Ruokakuvaus

Voit vapaasti kysyä jopa vähän tyhmiäkin.
attitude
Viestit: 42
Liittynyt: Elo 20, 2015 22 : 32

Ruokakuvaus

Viesti Kirjoittaja attitude »

Moi!

yritin käyttää google-hakua, mutta en löytänyt kuin muutaman keskustelun ruokakuvauksesta. Laittakaa toki linkkejä, jos missasin jotain.

Aloittelija kysyy:

- millaista kalustoa suosittelisitte ruokakuvaukseen; kyseessä on digikuvauksen osalta täysin aloittelija, mutta jäljen pitäisi olla kertalaakista vähintään laatu-blogissa julkaistavan tasoista, mielellään myös printattavana toimivaa.

- riittääkö perus-järkkäri + makrolinssi + ledit keittiön katossa + päivänvalo isosta ikkunasta - vai olisiko suoraan syytä hankkia ns. "parempi" kamera ja parit valaisimet/salamat?

Harrastan vakavasti kahvin maistelua ja valmistamista ja siellä nyrkkisääntönä on, että kahvi valmistetaan myllyllä eikä hienolla laitteella, joka tulee monelle yllätyksenä. Halutaan se hieno espressokone, mutta ei sijoiteta vastaavantasoiseen tai parempaan myllyyn.

Eli siis kun budjetti on luonnollisesti rajallinen niin kannattaako rahaa käyttää ennemmin valaisimiin, salamoihin, kuvaustelttoihin, hyviin kirjoihin jne. vai panostaa täysillä siihen mahdollisimman laadukkaaseen digi-järkkäriin?

Osa kuvista olisi kokonaan tarkkoja, mutta myös sellaisia, jossa esimerkiksi taustalla näkyvä viinilasi olisi kunnolla blurrautunut ja etualan annos tarkka.
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
miikkis006
Viestit: 41
Liittynyt: Huhti 11, 2008 20 : 02
Viesti:

Viesti Kirjoittaja miikkis006 »

- millaista kalustoa suosittelisitte ruokakuvaukseen; kyseessä on digikuvauksen osalta täysin aloittelija, mutta jäljen pitäisi olla kertalaakista vähintään laatu-blogissa julkaistavan tasoista, mielellään myös printattavana toimivaa. Oma valinta olis pari kiinteää, että voi käytttää isoa aukkoa ja runkona joku missä budjetti kohtaa sopivan resoluution.
Vähän kesymmätkin resoluutioit riittää web-kuvissa ja printtissä kun pysyy A4 kokoluokan tulosteissa.
- riittääkö perus-järkkäri + makrolinssi + ledit keittiön katossa + päivänvalo isosta ikkunasta - vai olisiko suoraan syytä hankkia ns. "parempi" kamera ja parit valaisimet/salamat?
Periaatteessa jo pelkällä luonnonvalolla saa aikaan hyvää jälkeä kun sen hyödyntää oikein. Pikkusalama tai pari varjoilla/softbixilla voi helpottaa kuitenkin työtä jonkin verran. Eli valot saa hommattua melko edullisestikin varsinkin jos jaksaa vähän kattella käytettyjä vehkeitä.
attitude
Viestit: 42
Liittynyt: Elo 20, 2015 22 : 32

Viesti Kirjoittaja attitude »

Vähän kesymmätkin resoluutioit riittää web-kuvissa ja printtissä kun pysyy A4 kokoluokan tulosteissa.

Periaatteessa jo pelkällä luonnonvalolla saa aikaan hyvää jälkeä kun sen hyödyntää oikein. Pikkusalama tai pari varjoilla/softbixilla voi helpottaa kuitenkin työtä jonkin verran. Eli valot saa hommattua melko edullisestikin varsinkin jos jaksaa vähän kattella käytettyjä vehkeitä.

Eli joku n. viiden sadan Canon / Nikon plus 1-2 softboxia olis aloittelijalle hyvä setti, ja niistä parin tonnin vehkeistä on hyötyä vasta jos on a) tosi taitava tai b) pitää saada isompia kuin A4 printtejä?

