YN-560 iii ja iv testaus HSS

Aukot, sommittelu, salamat, akut jne.
onninpoika
Viestit: 1422
Liittynyt: Helmi 26, 2004 13 : 34
Paikkakunta: Riihimäki

YN-560 iii ja iv testaus HSS

Viesti Kirjoittaja onninpoika »

Molemmissa salamoissahan on tuo ihan ok sisäänrakennettu radioohjaus. Joskus kaipailen kuitenkin nopeampaa synkkaaikaa 1/500 jolloin noilla vakioradioilla syntyy kuvan alaosaan varjoalue.

Testasin asiaa YN-622 iTTL, HSS radioiden kanssa. Vastaanotin salaman alle ja lähetin kamerakenkään. Venhempi salama YN-560 iii toimi kuten omallakin radiolla mutta hämmästys oli suuri kun huomasin, että uudempi YN-560 iv toimi ihan täysin tuohon 1/500 nopeuteen. Lapsella uusi lelu joten ei muuta kuin leikkimään. Kuvasin sarjan 1/320 - 1/8000 ja hämmästys oli suuri kun valo näkyi ilman alareunaa koko sarjassa!!!!


Tuo YN-560 iV on siis High Speed Sync salama erillisellä HSS ohjaimella!

Vai menikö tieteellisessä testissäni joku pieleen?

Tässä 1/400 testi jossa salaman oma radio jättäisi tumman alareunan.
Kuva

Tässä mission impossible. 1/8000:
Kuva

Tältä näyttää se alareuna salaman omalla radiolla käskytettäessä 1/500:

Kuva

Edit: Tarkastin vielä asetukset. HSS testissä molemmat salamat olivat M-modessa ilman oman radion apua.
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
olli R
Viestit: 4808
Liittynyt: Tammi 10, 2003 9 : 21
Viesti:

Viesti Kirjoittaja olli R »

Luulen, että tuossa on kyseessä sama juttu kuin miksi HSS-kuvia voi kuvata studiosalamoilla. Salaman välähdys on tarpeeksi pitkä ja uusi radio synkkaa tarpeeksi nopeasti.

Normaalitilanteessa kamera laukaisee salaman, kun ensimmäinen verho on kokonaan auki. Jos ollaan synkronointiaikaa lyhyemmillä ajoilla, on toinenkin verho jo liikkeellä ja peittää osan kuvasta.

HSS-radio laukaisee salaman kun kameran 1. verho lähtee aukeamaan. Jos salaman välähdys on lyhyt, ehtii salama sammua, ennen kuin verhojen välinen rako on kulkenut koko kennon yli. Jos välähdys on tarpeeksi pitkä (yleensä suurella teholla), näkyy salaman välähdys koko synkronointiajan ja kuva valottuu.

Jos kokeilet käyttää salamaa osateholla esim 1/16, niin valottuuko kuvat tällöin tasaisesti koko matkalta tuolla HSS-radiolla?
onninpoika
Viestit: 1422
Liittynyt: Helmi 26, 2004 13 : 34
Paikkakunta: Riihimäki

Viesti Kirjoittaja onninpoika »

olli R kirjoitti:
Jos kokeilet käyttää salamaa osateholla esim 1/16, niin valottuuko kuvat tällöin tasaisesti koko matkalta tuolla HSS-radiolla?
Erittäin hyvä pointti. En huomioinut tuota salamatehoa ja uusintakokeessa selvisi, että pikasynkka toimii vain 1/1 teholla molemissa salamoissa 560 iii ja iv ihan samalla tavalla.

Eli noilla salamoilla jatkan 602 lähettimellä, salamoiden omilla radioilla ja max 1/320 nopeudella.

Taitaa olla niin, että ainut tapa saada homma nopeammalle sulinajalle on se, että hommaan vaikkapa yn568ex salaman ja laitan nuo 560 salamat syttymän oman kennonsa herättämänä. Tuo 560 salaman kenno on nettitietojen mukaan riittävän nopea mutta onko se oikeasti myös osatehoilla?
olli R
Viestit: 4808
Liittynyt: Tammi 10, 2003 9 : 21
Viesti:

Viesti Kirjoittaja olli R »

onninpoika kirjoitti:Taitaa olla niin, että ainut tapa saada homma nopeammalle sulinajalle on se, että hommaan vaikkapa yn568ex salaman ja laitan nuo 560 salamat syttymän oman kennonsa herättämänä. Tuo 560 salaman kenno on nettitietojen mukaan riittävän nopea mutta onko se oikeasti myös osatehoilla?
Normaalin pikkusalaman välähdyksen pituus on lähes suoraan verrannollinen osatehoon. Jos välähdyksen pituus on 1/200 s täydellä teholla, niin se on suunnilleen 1/400 s puoliteholla ja niin edelleen.

Näiden lyhyiden suljinaikojan kanssa homma toimii tavallisella salamalla, vain jos salaman välähdyksen pituus on vähintään synkronointiajan puolikkaan verran. Kyse ei ole juuri muusta. Jonkin verran hommassa voi vaikuttaa laukaisuviive, mutta tuo teho paljon enemmän.

Sitten jos sinulla esim 568ex, joka tukee HSS-moodia, niin se "pidentää" salaman välähdystä välkyttelemällä salamaa strobona. Tällöin se pystyy myös säätämään sitä tehoa, vaikka salaman valaisema aika on pitempi.
Vastaa Viestiin