävi ole. Kasvojen tunnistus toimii hienosti, mutta kohteen ollessa kauempana kamera arpoo tarkennuksen mielellään taustaan. Lisäksi jatkuva tarkennus on mitä on.

Fakta taitaa kuitenkin olla, että tämmöiseen käyttöön m43 on tällä hetkellä paras saatavilla oleva järjestelmä. Fuji saisi siirtyä normaaliin Bayer-kennoon, niin ottaisiin sen vakavammin. Sony on... Sony. Kaikkine vahvuuksineen ja puutteineen. Tarkennukseltaan hyvässä Nikon 1:ssä on taas ehkä turhan pieni kenno. Lisäksi Nikonin pikkujärjestelmän kehitys on takertelevaa.

Laitan tähän alle par excellence matkakuvan m43 kameran neitsytmatkalta. Mielestäni tämä on ihan ok vaikka toki täyskäri-Nikonilla olisi tullut inan parempaa laatua.

Kuva
Matti_JH
Viestit: 12229
Liittynyt: Tammi 25, 2008 19 : 09
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Matti_JH »

Toki superlaajiksen tekee nappaamalla perus laajiksella muutaman rinnakkaisen pystykuvan ja leipoo niistä sitten vaikka Microsoftin ilmaisella ice:llä laajemman kuvan.
Sakke_K
Viestit: 7571
Liittynyt: Heinä 21, 2005 18 : 00

Viesti Kirjoittaja Sakke_K »

Täyskennoinen lomakuvaajalle, joka ennen on kuvannut pokkarilla? Aika hyppäys pitää tehdä marginaaliseen hämäräkuvaukseen, että olisi järkevää :-)

Peilitön tai croppi mun mielestä, enkä kyllä sulkisi pois parhaita pokkareitakaan. Joku Sony RX100 IV, kuvaat RAW:na ja et monessa tilanteessa isompaa kameraa kaipaa.
--------
Aves!
JKyytinen
Viestit: 1584
Liittynyt: Joulu 21, 2013 19 : 03
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

Viesti Kirjoittaja JKyytinen »

Sakke_K kirjoitti:Peilitön tai croppi mun mielestä,
Miten se croppi kulkee mukana, jos FF on mahdoton? Jos kamerassa on peili, mielestäni FF on parempi ratkaisu. Ei se EOS 100D:kään niin paljoa 6D:tä pienempi ole.
Jesse Kyytinen

jessekyytinen.wordpress.com
Samyang, Zeiss, ja Canon FDL -manuaalilaseja 5D3:n nokalla
nomad
Viestit: 20313
Liittynyt: Huhti 26, 2007 16 : 22

Viesti Kirjoittaja nomad »

Hel_NiS kirjoitti:Toki superlaajiksen tekee nappaamalla perus laajiksella muutaman rinnakkaisen pystykuvan ja leipoo niistä sitten vaikka Microsoftin ilmaisella ice:llä laajemman kuvan.
Juu, mutta ei tuo oikein istu kategoriaan "lomakuvaaminen". Unohdin sanoa, että hyvään lomakameraan kuuluu myös kätevä mahdollisuus jakaa kuvia wifin avulla sosiaaliseen mediaan.

Vaikka melkein kaikissa kameroissa onkin nykyään wifi, niin sen kätevyys vaihtelee. Lisäksi kameroiden jpg:ssä on eroja. Mainitsemani Olympus rankkautuu tässä aika korkealle. Sensijaan kokeilemieni Sonyjen jpg tuppaa olemaan suttuista tuhrua joka ei ole oikein edukseen edes Instassa.

RX100 M2 (joka muuten olisi aivan erinomainen matkakamera) on jpg laatunsa vuoksi aivan erityisen kamala alisuorittaja. Ei sillä kehtaa kuin kuvata raw:ta ja Lightroomissa sitten kehitellä. Silloin kameran kuvanlaatu ylittää odotukset.
Sakke_K kirjoitti:Peilitön tai croppi mun mielestä, enkä kyllä sulkisi pois parhaita pokkareitakaan. Joku Sony RX100 IV, kuvaat RAW:na ja et monessa tilanteessa isompaa kameraa kaipaa.
Vrt. mitä edellä kirjoitin. Onkohan M4 version jpg parempi? Voisin ostaa jos noin olisi. Alla RX100 M2 reissussa, raw:lla kuvattuna ja Lightroomissa säädettynä.

Kuva

Kuva
Sundo
Viestit: 238
Liittynyt: Touko 24, 2013 13 : 06
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Sundo »

hyvatti kirjoitti:Siksipä juuri en ehdottanutkaan kuvassa olevaa 24-70 L f/2.8:aa, vaan hyvin kevyitä primejä.
Kevyt tuntuu olevan hyvin suhteellinen käsite. Pelkästään ehdottamasi runko painaa lähes yhtä paljon kuin ehdottamani E-M5 mk II + 12-40 + 40-150 f4-5.6 yhteensä. Nuo kevyet primet sitten tuovat siihen toisen mokoman.

