Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 

Päättyneet valokuvanäyttelyt 2018

-Espoossa

MuuValo-ryhmä/KERROKSIA
Kuva: Päivi Lukkari.2.12.2018 asti

Kahdeksan kuvaajan valokuvanäyttely KERROKSIA käsittelee mielen, tilan, ajan ja tunteiden kerroksia. Miltä muistot ja unet näyttävät, voiko oman mielenmaiseman jakaa?

Kuva: Päivi Lukkari

Espoon kultturikeskus, näyttelytila
Kulttuuriaukio 2, Espoo
ark klo 8-21, la 9-18 ja su 9-15.

- Helsingissä

Kulmio2018
30.11.2018 asti

Kulmion jäsenet tutustuivat toisiinsa keväällä 2016 Kameraseurassa Jussi Aallon Luovan valokuvauksen työpajassa ja ryhmä on sen jälkeen pitänyt jo muutamia näyttelyitä, mm. Suomi 100 – 10 valokuvaajaa Suomesta nähtiin Minskin Modernin Taiteen Keskuksessa lokakuussa 2017.

Kamera-galleria,
Eerikinkatu 46, Helsinki


Tuomo-Juhani Vuorenmaa: Valokuvia/Photographs
Kuva: Tuomo-Juhani Vuorenmaa.15.12.2018 asti

Tuomo-Juhani Vuorenmaa tunnetaan työstä Valokuvaaja- ja Valokuva-lehden sekä Mustan Taiteen toimittajana, suomalaisen valokuvan historiaan liittyvien teosten ja näyttelyiden tekijänä, valokuvakirjojen kustantajana, mutta mikä on hänen henkilökohtainen valokuvahistoriansa?

Kirjagalleria Laterna Magica
Rauhankatu 7, Helsinki
ma-pe klo 10-17, la 10-15


Nina Korhonen / Monkey to Monkey
20.12.2018 asti

Kuva: Nina Korhonen.Nina Korhosen (s. 1961) uusin kirja Monkey to Monkey ilmestyi keväällä 2018. Kuvat ovat valikoituneet 12 vuoden aikana tehtyjen Kiinan matkojen kautta. Kuvia yhdistää kiinalaisen astrologian 12 vuoden sykli, joiden aikana Korhonen on valokuvannut Kiinan suurkaupungeissa sekä maaseudulla ihmisten arkielämää, aikajanan alkaessa ja päättyessä apinan vuoteen.

Luova.fi Galleria
Suvilahdenkatu 10 A 5.krs, Helsinki
ma 10-18 ja ti-pe 10-17


JH Engström: Härifrån
Kuva: JH Engström18.11.2018 asti

Ruotsalaisvalokuvaaja JH Engström (s. 1969) tunnetaan omakohtaisista kuvasarjoistaan, joissa hän dokumentoi ekspressiivisesti lähipiiriään ja itseään.

Palkituissa valokuvakirjoissaan hän on yhdistellyt ennakkoluulottomasti erilaisia kuvaustyylejä. Engströmin lapsuutta väritti perheen muutto Värmlannin maaseudulta Pariisiin. Maaseudun ja suurkaupunkien kontrasti rytmittää myös hänen valokuvatuotantoaan

Valokuvataiteen museon näyttely on tähän asti laajin läpileikkaus JH Engströmin taiteelliseen tuotantoon. Esillä on valokuvia vuosilta 1991–2017.

Suomen valokuvataiteen museo
ti-su klo 11-18, ke 11-20
10 €/ 5 €, alle 18-vuotiaat ja Prosessin näyttelyt vapaa pääsy.
Sisäänpääsy Museokortilla.

Elsa & Tyyne 1918 – sotakuvaajia sattumalta
Kuva: Elsa Sillman18.11.2018 asti

Valokuvataiteen museon Kuvakulma-tilassa Suomen sisällissota nähtynä kahden nuoren helsinkiläisen silmin. Tyyne Böökillä oli suosittu valokuvaamo Pitkänsillan pohjoispuolella. Elsa Sillman oli lääketieteen opiskelija ja valokuvauksen harrastaja.

Kuva: Elsa Sillman.

Suomen valokuvataiteen museo
ti-su klo 11-18, ke 11-20
10 €/ 5 €, alle 18-vuotiaat ja Prosessin näyttelyt vapaa pääsy.
Sisäänpääsy Museokortilla.

fin.land
Kuva: Laura Konttinen18.11.2018 asti

Photobooks from Finland on toteuttanut näyttelyn ja valokuvakirjan, jotka perustuvat kollektiiviseen yhdessä tekemiseen. Hankkeeseen valittiin keväällä 2018 kahdeksan taiteilijaa. Lähtöteemana oli suomalainen maisema.

Taiteilijat: Sara Hornig, Simo Karisalo, Karl Ketamo, Laura Konttinen, Sebastian Reis, Kukka-Maria Rosenlund, Aura Saarikoski ja Emma Sarpaniemi

Suomen valokuvataiteen museo
ti-su klo 11-18, ke 11-20
10 €/ 5 €, alle 18-vuotiaat ja Prosessin näyttelyt vapaa pääsy.
Sisäänpääsy Museokortilla.


Kati Leinonen: Äimärautio
Kuva: Kati Leinonen11.11.2018 asti

Äimärautio on yhteisö, jonka ihmisiä yhdistää valtava intohimo ja totaalinen sitoutuminen hevosiin. Heille hevoset ovat elämäntapa. Kati Leinonen on kuvannut Oulun Äimärautiolla vuosina 2015–2017 teoskokonaisuuden, jonka keskiössä on ihmisen ja hevosen välinen suhde.

Näyttely on esillä valokuvataiteen museon Projekti-tilassa.

Suomen valokuvataiteen museo
ti-su klo 11-18, ke 11-20
10 €/ 5 €, alle 18-vuotiaat ja Prosessin näyttelyt vapaa pääsy.
Sisäänpääsy Museokortilla.


Hannu Karjalainen: Waveforms and Glowworms
Kuva:  Hannu Karjalainen.21.10.2018 asti

Monimediallisesti, kuvan, musiikin ja videon kanssa työskentelevälle taiteilijalle Hannu Karjalaiselle synestesia, kokemus jossa aistit risteävät ja sekoittuvat, on ollut kiehtova ajatus hänen yhdistellessään omia tekniikoitaan ja kiinnostuksen kohteitaan.

Näyttelyssä nähtävät valokuvat ja video ovat jatkumoa Karjalaisen aiemmille RGB-videoteoksille, joissa hän on tutkinut analogisen värivalokuvan muodostumista valoherkälle filmille.

Hannu Karjalainen valmistui valokuvataiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta (nyk. Aalto-yliopisto) vuonna 2005.

Valokuvagalleria Hippolyte
Yrjönkatu 8–10 (sisäpiha), Helsinki
ti-pe 12-17, la-su 12-16

Elina Oikari: Varjojen keskellä
Kuva: Elina Oikari21.10.2018 asti

Elina Oikari vietti kaksi kuukautta Mazzano Romanon keskiaikaisessa kylässä Väinö Tannerin säätiön residenssissä syksyllä 2016. Hän teki päivittäin pitkiä kävelyretkiä kylän alapuolella avautuvaan laaksoon, josta Oikari löysi useita maisemallisia ja tunnelmallisia yhtymiä Danten Jumalaiseen näytelmään. Erityisesti ensimmäisen osan tapahtumat ja Gustave Dorén niihin tekemät kuvitukset innoittivat Oikaria käsittelemään näytelmää teoksissaan.

Elina Oikari on helsinkiläinen elokuvantekijä ja mediataiteilija. Hänen teostensa teemat kytkeytyvät muun muassa näytelmäkirjallisuuteen sekä toiseuden ja vieraantuneisuuden kokemuksiin.

Valokuvagalleria Hippolyte
Yrjönkatu 8–10 (sisäpiha), Helsinki
ti-pe 12-17, la-su 12-16


Pasi Rauhala: Fragmented Reality
26.8.2018 asti

Pasi Rauhalan vuorovaikutteisen installaation teokset reagoivat katsojan liikkeisiin ja toimiin näyttelytilassa. Lähtökohtana näyttelylle on ollut ajankohtainen keskustelu totuuden kokemuksen muuttumisesta saatavilla olevan informaation määrän kasvaessa entisestään. Siinä missä algoritmit muovaavat sosiaalisen median sisältöä käyttäjän toimien perusteella, näyttelyssä katsojan läsnäolo ja valinnat tilassa vaikuttavat sen esittämiin totuuden vertauskuviin. Teokset muuttavat olemustaan ja hajoavat katsojan niitä tarkkaillessa.

