Lightroom 6 -kirja. Toivomuksia?

Kuvankäsittelyä, mitä vain
ppotka
Viestit: 2419
Liittynyt: Elo 09, 2005 20 : 16
Viesti:

Lightroom 6 -kirja. Toivomuksia?

Viesti Kirjoittaja ppotka »

Jossain vaiheessa tulee eteen kirjoittaa Docendolle lupaamani Lightroom 6 -kirja. Se on olennaisilta osiltaan päivitys Lightroom 5 -kirjalle siinä määrin kuin LR6-versio päivitystä vaatii.

Samalla voi tietenkin harkita muitakin muutoksia. Näiden muiden muutosten tai painotusten suhteen otan mielelläni vastaan toivomuksia.
Lightroom 6 -versiosta en tiedä vielä YHTÄÄN MITÄÄN, joten siitä ei kannata kysellä. Pelkästään siis ajatuksia edelliseen kirjaan nähden.
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
itu
Viestit: 1250
Liittynyt: Elo 05, 2008 0 : 51

Viesti Kirjoittaja itu »

Vitosversio on ollut oikein luettava ja käyttökelpoinen. Jos samanhenkinen tyyli pysyy (niin varmasti käykin), hyvä.

Kirjasta puuttuu korkeintaan virheellisen käytön esimerkkejä, tyyliin "näillä tempuilla suoraan suohon". Niin, ehkä myös toiveita, mitä ohjelmistosta puuttuu. Muun muassa rajaustyökalu on ollut omassa käytössä siten vajaa, että rajatun kuvan koko ilmestyy näkyviin vasta rajauksen jälkeen (miksi ihmeessä?).
paulas
Viestit: 1171
Liittynyt: Syys 06, 2003 23 : 54

Viesti Kirjoittaja paulas »

Vaikea sanoa, kun juuri äsken vasta tilasin vitoskirjan ("päivitin"kolmosesta) :) Ehkä sitten olen viisaampi, kun olen saanut em. kirjan.
paaton
Viestit: 6280
Liittynyt: Elo 02, 2010 7 : 30
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja paaton »

Kirjan pitää olla varmankin kohdennettu niille, jotka vasta aloittelevat lightroomin käyttöä. Itse kaipaisin opastusta pikanäppäinten käyttöön ja ehkäpä myös ohjeita piirtopöydän käytöstä. Eli kaikienlaisia vinkkejä, millä käsittely nopeutuu.

Näitä ei kyllä ehkä kannata sotkea samaan kirjaan, eikä tuollainen jatko-osa tulisi varmaankaan myymään tarpeeksi.
ppotka
Viestit: 2419
Liittynyt: Elo 09, 2005 20 : 16
Viesti:

Viesti Kirjoittaja ppotka »

paaton kirjoitti:Kirjan pitää olla varmankin kohdennettu niille, jotka vasta aloittelevat lightroomin käyttöä. Itse kaipaisin opastusta pikanäppäinten käyttöön ja ehkäpä myös ohjeita piirtopöydän käytöstä. Eli kaikienlaisia vinkkejä, millä käsittely nopeutuu.

Näitä ei kyllä ehkä kannata sotkea samaan kirjaan, eikä tuollainen jatko-osa tulisi varmaankaan myymään tarpeeksi.
Pikanäppäimet on listattu kirjassa. Siellä on myös sanottu, että ne viittaavat amerikkalaiseen näppäimistöön. Pikanäppäinten käyttö on tehokkainta, jos Lightroomia käyttäessä on käyttöjärjestelmässä valittuna amerikkalainen näppis ja kaikkein tehokkainta, jos vielä on käytettävissä aito amerikan näppis. Loppuopastus: treeniä, treeniä...