Olen myös aika laiska vaihtamaan lasia, sen takia omassa käytössä kameran nokalla on yleensä zoom jossen erikseen tiedä tarvitsevani kovempaa valovoimaa. Olympus E-M1 tai E-M5 mk II + 12-40mm setissä on etuna myös sääsuojaus, joka on huomattavasti hyödyllisempi kun lasia ei tarvitse olla irrottelemassa kovin tiuhaan.

Tapanien ehdottama G3 X on myös hyvä vaihtoehto ja muitakin vastaavia ison sensorin kompaktikameroita kannattaa katsella. Esimerkiksi Fuji X100(S/T) laajakulma- ja telelinssien kanssa voisi myös olla kiva yhdistelmä. Olympuksen suurin etu noihin kompakteihin nähden lienee sääsuojaus ja mahdollisuus vaihtaa tuo 40-150mm nokalle.
burmanm
Viestit: 469
Liittynyt: Elo 31, 2015 21 : 44

Viesti Kirjoittaja burmanm »

JKyytinen kirjoitti:
Sakke_K kirjoitti:Peilitön tai croppi mun mielestä,
Miten se croppi kulkee mukana, jos FF on mahdoton? Jos kamerassa on peili, mielestäni FF on parempi ratkaisu. Ei se EOS 100D:kään niin paljoa 6D:tä pienempi ole.
Koska croppi voi olla reippaasti kevyempi kuin FF, esim. Nikon D5500 painaa 420g, on erinomainen hämärissä olosuhteissa ja sisältää ihan kunnollisen AF:nkin. Kevyin full frame taitaa jo lähennellä 800g ja lasitkin ovat painavampia kuin DX:lle tehdyt.

Tuo D5500 menee painossa aika lähelle monia peilittömiä.
SuperDrive
Viestit: 1470
Liittynyt: Tammi 13, 2011 0 : 00

Re: Millaista settiä kannattaisi hankkia

Viesti Kirjoittaja SuperDrive »

tneva82 kirjoitti:Taas yksi aloitteleva kysymässä :) Eli tapahtui se mitä en uskonut tapahtuvan ikinä eli aloin suunnittelemaan järjestelmäkameran ostamista. "Liian kalliita". "En paljoa kuvaa muuteskaan" etc oli aikaisemmin syynä mutta...Noh raha on vain rahaa ja alkanut nykykaluston rajat tulla vastaan ärsyttävällä tavalla ja alkanut arvostaa parempia kuvia.
Jotta ihmiset voisivat vastata paremmin olisi hyvä kertoa mikä tämä nykylaitteisto on.
c) jotain muutakin noissa objektiiveissa on. Joku catch täytyy olla kun siel on 18-300 objektiiveja jotka näennäisesti siis kattaisi kaiken mutta herää epäillys että jos yrittää liikaa kattaa kaikkia laatu kärsii joten paremman laadun saa kahdella tai useammalla(optimaali tuolla logiikalla olisi siis kasa kiinteän polttovälin objektiiveja).
Zoomeilla on ongelmana piirtokyky ja linjavääristymät. Jälkimmäiset haittaavat erityisesti kuvattaessa kohteita, joissa on suoria viivoja. Niitä tosin voi korjata ohjelmallisesti. Kompaktikameroissa tämä korjaus tapahtuu automaattisesti.

Kiinteiden polttovälien ongelma on, että jää helposti kuivat ottamatta, kun aina pitäisi vaihtaa objektiivia. Mikäli käsitin olet kuitenkin esisijaisesti menossa vaellusreissulle, et kuvausreissulle.

Minusta tuntuu, että järjestelmäkamera eivälttämättä ole optimi tarpeisiisi. Parempi voisi olla suurikokoisella kennolla oleva kompakti voisi olla parempi, esimerkiksi Canonin G sarja. Jakotapauksessa ottaisin jonkin kompaktin mukaan. Yhden kameran varassa en lähtisi tuollaiselle reissulle. Puheet täyskennoisesta kannattaa unohtaa.