Pasi Rauhala on Lohjalla asuva ja toimiva monialainen kuvataiteilija, joka käsittelee teoksissaan arkitodellisuuden kysymyksiä. Rauhala hyödyntää työskentelyssään niin mediataiteen uusimpia tekniikoita kuin kierrätysmateriaaleja ja nostalgista esineistöä.

Valokuvagalleria Hippolyte
Yrjönkatu 8–10 (sisäpiha), Helsinki
ti-pe 12-17, la-su 12-16

Eeva-Riitta Eerola & Jenni Toikka: Between the Acts
26.8.2018 asti

Hippolyte Studion tilaan rakennettu Between the Acts on installaatio, joka muodostuu videoteoksesta, veistoksista ja muunlaisista esineistä sekä tilaan lisätyistä rakenteista. Samanaikaisesti tilassa oleva videokamera kuvaa asetelmaa ja projisoi sen erilliseksi liikkuvaksi kuvaksi. Katsojan näkökulma ja suhde teoksen elementteihin muuttuu hänen liikkuessaan tilassa, kun taas kameran silmä pysyy staattisena.

Valokuvagalleria Hippolyte
Yrjönkatu 8–10 (sisäpiha), Helsinki
ti-pe 12-17, la-su 12-16


Gill&Moti: Love for All Hatred for None
Kuva: Gill&Moti17.6.2018 asti

Love for All Hatred for None installaatio pohjautuu taiteilijakaksikko Gil & Motin pyrkimykseen käsitellä kokemaansa uskonnon pelkoa. Näyttelyn nimi on lainattu Ahmadiyya-muslimiyhteisön solidaarisuuskampanjasta ääriliikkeitä vastaan. Erityisesti islam on ollut taustaltaan israelilaiselle ja juutalaiselle miesparille vaikea lähestyttävä. Gil & Motin teokset kutsuvat katsojaansa pohtimaan poliittista suhteessa henkilökohtaiseen. Pelkoon perustuvat asenteet luovat tilaa alistaville käytännöille, kun yhden turvallisuus muuttuu toisen turvattomuudeksi ja syrjinnäksi.

Näyttelykokonaisuus rakentuu kahden videoteoksen, In Your Shoes ja Heart Whisperer, ympärille. Vuosina 2011 ja 2015 Kööpenhaminassa ja Turussa toteutetut teokset kuvaavat Gil & Motin kohtaamisia ja vierailuja paikallisten muslimiyhteisöjen ja niiden jäsenten kanssa.

Valokuvagalleria Hippolyte
Yrjönkatu 8–10 (sisäpiha), Helsinki
ti-pe 12-17, la-su 12-16


Kaspar Ruoff / Veden valossa
Kuva: Kaspar Ruoff4.6.2018 asti

Vesi ja valon heijastukset ovat Kaspar Ruoffin perusteemoja. Teokset ovat syntyneet keväisestä jäiden lähdöstä, kesän elävistä aaltomuodostelmista ja taas alkutalven jähmettämästä veden pinnasta. Luonnon rytminen kiertokulku muodostaa sveitsiläis-suomalaisen taiteilijan valokuvauksen ytimen.

Luova.fi Galleria
Suvilahdenkatu 10 A 5.krs, Helsinki
ma 10-18 ja ti-pe 10-17


 

Suomen valokuvataiteen museo
ti-su klo 11-18, ke 11-20
8 / 5 €, alle 18-vuotiaat ja Prosessin näyttelyt vapaa pääsy.
Sisäänpääsy Museokortilla.


Jussi Kivi: syvällä DEEP DOWN UNDER
Kuva: Jussi Kivi..29.7.2018 asti

Jussi Kiven (s. 1959) valokuvat ja piirrokset syntyvät urbaanin retkeilyn tuloksena. Hän kuvaa kaupunkien jättömaita, maanalaisia tunneleita ja teollisia katvealueita.

Kiven kuvat haastavat miettimään sitä mikä merkitys mielikuvilla on siihen miten katsomme maailmaa. Filosofisesta asenteesta huolimatta teosten innoittajana ovat olleet henkilökohtaiset elämykset retkiltä ja näiden kokemusten jakaminen.

HAM Helsingin taidemuseo
Eteläinen Rautatiekatu 8, Tennispalatsi 2.krs
ti-su 11-19
10/8/0€
Sisäänpääsy Museokortilla.

Tuntuuko tutulta? – Valokuvia suomalaisesta arjesta
Kuva: Susanna Juvakka.20.5.2018 asti

Vuonna 2016 kymmenen valokuvaajaa dokumentoi suomalaista arkea valitsemistaan näkökulmista. Lähtökohtana oli tutkia eriarvoistumiskehitystä suomalaisessa yhteiskunnassa.

Näyttely pohjautuu Valokuvataiteilijoiden liiton vuonna 2016 toteuttamaan Arjen kuvat -työpajaan, joka oli osa Itä-Suomen yliopiston hallinnoimaa Kaksi Suomea – kasvaako eriarvoisuus? -tutkimushanketta. Hanke kartoittaa eriarvoistumiskehitystä 2010-luvun Suomessa yhteiskuntatieteellistä tutkimusta, journalismia ja valokuvataidetta yhdistämällä.

Näyttelyn kuvaajat: Pira Cousin, Aimo Hyvärinen, Susanna Juvakka, Taru Leinonen, Pasi Räsämäki, Arto Timonen, Adolfo Vera, Hannu Väisänen, Mikko Waltari, Saana Wang.

Uudempien kuvien rinnalle on valittu valokuvia Suomen valokuvataiteen museon kokoelmista 1950-luvulta 2000-luvulle.

Kuva yllä: Susanna Juvakka.

Suomen valokuvataiteen museo
ti-su klo 11-18, ke 11-20
8 / 5 €, alle 18-vuotiaat ja Prosessin näyttelyt vapaa pääsy.
Sisäänpääsy Museokortilla.


Heidi Piiroinen: Ohikuljetut – Erään kerjäläisperheen tarina
Kuva: Heidi Piiroinen.20.5.2018 asti

Valokuvaaja Heidi Piiroinen ja toimittaja, kirjailija Kimmo Oksanen ovat 10 vuoden ajan seuranneet Romanian Transilvaniasta kotoisin olevan romaninaisen Mihaela Stoican ja hänen perheensä sekä sukunsa elämää Suomessa, Romaniassa, Kreikassa, Virossa ja Ranskassa.

Romanisnaisen henkilötarinan kautta tekijät pureutuvat laajemmin yhteiskuntaan, Romaniaan, Eurooppaan, ja romanien vastaanottoon Suomessa.

Valokuvanäyttelyn kanssa samanaikaisesti, helmikuussa 2018, julkaistaan WSOY:n kustantamana Oksasen ja Piiroisen kirja Ohikuljetut – Erään kerjäläisperheen tarina.

Suomen valokuvataiteen museo
ti-su klo 11-18, ke 11-20
8 / 5 €, alle 18-vuotiaat ja Prosessin näyttelyt vapaa pääsy.
Sisäänpääsy Museokortilla.

Matthew Cowan: para field notes - yhteistyössä Saaren kartano
Kuva: Matthew Cowan.22.4.2018 asti

Matthew Cowanin näyttely on eräänlainen taiteellisen tutkimuksen muistikirja, jossa taiteilija käsittelee historiallisia maaseudun tapoja ja perinteitä eri näkökulmista.

Näyttelytilan valtaavissa installaatioissa on käytetty heinää ja muita maaseudulta tuttuja asioita. Yhdessä kasveja, eläimiä ja kansaperinteeseen viittaavia esineitä hyödyntävien valokuvien ja videoiden kanssa ne rakentavat erilaisista maalaisuuteen liittyvistä käsityksistä syntyvän maiseman. Installaation osana on Tavastilan kotiseutumuseosta Mynämäeltä valittuja esineitä.

Matthew Cowan (s. Uusi-Seelanti) on sekä Berliinissä että Helsingissä toimiva kuvataiteilija, joka työskentelee eurooppalaisen kansanperinteen parissa.