Piirtopöytä mainitaan myös. Siitä on hyötyä lähinnä alueellisten työkalujen kanssa. Itse käytän piirtopöytää koko ajan, mutta perussäätimissä hiiri on tasan yhtä hyvä, ja parempi kuin huono piirtopöytä. Lightroomissa ei ole sisäisiä piirtopöytään vaikuttavia asetusvaihtoehtoja samaan tapaan kuin Photoshopissa, joten loppuopastus tässäkin: treeniä, treeniä...

Kaikki käyttöä nopeuttavat/ohjelmaa hidastavat asiat on mainittu kirjassa. Sitten on se toinen puoli, joka tulee käyttäjästä itsestään. Siinä ajatukseni on opettaa ehyisiin työnkulkuihin, mutta se lopullinen vauhti tulee jälleen samasta: treeniä, treeniä...
mattimi
Viestit: 868
Liittynyt: Elo 27, 2003 16 : 14
Paikkakunta: Hämeenlinna

Viesti Kirjoittaja mattimi »

Hei!

Nämä ovat ajatuksia, joita on tullut mieleen aikaisempien kirjojesi parissa (ne ovat olleet ihan hyviä ja opettavia).

Kirjasi ovat minusta puolivälissä ohjelman toiminnan esittelyä ja kuvankäsittelyn opetusta. Mielestäni painotusta voisi siirtää käsittelyn puolelle, kun näitä Lightroom kirjoja on jo aika pino, eli kertoa ohjelman toiminnasta uudessa kirjassa vain uudet asiat.

Esimerkit voisi myös vaihtaa. Se tietenkin teettää lisää työtä, mutta silti.

Selailin joskus Scheven Lightroom- kirjaa. Siinä oli kerrottu sellaisia asioita, mihin en missään muussa opuksessa ollut törmännyt. Ne herättivät mielenkiintoa ja toisaalta hämmennystä siitä, kuinka ohjelman suunnittelija ja toteuttaja meitä vie mielensä mukaan. Näitä asioita tulee harvoin miettineeksi. Eli, säätimien toiminnasta voisi olla enemmän juttua. Esim mitä shadows säädin tekee (tarkemmin kuin, että se vaalentaa tummia sävyjä) jne. Minua kiinnostaa myös miten HSL-säätimet toimivat. Esim mikä on vihreää. Se tuskin on vain 0,100,0.

Uuden kirjan ei tarvitsisi olla aloittelijalle, koska heille suunnattuja kirjoja olet tehnyt jo useita.

Terveisin
Mikko
Dailunch
Viestit: 448
Liittynyt: Kesä 02, 2013 19 : 34

Viesti Kirjoittaja Dailunch »

ppotka: Vielä parempi on ostaa hiiri, johon saa bindattua useimmin käytetyt jutut tehokkaasti. Minulla onkin edellinen/seuraava, crop, sync, delete ja export hiiressä. Nyt ei tarvitse kuin painella numeroita näppiksestä, kaikki muu hoituu hiirellä.

Lightroomin lisäksi hiiri on kätevä myös nettiselauksessa. CTRL+W ja F5 ovat jatkuvasti käytössä sen kautta.
kohan
Viestit: 12556
Liittynyt: Helmi 21, 2004 15 : 02
Paikkakunta: Keuruu

Viesti Kirjoittaja kohan »

Dailunch kirjoitti: Lightroomin lisäksi hiiri on kätevä myös nettiselauksessa. CTRL+W ja F5 ovat jatkuvasti käytössä sen kautta.
Hiiren käyttö nettiselaamiseen käy hyvin Firefoxin add-on "All-in-One Gesture" avulla.
https://addons.mozilla.org/en-US/firefo ... l-featured
...kuvia lisätään myöhemmin...
http://kohan.1g.fi/
ppotka
Viestit: 2419
Liittynyt: Elo 09, 2005 20 : 16
Viesti:

Viesti Kirjoittaja ppotka »

Dailunch kirjoitti:ppotka: Vielä parempi on ostaa hiiri, johon saa bindattua useimmin käytetyt jutut tehokkaasti. Minulla onkin edellinen/seuraava, crop, sync, delete ja export hiiressä. Nyt ei tarvitse kuin painella numeroita näppiksestä, kaikki muu hoituu hiirellä.

