Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 

Ota omat passikuvasi

Armi Hölttö (4.11.2003)

Kymmenen vuoden passini osoittautui vialliseksi kappaleeksi palveltuaan joitain vuosia. Viime kesän lomamatkalle lähdettäessä lentokenttävirkailija huomautti rikkinäisestä passistani ja totesi sen olevan ”niitä alkukauden viallisia EU-passeja”. Itse en ollut edes huomannut muovitetun kuvasivun olevan kolmasosaltaan irti.

Viime viikolla ajattelin vihdoinkin käydä uusimassa viallisen passini ja tilata samalla henkilökortin. Molempiin tarvittiin kaksi kuvaa. Päätin tällä kertaa ottaa kuvat kotona. Matti räpsäisi minusta nopeasti muutaman kuvan ja se sai riittää. En kuulu niihin, jotka käyvät passikuvassa niin monta kertaa, että lopputulos miellyttää, vaan tyydyn aina ensimmäiseen otokseen. Valitsin Matin ottamista kuvista yhden ja ryhdyin värkkäämään sitä passikuvaksi. Tehtävä ei ollut kovinkaan vaikea. Kokeile itse!

Ohjeita passikuvien ottamiseen

(allaolevat ohjeet päivitetty "uuden" passikuvan vaatimusten mukaisiksi)

  • virallinen passikuvan koko on 36x47mm (leveys x korkeus), henkilö- ja ajokortin kuvakoko voi olla myös 35x45mm. Pään korkeus leuan kärjestä päälakeen 32-36 mm. Alle 11-vuotiailla pään koko kuvassa voi olla ohjeessa pienempi (mutta vähintään 25 mm), mikäli sumentumista tai muuta vääristymistä ei muuten voida välttää.
  • mustavalkokuvat ovat parhaita, mutta värikuvatkin hyväksytään
  • passikuva kuvataan suoraan edestä vaaleaa taustaa vasten
  • kuvaa ei saa retusoida
  • kuvassa tulee olla riittävä kontrasti mustan ja valkoisen välillä
  • kuvassa ei saa käyttää päähinettä eikä tummennettuja laseja
  • henkilö on oltava helposti tunnistettavissa kuvasta (tuore kuva)

Kuvan tulostus Photoshop 7 -ohjelmassa

Avaa kuva Photoshopissa. Tee kuvalle haluamasi perussäädöt ja terävöitys. Valitse Crop-tool ja kirjoita Options-paletin Width-kenttään 3,6 cm ja Height-kenttään 4,7 cm (kirjoita myös cm) sekä Resolution-kenttään 300 pix/inch. Tee sen jälkeen ”Croppaus” eli rajaa kuva sopivaksi Crop-työkalulla.

Jos katsot tämän jälkeen Image-valikon Image Size-kohtaa, huomaat että kuva on nyt dimensioiltaan 425 x 555 pikseliä (esimerkkikuva oli alkujaan 3072 x 2048 pikseliä). Document Size –kohdasta näkyy kuvan koko tulostettuna, joka pitäisi nyt olla Crop-työkalulle annettujen arvojen mukainen (3,6 cm x 4,7 cm tulostettuna 300 pix/inch –resoluutiolla).

(Kuva 1: Crop-työkalu ja kuvan koko, kuvaruutukaappaus)

Valitse File-valikosta New. Tämän jälkeen avautuvan ikkunan Preset Sizes –kohdan alasvetovalikosta valitse A4 ja kirjoita Resolution- kenttään 300 (pixels/inch).

Vedä passikuva juuri luomaasi tyhjään kuvaan. Kuva sijoittuu omalle tasolleen (Layer). Sijoita kuva vasempaan ylänurkkaan, jätä kuitenkin marginaalit. Kopioi passikuva-tasoa esim. vetämällä kuvaa hiirellä Ctrl-, Alt- ja Shift –näppäimet pohjassa (Ctrl muuttaa melkein minkä tahansa työkalun siirtotyökaluksi, Alt kopioi ja Shift siirtää kuvaa suorassa linjassa). Kun olet saanut yhden rivin (5 kuvaa) valmiiksi, yhdistä passikuvatasot (älä kuitenkaan yhdistä niitä taustatasoon/Background). Kopioi nyt vastaavalla tavalla tätä uutta viiden kuvan tasoa ja lopuksi yhdistä näin syntyneet tasot.