Valokuvagalleria Hippolyte
Yrjönkatu 8–10 (sisäpiha), Helsinki
ti-pe 12-17, la-su 12-16


David M. Flood|A Place Like All Others
Kuva: David M. Flood27.4.2018 asti

Irlantilaisen valokuvaaja David M. Flood:n ‘A Place Like All Others’ -näyttely syventyy kaupunkisuunnitteluun ja sen takana oleviin prosesseihin sekä kuvan merkitykseen kaupunkisuunnitteluprosessissa. Tarkastelun kohteena on kaksi eurooppalaista urbaania tilaa; Dublinin Docklands -satama-alue ja Helsingin Pasila.

David M. Flood on irlantilainen valokuvaaja, joka vaikuttaa Irlannissa ja Suomessa.

Luova.fi Galleria
Suvilahdenkatu 10 A 5.krs, Helsinki
ma 10-18 ja ti-pe 10-17


Elementti&Vertauskuva
4.5.2018 asti

Kevätnäyttelyiden sarjassa Alkuaineet VESI - TULI - ILMA - MAA

Kamera-galleria,
Eerikinkatu 46, Helsinki


Karl Henrik Edlund: Valoisat tunnit
Kuva: Karl Henrik Edlund.18.3.2018 asti

Ajan pysähtyneisyyden tunne ja kaipuu elävät Karl Henrik Edlundin runollisessa kuvamaailmassa. Näyttelyn kuvat on otettu kuuden vuoden aikana (2008–2013) matkoilla Pohjoiskalotissa, Kuolan niemimaalla ja Luoteis-Venäjällä sekä Edlundin omassa arkielämässä Pietarissa ja Ahvenanmaalla.

Kuvasarja on ilmestynyt Bright Hours -nimisenä valokuvataidekirjana (Journal, 2016). Teos oli Vuoden valokuvataidekirja 2017 -kilpailun finalisti.

Suomen valokuvataiteen museo, Projekti-tila
ti-su klo 11-18, ke 11-20
8 / 5 €, alle 18-vuotiaat ja Prosessin näyttelyt vapaa pääsy.
Sisäänpääsy Museokortilla.


KekeTop: Pieni savustus osa kolme
Kuva: KekeTop24.3. 2018 asti

Alussa oli savua sitten alkoi rytmi. Esillä vedoksia sarjasta Persoona © KekeTop.

Ravintola Rytmi
i 2.Linja 2, Helsinki
ravintolan aukioloaikoina ma-la 11- 02

 


Ola Kolehmainen: Pyhiä tiloja
Kuva: Ola Kolehmainen.4.3.2018 asti

Koko uransa modernia ja nykyarkkitehtuuria materiaalinaan käyttäneen Ola Kolehmaisen teokset perustuvat nyt ensimmäistä kertaa historialliseen arkkitehtuuriin.

Valokuvasarja Pyhiä tiloja sai alkunsa Kolehmaisen kuvatessa Istanbulissa arkkitehti Mimar Sinanin (n.1490-1588) suunnittelemia moskeijoita. Aihe innosti kuvaamaan muitakin Euroopan pyhiä rakennuksia.

Pyhien tilojen kuvissa perspektiivi ja arkkitehtuuri on pilkottu osiin ja koottu uudelleen. Tuloksena on uudenlainen tila, jossa valo ja atmosfääri ovat pääosissa. Samalla kuvat tuntuvat olevan kolmiulotteisempia kuin valokuvat arkkitehtuurista yleensä.

Näyttely koostuu 28 teoksesta, joista 19 on esillä ensimmäistä kertaa.

HAM Helsingin taidemuseo
Eteläinen Rautatiekatu 8, Tennispalatsi 2.krs
ti-su 11-19
10/8/0€
Sisäänpääsy Museokortilla.


Andrei Lajunen: Varmuudesta
Kuva: Andrei Lajunen.4.3.2018 asti

Nuorena menehtyneen Andrei Lajusen (1969–1999) kymmenen kuvan teoskokonaisuus Varmuudesta (On Certainty) Suomen valokuvataiteen museon Kuvakulma-tilassa on nimetty Wittgensteinin teoksen mukaan.

Suomen valokuvataiteen museo, Kuvakulmai-tila
ti-su klo 11-18, ke 11-20
8 / 5 €, alle 18-vuotiaat ja Prosessin näyttelyt vapaa pääsy.
Sisäänpääsy Museokortilla.


Photofuss: Olen lomalla.
Kuva: Oona Österman.11.3.2018 asti

Photofussin, Suomen valokuvataiteen museon nuorten ryhmän, näyttelykokonaisuus esittelee kuvamateriaalia arjessa vietetyltä lomamatkalta.

Suomen valokuvataiteen museo, Prosessti-tila
ti-su klo 11-18, ke 11-20
8 / 5 €, alle 18-vuotiaat ja Prosessin näyttelyt vapaa pääsy.
Sisäänpääsy Museokortilla.


Kameraseuran PARHAITA 2017
9.2.2018 asti

Kuva: Kameraseuran parhaita 2017
Kuva: Niilo Anttonen

Laakson sairaala,
Lääkärinkatu 8, P-porras (info), Helsinki
Kahvio ma-pe 8-18, la ja su 14-18


Elina Brotherus: Règle du jeu
Kuva: Elina Brotherus.4.2.2018 asti

Elina Brotheruksen valokuva- ja videoteoksia sarjasta Règle du jeu (Pelisäännöt) oli esillä yksityisnäyttelyssä syksyllä 2017 Pariisin Pompidou-keskuksen valokuvagalleriassa Brotheruksen voitettua ranskalaisen rahapeliyhtiön PMU:n Carte Blanche-kilpailun, jossa teemana oli tulkita pelin maailmaa ja muuttaa se kuviksi.

Nyt näitä Règle du jeu -sarjan teoksia nähdään ensi kertaa Suomessa.

Elina Brotherus on kautta tuotantonsa käyttänyt itseään mallina valokuvissaan. Règle du jeu-teossarjaansa hän on ottanut avukseen tanssija ja koreografi Vera Nevanlinnan.

Teokset perustuvat pääosin Fluxus-taiteilijoiden esityksiin, joissa käytettiin ns. event scoreja, lyhyitä ohjeita, joiden mukaan esitys oli tehtävä. Mukana on myös Brotheruksen ja Nevanlinnan itse keksimiä ohjeita sekä otteita runoilija Tuomas Timosen teksteistä. Videoiden musiikin on säveltänyt ja esittänyt Antti Ikonen.

Galleria Heino
Uudenmaankatu 16-20, Helsinki
ti-pe 11-17 la ja su 12-16


Abstrakti! Vuosisadan ilmiö 1917–2017
Kuva: Ea Vasko14.1.2018 asti

Abstrakti! juhlistaa valokuva-abstraktion satavuotista historiaa. Näyttely esittelee suuren joukon kotimaisia taiteilijoita eri aikakausilta sekä ilmiön varhaiset ulkomaiset edustajat.

Näyttelyn on kuratoinut valokuvaaja Laura Nissinen, joka tekee Aalto-yliopistossa väitöskirjaansa aiheesta ”Abstraktio suomalaisessa valokuvataiteessa”.

Näyttelyn taiteilijat: Joonas Ahlava, Erik Blomberg, Allan Grönvall, Lars von Haartman, Fredrick Hackman, Tron Hedström, Nanna Hänninen, Heini Hölttä, P.O. Jansson, Appu Jasu, Martti Jämsä, Tuukka Kaila, Keijo Kansonen, Hannu Karjalainen, Pertti Kekarainen, Timo Kelaranta, Renja Leino, Kira Leskinen, Noomi Ljungdell, Niko Luoma, Sami Luukanen, Annikki Luukela, Jaana Maijala, Man Ray, Timo Marila, László Moholy-Nagy, Eino Mäkinen, Pekka Niittyvirta, Ulla Paakkunainen, Heikki Paaer, Otso Pietinen, Reijo Porkka, Juhani Riekkola, Noora Sandgren, Mikko Sinervo, Vilho Setälä, August Strindberg, Riitta Säkö, Matti Uusi-Honko, Ea Vasko, Aimo Vuokola, Marko Vuokola, W.W. Wilkman, Ari Yrjänä.

Suomen valokuvataiteen museo
ti-su klo 11-18, ke 11-20
8 / 5 €, alle 18-vuotiaat ja Prosessin näyttelyt vapaa pääsy.
Sisäänpääsy Museokortilla.