Mitä tulee Canonin objektiiveihin EF-S kiinnityksellä olevat eivät käy täyskennoisiin. Niitä ei saa kiinni niihin, js saisi menisi kamera rikki. Muilla valmistajilla toki voi olla EF-kiinnityksellä vain kroppikennoihin tarkoitettuja objektiiveja.
Sundo
Viestit: 238
Liittynyt: Touko 24, 2013 13 : 06
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Sundo »

Mahtaako muuten miltään valmistajalta löytyä sääsuojattua ison kennon kompaktia? Luulisi tuollaiselle olevan ihan hyvä markkinarako, kun joka valmistaja näyttää lykkivän markkinoille näitä (enemmän tai vähemmän onnistuneesti) sääsuojattuja järkkäreitä.
Sakke_K
Viestit: 7571
Liittynyt: Heinä 21, 2005 18 : 00

Viesti Kirjoittaja Sakke_K »

Sundo kirjoitti:Mahtaako muuten miltään valmistajalta löytyä sääsuojattua ison kennon kompaktia? Luulisi tuollaiselle olevan ihan hyvä markkinarako, kun joka valmistaja näyttää lykkivän markkinoille näitä (enemmän tai vähemmän onnistuneesti) sääsuojattuja järkkäreitä.
Toki pokkarit ovat alun perin jo paremmin pölyltä ja kosteudelta suojassa kuin järkkärit... eipä tarvitse objektiiveja vaihdella ainakaan :-) Sonyn RX 100 eka malli ollut mulla mukana vaikka missä, eikä ole alkanut nikotella. Ei tosin mitään extremeä, mutta tropiikin viidakkoretket ilman kovempaa sadetta kuitenkin. Ja pakkaset. Ja annettu lapsien käsiteltäväksi ;-)
--------
Aves!
panman
Viestit: 717
Liittynyt: Helmi 13, 2011 20 : 44

Viesti Kirjoittaja panman »

Aika kivasti tässä ketjussa kulminoituu taas kerran ajatus: aloittevalle kuvaajalla kroppikennoinen on oikea. Sitten kun oppii kuvaamaan saa oikeuden hankkia täyskennoiseen. (ehkä vähän provosoin;)

Kuvasin pari vuotta vajaakennoisella ja talvella sitten sain hankittua täyskennoisen. Onneksi kaverini ja tältä foorumilta ahmittu tieto ohjasivat oikealle tielle. Laatuero todella iso, varsinkin hämäräkuvauksessa; lue ISO-kestävyys, on se pointti. Aikaisemmin ISO 800 maksimi, nyt ISO 6400 ei tee pahaa jälkeä. Hyvässä valossa erot sitten pienempiä.

Mutta aiheeseen:
* Emme tiedä minkälainen kamera nyt käytössä, voi olla ns huippupokkari, AP voisi kertoa lisää.
* AP on tosissaan hankkimassa kunnon kameraa, budjetti parin tonnin kieppeissä
* Reissukamerassa on hankalaa yhdistää painoa ja ISO-kestävyyttä. Mikä onkaan sitten maksimi paino, minkä viitsii kantaa rinkassa?
Digitaalinen kuvanmuodotusväline
jka71
Viestit: 2091
Liittynyt: Loka 14, 2004 16 : 00
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jka71 »

panman kirjoitti:* Reissukamerassa on hankalaa yhdistää painoa ja ISO-kestävyyttä. Mikä onkaan sitten maksimi paino, minkä viitsii kantaa rinkassa?
Kameran pitää olla sen kokoinen minkä viitsii pitää helposti saatavilla ja nopeasti kuvaus valmiina.

Itsellä ainakin jää kuvat ottamatta,jos se on repussa :)
DorianBlue
Viestit: 1209
Liittynyt: Huhti 24, 2008 11 : 03

Viesti Kirjoittaja DorianBlue »

panman kirjoitti:Aika kivasti tässä ketjussa kulminoituu taas kerran ajatus: aloittevalle kuvaajalla kroppikennoinen on oikea. Sitten kun oppii kuvaamaan saa oikeuden hankkia täyskennoiseen. (ehkä vähän provosoin;)
Ehkä aika paljonkin provosoitu, koska croppia ei ole minusta suositeltu kuvaajan kokemuksen, vaan vaatimusten takia. Paino on voimaa, ylipaino ylivoimaa, mutta matkakäytössä rasite. Siksi croppi, koska siihen on paljon helpompi löytää kevyempiä kakkuloita.
panman kirjoitti:Kuvasin pari vuotta vajaakennoisella ja talvella sitten sain hankittua täyskennoisen. Onneksi kaverini ja tältä foorumilta ahmittu tieto ohjasivat oikealle tielle. Laatuero todella iso, varsinkin hämäräkuvauksessa; lue ISO-kestävyys, on se pointti. Aikaisemmin ISO 800 maksimi, nyt ISO 6400 ei tee pahaa jälkeä. Hyvässä valossa erot sitten pienempiä.
Minulla on sellainen käsitys, että nykyaikaiset cropit sietävät aika helposti vähintään ISO 1600, ellei peräti ISO 3200. Miltäköhän vuosisadalta tuo vajaakennoisesi mahtoi olla? Mutta toki FF sietää hyvin noita isoja ISOja.
panman kirjoitti:Mutta aiheeseen:
* Emme tiedä minkälainen kamera nyt käytössä, voi olla ns huippupokkari, AP voisi kertoa lisää.
* AP on tosissaan hankkimassa kunnon kameraa, budjetti parin tonnin kieppeissä
* Reissukamerassa on hankalaa yhdistää painoa ja ISO-kestävyyttä. Mikä onkaan sitten maksimi paino, minkä viitsii kantaa rinkassa?
Tuskin on huippupokkari, koska nykyajan huippupokkari ei taida ihan niin hirveästi hävetä parasta ennen -päivänsä nähneelle cropille. Emmekä tiedä, onko hankkimassa edes "kunnon kameraa", mutta budjetti ei ole sille esteenä. Viimeiseen väitteeseesi otan taas tuon saman varauksen, että ISO-kestävyys on ottanut harppauksia croppipuolella. Bittinysvärit ja 100 % croppaajat toki kaivavat jokaikisen kohinapilkun tiiliseinäkuvista, mutta totuus ei ole mielestäni ihan niin karu.
Smith & Wesson: the original point-and-shoot interface
hkoskenv
Viestit: 4507
Liittynyt: Elo 15, 2010 13 : 19