Riittääkö noiden perus-järkkäreiden objektiivit ruokakuvaukseen vai tarvinko sen laadukkaan makron siihen kylkeen? Tai onko jossain tietyssä kamerassa valmiina ruokakuvauksen kannalta ajateltuna parempi objektiivi kuin jossain muissa noin ihan niinkuin vakiona?

ps. kiitos paljon vastauksesta!
Ville^K
Viestit: 2366
Liittynyt: Syys 14, 2009 16 : 05
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Ville^K »

attitude kirjoitti:Eli joku n. viiden sadan Canon / Nikon plus 1-2 softboxia olis aloittelijalle hyvä setti, ja niistä parin tonnin vehkeistä on hyötyä vasta jos on a) tosi taitava tai b) pitää saada isompia kuin A4 printtejä?
Juuri näin. Mä ostaisin ensin tuon kameran ja kahtosin mitä saa luonnonvalolla aikaan. Jos ei tyydytä niin sitten pikkusalamat ja softboxit niihin.

Salamavehkeitä tärkeämpänä pitäisin hyvää jalustaa. Oon ite jonkin verran ottanut ruokakuvia omista väännöistä ja meidän kämppä on sen verran pimeä että jalusta on siinä touhussa kova sana.
Riittääkö noiden perus-järkkäreiden objektiivit ruokakuvaukseen vai tarvinko sen laadukkaan makron siihen kylkeen? Tai onko jossain tietyssä kamerassa valmiina ruokakuvauksen kannalta ajateltuna parempi objektiivi kuin jossain muissa noin ihan niinkuin vakiona?
Niiden järkkärien mukana tulevat kittiobjektiivit tarkentaa lähelle ja on oikein asiallisia sillon kun ei tarvita lyhyttä terävyysaluetta. Ehkä ottaisin siihen rungon kaveriksi jonkun 18-55 tai 18-105 objektiivin ja koittaisin millaista sillä saa aikaan. Ainakin Nikonilla noi on hyviä pelejä ruokakuvaukseen. Jos syväterävyyttä haluaa lyhyemmäksi niin sitten ehkä joku 50/1.8 tai vastaava kehiin. Luulen että ruokakuviin tarvittavat suurennokset hoituu vielä perusobjektiiveilla ainakin alkuun.
attitude
Viestit: 42
Liittynyt: Elo 20, 2015 22 : 32

Viesti Kirjoittaja attitude »

Ville^K kirjoitti:
attitude kirjoitti: Juuri näin. Mä ostaisin ensin tuon kameran ja kahtosin mitä saa luonnonvalolla aikaan. Jos ei tyydytä niin sitten pikkusalamat ja softboxit niihin.

Salamavehkeitä tärkeämpänä pitäisin hyvää jalustaa. Oon ite jonkin verran ottanut ruokakuvia omista väännöistä ja meidän kämppä on sen verran pimeä että jalusta on siinä touhussa kova sana.
Joo, jalusta on ehdottomasti ostoslistalla. Ajatus olisi rakentaa sellainen setti, jossa kamera on jalustalla, sitten on vaalea plexi tai pöytäliina pöydällä, ja eikös nykyään melkein jokaisesta kamerasta saa piuhan Macciin niin, että se kuva näkyy näytöllä heti suoraan ja sitä pääsee editoimaan / voi viritellä valoja ja annosta samantien.. ?

