Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 

Päättyneet valokuvanäyttelyt 2019

- Helsingissä

Markku Salonen: Epäjatkuvuuksia
Kuva: Markku Salonen30.3.2019 asti

Valokuvaaja Markku Salonen (s.1954) pyrkii kuvamaan näyttelyssään epäjatkuvuutta valokuvan keinoin. Epäjatkuvuudella viitataan rajapintoihin, joissa osa ilmiöistä tai ominaisuuksista muuttuu yhtäkkisesti.

Kirjagalleria Laterna Magica
Rauhankatu 7, Helsinki
ma-pe klo 10-17, la 10-15


Sanne Katainen: Peace Dance
Kuva: Sanne Katainen.24.3.2019 asti

Sanne Kataisen samannimiseen valokuvakirjaan perustuva näyttely on hetkellisten arjen kohtaamisten ylistys. Katainen on 25 vuoden ajan dokumentoinut arkeaan filmille ja palannut kuvaamiensa ruutujen äärelle myöhemmin. Luomastaan materiaalista hän on koostanut kirjaansa kokonaisuuksia, joissa yksittäiset valokuvat saavat yllättävissä rinnastuksissa uusia merkityksiä.

Sanne Katainen (s. 1980) asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston valokuvataiteen osastolta.

Valokuvagalleria Hippolyte
Yrjönkatu 8–10 (sisäpiha), Helsinki
ti-pe 12-17, la-su 12-16

Milla Talassalo: 3
Kuva: Milla Talassalo24.3.2019 asti

Milla Talassalon näyttelykokonaisuus on tutkielma kolmoissisaruudesta. Näyttelyssään 3 Talassalo pohtii minuutta ja omaa identiteettiään suhteessa samanikäisiin sisaruksiinsa.

Milla Talassalo (s. 1981, Mänttä) on Helsingissä asuva ja työskentelevä valokuvaaja. Talassalo opiskelee Tampereen yliopistossa Visuaalisen journalismin maisteriohjelmassa.

Valokuvagalleria Hippolyte, Studio
Yrjönkatu 8–10 (sisäpiha), Helsinki
ti-pe 12-17, la-su 12-16


Ulrika Ferm: Ollaan kuin ei oltaiskaan
24.1.2019 asti

Ulrika Ferm on kiinnostunut arkistoista ja siitä, kuinka eri ilmiöitä tallennetaan suunnitelmallisesti.

Näyttelyssään Ollaan kuin ei oltaiskaan Ferm tarkastelee Pohjois-Irlannin matkailuviranomaisten kokoelmaa ja vastaavien hyvin rahoitettujen projektien dokumentteja (vuosilta 1950-1976), jotka tehtiin alun perin markkinoimaan Pohjois-Irlantia loma- tai sijoituskohteena. Matkailuviranomaisten kuvausryhmä dokumentoi aluetta valokuvien ja videokuvan avulla tallentaen filmille Pohjois-Irlannin elämän eri puolia: sen yhteiskuntaa ja historiaa, ihmisiä ja paikkoja.

Näyttely esittelee sekä leikattua että leikkaamatonta filmimateriaalia. Ferm on editoinut filmejä, jotka korostavat arkistojen luontaista toistoa ja samanaikaisesti kieltävät niiden yhteyden tiettyyn aikaan ja paikkaan.

Valokuvagalleria Hippolyte
Yrjönkatu 8–10 (sisäpiha), Helsinki
ti-pe 12-17, la-su 12-16


Iiris Kaarlehto & Inka Kynkäänniemi: All Connections Are Boundaries
27.1.2019 asti

Erilaisten tarinoiden ja arjen käytäntöjen kautta syntyvät ja lujittuvat rakenteet ja vallan muodot sekä niiden purkaminen ovat keskeistä taiteilijapari Iiris Kaarlehdon ja Inka Kynkäänniemen työskentelylle. Nämä teemat saavat näkyvän muodon heidän vastavalmistuneessa videoteoksessaan All Connections Are Boundaries. Teoksessa taiteilijat esittävät erilaisia hahmoja, joista osa on heidän itsensä kaltaisia, muun muassa kankaisten nukkeolentojen muodossa.