Sofia Okkonen: Rose
Kuva: Sofia Okkonen14.1.2018 asti

Teokset esittävät hienovaraisia kysymyksiä siitä, miten esilläolon tarve suhteutuu haluun piiloutua, miten himo suhteutuu pelkoon, luonnollisuus keinotekoiseen tai halpa ylevään. Millä tavoin nainen performoi feminiiniä ja mitä siitä seuraa?

Sofia Okkonen (s.1987) on Aalto-yliopistosta taiteen maisteriksi valmistunut helsinkiläinen valokuvataiteilija. Hän on työskennellyt muotikuvan parissa vuodesta 2010 lähtien. Toisaalta Okkosta provosoivat muotikuvan esittämät kauneuden ideaalit ja toisaalta hän taas inspiroituu sen tarjoamista roolihahmoista, naamioista ja fantasioista.

Suomen valokuvataiteen museo, , Projekti-tila
Tallberginkatu 1 G, Helsinki
ti-su klo 11-18, ke 11-20
8 / 5 €, alle 18-vuotiaat ja Prosessin näyttelyt vapaa pääsy.
Sisäänpääsy Museokortilla.


Kari Soinio: Sankari katsoo peiliin
Kuva: Kari Soinio.28.1.2018 asti

Sukupuolen, kehon ja mieheyden esittämisen teemat nousevat esiin Kari Soinion työskentelyssä, jossa maskuliinisuuden kulttuuria kriittisesti lähestyvät valokuvateokset hyödyntävät taiteilijan omaa kehoa.

Hippolyten näyttelyssä on esillä tuoreita Sankari-sarjan teoksia, jotka Soinio on kuvannut pääosin vuosina 2011–16 New Yorkissa asuessaan. Lisäksi mukana on muutama aivan uusi, kuluvana syksynä Pariisissa aloitettu teos, jossa kehon käyttö saa uusia suuntia viittauksilla ranskalaisen veistotaiteen mestariteoksiin.

 

Valokuvagalleria Hippolyte
Yrjönkatu 8–10 (sisäpiha), Helsinki
ti-pe 12-17, la-su 12-16


Noora Sandgren: Let
Kuva: Noora Sandgren.28.1.2018 asti

Hippolyte Studiossa Noora Sandgrenin näyttely Let pohtii pohtii kosketusta ja kohtaamista.

Sandgrenin ympärivuotisena studiona toimii puutarha, jossa taiteilija asettaa 1960-70-luvulta peräisin olevan valokuvapaperin maankuorelle ja päänsä sen päälle lepäämään. Pitkän valotuksen aikana taiteilijan hengitys, lämpö, kyyneleet, sekä tuuli, sade ja pikkuötökät jättävät yhdessä muistijälkensä valokuvapaperin vastaanottavaiseen ihomaiseen pintaan auringon piirtäessä kuvaa.

Valokuvagalleria Hippolyte, Studio
Yrjönkatu 8–10 (sisäpiha), Helsinki
ti-pe 12-17, la-su 12-16


KLIK Helsinki 2017 –katukuvanäyttely
28.1.2018 asti

KLIK Helsinki 2017

Kuvaajat: Eila Lassus, Jari Miettinen, Minna Palmén, Sinikka Parikka, Saija Piiroinen, Tiina Pohjanpelto, Tuula Roos, Harri Toivanen ja Ilpo Tornqvist, Petri Allekotte.

Kamera-galleria,
Eerikinkatu 46, Helsinki
Näyttely on avoinna Kameraseura ry:n kerhoiltoina.

-Jyväskylässä

Jouko Lehtola: Some Girls Meet Young Heroes
Kuva: Jouko Lehtola.11.11.2018 asti

Jouko Lehtola (1963-2010) oli suomalainen valokuvataiteilija. Hän valmistui taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 1993 ja tuli tunnetuksi 1990-luvun lopulla paljon julkisuutta saaneella teossarjalla Nuoret sankarit, joka kuvaa kaunistelematta ja läheltä nuorison menoa suomalaisessa kesäyössä festivaaleilla ja tanssilavoilla.

Nuoret sankarit sai jatkoa Stadin nuoret -sarjasta sekä tatuointejaan esitteleviä ihmisiä kuvaavasta Marked Skin -valokuvasarjasta.

Kuvattuaan vuosia nuorisokulttuuria Lehtola siirtyi käsittelemään yhteiskunnallisia aiheita kuvasarjoillaan Finnish View, OD Helsinki ja End of Innocence.

Viimeiseksi jääneessä valokuvasarjassaan Some Girls (2008) Lehtola esittelee Barcelonan ja Bangkokin kaduilla tapaamiaan transihmisiä ja muunsukupuolisia seksityöläisiä.

Galleria Ratamo
Veturitallinkatu 6, Jyväskylä
ti-su klo 11-18


Keskisuomalaisen valokuvataiteen 13. aluenäyttely
Kuva: Keskisuomalaisen valokuvataiteen 13. aluenäyttely.4.2.2018 asti

Luovan valokuvakeskuksen järjestämään 13. keskisuomalaisen valokuvataiteen aluenäyttelyyn tuli teosehdotuksia 34 henkilöltä, joista osa tarjosi näyttelyyn useampaa teoskokonaisuutta. Lähes 50 teoskokonaisuudesta näyttelyn jurytti Suomen valokuvataiteen museon entinen johtaja Asko Mäkelä.

Näyttelyyn osallistuvat: Mikko Auerniitty • Maija Holma • Jussi Jäppinen • Sanna Kostamo • Maria Kärkkäinen • Antti Laitinen • Vesa Lahti • Emma Lappalainen • Heli Mannisenmäki • Martti Matilainen • Emmi Minkkinen • Heikki Seeskorpi • Jukka Silokunnas • Aarno Sundgren • Nina Vehmaa

Galleria Ratamo
Veturitallinkatu 6, Jyväskylä
ti-su klo 11-18

-Järvenpäässä

Kerrostumia
Ari Helander – Anna Kuokkanen – Henna Lundenius – Helena Perhonen – Juha Vakkilainen
Kuva: Juha Vakkilainen.25.2.2018 asti

Näyttelyn viisi kuvaajaa ovat Helsingin Kameraseura ry:n jäseniä. Ryhmä sai alkunsa syksyllä 2011 Kameraseuran järjestämässä näyttelytyöpajassa. Sen jälkeen ryhmä on pitänyt näyttelyitä jonkun yhteisesti valitun teeman puitteissa.

Kerrostumia -näyttelyn kuvissa ryhmän jäsenet käsittelevät kulttuuria, historiaa, kaupunkikuvaa sekä ympäristö- ja luontosuhdetta - kukin kuvaaja omalla tavallaan ja omista lähtökohdistaan.

Järvenpään Taidetalo
Harjuvaarankuja 2, Järvenpää
ke-pe 15-19, la-su 12-16

-Karkkilassa

Karkkilan kameraseuran 60-vuotisjuhlanäyttely
14.10.2018 asti

Näyttely esittää läpileikkauksen seuran koko 60 vuoden taipaleesta.

Suomen Valimomuseon Galleria Bremer
Tehtaanpuisto, Bremerintie 10
11.-12.8. la-su klo 11-17 sekä 18.8. - 14.10. la-su klo 12-15.
3 eur
Sisäänpääsy Museokortilla.

-Kotkassa

Juha Metson “Tää menee näin – 1977-2017“
Kuva: Juha Metso.30.8.2018 asti

Juha Metson “Tää menee näin – 1977-2017” marraskuussa 2017 julkaistuun kirjaan perustuva valokuvanäyttely nähdään nyt Metson perustamassa Kotkan valokuvakeskuksessa. Näyttely on Valokuvakeskuksen viimeine. Näyttelyssä on esillä Metson valokuvia kuuluisista musiikin legendoista kuten Ray Charles, Iggy Pop, Nick Cave ja Prince.

Kotkan valokuvakeskus
Vuorelankulma 2, Kotka
ti-pe 12-18, la-su 12-16


Katso ja mieti 1918
31.5.2018 asti

Kuva: Katso ja mieti 1918

Kotkan valokuvakeskus
Vuorelankulma 2, Kotka
ti-pe 12-18, la-su 12-16


Soile Kallio ja Pentti Taskinen: Suomen rannikko meloen
30.3.2018 asti

Retkimelojat ja valokuvaajat Soile Kallio ja Pentti Taskinen ovat koonneet valokuvanäyttelyksi kesän 2016 Sinivalkonauha -reissunsa, jonka aikana he meloivat Virolahdelta Venäjän rajalta Tornioon Ruotsin rajalle.