Lightroomin lisäksi hiiri on kätevä myös nettiselauksessa. CTRL+W ja F5 ovat jatkuvasti käytössä sen kautta.
Juu, itse olen kuitenkin kynäilijä ja hiiri (itsellänikin moninäppäiminen pelihiiri) on vain hätävara. Tuommiset spesiaalihiirien temput eivät kuulu Lightroom-opukseen - tai sitten kirjan sivumäärä räjähtäisi taivaisiin kaiken vastaavan esittelyssä.
Viimeksi muokannut ppotka, Joulu 18, 2014 0 : 45. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
ppotka
Viestit: 2419
Liittynyt: Elo 09, 2005 20 : 16
Viesti:

Viesti Kirjoittaja ppotka »

mattimi kirjoitti: Kirjasi ovat minusta puolivälissä ohjelman toiminnan esittelyä ja kuvankäsittelyn opetusta. Mielestäni painotusta voisi siirtää käsittelyn puolelle, kun näitä Lightroom kirjoja on jo aika pino, eli kertoa ohjelman toiminnasta uudessa kirjassa vain uudet asiat.

Esimerkit voisi myös vaihtaa. Se tietenkin teettää lisää työtä, mutta silti.
Tässä olet nyt siellä asian syvimmässä ytimessä. Kuten jo edellä kirjoitin, pyrin esittelemään työnkulkuja (Lightroomin sisällä ja hiukan Photoshopin puolellakin käyden). Se on juuri tuota mainitsemaasi "puolivälissä" kulkemista.

Docendon suunnalta on ollut paineita "oikean" kuvankäsittelykirjan kirjoittamiseen. Ehkä se pitäisi tehdä. Tosin itse näkisin sen vielä isompana juttuna: miten kuvata niin, että jo tietää miten tulee käsittelemään kuvan sellaiseksi, jonka näkee sielunsa silmin ennen napin painamista. Eli miten ymmärtää kuvaus ja kuvankäsittely yhtenä kokonaisuutena kohti ennalta mietittyä kuvaa.

Lightroom-kirjassa pysyen: yhtenä reunaehtona on proosallisesti raha. Kirjan kuvittaminen on hiton hidasta näpräämistä. Jo nykyisellään kustantajan ansio kontra oma tuntiansioni kirjan päivittämisestä on kummallekin, jos ei nyt heikko niin ainakin vaatimaton yhtälö. Tiedän hyvin, että esimerkit olisi jo aika vaihtaa... Jos laskisin mitä saan per kuva kirjassa pitäisin itseäni lähinnä idioottina...
surnu
Viestit: 154
Liittynyt: Maalis 04, 2011 14 : 54

Viesti Kirjoittaja surnu »

Vai sellaiselle opaskirjalle on käyttöä, missä kerrotaan vain kyseisen ohjelman ominaisukksista ja käytöstä. vertaukset aikaisempiin versioihin ja muihin ohjelmiin sotkevat pahasti asiaa. Kaikkein turhinta on ohjelman vikojen ja puutteiden ruotiminen tai parannusehdotusten esittäminen. Ne ei auta kayttäjää mitenkään.

Kuvaruutukaappaukset ohjelman eri käyttövaiheista selostuksineen ovat helppotajuisinta opetusta, mutta tällöin on pitäydyttävä ehdottomasti oikeassa versiossa, vanhan version liki samanlainen valikko sotkee enemmän opetusta kuin havainnollistaa sitä.
Hannu KH
Viestit: 7836
Liittynyt: Tammi 23, 2003 22 : 54
Paikkakunta: Banaanilaakso
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Hannu KH »

Vanhoista kirjoista ei tainnut löytyä ohjeita kuinka voi kuvata niin että kuva tulee piuhalla suoraan kamerasta LR:lle.
Mahdolliset kirjoitusvirheet johtuu tabletista.
pantagruel
Viestit: 74
Liittynyt: Loka 18, 2006 13 : 36