Onks se Lightroom + Photoshop millä sitten mennään?
Niiden järkkärien mukana tulevat kittiobjektiivit tarkentaa lähelle ja on oikein asiallisia sillon kun ei tarvita lyhyttä terävyysaluetta. Ehkä ottaisin siihen rungon kaveriksi jonkun 18-55 tai 18-105 objektiivin ja koittaisin millaista sillä saa aikaan. Ainakin Nikonilla noi on hyviä pelejä ruokakuvaukseen. Jos syväterävyyttä haluaa lyhyemmäksi niin sitten ehkä joku 50/1.8 tai vastaava kehiin. Luulen että ruokakuviin tarvittavat suurennokset hoituu vielä perusobjektiiveilla ainakin alkuun.
hmm, nyt meneekin hankalaksi... Kyllä mä tota syväterävyyttä haluaisin tilanteen mukaan säädellä, mutta ei noi "numerokoodit" oikein aukene... EIkä taida olla ketään kaveriakaan, jolla olisi erilaisia objektiiveja joilla testailla...

Löytyisköhän jostain netin uumenista referenssi-kuvia, miten tuo syväterävyys vaihtelee erilaisilla objektiiveilla?
Ville^K
Viestit: 2366
Liittynyt: Syys 14, 2009 16 : 05
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Ville^K »

attitude kirjoitti:Joo, jalusta on ehdottomasti ostoslistalla. Ajatus olisi rakentaa sellainen setti, jossa kamera on jalustalla, sitten on vaalea plexi tai pöytäliina pöydällä, ja eikös nykyään melkein jokaisesta kamerasta saa piuhan Macciin niin, että se kuva näkyy näytöllä heti suoraan ja sitä pääsee editoimaan / voi viritellä valoja ja annosta samantien.. ?

Onks se Lightroom + Photoshop millä sitten mennään?
Juu tuo on hyvä paketti ja irtoaa kohtuullisen edukkaaseen kuukausihintaan.

Tässä listaa yhteensopivista kameroista piuhakuvaukseen: https://helpx.adobe.com/lightroom/kb/te ... oom-4.html
Niiden järkkärien mukana tulevat kittiobjektiivit tarkentaa lähelle ja on oikein asiallisia sillon kun ei tarvita lyhyttä terävyysaluetta. Ehkä ottaisin siihen rungon kaveriksi jonkun 18-55 tai 18-105 objektiivin ja koittaisin millaista sillä saa aikaan. Ainakin Nikonilla noi on hyviä pelejä ruokakuvaukseen. Jos syväterävyyttä haluaa lyhyemmäksi niin sitten ehkä joku 50/1.8 tai vastaava kehiin. Luulen että ruokakuviin tarvittavat suurennokset hoituu vielä perusobjektiiveilla ainakin alkuun.
hmm, nyt meneekin hankalaksi... Kyllä mä tota syväterävyyttä haluaisin tilanteen mukaan säädellä, mutta ei noi "numerokoodit" oikein aukene... EIkä taida olla ketään kaveriakaan, jolla olisi erilaisia objektiiveja joilla testailla...

Löytyisköhän jostain netin uumenista referenssi-kuvia, miten tuo syväterävyys vaihtelee erilaisilla objektiiveilla?
Pahoittelut epäselvistä numeroista. Noilla 18-55 ja 18-105 numeroilla viittasin objektiivin polttoväliin joka vaihtelee näissä tapauksissa välillä 18mm ja 55mm (105mm). Mitä isompi polttoväli (focal length) sitä suurempi suurennos ja kapeampi kuvakulma. Tuollainen zoom-objektiivi tulee todella usein kameran kyljessä kun sellaisen ostaa. Näilläkin objektiiveilla syväterävyyttä voi toki säätää, mutta säätövaraa on vähemmän mitä esim. kiinteäpolttovälisellä 50mm objektiivilla ja erityisesti aivan siihen kaikkein lyhimpään syväterävyyteen ei päästä.

Mun kokemuksen mukaan noillakin saa kuitenkin jo aika kapean syväterävyyden kun tarkennetaan lähelle, niin lähtisin koittamaan ensin niillä koska noi on hintaan nähden erinomaisen laadukkaita. Jos tulos ei ole riittävä, niin sitten kannattaa ostaa joku kiinteäpolttovälinen objektiivi jolla syväterävyyden saa lyhyemmäksi.