Kotkan valokuvakeskus
Vuorelankulma 2, Kotka
ti-pe 12-18, la-su 12-16

-Kouvolassa

Anu Hedborg: Hetken heijastus
Kuva: Anu Hedborg30.6.2018 asti

Hetken heijastus -näyttelyn valokuvat ovat heijastuksia lähiluonnon ja luonnon yksityiskohtien näkemisestä ja kokemisesta. Kuvien sanomaa avaavat Pia Perkiön runot.

Kauppakeskus Veturi
Tervasharjunkatu 1, Kuusankoski

-Kuopiossa

SNAP – lasten ja nuorten valokuvafestivaali 10.–18.11.2018.

VB-alokuvakeskus on mukana valtakunnallisessa SNAP – lasten ja nuorten valokuvafestivaalihankkeessa, joka huipentuu 10.–18.11.2018 järjestettävään valokuvafestivaaliin.

VB-valokuvakeskus toteutti SNAP-työpajoja Hatsalan ja Jynkänlahden koulun 8.-luokkalaisten oppilaiden kanssa. Nuoret pääsivät kokeilemaan mm. kertakäyttö- ja järjestelmäkameroilla kuvaamista, joilla työskentely oli nuorille hieno ja osalle myös täysin uusi kokemus. Työpajoissa nuoret saivat valita itsellensä helpoimman välineen millä ottaa valokuvia.

VB-valokuvakeskus
Kuninkaankatu 14-16, Kuopio
ti, to, pe 11-17; ke 11-19; la ja su 11-15
8/6€


Atelieri O. Haapala & Victor Barsokevitsch – Kahdessa ajassa
11.11.2018 asti

Kuva: Laura KonttinenAtelieri O. Haapalan kuvia nähdään rinnakkain muotovalokuvan mestarin 155 vuotta täyttävän Victor Barsokevitschin (1863–1933) kuvien kanssa.

Visuaalinen taiteilija Saara Salmi ja valokuvaaja Marco Melander perustivat neo-viktoriaanisen valokuvataideprojektinsa Atelieri O. Haapalan Helsingissä kymmenen vuotta sitten. Atelieri O. Haapalan nykymuotokuvat mukailevat tarkoin vanhaa ajanhenkeä ja ovat saaneet inspiraationsa muun muassa Victor Barsokevitschin muotokuvista.

VB-valokuvakeskus
Kuninkaankatu 14-16, Kuopio
ti, to, pe 11-17; ke 11-19; la ja su 11-15
8/6€


Camilla Åkrans: My Secret Garden
Kuva: Jussi Kivi..2.9.2018 asti

VB-valokuvakeskuksen kesänäyttelynä nähdään ruotsalaisen muotivalokuvaajan Camilla Åkransin My Secret Garden.

Camilla Åkrans on kuvannut lukuisia julkisuuden henkilöitä maailmankuuluihin muotilehtiin kuten Vogueen ja Harpers Bazaariin. Kesänäyttely keskittyy Åkransin kuviin naisista ja kukista.

VB-valokuvakeskus
Kuninkaankatu 14-16, Kuopio
ti, to, pe 11-17; ke 11-19; la ja su 11-15
8/6€


Wilma Hurskainen, Kati Leinonen & Johanna Sjövall: Yhteisiä unia – Kolme kertomusta ihmisen ja hevosen suhteesta
Kuva: Kati Leinonen1.5.2018 asti

VB-valokuvakeskuksen kevään näyttelykokonaisuus sisältää kolmen suomalaisen naisvalokuvaajan kuvia hevosista.

Helsinkiläisen Wilma Hurskaisen teokset pohtivat erityisesti ihmisen ja hevosen välisen ymmärryksen ja kommunikaation mahdollisuutta.

Oululaisen Kati Leinosen Momentum-sarjan kuvat pysäyttävät hevosen liikkeen poikkeukselliseen hetkeen ja outoon asentoon. Leinosen näyttelyyn valikoidut hevosihmisten muotokuvat on toteutettu 1800-lukulaisella märkälevytekniikalla, joka on vakiintunut Leinosen työtavaksi nimenomaan muotokuvan tekemisen välineenä.

Porilaisen Johanna Sjövallin kuvissa hevonen näyttäytyy katsojalle satumaisena, melkein epätodellisena olentona.

VB-valokuvakeskus
Kuninkaankatu 14-16, Kuopio
ti, to, pe 11-17; ke 11-19; la ja su 11-15
8/6€


Magnus Wennman: Where the Children Sleep
Kuva: Magnus Wennman.11.3.2018 asti

World Press Photo -palkitun ruotsalaisen kuvajournalistin Magnus Wennmanin näyttely Where the Children Sleep (Missä lapset nukkuvat) ottaa kantaa pakolaisuuteen ja pitkään jatkuneeseen Syyrian konfliktiin.

Näyttelyn ovat tehneet Tukholman valokuvataiteen museo Fotografiska yhteistyössä Aftonbladetin kanssa.

VB-valokuvakeskus
Kuninkaankatu 14-16, Kuopio
ti, to, pe 11-17; ke 11-19; la ja su 11-15
8/6€

-Lappeenrannassa

Taru Juvakka: Kauneutta varjoissa
Kuva: Taru Juvakka.17.11.2018 asti

Lappeenrantalainen kuvataiteilija Taru Juvakka tutkii valokuvan ja sekatekniikalla toteutettujen piirroksien avulla pitkäkestoisen surun erilaisia ulottuvuuksia ja ilmenemismuotoja.

Kaakkois-Suomen Valokuvakeskus ry / Galleria Pihatto
Valtakatu 80 (käynti Kaukaankadun puolelta), Lappeenranta
ti-pe 11-18, la 11-15


Linnoituksen Isännät muotokuvissa
Kuva: Jussi Kivi..25.8.2018 asti

Vuonna 1996 Lappeenrannan kaupungin kulttuuritoimisto aloitti Linnoituksen yössä uuden, siitä alkaen jokavuotiseksi perinteeksi muodostuneen käytännön valita kaupungille oma Linnoituksen Isäntä. Isännäksi valitaan omalla alallaan ansioitunut ja kaupungille positiivista mainetta tuonut henkilö. Isännän valitsee kaupunginjohtaja.

Galleria Pihaton näyttely esittelee 22 linnoituksen isäntää. Isännät on ikuistettu muotokuviin pääsääntöisesti paikallisten valokuvaajien Ari Nakarin ja Tommi Kähärän toimesta.

Kaakkois-Suomen Valokuvakeskus ry / Galleria Pihatto
Valtakatu 80 (käynti Kaukaankadun puolelta), Lappeenranta
ti-pe 11-18, la 11-15


Viivi Häkkinen - Forget Me Not
Kuva: Viivi Häkkinen2.6.2018 asti

Helsinkiläisen Viivi Häkkisen esikoisnäyttely Forget Me Not tutkii kuolemaa sekä siihen kietoutuneita tunteita ja rituaaleja 2000-luvun post-mortem -valokuvateoksissa.

Kaakkois-Suomen Valokuvakeskus ry / Galleria Pihatto
Valtakatu 80 (käynti Kaukaankadun puolelta), Lappeenranta
ti-pe 11-18, la 11-15


Marja-Liisa Torniainen: Kukaan ei ole saari
Kuva: Marja-Liisa Torniainen28.4.2018 asti

Näyttelyn valokuvateokset ovat syntyneet Tampereen vastaanottokeskuksessa. Malleina ovat olleet pääasiassa keskuksen asukkaat Irakista ja Afganistanista, mutta mukana on myös yksi suomalainen ja yksi suomalais-syyrialainen henkilö, joilla ei ole mitään tekemistä ko. keskuksen kanssa. Suurin osa malleista on lapsia.

Kaakkois-Suomen Valokuvakeskus ry / Galleria Pihatto
Valtakatu 80 (käynti Kaukaankadun puolelta), Lappeenranta
ti-pe 11-18, la 11-15


Jukka Kosonen: States of mind
31.3.2018 asti

Kuva: Jukka Kosonen

States of mind on Jukka Kososen (s. 1967) ensimmäinen yksityisnäyttely, jonka johtavana teemana on ihmisen suhde luontoon ja luonnon merkitys henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin edistäjänä.