Viesti Kirjoittaja pantagruel »

Opettelin LR:n itse suunnilleen kakkosversion ja Potkan ykkösversion oppaan avulla ja pärjäsin varmaan kolmosenkin niillä tiedoin. Nelosen tai vitosen kohdalla alkoi tuntua että tarvii jo opasta jotta ymmärtää täysin uudistukset, ja hankin uusimman opaskirjaversion käsiini. Silloin en mielestäni oikein löytänyt etsimääni. Varmasti kovin monelle eri tason suomenkieliselle LR-oppaalle ei ole markkinoita, ja tämän yhden painopiste pitänee olla peruskäytössä, mutta ehkä siinä voisi olla semmoinen "uutta tässä ohjelmaversiossa" -katsaus, joka saisi sitten olla suunnattu nimenomaan kokeneille käyttäjille.

Myös opastusta eri sävynsäätimien käyttäytymisen eroista olen kaivellyt netistä, ja kulmaviivotin-rajaustyökalun käyttäytyminen on jäänyt mulle mysteeriksi, joten ehkä niihin en löytänyt kirjan edellisistä versioista tarpeeksi vastauksia.
kohan
Viestit: 12556
Liittynyt: Helmi 21, 2004 15 : 02
Paikkakunta: Keuruu

Viesti Kirjoittaja kohan »

En tunne aikaisempia Potkan kirjoja mutta olen kaivannut monesti sellaisia toimintaohjeita jotka lähestyvät aihetta todellisten säätötilanteiden kautta.
Tällaisella lähestymistavalla saadaan kirjantekijän todellinen ammattiosaaminen paihaiten esille ja esim. LR:n taipuminen erilaisiin tilanteisiin.
Liian usein kirjallisuus on kuin käyttöohje jossa kuvaillaan ohjelman ominaisuudet erikseen eikä kokonaisuudella ole niin suurta merkitystä.
Esim ruodittaisiin tilanteita kuten valaistusolosuhteista johtuva liika kontrasti ja kuinka sitä LR:llä saa loivennettua, säätöjen yhteisvaikutusta ja missä menee milläkin säädöllä rajat. Siis kun kokemusta ja näkemystä kirjoittajalla on enempi kuin lukijalla.

Esimerkiksi tällainen tilanne kun tähän vuodenaikaan ulkona kuvaa.

Kuva
...kuvia lisätään myöhemmin...
http://kohan.1g.fi/
mattimi
Viestit: 868
Liittynyt: Elo 27, 2003 16 : 14
Paikkakunta: Hämeenlinna

Viesti Kirjoittaja mattimi »

ppotka kirjoitti: Docendon suunnalta on ollut paineita "oikean" kuvankäsittelykirjan kirjoittamiseen. Ehkä se pitäisi tehdä. Tosin itse näkisin sen vielä isompana juttuna: miten kuvata niin, että jo tietää miten tulee käsittelemään kuvan sellaiseksi, jonka näkee sielunsa silmin ennen napin painamista. Eli miten ymmärtää kuvaus ja kuvankäsittely yhtenä kokonaisuutena kohti ennalta mietittyä kuvaa.

Lightroom-kirjassa pysyen: yhtenä reunaehtona on proosallisesti raha. Kirjan kuvittaminen on hiton hidasta näpräämistä. Jo nykyisellään kustantajan ansio kontra oma tuntiansioni kirjan päivittämisestä on kummallekin, jos ei nyt heikko niin ainakin vaatimaton yhtälö. Tiedän hyvin, että esimerkit olisi jo aika vaihtaa... Jos laskisin mitä saan per kuva kirjassa pitäisin itseäni lähinnä idioottina...
En tiedä paljonko LR-kirjojasi on myyty, mutta jos 80% on samaa kuin edellisessä, ei se innosta vanhan kirjan omistajia ostamaan uutta. Ne muutamat lisäominaisuudet pystyy ottamaan haltuunsa muutenkin. Jos olisi aivan uusi konsepti kirjan sisältöön , niin uusia ostajiakin saattaisi tulla. Henkilökohtaisesti yhdyn kyllä Docendon painostukseen. Raha on tietenkin a ja o, mutta siitä ulkopuoliset eivät pysty sanomaan mitään.