Hyviä hakusanoja Googleen ovat "aperture" ja "depth of field".
Ray!
Viestit: 31
Liittynyt: Elo 21, 2015 8 : 09
Paikkakunta: Mirboo North Australia
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Ray! »

Tämä voi autaa: http://www.seriouseats.com/2015/03/begi ... raphy.html (Englanin kieli)

Suomen kieli on ruostunut, niin anteekski etukäteen.
Experte
Viestit: 87
Liittynyt: Syys 07, 2011 11 : 02

Viesti Kirjoittaja Experte »

Alussa näin kesällä pelkkä luonnonvalo riittää hyvin. Vuoden valuessa syksyyn täytyy siirtyä keinovaloon. Laadukkaita ruokakuvia syntyy ihan perusjärkkärillä ja mielellään mahdollisimman valovoimaisella objektiivilla jotta saadaan sitä epäterävyysaluetta.

Valo ja etenkin sen laatu ovat kaikkein tärkeintä. Mitään kalliita investointeja se ei vaadi, etenkin luonnonvalo on ilmaista. Tärkeää on että valo on sellaista, että värit toistuvat oikein.

Olen kirjoittanut blogiini pienen jutun ruokakuvauksesta ja etenkin valosta ja kuinka selviää edullisesti.

http://peterinperiaate.blogspot.fi/2013 ... septi.html
garfield
Viestit: 168
Liittynyt: Kesä 07, 2004 15 : 39

Viesti Kirjoittaja garfield »

Mikäli et halua järkkäriä, moderneilla pokkareilla saat jo paljon aikaan. Samassa paketissa on lähes kaikki mahdolliset säädöt, macro & tele ja pääset testailemaan aukkojen ja polttovälien vaikutusta lopputulokseen.

http://www.rajalacamera.fi/canon-g1x-kaytetty.html

Jos haluat opetella hommaa suoraan järkkärillä, saat parilla sadalla käytetyn kameran ja kittilinssin. Lisäksi voit vaikka ostaa 50mm f/1.8 linssin satasella ja netistä loittorenkaan tai pari.

Kolmas edukas vaihtoehto on Canonin M-sarjan runko ja siihen linssi tai pari. Niitä löytyy parilla sadalla käytettyinä ja laite soveltuu nimenomaan paikallaan olevien kohteiden kuvaamiseen hitaanpuoleisesta tarkennuksesta johtuen.

Vastaavia settejä löydä varmasti kaikilta muiltakin valmistajilta. Sanoisin, että osta samaa merkkiä kuin kavereillasi on, niin saat vinkkejä ja pääset lainaamaan linssejä yms.
alsalus
Viestit: 1421
Liittynyt: Elo 17, 2009 13 : 50

Viesti Kirjoittaja alsalus »

Ruokakuvaus on kamerakaluston suhteen helppo homma - kuvattava kohde on lähellä, se ei liiku ja aikaa kuvaamiseen piisaa, kun kuvattava kohde tehdään paikan päällä.

Kamerarunko on siksi lähes samantekevä - kaikilla malleilla tällainen kuvaaminen onnistuu hienosti.

Sen sijaan keskeisiä juttuja ovat:
1) objektiivin piirto
2) valaistus
3) kuvattava paikka / rekvisiitta

Satsaisin itse eniten valaistukseen. Salaman lisäksi heijastin on kätevä apuri: http://www.verkkokauppa.com/fi/product/ ... astin-diff

Itse asiassa kirkasvalolampullakin pötkii verrattain pitkälle näissä hommissa. Ja tosiaan, jalustalla tekee näissä hommissa paljon.


Objektiiviksi valitsisin jonkin piirroltaan kermaisen kiinteän putken (vaikka huokeimmasta päästä tuon aiemmin mainitun Canon 50/1.8), jossa siis epäteräväksi jäävät alueet ovat mahdollisimman levollisia ja kauniita. Vaikka tällaisella haulla saat osviittaa siitä, mihin järkkärillä voi päästä vs. kännykamera:
https://www.google.fi/search?q=canon+50 ... bokeh+lens

3) Ruokakuvassa olennaista on paitsi suuhunpantava myös tarjoilu.