Kaakkois-Suomen Valokuvakeskus ry / Galleria Pihatto
Valtakatu 80 (käynti Kaukaankadun puolelta), Lappeenranta
ti-pe 11-18, la 11-15

-Lapualla

Rune Snellman: Morpheus
Kuva: Rune Snellman: Morpheus22.11.2018 asti

Valokuvataiteilija Rune Snellmanin neulanreikätekniikalla syntynyt runollinen MORPHEUS – kaksi kaupunkia – twå städer – two cities pyrkii sekoittamaan ajan tähän päivään ja unimaailmaan. Snellmanin kuvaustapa on lähempänä filosofista pohdintaa kuin todellisuuden tallentamista.

Pohjanmaan valokuvakeskus
Vanhan Paukun Kulttuurikeskus, Lapua
ma-pe 11-19, la-su 11-15


Uzi Varon: I was not there
Kuva: Jussi Kivi..26.8.2018 asti

Uzi Varonin valokuvanäyttely I was not there on saanut innoituksensa renessanssin ja barokin maalaustaiteesta. Valokuvien aiheet pohjautuvat kreikkalais-roomalaiseen mytologiaan ja raamattuun. Joukossa on myös joitain Still life -aiheita.

Uzi Varon on israelilainen valokuvaaja, joka asuu tällä hetkellä Helsingissä.

Pohjanmaan valokuvakeskus
Vanhan Paukun Kulttuurikeskus, Lapua
ma-pe 11-19, la-su 11-15


AAMU | Keski-Pohjanmaan kansanopiston Valokuvauksen perusteet – opiskelijaryhmä
Kuva: Johanna Huhtala26.5.2018 asti

Näyttely on kahdeksan aikuisen valokuvausopiskelijan yhteisnäyttely ja aamu sen yhteisesti sovittu teema.

Pohjanmaan valokuvakeskus
Vanhan Paukun Kulttuurikeskus, Lapua
ma-pe 11-19, la-su 11-15


Auringon lapsia - Pimiötaiteilijoiden ryhmänäyttely
24.3.2018 asti

Kuva: Taru Samola
Kuva: Taru Samola.

Pohjanmaan valokuvakeskus
Vanhan Paukun Kulttuurikeskus, Lapua
ma-pe 11-19, la-su 11-15


Kaisa Heikkinen: Samaan aikaan toisaalla
Kuva: Kaisa Heikkinen17.2.2018 asti

Samaan aikaan toisaalla -näyttely tarkastelee pohjoisen maaseutua ja sen ympäristöä sekä nykytilaa.

Kaisa Heikkine on kuvannut ikkunalasin läpi vastapäistä ikkunaa tai kohdetta rakennuksen sisällä. Näin yhteen kuvaan on saatu mahtumaan kaksi ulottuvuutta, jotka kietoutuvat toisiinsa luoden uudenlaisen todellisuuden.

Pohjanmaan valokuvakeskus
Vanhan Paukun Kulttuurikeskus, Lapua
ma-pe 11-19, la-su 11-15

-Oulussa

SNAP – lasten ja nuorten valokuvafestivaali 10.11.2018 - 30.11.2018

Pohjoinen valokuvakeskus on mukana valtakunnallisessa SNAP – lasten ja nuorten valokuvafestivaalihankkeessa, joka huipentuu 10.–18.11.2018 järjestettävään valokuvafestivaaliin.

Nuoret eri puolilla Oulua ovat ideoineet ja kuvanneet itselleen tärkeitä aiheita lukuvuoden 2017-2018 aikana järjestetyissä Juuso Haaralan vetämissä valokuvaustyöpajoissa, Pirjo Lempeän kesällä 2018 vetämässä syanotypiatyöpajassa sekä Valveen elokuvakoulussa.

Valvegalleriassa on festivaaliviikolla tarjolla itse näyttelyn ohella paljon maksutonta ohjelmaa ja toimintaa.

Pohjoinen valokuvakeskus
Hallituskatu 7, Oulu
avoinna joka päivä klo 10-20


Vuoden Kuvat: Kuvajournalismi 2017
Kuva:Akseli Valmunen.11.11.2018 asti

Perinteikkäässä Kuvajournalismi -kilpailussa palkitaan edellisen vuoden parhaat suomalaiset kuvat ja videot useassa sarjassa. Kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1962 nimellä Vuoden lehtikuvat.

Pohjoinen valokuvakeskus
Hallituskatu 7, Oulu
avoinna joka päivä klo 10-20


Naoko Chiba & Antti Ylönen: Silent Stories of Land
Kuva: Jussi Kivi..2.9.2018 asti

Valokuvaaja Naoko Chiba ja kuvataiteilija Antti Ylönen tapasivat vuonna 2015 taideprojektissa Fukushimassa, ja esittelevät nyt teoksiaan yhteisessä näyttelyssä. Tutkimalla eri aikakerrostumia he kuvaavat miten Tohokun alueen historia ja sosiaalinen tausta näkyy yhä jäänteinä nykypäivässä, ja millaisia merkkejä kadonneen alkuperäiskansan kulttuurista tai modernin ajan rappiosta voi löytää Tohokussa.

Kuva: Naoko Chiba.

Pohjoinen valokuvakeskus
Hallituskatu 7, Oulu
avoinna joka päivä klo 10-20


This Island Earth -islantilaista nykyvalokuvaa
Kuva: Stuart Richardson.8.7.2018 asti

This Island Earth -näyttelyssä viisi islannissa elävää valokuvataiteilijaa kääntävät katseensa luontoon. Luonto- ja maisemakuvaus on alusta asti hallinnut islantilaisen valokuvauksen kenttää, ja valokuvausta on pääasiassa käytetty Islannin kansainväliseen markkinointiin sekä islantilaisen kansallisidentiteetin varjeluun. Genrellä on tänäkin päivänä keskeinen asema valokuvauksen kentällä.

Kuva: Stuart Richardson.

Pohjoinen valokuvakeskus
Hallituskatu 7, Oulu
avoinna joka päivä klo 10-20


Nathalie Daoust: Korean Dreams
Kuva: Nathalie Daoust8.4.2018 asti

Korean Dreams on Kanadalaisen Nathalie Daoustin (s.1977) tuorein projekti, jonka myötä Daoust matkusti Pohjois-Koreaan kuvatakseen yhtä maailman salaperäisimmistä yhteiskunnista. Useimmat kokonaisuuden kuvista on kuvattu salaa piilokameralla etälaukaisimen avulla paikoissa, joissa kuvaaminen ei ole sallittua.

Näyttelyn kuvat kertovat jokapäiväisestä elämästä Pohjois-Koreassa. Kuvat eivät kuitenkaan ole dokumentaarisia, vaan Daouost on prosessoinut kuviaan kuorimalla pois emulsion kuvien taustalta.

Pohjoinen valokuvakeskus
Hallituskatu 7, Oulu
avoinna joka päivä klo 10-20


Jaakko Heikkilä: Veden kätkemiä huoneita
25.2.2018 asti

Kuva: Jaakko Heikkilä

Veden Kätkemiä Huoneita vie katsojan matkalle venetsialaiseen aristokratiaan, satoja vuosia vanhaan eurooppalaiseen rikkauteen. Jaakko Heikkilä on päässyt kurkistamaan maailmaan, joka on suljettu Venetsian miljoonilta turisteilta. Hän on kuvannut kaupungin yksityispalatseja ja niiden asukkaita – aatelia, joka hallitsi Venetsian tasavaltaa vuosisatojen ajan.

Veden Kätkemiä Huoneita -näyttely on aiemmin ollut esillä Helsingissä Kansallismuseossa 2016 ja 2017 Rovaniemellä Korundissa. Näyttelyn on tuottanut Kansallismuseo.

Pohjoinen valokuvakeskus
Hallituskatu 7, Oulu
avoinna joka päivä klo 10-20

Tarja Trygg: Solarigrafeja sarjasta 8 vuodenaikaa Utsjoella
Kuva: Tarja Trygg4.3.2018 asti

Näyttelyssä on solarigrafeja sarjasta Kahdeksan vuodenaikaa Utsjoella (2016–2017). Solarigrafien yhteydessä näytetään filmi, jossa näkyy maiseman muutokset vuoden aikana. Samalla voi nähdä miten purkkikamerat ovat olleet maaston sijoitettuna. Katsoja voi verrata solarigrafeja samasta maisemasta otettuihin valokuviin.