Teos on esillä museon Projekti-tilassa.

Videoteoksen kuvaaja: Matti Harju
Videoteoksen äänitys ja äänisuunnittelu: Roope Mantere

Suomen valokuvataiteen museo
ti-su klo 11-18, ke 11-20
10 €/ 5 €, alle 18-vuotiaat ja Prosessin näyttelyt vapaa pääsy.
Sisäänpääsy Museokortilla.


Marja Helander, Harri Pälviranta ja Kari Soinio: Ideaalin perilliset / Ideálaid árbbolaččat
Kuva: Marja Helander24.2.2019 asti

Marja Helander, Harri Pälviranta ja Kari Soinio ovat kolme pitkän linjan valokuvataiteen tekijää. Kukin kolmesta taiteilijasta on uransa aikana asettunut omiin teoksiinsa, toimien itse taiteensa materiaalina.

Ideaalin perilliset pureutuu median, nyky-yhteiskunnan sekä oman henkisen perinnön ylläpitämiin ja välittämiin arvoihin ja normeihin. Taiteilijat tarkastelevat omista lähtökohdistaan meitä ohjailevia ihanteita sekä kohtaavat myös sanattomien sääntöjen purkamiseen liittyvät haasteet: Voimmeko tehdä mitään meitä määrittäville voimille? Entä mille asioille jäämme omassa ympäristössämme täysin sokeiksi?

Näyttely on syntynyt taiteilijoiden kollektiivisen työskentelyprosessin tuloksena ja näyttelyn teokset ovat pääosin ensimmäistä kertaa esillä.

Kuva: Marja Helander.

Suomen valokuvataiteen museo
ti-su klo 11-18, ke 11-20
10 €/ 5 €, alle 18-vuotiaat ja Prosessin näyttelyt vapaa pääsy.
Sisäänpääsy Museokortilla.

Markus Jokela, Jouko Lehtola, Pentti Sammallahti, Iiu Susiraja: Hetki kuvalle
24.2.2019 asti

Kuva: Pentti Sammallahti.

Hetki kuvalle -näyttely kannustaa hitaaseen taiteen katsomiseen ja kuvanlukuun. Näyttelyyn on valittu Valokuvataiteen museon kokoelmista neljä kuvaa, joiden äärelle katsojan toivotaan rauhassa pysähtyvän.

Näyttely on esillä museon Kuvakulma-tilassa.

Suomen valokuvataiteen museo
ti-su klo 11-18, ke 11-20
10 €/ 5 €, alle 18-vuotiaat ja Prosessin näyttelyt vapaa pääsy.
Sisäänpääsy Museokortilla.

Photofuss: Muutoksessa – In Transition
24.2.2019 asti

Photofussin, Suomen valokuvataiteen museon nuorten ryhmän, näyttelykokonaisuus esittelee ajatuksia asioista, jotka ovat muutoksessa.

Näyttelyssä mukana ovat ryhmän jäsenet Vladislav Bakanov, Iris Blauberg, Aku Eloranta, Sonja Hyytiäinen, Aina-Emelie Kaila, Ronn Keinänen, Oksana Lebedeva, Pinja Nikki, Karoliina Redsven, Elle Sumelius, Ronja Tammenpää ja Oona Österman.

Näyttely on esillä museon Prosessi-tilassa.

Suomen valokuvataiteen museo
ti-su klo 11-18, ke 11-20
10 €/ 5 €, alle 18-vuotiaat ja Prosessin näyttelyt vapaa pääsy.
Sisäänpääsy Museokortilla.

- Jyväskylässä

Kati Leinonen: Äimärautio
Kuva: Kati Leinonen31.3.2019 asti

Kati Leinonen on kuvannut Oulun Äimärautiolla vuosina 2015–2017 teoskokonaisuuden, jonka keskiössä on ihmisen ja hevosen välinen suhde. Äimärautio on yhteisö, jonka ihmisiä yhdistää valtava intohimo ja totaalinen sitoutuminen hevosiin. Heille hevoset ovat elämäntapa.