[/list]
JKyytinen
Viestit: 1584
Liittynyt: Joulu 21, 2013 19 : 03
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

Viesti Kirjoittaja JKyytinen »

garfield kirjoitti:Mikäli et halua järkkäriä, moderneilla pokkareilla saat jo paljon aikaan. Samassa paketissa on lähes kaikki mahdolliset säädöt, macro & tele ja pääset testailemaan aukkojen ja polttovälien vaikutusta lopputulokseen.

http://www.rajalacamera.fi/canon-g1x-kaytetty.html
Siis suosittelet G1X:ää lähikuvaukseen... Lähin tarkennusetäisyys pokkariksi hirveä 20cm laajakulmalla ja normaalimmalla polttovälillä taisi mennä yli puolen metrin.
Jesse Kyytinen

jessekyytinen.wordpress.com
Samyang, Zeiss, ja Canon FDL -manuaalilaseja 5D3:n nokalla
attitude
Viestit: 42
Liittynyt: Elo 20, 2015 22 : 32

Viesti Kirjoittaja attitude »

alsalus kirjoitti:Ruokakuvaus on kamerakaluston suhteen helppo homma - kuvattava kohde on lähellä, se ei liiku ja aikaa kuvaamiseen piisaa, kun kuvattava kohde tehdään paikan päällä.

Kamerarunko on siksi lähes samantekevä - kaikilla malleilla tällainen kuvaaminen onnistuu hienosti.

Sen sijaan keskeisiä juttuja ovat:
1) objektiivin piirto
2) valaistus
3) kuvattava paikka / rekvisiitta

Satsaisin itse eniten valaistukseen. Salaman lisäksi heijastin on kätevä apuri: http://www.verkkokauppa.com/fi/product/ ... astin-diff

Itse asiassa kirkasvalolampullakin pötkii verrattain pitkälle näissä hommissa. Ja tosiaan, jalustalla tekee näissä hommissa paljon.


Objektiiviksi valitsisin jonkin piirroltaan kermaisen kiinteän putken (vaikka huokeimmasta päästä tuon aiemmin mainitun Canon 50/1.8), jossa siis epäteräväksi jäävät alueet ovat mahdollisimman levollisia ja kauniita. Vaikka tällaisella haulla saat osviittaa siitä, mihin järkkärillä voi päästä vs. kännykamera:
https://www.google.fi/search?q=canon+50 ... bokeh+lens

3) Ruokakuvassa olennaista on paitsi suuhunpantava myös tarjoilu.

[/list]
Kiitos hei megapaljon kaikille jotka ovat vastanneet aloittelijan kysymyksiin. Tosi paljon selvittänyt asiaa. Vedetääs vähän yhteen:

- Perus-järkkäri 400-600 euron kategoriassa riittää laadukkaasen netti-kuvaan sekä max A4 skarppeihin printteihin ?

- Valitaan se vaan tetherin enabled -listalta, johon melkein kaikki rungot nykyään kuuluvat. Onko se aina piuhalla vai joko noi toimii myös langattomasti?

- kitti-objektiivi saattaisi (melkein) riittää
---> onko jossain "kitissä" lähempänä macro ja syväterävyys ominaisuuksia kuin ihan "perus-perus-yleiskuvaukseen tarkoitetussa?

- syväterävyyden kanssa "leikkiminen" kiinnostaa; silloin varmaan pakko ostaa erikseen siihen sopiva laadukas ja semi-kallis objektiivi?

- jalusta välttämätön
--> helpottaa ilmeisesti valaistuksenkin kanssa, kun voi käyttää pidempää valotusaikaa??

- valoiksi/salamoiksi niitä soft-boxeja 1-2 kpl (tarviiko näihin jotain piuhoja vai skulaako langattomasti vai miten?