Pohjoinen valokuvakeskus
Hallituskatu 7, Oulu
avoinna joka päivä klo 10-20


Majaoja-palkitut 2017
14.01.2018 asti

Kuva: Juha Suonpää.

Pohjoisen valokuvakeskuksen 30-vuotisjuhlavuoden ohjelmiston päättää vuonna 2017 Majaoja-säätiön valokuvataidepalkinnon saaneiden kolmen taiteilijan yhteisnäyttely.

Majaoja-säätiö päätti tukea suomalaista valokuvataidetta palkitsemalla kolme vuoden 2017 Backlight-festivaalin suomalaista taiteilijaa. Vuoden 2017 Backlight -festivaalin teema oli itsenäisyys.

Majaoja-palkinto myönnettiin Juha Suonpäälle (3. sija), Juha Arvid Helmiselle (2. sija) sekä Jaakko Kahilaniemelle (1. sija). Palkitut julkistettiin syyskuussa Tampereella Backlight-valokuvataidefestivaalilla.

Pohjoinen valokuvakeskus
Hallituskatu 7, Oulu
avoinna joka päivä klo 10-20

- Raaseporissa

Enrico Seri: Shape & Light
Kuva: Jussi Kivi.16.11.2018 asti

Enrico Seri on Roomassa syntynyt valokuvaaja. Hän muutti Suomeen vuonna 1982 ja perusti Helsinkiin mainoskuvaukseen keskittyvän Studio Sette Oy:n. Yli 20 vuoden ajan hän kuvasi muotia ja mainoksia.

Fotocentrumissa nähtävä näyttely on Serin ensimmäinen yksityisnäyttely. Teokset ovat vuosilta 1979-2018 ja kaikissa kuvissa toistuvat Serille tärkeät elementit: valo, muoto ja tarina.

Galleri Kobra
Kauppiaankatu 9, Karjaa
ti-pe 11-17, la-su 10-14


Marko Ylitalo: VISVALERSSI
17.8.2018 asti

Marko Ylitalo on neljän vuoden ajan kuvannut työpaikkaruokaloiden, huoltoasemaravintoloiden ja grillijuhlien groteskia ruokalajia: makkaraa. Brarwurstit ja nakkikimarat muuttuvat hänen valokuvavedoksissaan inhoa herättäviksi murhalersseiksi ja visvavelleiksi.

Galleri Kobra
Kauppiaankatu 9, Karjaa
ti-pe 11-17, la-su 10-14


Nathalie Daoust: Korean Dreams
Kuva: Nathalie Daoust29.6.2018 asti

Korean Dreams on Kanadalaisen Nathalie Daoustin (s.1977) tuorein projekti, jonka myötä Daoust matkusti Pohjois-Koreaan kuvatakseen yhtä maailman salaperäisimmistä yhteiskunnista. Useimmat kokonaisuuden kuvista on kuvattu salaa piilokameralla etälaukaisimen avulla paikoissa, joissa kuvaaminen ei ole sallittua.

Näyttelyn kuvat kertovat jokapäiväisestä elämästä Pohjois-Koreassa. Kuvat eivät kuitenkaan ole dokumentaarisia, vaan Daouost on prosessoinut kuviaan kuorimalla pois emulsion kuvien taustalta.

Galleri Kobra
Kauppiaankatu 9, Karjaa
ti-pe 11-17, la-su 10-14


Ulla Shemeikka: Pyhiä paikkoja
4.5.2018 asti

Ulla Shemeikka on kuvannut kirkkoja, luostareita ja moskeijoita eri puolilla Turkkia vuosina 2012-2016. Kuvat ovat syntyneet uteliaisuudesta eri elämäntapoja ja uskontoja kohtaan.

Galleri Kobra
Kauppiaankatu 9, Karjaa
ti-pe 11-17, la-su 10-14


Anni Hanén: Pieniä ilmakuoppia vain
Kuva: Anni Hanén29.3.2018 asti

Anni Hanénin (s. 1981) näyttelyssä liikutaan lapsuuden maailmassa, menneen ja nykyisyyden välillä. Runonomainen “Pieniä ilmakuoppia vain” rakentuu yhdeksi tarinaksi, jossa kuvat ja tekstit ilmentävät tunteita sekä muistamista.

Pieniä ilmakuoppia vain sai alkunsa kun taiteilija muutti oman perheensä kanssa entiseen lapsuudenkotiinsa. Hän kuvasi tunnekokemuksia, jotka nousivat esille muistojen täyttämässä talossa, sen puutarhassa ja läheisessä metsässä.

Galleri Kobra
Kauppiaankatu 9, Karjaa
ti-pe 11-17, la-su 10-14


Rebekka Gudleifsdottir: UPPRUNI / ORIGIN
Kuva: Rebekka Gudleifsdottir 16.2.2018 asti

Islantilaisen Rebekka Guðleifsdóttirin (s.1978) surrealistiset omakuvat ja maisemat ovat syntyneet muokkaamalla valokuvia Photoshopissa.

Galleri Kobra
Kauppiaankatu 9, Karjaa
ti-pe 11-17, la-su 10-14

-Salossa

Elliott Erwitt, Retrospective
Kuva: Kalifornia, USA 1955 ©Elliott Erwitt/Magnum Photos4.2.2018 asti

Salon taidemuseossa nähtävä kansainvälinen Elliott Erwittin retrospektiivinen näyttely avaa näkymän sotien jälkeisiin vuosikymmeniin ja sota-ajan jälkikaikuihin. Näyttelyn keskiössä ovat elämän kepeys, toiveikkuus, huumori ja rakkaus.

Näyttelyn on tuottanut ranskalainen kuvatoimisto Magnum Photos sekä italialainen Forte di Bard -museo yhteistyössä, ja siihen on valikoitunut 166 valokuvaa Magnumin kuvakokoelmista vuosilta 1946-2011.

Elliott Erwitt (S. 1928), New Yorkissa asuva lähes yhdeksänkymppinen valokuvauksen teräsvaari eli ´grand old man´, jatkaa viime vuosisadan ranskalaista valokuvauksen klassista tyyliä seuraten mm. ihailemiensa Henri Cartier-Bressonin ja Robert Capan jalanjälkiä. Mutta yhtälailla Elliott Erwitt voidaan laskea Yhdysvaltain 1900-luvun sosiaalisen dokumenttivalokuvauksen vaikuttajiin, sillä jo 1950 hän kuvasi toimeksiannosta yhdysvaltalaisen teollisuuskaupungin muutosta. Erwittin ura valokuvaajana on jatkunut yli 70 vuotta.

Erwitt kuvaa pääasiassa analogisilla, valoa filmille tallentavilla kameroilla kuten Leica tai nuoruudessa Rolleiflex.

Salon taidemuseo
Veturitalli Mariankatu 14, Salo
ti-pe 10-18, la-su 11-17
8/5/0 €
Vapaa pääsy joka kuukauden ensimmäinen perjantai.
Sisäänpääsy Museokortilla.

-Tampereella

Anni Hanén: Jälki
Kuva: Anni Hanén26.11.2018 asti

Anni Hanén tutkii Jälki -sarjassaan erilaisia muistijälkiä, jotka kuvaavat tunteita, paikkoja tai ihmisiä. Teoksissaan Hanén käsittelee katoavaisuuden ja häviämättömyyden teemoja, unohtamatta kriittistä katsetta arjen totuttuja tapoja kohtaan.

Hanén käyttää teoksissaan syanotypiaa ja digitaalista kollaasia yhdistäen arkistomateriaalia ja lavastettua kuvaa.

Anni Hanén (s. 1981) on Helsingissä asuva ja työskentelevä valokuvataiteilija. Hän on valmistunut Aalto-yliopistosta taiteen maisteriksi vuonna 2013.

Nykyaika,
Kauppakatu 14, Tampere
ma-pe 12-18, la-su 12-16

Erkki Raskinen: Eihän sitä koskaan tiedä
Kuva: Erkki Raskinen.26.11.2018 asti

Raskinen on koonnut näyttelyynsä yllättäviä tilanteita pitkältä lehtikuvaajan uraltaan. Ensimmäiset kuvat ovat 60-luvulta.

Nykyaika,
Kauppakatu 14, Tampere
ma-pe 12-18, la-su 12-16


SNAP - lasten ja nuorten valokuvafestivaali 10.–18.11.2018.
18.11.2018 asti

Valokuvakeskus Nykyaika on mukana valtakunnallisessa SNAP – lasten ja nuorten valokuvafestivaalihankkeessa, joka huipentuu 10.–18.11.2018 järjestettävään valokuvafestivaaliin.