Kati Leinonen (s.1974) on Oulussa asuva valokuvataiteilija. Hän on opiskellut valokuvausta London College of Printingissä ja audiovisuaalista mediakulttuuria Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa.

Galleria Ratamo
Veturitallinkatu 6, Jyväskylä
ti-su klo 11-18


Kapa: Syrjäpoluilla
20.1.2019 asti

Kuva: Kapa.

Kapan retrospektiivinen näyttely esittelee yhden tärkeimmistä uuden valokuvauksen pioneereista Suomessa. Taiteilijanimi Kapan takana on ensi vuonna 70 vuotta täyttävä Martti Kapanen. Hän oli muun muassa perustamassa yhdessä jyväskyläläisten valokuvaajien kanssa tarunhohtoista Fotogenesis-ryhmää 1980-luvun alussa sekä kansainvälistä valokuvataiteen triennaali LUMOa (1989–2007).

Kapa käsittelee useimmissa teoksissaan mennyttä aikaa, ihmisen jättämiä jälkiä maisemaan ja menneisyyden muistumia ihmismieleen. Sarjoissaan hän on käsitellyt mm. kansallismaiseman ja kaupunkikuvan rajua muutosta varsin kriittisin äänenpainoin. Myös ihmisen historia on vahvasti esillä Kapan tuotannossa.

Kapan valokuvateoksille on ominaista maanläheinen, pehmeä ja lähes nostalginen vanhojen valokuvien värimaailma. Hän teki pitkään yksinomaan mustavalkoisia valokuvia, joita hän saattoi värittää öljypastelleilla tai vesivärein. Voimakkaat ja hehkuvat värit ponnahtavat yllättäen esiin hänen ulkomaisten residenssimatkojensa yhteydessä. Samoihin aikoihin hän luopui perinteisestä pimiötyöskentelystä ja siirtyi kokonaan digiaikaan. Ensimmäinen kännykkäkameralla kuvattu sarja Kotimatka valmistui vuonna 2013.

Jyväskylän taidemuseon Holvi
Kauppakatu 23, Jyväskylä
ti-su klo 11-18
6 € /3 €
Vapaa pääsy perjantaisin
Sisäänpääsy museokortilla

-Kuopiossa

KENBAM & SAVES
Kenneth Bamberg: Flowers & Lions Among Us Seppo Saves: Uusi Guinea
Kuva: KENBAM17.3.2019 asti

VB-valokuvakeskuksen yhdistelmänäyttely koostuu Seppo Saveksen (1940-2013) uran varhaisvuosien valokuvista sekä nuoren KENBAMIN (s. 1981) kahdesta kuvakokoelmasta.

Saveksen kuvat kertovat tarinan hänen vuonna 1962 tekemästään matkasta Uuteen-Guineaan.

KENBAM:in (Kenneth Bamberg) kuvat ovat hänen sarjoistaan Lions Among Us ja Flowers, jotka ovat niin ikään katsauksia toisiin kulttuureihin ja niiden tapoihin.

VB-valokuvakeskus
Kuninkaankatu 14-16, Kuopio
ti, to, pe 11-17; ke 11-19; la ja su 11-15
8/6€


Jaakko Heikkilä; Mennyt elämä
13.1.2019 asti

Kuva: Jaakko Heikkilä.

VB-valokuvakeskuksen näyttely Mennyt elämä sisältää neljän eri valokuvaajan teossarjoja.

Mennyt elämä -näyttely kokonaisuudessaan kuvastaa paikkojen autioitumista ja toisaalta ympäristön palaamista osaksi luontoa eri näkökulmista. Ihmisten jäljet, toiveet ja murheet ovat näyttelyssä vahvasti läsnä.

Näyttelyn ensimmäinen osa koostuu Jaakko Heikkilän näyttelystä Veden kätkemiä huoneita, joka kuvaa Venetsian yhtälailla kauniita kuin surumielisiäkin aateliston huoneistoja.

Näyttelyn toinen osa koostuu Martti Matilaisen Takaisin luontoon -näyttelystä, joka esittelee Suomen katoavia kyliä ja rapistuvia pieniä maalaistaloja, jotka alkavat pikkuhiljaa palata osaksi luontoa autioitumisensa myötä.