Tämä kokonaisuuden käsittämisen idea on mainio. Sen kanssa jokainen kuitenkin askaroi koko ajan kuvatessaan. Siinä vain tulevat mukaan uutena tekijänä myös kameran ominaisuudet.

Mikko
ppotka
Viestit: 2419
Liittynyt: Elo 09, 2005 20 : 16
Viesti:

Viesti Kirjoittaja ppotka »

Hannu KH kirjoitti:Vanhoista kirjoista ei tainnut löytyä ohjeita kuinka voi kuvata niin että kuva tulee piuhalla suoraan kamerasta LR:lle.
Tämä asia on yksi toistaiseksi ulkopuolelle jätetyistä. Käytettävissä on kustantajan harkitsema sivumäärä. Jotain pitäisi vastaavasti jättää pois tai tiivistää rajusti, jos tuon haluaisi mukaan. Tässähän tulee sekin pointti, että kameramerkkikohtaiset erot pakottaisivat selostamaan tai vähintäänkin luettelemaan miten eri kameroilla saa kuvan piuhaa pitkin hot-folderiin. Vain muutama merkki toimii suoraan Lightroomin sisältä, joten tuossa mentäisiin taas alueelle, joka ei oikeastaan kuulu Lightroom-osaamiseen.

Yksi "mukaan pyrkivä" kokonaisuus on LR:n tablettiversio. Sen toiminnan ja synkkautumisen esittely menee ehkä yllä olevan edelle.
ppotka
Viestit: 2419
Liittynyt: Elo 09, 2005 20 : 16
Viesti:

Viesti Kirjoittaja ppotka »

mattimi kirjoitti:
En tiedä paljonko LR-kirjojasi on myyty, mutta jos 80% on samaa kuin edellisessä, ei se innosta vanhan kirjan omistajia ostamaan uutta. Ne muutamat lisäominaisuudet pystyy ottamaan haltuunsa muutenkin. Jos olisi aivan uusi konsepti kirjan sisältöön , niin uusia ostajiakin saattaisi tulla. Henkilökohtaisesti yhdyn kyllä Docendon painostukseen. Raha on tietenkin a ja o, mutta siitä ulkopuoliset eivät pysty sanomaan mitään.

Tämä kokonaisuuden käsittämisen idea on mainio. Sen kanssa jokainen kuitenkin askaroi koko ajan kuvatessaan. Siinä vain tulevat mukaan uutena tekijänä myös kameran ominaisuudet.

Mikko
Toistaiseksi uusia Lightroom-käyttäjiä on tullut sitä tahtia, että vielä ei ole tarvinnut olla huolestunut "vanhojen" kiinnostuksesta. Ja itselläni LR:n kutoskirja saattaa olla jo viimeinen... Kirjan ilmestyessä olen jo 62v, ja tässä iässä havahtuu vähitellen siihen, että kaikki mahdollinen mukava tekeminen ei ole enää piankaan eikä varsinkaan loputtomiin mahdollista. Täytyy hissukseen priorisoida mitä haluaa vielä tehdä, nähdä ja kokea... Mutta noinhan, kuin kirjoitat, se jossain vaiheessa menee kustantajan kannalta. Kirjasarja on pidettävä freesinä ja houkuttelevana myös jo aiemmin ostaneille. Tämä suomenkielinen markkina vain on niin käsittämättömän pieni.