Re: Millaista settiä kannattaisi hankkia

Viesti Kirjoittaja hkoskenv »

tneva82 kirjoitti: Ja varsinainen potku tätä kohtaan on 2017 häämöttävä matka jollaista en usko montaa kertaa elämässäni tekevän. Parisen kuukautta, 7-8 viikon aikana kävelen 1100km+ kiertäen Shikokun saaren Japanissa. Tuolta reissulta haluaisin erityisen paljon kuvia!

Japaniin minut veti ennenkaikkea maisemat(erityisesti kaikki ne vuoret) ja Shikokussa vuoret ovat jatkuvasti näkyvissä ja paljon noustaan myös vuorille(varsinainen tavoite on tehdä Shikokun pyhiinvaellus mutta poikkean myös matkan varrella myös saaren korkeimman vuoren huipulle 1982m korkeuteen. Varmaan komeat maisemat ikuistettavaksi!).
Onneksi sinulla on aikaa. Jos päädyt kinokalustoon, niin käy koeraahaamassa niitä muutamia satoja kilometrejä. Ehdit vaihtaa ne pienemmiksi.

En osaa muuten neuvoa. Pidän kinokamoista, mutta aivan varmasti minä en raahaisi 5D III:sta, 24-70/2.8 ja 70-200/2.8:aa tuhatta kilometriä vuoristossa jalkapatikalla.
Hannu
panman
Viestit: 717
Liittynyt: Helmi 13, 2011 20 : 44

Viesti Kirjoittaja panman »

DorianBlue kirjoitti:Viimeiseen väitteeseesi otan taas tuon saman varauksen, että ISO-kestävyys on ottanut harppauksia croppipuolella.
Viimeksi testasin Olyn E-M1 + 12-40/2.8. ISO3200 kohisi kuten satkusarjan kanuuna. Tietty subjektiivinen mielipide.
Tässä kun AP ei hae halvinta, niin eikö tuo markkinoiden pienin täyskennoinen Sony A7 olekaan toimiva vaihtoehto?
Tuota tuotetta en tunne, nyt käytössä siis täyskennoinen ja m4/3 pana.
Digitaalinen kuvanmuodotusväline
Jovala
Viestit: 615
Liittynyt: Marras 19, 2010 13 : 26
Paikkakunta: Espoo

Re: Millaista settiä kannattaisi hankkia

Viesti Kirjoittaja Jovala »

hkoskenv kirjoitti:Onneksi sinulla on aikaa. Jos päädyt kinokalustoon, niin käy koeraahaamassa niitä muutamia satoja kilometrejä. Ehdit vaihtaa ne pienemmiksi.

En osaa muuten neuvoa. Pidän kinokamoista, mutta aivan varmasti minä en raahaisi 5D III:sta, 24-70/2.8 ja 70-200/2.8:aa tuhatta kilometriä vuoristossa jalkapatikalla.
Mä tapasin joskus Lapissa autiotuvalla naisen, joka kantoi mukanaan isoja kumisaappaita sekä isoja vaelluskenkiä (kummatkin painaa toista kiloa). Eikä se tuntunut olevan hänelle ongelma. Rinkka vaikutti muutenkin melko asiantuntemattomasti kasatulta, mutta selvisi hänellä kyllä kokemusta olevan. Sitkeä ihminen.

Mulle jopa Canonin pieni pokkarikin oli sellainen, että monelta reissulta jäi kotiin.

Toivottavasti aloittajalla on kokemusta siitä, miltä viikkojen vaellus raskaan rinkan kanssa tuntuu.
Satunnainen kuvailija. Järki järkeistää käyttäytymistäni kuin lobbari.
Negatiiveista positiiveja: VMP Värillisen Maskin Poistaja.
Vastaa Viestiin