Kolmas osa koostuu Maria Mäen näyttelystä Somnia, joka kuvastaa elämää Skattungbyn ekokylässä Ruotsissa; sen asuttamia ihmisiä ja heidän elämiään omavaraisuuteen ja yhteisöllisyyteen pyrkivässä ympäristössä.

Näyttelyn neljännen osan muodostavat kuvat Hanna Koikkalaisen Lakkautettu Kylä -näyttelystä. Sen keskiössä ovat vuonna 1948 lakkautettu Suistamon pitäjä ja sen tarinat ja maisemat. Näyttelyssä korostuu se, miltä tuntuu jättää kotipaikka jälkeensä ja muuttua siirtolaiseksi.

VB-valokuvakeskus
Kuninkaankatu 14-16, Kuopio
ti, to, pe 11-17; ke 11-19; la ja su 11-15
8/6€

-Lapualla

KPEDU VALOKUVAUS: Juuret
Kuva: Merja Helander6.4.2019 asti (avajaiset 13.3.2019 klo 18)

Minkälaiset ovat sinun juuresi? Mitä tarkoittaa juurettomuus? Kuinka juuret vaikuttavat sinun elämääsi tänä päivänä? Muun muassa näiden kysymysten äärelle pysähtyivät Keski-Pohjanmaan opiston Valokuvauksen perusteet 2018-ryhmän opiskelijat syksyllä vuoden kestävien opintojensa päätteeksi.

Kuva: Merja Helander.

Pohjanmaan valokuvakeskus
Vanhan Paukun Kulttuurikeskus, Lapua
ma-pe 11-19, la-su 11-15


Tuisku Lehto: ‘Hey nuts, show me some guts!’
Kuva: Tuisku Lehto2.2.2019 asti

‘Hey nuts, show me some guts!’ on sarja kohtaamisia mielenterveyskuntoutujien ja mielenterveyssyistä eläkkeelle jääneiden nuorten kanssa.

Kokonaisuuteen valittujen valokuvien tilanteita on rakennettu juuri siinä määrin kuin kuvattava itse on halunnut. Pyrkimyksenä on ollut kyseenalaistaa tapaa, jolla mielenterveysongelmaisia on usein käsitelty, sekä toimia niin, että tapaamisista ja kuvausprosessista jäisi merkittävä kokemus kuvattavalle itselleen.

Pohjanmaan valokuvakeskus
Vanhan Paukun Kulttuurikeskus, Lapua
ma-pe 11-19, la-su 11-15

-Oulussa

Ville Lenkkeri: Pikkukaupungin sairaskertomus
Kuva: Ville Lenkkeri7.4.2019 asti

Pikkukaupungin sairaskertomus on tutkielma Ville Lenkkerin isän, tohtori Hannu Lenkkerin suhteesta kotikaupunkiinsa Mänttään. Samalla se on pojan ja kuusi vuotta aikaisemmin äkillisesti kuolleen isän välinen subjektiivinen tilinpäätös.

Vuosikymmenten ajan tohtori Lenkkeri naputteli kirjoituskoneella mänttäläisten sairaskertomuksia, joista muodostui ikään kuin dynaaminen läpileikkaus kaupungin tilasta. Kun suuri peltinen arkistolaatikko lopulta niistä täyttyi, oli tohtorin elämäntyö täytetty ja hän saattoi kuolla.

Näyttelyyn liittyy myös video, joka on koottu Hannu Lenkkeristä kerrotuista tarinoista. Ville Lenkkeri korostaa, että Pikkukaupungin sairaskertomus ei ole historiikki tai kooste paikallisen lääkärin elämästä ja jutuista.

Pohjoinen valokuvakeskus
Hallituskatu 7, Oulu
avoinna joka päivä klo 10-20

-Tampereella

Janne Riikonen: When everything comes together but nothing makes sense
Kuva: Janne Riikonen25.3.2019 asti

When everything comes together but nothing makes sense on Ruotsin graffitikulttuuria käsittelevä visuaalinen tutkielma.