- soft boxit ei ollenkaan välttämättömiä vaan hyvällä päivänvalolla + tollaisella kokoontaitettavalla heijastimellakin pitäisi päästä pitkälle ?

- Mulla on tilassa aika tehokkaat led-valot (valkoinen valo, ei keltainen), joissa on himmentimet, ja jotka on piilotettu sellaisen pienen listan alle niin, että ne sojottavat kohti kattoa ja heijastuvat sieltä tilaan. Täysillä säädöillä ne ovat samaa kirkkautta kuin kaupan ruoka-osastolla tai hyvin valaistussa toimistossa. Ei siis mikään hämärä keittiö. Samoin keittiössä on kaksi ikkunaa, joista tulee aika hyvin päivänvaloa 12 kk vuodessa. Ja verhoillahan voi säätää vähän hillitymmäksi...

- kunnon jalusta välttämätön - yllättävän kalliita näyttivät olevan. Varmaan sirohko pöytämallikin voisi toimia..

- mitä tarkoittaa: "piirroltaan kermaisen kiinteän putken" ???

- itse ruoka ja rekvisiitta ei ole mun kohdalla ongelmia; ne on ihan hanskassa - tämä tekninen puoli on nyt se mikä kiinnostaa opetella ja välttää pahimmat aloittelijoiden mokat
garfield
Viestit: 168
Liittynyt: Kesä 07, 2004 15 : 39

Viesti Kirjoittaja garfield »

JKyytinen kirjoitti:
garfield kirjoitti:Mikäli et halua järkkäriä, moderneilla pokkareilla saat jo paljon aikaan. Samassa paketissa on lähes kaikki mahdolliset säädöt, macro & tele ja pääset testailemaan aukkojen ja polttovälien vaikutusta lopputulokseen.

http://www.rajalacamera.fi/canon-g1x-kaytetty.html
Siis suosittelet G1X:ää lähikuvaukseen... Lähin tarkennusetäisyys pokkariksi hirveä 20cm laajakulmalla ja normaalimmalla polttovälillä taisi mennä yli puolen metrin.
Pahoittelut, ei se varmaan sovellu ruokakuvauksen opetteluun.
Rockford
Viestit: 7318
Liittynyt: Loka 05, 2004 10 : 06
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Rockford »

Luonnonvalo toimii varmasti hyvin joissain tilanteissa, ja kaksi ikkunaa kuulostaa hyvältä. Syksy/talvi on kuitenkin pimeitä aikoja jos ei aina pysty päivällä kuvaamaan.

Katon kautta tulevat LED-valot voi varmasti toimia silloin kun halutaan tasaista valaistusta, mutta pelkään että tuollainen valo on helposti liiankin diffuusia kuvausvaloksi. Kuvauksessa tarvitaan toki välillä hyvin tasaista valoa mutta välillä taas valoa joka myös tuottaa sopivia varjoja.

Eli mun mielestä amatööri pääsee helpommalla kun on se 2-3 salamaa ja niihin pehmentimet, vaikka ne softboksit. Silloin voi valita mistä suunnasta valo tulee ja hallita kiiltoja sekä varjoja paremmin. Salamat toimii langattomasti kun hommaa sellaiset mitkä toimii. Kiinalaiset Yongnuo yms. setit ei ole kalliita.

"Piirroltaan kermainen kiinteä putki" tarkoittaa sitä, että jos haluat kapealla syväterävyydellä kuvata niin objektiiveissa on eroa sen suhteen miten nätisti se epäterävänä toistuva alue pehmenee. En ole juuri ruokia kuvannut, mutta olettaisin että joku oikea makro voisi olla kuitenkin tarpeen jos haluat myös oikeita lähikuvia kahvista, kahvipavut, jauhettu kahvi yms. ei kai yleensä keittiössä kovin isoissa määrin liiku.