Sen verran voisin raottaa "kirjailijan" näkökulmasta, jos jotakuta kirjoittaminen kiinnostaa, että tämän alan tietokirjailija voisi päästä normisuomalaisen ansiotasolle, jos koko ajan olisi aktiivisessa myynnissä 10 eri kirjaa. Puuhastelua rakkaudesta lajiinhan tämä on.

"Kokonaisuuden kirja" olisi kyllä mahdollisimman pitkälle laite- ja softariippumaton siten kuin olen sitä itse ajatuksissani hahmotellut. Kyse olisi näkemään oppimisesta, kuvan ja mahdollisuuksien ymmärtämisestä. Se ei tietenkään voisi olla täysin softa- ja laiteriipumaton - täytyyhän siinä olla konkretiaakin filosofisen haahuilun ohessa. Joka tapauksessa sen pitäisi olla hyvin tunteeton softaversioille. En vain tiedä mikä saisi minut uhraamaan vuoden elämästäni sille kirjan muodossa?

Yksi malli voisi olla tehdä joukkorahotteisesti sähköistä multimedia"kirjaa" luku kerrallaan, jolloin kirjoitus- ja kuvitusprosessi olisi inhimillisempi. Levitystapa voisi olla appsin muodossa.
Hannu KH
Viestit: 7836
Liittynyt: Tammi 23, 2003 22 : 54
Paikkakunta: Banaanilaakso
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Hannu KH »

ppotka kirjoitti:
Hannu KH kirjoitti:Vanhoista kirjoista ei tainnut löytyä ohjeita kuinka voi kuvata niin että kuva tulee piuhalla suoraan kamerasta LR:lle.
Tämä asia on yksi toistaiseksi ulkopuolelle jätetyistä. Käytettävissä on kustantajan harkitsema sivumäärä. Jotain pitäisi vastaavasti jättää pois tai tiivistää rajusti, jos tuon haluaisi mukaan. Tässähän tulee sekin pointti, että kameramerkkikohtaiset erot pakottaisivat selostamaan tai vähintäänkin luettelemaan miten eri kameroilla saa kuvan piuhaa pitkin hot-folderiin. Vain muutama merkki toimii suoraan Lightroomin sisältä, joten tuossa mentäisiin taas alueelle, joka ei oikeastaan kuulu Lightroom-osaamiseen.

Yksi "mukaan pyrkivä" kokonaisuus on LR:n tablettiversio. Sen toiminnan ja synkkautumisen esittely menee ehkä yllä olevan edelle.
Ookkei..
Nämä sivumäärärajoitukset eivät olekkaan tavallisen pulliaisen tiedossa.
Mahdolliset kirjoitusvirheet johtuu tabletista.
ppotka
Viestit: 2419
Liittynyt: Elo 09, 2005 20 : 16
Viesti:

Viesti Kirjoittaja ppotka »

Hannu KH kirjoitti:
Ookkei..
Nämä sivumäärärajoitukset eivät olekkaan tavallisen pulliaisen tiedossa.
Eikä tarvitse ollakaan, kerroin vain että tuo juttu on ollut harkinnassa ja on tulevaankin versioon. Ja jos tuohon "piuhakuvaamiseen" tulee esim. täälläkin paljon toivomuksia niin muutetaan asioita.

(Sivumäärä tulee siitä, että kustantajalla on ajatus siitä mitä kirja saa maksaa, että se menisi kaupaksikin. Painokulut (ja taittokulut ym) nousevat sivumäärän tahdissa, joten jossain kohdassa on stoppi. Pienen kielialueen pienten painosten ongelma on painokulujen suhteeton suuruus per painettu kirja.)
Jyrki Auti
Viestit: 133
Liittynyt: Joulu 21, 2005 22 : 39
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Jyrki Auti »

Ei suoraan liity Lightroomin käyttöön, mutta Löytyykö jo ohjeet miten toimia kun tietokone menee vaihtoon, mitkä kansiot siirretään mistä ja mihin. Catalog kansioiden yhditäminen, uudelleen nimeäminen.
Vastaa Viestiin