Janne Riikonen (s. 1988) on Tukholmassa asuva, sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta, ihmisoikeuksista ja globaaleista ilmiöistä kiinnostunut freelance-valokuvaaja. Hän on valmistunut valokuvajournalismin maisteriksi Keski-Ruotsin yliopistosta ja perustanut Kult Books valokuvakirjakustantamon.

Nykyaika,
Kauppakatu 14, Tampere
ma-pe 12-18, la-su 12-16

Natalia Kopkina ja Taru Samola: Kaikki jää ihmiselle
Kuva: Taru Samola25.3.2019 asti

Natalia Kopkinan ja Taru Samolan yhteisnäyttely Kaikki jää ihmiselle käsittelee ihmisyyttä lapsuuden maisemien kautta – menneiden ja nykyisten.

Venäläissyntyisen Natalia Kopkinan valokuvasarja Motherland (Äidinmaa) on syntynyt vuosien 2006–2015 aikana Venäjällä ja Virossa kun Kopkina vieraili useita kertoja lapsuudestaan tuttujen paikkojen lisäksi myös vanhempiensa ja isovanhempiensa kotikylissä.

Kopkina syntyi Leningradissa vuonna 1984, mutta inkeriläisten paluumuuton alkaessa vuonna 1991 hän muutti vanhempiensa kanssa Suomeen.

Taru Samolan teokset sarjoista Sateen jälkeen ja Sininen uni käsittelevät lapsuutta sekä vanhemmuuteen kasvamista. Teoksissa on tunnistettavissa erilaisia vastakohtia, jotka kuvastavat vanhemmuuden ja lapsuuden ristiriitaisuutta. Sininen uni -sarjan syanotypiamenetelmin vedostetut kuvat on valotettu vanhoille pellavaliinoille.

aru Samola (s.1984 Helsingissä) on Fiskarsissa asuva valokuvataiteilija, joka käyttää analogisia ja vaihtoehtoisia vedostusmenetelmiä.

Nykyaika,
Kauppakatu 14, Tampere
ma-pe 12-18, la-su 12-16


Aapo Huhta: Block
Kuva: Aapo Huhta.28.1.2019 asti

Block on valokuvaessee nykyajan metropolista ja ihmisen paikasta siellä. Teos liikkuu dokumentaarisen kerronnan ja rakennetun kuvan rajapinnalla. Kuvissa toistuu äärimmilleen viety pelkistys; pääosassa on betoniviidakko, ja ihmiset on kuvattu tietoisesti etäältä. Teoksen nimi viittaa korttelin sijasta etäisyyteen ihmisten välillä.

Aapo Huhta on Helsingissä työskentelevä valokuvaaja. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta vuonna 2015. Hänen työskentelynsä keskittyy kokeelliseen dokumentarismiin.

Nykyaika,
Kauppakatu 14, Tampere
ma-pe 12-18, la-su 12-16

Tina Jokitalo
28.1.2019 asti

Kuva: Tina Jokitalo.

Tina Jokitalon Prelude -näyttelyn tematiikka käsittelee ekologista tietoisuutta. Näyttelyn veistokselliset teokset viittaavat ilmaston lämpenemiseen ja ympäristönmuutokseen.

Näyttelyssä nähdään myös vuorovaikutteinen teos, jonka avulla näyttelyssä kävijän on mahdollista jakaa ympäristömyonteisiä tekoja sosiaalisessa mediassa.

Tina Jokitalo (s. 1972, Ruotsi) on tamperelainen taiteilija, joka työskentelee useiden tekniikoiden, kuten valokuva-, video-, ääni-, veistos- ja installaatiotaiteen parissa. Jokitalon taiteessa pohditaan lavastetun illuusiota ja epäilyksen jännitettä leikittelyn keinoin.

Nykyaika,
Kauppakatu 14, Tampere
ma-pe 12-18, la-su 12-16

-Valkeakoskella

Kameraseura -74 Valkeakoski ry:n vuosinäyttely
Kuva: Kameraseura -74 Valkeakoski ry:n vuosinäyttely3.2.2019 asti

Myllysaaren museo
Kanavanranta 3, Valkeakoski
ti-pe klo 10-16, su klo 12-16

 


Hae Google:sta

Uutiset