Kittiputkien lähikuvausominaisuudet ei ole mulle tuttuja, mutta tavallliset kiinteät 35mm/50mm/85mm löytyy omasta laukusta eikä niillä kyllä hirveästi lähikuvia oteta jos kohde on vähänkään pienempi. Loittorenkaatkin löytyy ja niitä olen käyttänyt, mutta aika hankalaa sekin on jos makro-objektiiviin vertaa. Eikä laatu ole aina parasta loitoilla.

Jalusta kannattaa mitoittaa kerralla vähän liian jämeräksi, koska sen käyttöikä on helposti 15-20 vuotta ja siinä ajassa kamera + objektiivit tuppaa yleensä vaihtumaan kerran jos toisenkin. Lisäksi huonon jalustan/kuulapään/kinopään kanssa turaaminen turhauttaa nopeasti varsinkin lähikuvauksessa joissa muutaman millin heilahdus kun päätä kiristää pilaa rajauksen.

Nämä kaikki kommentit sitten sillä varauksella että en todellakaan ole ruokakuvauksen tai tuotekuvauksen asiantuntija.
Petri Kekkonen :: Kuvia :: "Light and shade - time and space" - PSB
alsalus
Viestit: 1421
Liittynyt: Elo 17, 2009 13 : 50

Viesti Kirjoittaja alsalus »

"Kermaisen bokehin" suhteen on paljon muuttujia, joita kannattaa himpun opiskella: Makrokuvauksessa on yleisenä ongelmana liian lyhyt syväterävyys. Kun kuvattava kohde on ihan objektiivin edessä, syväterävyys lyhenee dramaattisesti. Siksi makrokuvaus on vähän erilaista kuin tilanteessa, jossa vaikkapa kuvaa laajakulmaobjektiivilla läheltä kohdetta.

Täällä asiasta vähän enemmän: http://www.imaging-resource.com/news/20 ... lur-part-1

Jos olisin housuissasi, hankkisin luultavasti kameran perus mukanatulevalla 18-55 -objektiivilla. Tällä kalustolla ottaa jo ihan asiallisia kuvia. Tämän lisäksi makro-objektiivi olisi hankintalistalla varmasti pian. Vaihtoehtona makrolle on valovoimainen kiinteäpolttovälinen objektiivi - mutta sellaisella ei pääse puolta metriä lähemmäs kohteesta. Jos siis haluat kuvata pelkän kirsikan kakun päältä, tarvitset joko makro-objektiivin tai loittorengassarjan.


Ja jotta kalustosekoilu ei vielä loppuisi, suosittelen yhtä lisähankintaa: valotelttaa. Ruokakuvauksessa taatusti kelpo rakkine sikäli, kun touhut kallistuvat makrokuvaukseen: http://www.examiner.com/slideshow/food- ... es#slide=4
attitude
Viestit: 42
Liittynyt: Elo 20, 2015 22 : 32

Viesti Kirjoittaja attitude »

Kiitos taas vinkeistä ja linkeistä.

Noita valotelttoja olen vähän katsellut, varmaan kelpo värkkejä ainakin jos haluaa syvättyjä kuvia. Jotain isompia settejä, joissa on taustat ym. niissä varmaan ei saa samalla tavalla viriteltyä. Ja jos ei hanki tolkuttoman isoa niin sinne on vähän vaikea mennä pinseteillä siirtelemään persiljan nuppuja erilaisiin asentoihin, verrattuna että kuvaa ihan vaan pöydällä..

Mites noi valot ja salamat muuten menee kasaan? Ja valoteltat? pitääkö varata oma komero noille vai meneekö ne tosi näpärästi nippuun?

Kamera kannattaa varmaan ostaa ihan suosiolla Rajalasta tms., mutta mites noi "kiinalaiset salamat", onko niitä siis edullisesti myynnissä Suomessa vai etsinkö ne nettikaupoista?
Rockford
Viestit: 7318
Liittynyt: Loka 05, 2004 10 : 06
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Rockford »

Softboksien kasaanmenossa on eroja, nykyään löytyy kyllä todella näppärästikin kasattavia malleja. Samoin ainakin mulla oleva valoteltta menee kyllä kasaan. Mutta onhan noissa aina askartelunsa, pienemmät boksit säilytän itse koossa kun ovat aika hitaita kasata.

