Miten oppia kuvaamaan ihmisiä?

Voit vapaasti kysyä jopa vähän tyhmiäkin.
Vastaa Viestiin
signora
Viestit: 6
Liittynyt: Heinä 01, 2015 19 : 59

Miten oppia kuvaamaan ihmisiä?

Viesti Kirjoittaja signora »

Tähän mennessä olen pidemmän aikaa kuvannut luontoa, eläimiä, esineitä jne ja myös ihmisiä jonkin verran. Ihmiskuvaus on jäänyt ihan tämmöiseen "otetaampa albumiin muistoksi" -tyyliseksi. Olen koittanut googletella erilaisia ohjeita, mutta hyvin nihkeästi näyttäisi suomenkielistä löytyvän joten ajattelin täältä kysäistä.

Näin entuudestaan mallin ohjaus, sommittelu, tarkennus, valotus jne perusjutut onnistuvat. Käytän sujuvasti manuaalia jne. Minulla on inspiraatiota ja ideaa vaikka muille jakaa, mutta se käytännön toteutus uupuu.
Erityisesti näihin kaipailisin vastausta:
  • Mitä te sanoisitte aloittelevalle mallikuvaajalle? Mitä vinkkejä antaisitte?
    Miten harmaasuodinta käytetään?
    Tarkennus tuottaa toisinaan ongelmaa. Miten saisin tarkennettua silmiin ja nenään parhaiten?
    Mitkä ovat hyvän kuvan ABC?
Ihan kaikkea mahdollista apua, vinkkejä, niksejä linkkejä otetaan vastaan enemmän kuin mielellään. Pistäkääs kaikki mallikuvauksesta (eritisesti outdoor -tyylisestä) kehiin!
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
Guzmo
Viestit: 2056
Liittynyt: Joulu 14, 2005 20 : 25
Paikkakunta: Narnia

Viesti Kirjoittaja Guzmo »

Haetaanko tässä vinkkejä ammattimallien kuvaamiseen vai ihmisten kuvaamiseen noin yleensä?

Harmaasuodin. Hakukone auki ja kirjoita esim. "How to use neutral density filter"

Lyhyesti, se ruuvataan linssin eteen ja vähentää kennolle pääsevän valon määrää. Hyödyllinen esim kun halutaan kuvata aurinkoisella kelillä isolla aukolla, varsinkin ulkoisten salamien kanssa. Vaikuttaa tarkennukseen ja mahdollisesti myös kuvan väreihin.
Naranek
Viestit: 684
Liittynyt: Heinä 20, 2013 15 : 50

Viesti Kirjoittaja Naranek »

Jos se on oikeasti neutral kuten sen nimikin on, niin ei vaikuta väreihin, mutta jos ostat halvan, et saa hyvää, ja silloin se neutraalisuuskin on vähän sinnepäin.
PaPo
Viestit: 149
Liittynyt: Syys 23, 2013 15 : 37

Viesti Kirjoittaja PaPo »

Tarkennus: katso etsimen läpi, missä mallin silmät ovat ja valitse manuaalisesti se tarkennuspiste, joka osuu silmiin tai siirrä kameraa. Nenään ei kannata tarkentaa, ettei silmistä tulisi vahingossakaan sumeita. Laita aukko pienemmälle, jos kasvoista meinaa jäädä osia pehmeiksi.

Hyvän kuvan ABC: riittävästi valoa oikeissa paikoissa, silmät tarkat, mallilla hyvä ilme ja asento, vaatteet/meikit/asusteet sopivat kuvan tarkoitukseen, kuva kertoo jotakin.

Harjoittelemalla oppii. Pyydä kavereita tai sukulaisia kameran eteen ja harjoittele heidän kanssaan. Ihmiskuvauksessa tärkeää on kontakti kuvattavaan ja hyvä valmistautuminen.
olli R
Viestit: 4808
Liittynyt: Tammi 10, 2003 9 : 21
Viesti:

Viesti Kirjoittaja olli R »

Vaikka en ole vielä itsekään tuota lukenut, niin uskaltaisin suositella Puputin uutta "Pose"-kirjaa tästä aiheesta.
Toinen suomenkielinen klassikko lienee Aallon "Kohteena ihminen".
Ja jos englanti sujuu, niin itselläni avasi silmiä Roberto Valenzuelan "Picture Perfect Posing". Viimeksimainitusta on tullut itselleni hyvä ohjenuora mallin asennon hakemisessa.

Mallikuvauksessa harjoittelu on avainasemassa. Muiden kuvien matkiminen, omien kuvien analysointi ja muiden kommenttien kuuntelu on hyvä tapa hakea niitä hyviä juttuja kuvassa. Vaikka mallinohjauksen perusasiat olisivat kunnossa, niin mallikuvan perusjuttu on kuitenkin se kuvan ideointi etukäteen ja sitten oman näkemyksen saaminen kuvausympäristöstä ja ohjattua mallille. Kyse ei ole (ainakaan aina) siitä, että malli osaa liikkua ja sinä vain vangitset kuvia.