A4 arkille mahtuu 30 passikuvaa. Käytä paksua valokuvapaperia tulostukseen.

(Kuva 2: Valmis passikuva-arkki)

Kuvan tiedostokoko oli yli 40 M. Älä täytä koko arkkia, jos koneen resurssit eivät riitä tai käytät laser-kirjoitinta tai et tarvitse 30 kuvaa. Itse tulostin samantien koko arkillisen. Siitä riittääkin sitten aika moneen 10 vuoden passiin – nyt täytyy vain yrittää pysyä samannäköisenä seuraavat 150 vuotta (yhteen passiin vaaditaan kaksi kuvaa).

Järjen käyttö on tietysti tässäkin puuhassa sallittua: ota kuvat useammasta henkilöstä ja tulosta ne samalle arkille.

Tulostaminen OnLine-palvelussa

Kotona tulostamisen sijasta kuvat voi lähettää OnLine-kuvapalveluun tulostettaviksi.

Armi Hölttö (4.11.2003)

= = = =
Linkkejä
Passikuvaohje (www.poliisi.fi)
Passin hakeminen (www.poliisi.fi)
Yle Uutiset, Voit ottaa itse passikuvasi – jos vältät nämä 10 mokaa. 20.5.2015.
Kuvaa ei saa esimerkiksi muokata ja kasvojen täytyy olla keskellä kuvaa ja tietyssä mittasuhteessa. Kännykkäkameralla kuvaa ei Poliisihallituksen projektipäällikön Kari Kannon mukaan voi käytännössä ottaa. Kännykkäkameran liian lyhyt polttoväli vääristää kasvojen mittasuhteet; nenä ja leuka korostuvat liikaa. Kokeilimme kännykällä otetun kuvan lähettämistä poliisille, ja koneellinen tunnistus hyväksyi kuvan ongelmitta. Poliisin valokuvapalvelin arvioi koneellisesti kuvan vaaleuden, valaistuksen tasaisuuden, kasvojen mittasuhteet, kuvan terävyyden ja rakeisuuden sekä kuvatiedoston tekniset ominaisuudet.

  • Lopullisen päätöksen kuvasta tekee kuitenkin virkailija.
  • Periaatteessa kännykällä otettu kuva voi mennä virkailijankin syynistä läpi – mutta ongelma voi tulla eteen rajalla. Passintarkastuksessa kuvat tunnistetaan yhä useammin koneellisesti. Siksi kaikkien ihmisten kuvat pitää olla samojen, kansainvälisten standardien mukaisia.

Yle Uutiset, Kotimaa, Harva tietää, että passikuvan voi ottaa myös itse. Passikuvaa tarvitessaan moni suuntaa valokuvaamoon, vaikka itseltä voisi hyvinkin löytyä kunnollinen kamera ja myös riittävästi osaamista passikuvan ottamiseen. Poliisia ei passinhakutilanteessa kiinnosta, missä passikuva on otettu. Poliisi tutkii kuvasta ainoastaan sen, täyttääkö se laatuvaatimukset ja esittääkö se hakijaa.

  • Osastosihteeri Tuija Heinonen poliisin lupahallinnosta vahvistaa, että itse otettuja passikuvia tuodaan poliisille vain harvoin.
  • Lupahallinnon valokuvapalvelin. ...Lupahallinnon valokuvapalvelin on tietojärjestelmä, jonka kautta passivalokuvat voidaan toimittaa poliisille suoraan sähköisessä muodossa.... ...Laissa ei ole rajattu, kuka voi ottaa passikuvia, joten Lupahallinnon valokuvapalvelinta voivat käyttää sekä yksityiset henkilöt että valokuva-alan yritykset. Kuvan syöttäminen edellyttää käyttäjän vahvaa sähköistä tunnistusta ja käyttäjätilin avaamista.... ...Edistyneessä kuvansyötössä siirrytään kuvan valinnan jälkeen suoraan näytölle, jossa annetaan yhteenveto automaattisen laaduntarkistuksen tuloksista, mahdollisuus kuvan vaihtamiseen sekä kentät matkapuhelinnumerolle ja sähköpostiosoitteelle Lupahallinnon valokuvapalvelin -kuittia varten....

Timo Suvanto, Timon poikkitiedepalsta. Useita artikkeleita passikuvan ottamisesta. (27.4.2017).


 


Hae Google:sta

Uutiset