Salamoja löytyy Suomestakin, vaikka Kiinasta voi ehkä saada halvemalla: http://www.verkkokauppa.com/fi/product/ ... arjestelma
Petri Kekkonen :: Kuvia :: "Light and shade - time and space" - PSB
mvuori
Viestit: 2725
Liittynyt: Marras 29, 2003 13 : 50

Viesti Kirjoittaja mvuori »

Pieni huomio:
Kalustehankinnatkin riippuvat siitä, millaista ruokakuvausta aikoo tehdä ja millaisen filosofian mukaisesti.
* Jos tavoitteena ja tyylinä on arkirealismi, mitään syväterävyyskikkailua ei esimerkiksi tarvita ja valojen on syytä olla täsmälleen sellaiset kuin ne ovat keittiön tai ravintolan pöydässä.

* Idealisoiva tunnelmakuvaus taas nostaa esille annoksen avainpiirteitä muut kenties sumentaen -- tavalla, jossa tyyli on tärkeintä; ruoka muuttuu arvoesineeksi ja tekstin idealismin välineeksi. Valaistus voi olla subjektiivinen.

* Objektiivinen dokumentarismi taas standardoi olosuhteet, jotta voidaan osoittaa miltä ruoka näyttää "oikeasti". Tässäkään ei tarvita lyhyttä syväterävyyttä, mutta valokalusto on tärkeä.

* Jne...
Matti Vuori
attitude
Viestit: 42
Liittynyt: Elo 20, 2015 22 : 32

Viesti Kirjoittaja attitude »

mvuori kirjoitti:Pieni huomio:
Kalustehankinnatkin riippuvat siitä, millaista ruokakuvausta aikoo tehdä ja millaisen filosofian mukaisesti.

* Idealisoiva tunnelmakuvaus taas nostaa esille annoksen avainpiirteitä muut kenties sumentaen -- tavalla, jossa tyyli on tärkeintä; ruoka muuttuu arvoesineeksi ja tekstin idealismin välineeksi. Valaistus voi olla subjektiivinen.

* Jne...
Totta varmasti tämäkin. Sellaista "mainoskuvaus" -tyyppistä settiä olis tarkoitus tehdä. Ja vaihtelevasti; välillä ihan lähelle, välillä kauempaa, välillä syvättyä, välillä reilusti taustoja ja rekvisiittaa,...
JoeSupreme
Viestit: 294
Liittynyt: Touko 07, 2011 7 : 26
Paikkakunta: Järvenpää
Viesti:

Viesti Kirjoittaja JoeSupreme »

Itse emännän ruokajuttuja kuvailen kun se tykkää kaikkea tehdä, pääsääntöisesti aina ilman rekvisiittaa ja taustajuttuina toimii pöytäli8na ja verhot jne. Ikkunan vieressä.

Näistä lähtökohdista yrittänyt saada kelpo kuvia niin pari huomiota:

105mm sigman f2.8 macro linssi ollut paras. Pikku tele kun on croppi kennoisessa niin kuvissa näkyy vain se itse juttu. Laajemmilla tuskailin aina sitä kun on rumaa seinää tai pöytää kuvissa mutta tuolla saa paljon kapeamman alueen napattua niin kaikki on paljon vaan oaljon paremmin.

Kuvailin paljon sigman 50mm f1.4 obiskalla näitä kanssa, mutta tulee suurilla aukoilla ongelmaksi CA ja muutenkin liiallinen pehmeys ja pienillä taas ei syvätrrävyys ole tarpeeksi pieni blurraamaan taustoja pois nätisti.

Jos on tilaa niin varmaan joku kiva 2.8 valovoiman zoomi vaik 70-200 vois olla passeli sitten jos on rahaa sijoittaa tai vaikka pari kohtuu hintaista primeä
Vastaa Viestiin