Myös jälkikäsittely on tässä lajissa melko tärkeää. Taas kyse on siitä oman näkemyksen korostamisesta ja ainakaan minun mielestäni ole mitään ylärajaa siinä, minkälaista käsittelyä voisi tehdä. Kyse ei ole enää dokumentoinnista vaan kuvan tekemisestä.

"Hyvän kuvan ABC"? Saat tehtyä sitä mitä haluat, erotut muista, katsojat jäävät katsomaan.
Jovala
Viestit: 615
Liittynyt: Marras 19, 2010 13 : 26
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Jovala »

olli R kirjoitti: Myös jälkikäsittely on tässä lajissa melko tärkeää. Kyse ei ole enää dokumentoinnista vaan kuvan tekemisestä.
Tähtitieteessä käytetään paljon väärävärikuvia, jotta niihin saadaan ympättyä tietoa, jota sillä halutaan esittää. Onhan niissäkin kysymys dokumentoinnista, mutta väärät värit ajaa asiansa.

Eikös jopa "tähtitiedemäisen" väärät värit voisi tulla kysymykseen myös ihmiskuvissa. Väreillähän voi olla monta tehtävää.
Satunnainen kuvailija. Järki järkeistää käyttäytymistäni kuin lobbari.
Negatiiveista positiiveja: VMP Värillisen Maskin Poistaja.
OskuK
Viestit: 34035
Liittynyt: Joulu 22, 2003 20 : 05

Viesti Kirjoittaja OskuK »

Tämä "enää dokumentoinnista" pisti silmään. Milloin valokuvaus sitä on? Aika pirun harvoin.

Waldo's Peoplen Waldo:

"Itseensä pitää luottaa, eikö niin?"
Kipe
Viestit: 944
Liittynyt: Tammi 10, 2003 9 : 52
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Kipe »

olli R kirjoitti:Vaikka en ole vielä itsekään tuota lukenut, niin uskaltaisin suositella Puputin uutta "Pose"-kirjaa tästä aiheesta.
Toinen suomenkielinen klassikko lienee Aallon "Kohteena ihminen".
Aallon kirja on hyvä alotus ja sen jälkeen suosittelen jonkin kurssin käymisen. Tiina Puputti on koulutukseltaan opettaja ja on opettajanakin hyvä.
Jovala
Viestit: 615
Liittynyt: Marras 19, 2010 13 : 26
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Jovala »

OskuK kirjoitti:Tämä "enää dokumentoinnista" pisti silmään. Milloin valokuvaus sitä on? Aika pirun harvoin.
Tällä hetkellä naapurisäikeessä keskustellaan asuntokuvauksesta - sen ainakin pitäisi olla enemmän dokumentaarista. Tosin helposti lähtökohdaksi tulee "kuinka kuvaa voi käyttää huijaamaan ostajaehdokasta".

Mä olen lukenut ja katsellut kuvia lähinnä teknisistä ja tieteellisistä lähteistä. Joten mun elämän on täyttäneet dokumentaariset kuvat.
Taitaa olla aika paljon ihmisen elinpiiristä kiinni vastaus sun kysymykseen. Ainakin jos kuvien kuluttajan näkökulmasta asiaa tarkastellaan.

Valokuvat voisi jakaa kolmeen kategoriaan:
1. Dokumentääriset kuvat.
2. Taiteellisia päämääriä tavoittelevat kuvat.
3. Huijauskuvat jotka viestittävät olevansa jompaa kumpaa y.o. ryhmistä. Tai kumpaakin.

Mainoskuvathan kuuluu eittämättä viimeiseen ryhmään. Josta tulee mieleen, että nykymaailmassa pitäsi ihmisiä kouluttaa valokuvanlukutaitoon.

Tällä foorumilla näkee taas paljon kuvia, joissa tavoitteet on kahtaanlaiset: Toisaalta tavoitellaan taidekuvan statusta, mutta mukana on vahvasti myös laitteiston ja kuvaajan teknisten kykyjen dokumentointi. Samassa kuvassa.
Minusta tällaiset kuvat sopii hyvin tämän foorumin piiriin.

Suurin osa kuluttajien ottamista kuvistahan on dokumentäärisia tarinoita perheen, suvun tai yhteisön historiasta. Usein maustettuna ripauksella ideaalia, jota tavoitellaan.
Satunnainen kuvailija. Järki järkeistää käyttäytymistäni kuin lobbari.
Negatiiveista positiiveja: VMP Värillisen Maskin Poistaja.
signora
Viestit: 6
Liittynyt: Heinä 01, 2015 19 : 59

Viesti Kirjoittaja signora »

Kiitos vastauksista! Ja lisää saa pistää!:)
Vastaa Viestiin