11-19-vuotiaat nuoret Kämmenniemen alakoulusta, Vesilahdelta ja Tampereen lyseon lukiosta pohtivat ja kuvasivat itselleen tärkeitä asioita Saara Sillanpään ohjaamissa työpajoissa kevään aikana. Näyttelyn lisäksi luvassa yleisölle avointa, maksutonta ohjelmaa koko viikon ajan. Kuvat nähdään myös projisointina Siperian liikekeskuksessa.

Vooninkisali
Väinö Linnan aukio 13, Tampere


Leena Holmström: Merkityksettömiä hetkiä
29.10.2018 asti

Kuva: Leena Holmström.

Leena Holmström kuvaa näyttelyn teoksissa Pariisin vilkasta katuelämää. Hän koostanut valokuvistaan kollaaseja ja luonut niihin tiiviin tunnelman valojen ja varjojen vilinästä aina ihmisten virtaan ja väenpaljouteen saakka. Teoksissa vuorottelevat monotoninen toisto sekä pelon ja vierauden tunne.

Leena Holmström (s. 1957) on oululainen valokuvataiteilija. Holmström on valmistunut taiteen maisteriksi Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnasta.

Nykyaika,
Kauppakatu 14, Tampere
ma-pe 12-18, la-su 12-16

Kristiina Mäenpää: Kantava rakenne
29.10.2018 asti

Kuva: Kristiina Mäenpää

Kristiina Mäenpää käsittelee näyttelyn teoksissa kaksiulotteisen valokuvan ja kolmiulotteisen tilan, sekä aineettoman ja materiaalisen suhdetta.

Valokuvakeskus Nykyajassa esillä oleva Kantava rakenne on tilasidonnainen installaatio, joka on syntynyt galleriatilan ominaisuuksien pohjalta.

Mäenpää (s.1990) on tamperelaissyntyinen Helsingissä asuva kuvataiteilija. Hän on valmistunut Turun Taideakatemiasta 2014, ja tekee tällä hetkellä maisteriopintoja Aalto-yliopiston valokuvataiteen koulutusohjelmassa.

Nykyaika,
Kauppakatu 14, Tampere
ma-pe 12-18, la-su 12-16


Anna Niskanen: Sneaker
Kuva: Jussi Kivi..27.8.2018 asti

Islanti on maantieteellisesti nuori maa, ja se sijaitsee kahden liikkuvan mannerlaatan välissä. Paikallisessa kansanperinteessä uskotaan “näkymättömiin ihmisiin”, Huldufólkiin, jotka asuvat kivimuodostelmissa. Anna Niskanen halusi kokea näkymättömien ihmisten läsnäolon vierailemalla kansanperinteessä tunnetuissa paikoissa.

Näyttelynsä teoksissa Niskanen on käyttänyt pohjamateriaalina Islannissa ottamiaan valokuvia. Teokset ovat vääristettyjä maisemavalokuvia, jotka on vedostettu uniikeiksi grafiikan vedoksiksi paperille ja kankaalle. Digitaalisesta kuvamateriaalista koostetut montaasit on valotettu pinnakkaisina uv-valossa syanotypioiksi ja bikromaattivedoksiksi, mustesuihkutulostettuja negatiiveja hyödyntäen.

Anna Niskanen on helsinkiläinen valokuvataiteilija, joka valmistui Aalto-yliopistosta taiteen maisteriksi 2017.

Nykyaika,
Kauppakatu 14, Tampere
ma-pe 12-18, la-su 12-16


Susanna Myllylä: Rabbit hole
Kuva: Jussi Kivi..27.8.2018 asti

Rabbit Hole -valokuvaprojekti tarkastelee, miten tavallisesta pirkanmaalaisesta tulee tahtomattaan ympäristöaktivisti, kun hän alkaa puolustaa perusoikeuksiaan sekä kulttuuriympäristöään.

Näyttelyn aihe pohjautuu Myllylän tutkimushankkeeseen, joka selvittää Dragon Mining -yhtiön vastuukysymyksiä Orivedellä ja Valkeakoskella. Tämä on puolestaan jatkoa hänen aiempaan tutkimusprojektiinsa suomalaisten selluntuotannon yritysten ja alkuperäiskansojen välisistä suhteista Brasiliassa.

Nykyaika,
Kauppakatu 14, Tampere
ma-pe 12-18, la-su 12-16


Iikka Tolonen Härkälä
28.5.2018 asti

Kuva: Ilkka Tolonen.Härkälä on suomalaisen yhteiskunnan marginaaliin sijoittuva, miehisen maailman karusta todellisuudesta kertova dokumentaarinen valokuvausprojekti.

Härkälä-projekti juontaa juurensa 1990-luvun alkuun, jolloin valokuvataiteilija IikkaTolonen aloitti tuntemiensa, omaehtoisesti marginaalissa elävien autonkorjaaja-elämäntaiteilijoiden kuvaamisen kotinurkillaan Itä-Helsingissä. Kuvaukset jatkuivat kymmenen vuotta myöhemmin 2000-luvun alussa.3

ikka Tolonen (s.1968) on helsinkiläinen valokuvataiteilija, jonka työskentely perustuu pääosin dokumentaariseen valokuvaan. Hän käsittelee töissään ihmiselämän ilmiöitä subjektiivisesta näkökulmasta ja lähietäisyydeltä.

Nykyaika,
Kauppakatu 14, Tampere
ma-pe 12-18, la-su 12-16


Juha Suonpää: Isoisä
Kuva: Juha Suonpää30.4.2018 asti

Juha Suonpään Isoisä -näyttely koostuu valokuvamontaaseista, jotka kuvaavat vuoden 1918 tapahtumia Tampereella.

Teokset kuvaavat niitä Tampereen taistelun paikkoja, joita Suonpään isoisä Urpo kohtasi 18-vuotiaana matkallaan Tampereen keskustan läpi kohti Kalevankankaan vankileiriä. Montaaseissa yhdistyvät sata vuotta sitten Tampereen taistelun jälkiä esittävät valokuvat ja tarkalleen samoilta jalansijoilta tallennetut nykynäkymät. Kuvamontaasit synnyttävät asetelman, jossa katsoja näkee tutuilla arjen kaduilla sisällissodan hetkiä, yksityiskohtia ja tapahtumia.

Juha Suonpää (s.1963) on valokuvaaja, tutkija ja kuvataiteen yliopettaja Tampereen ammattikorkeakoulussa.

Nykyaika,
Kauppakatu 14, Tampere
ma-pe 12-18, la-su 12-16


Joel Karppanen Suomalainen Pastoraali
Kuva: Joel Karppanen26.3.2018 asti

Joel Karppasen Suomalainen pastoraali -valokuvasarja on kansallisromantiikan stereotypioiden taakse katsova läpileikkaus suomalaisesta maaseudusta ja sen ajankohtaisista muutoksista 2010-luvun jälkiteollisena aikana. Tätä kaikkea tarkastellaan Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevan kahdensadan asukkaan Karinkannan kylän kautta.

Joel Karppanen (s. 1993) on oululaislähtöinen valokuvataiteilija, joka asuu ja työskentelee Kemissä. Karppasen työskentely nojaa yhteiskunnallisen realismin ja humanistisen valokuvan perinteisiin.

Nykyaika, katutason galleria
Kauppakatu 14, Tampere
ma-pe 12-18, la-su 12-16

Helinä Hukkataival: Kabareeleidit
28.5.2018

Kuva: Helinä Hukkataival

Nykyajan Studiossa Helinä Hukkataipaleen Kabareeleidit -näyttely kuvaa tanssiryhmän harjoituksia. Hän on seurannut Kabareeleidejä siitä asti, kun hän näki ensimmäisen kerran leidit tanssimassa eläkeläistapahtumassa Koskikeskuksessa Tampereella 2015.

Hukkataival on kuvannut näyttelyn valokuvat ja kaksi videota vuoden 2017 aikana pienessä tamperelaisessa teatteri La Stradassa.

Nykyaika,
Kauppakatu 14, Tampere
ma-pe 12-18, la-su 12-16

Kaisa Heikkinen Samaan aikaan toisaalla
Kuva: Kaisa Heikkinen26.3.2018 asti

Samaan aikaan toisaalla -näyttely tarkastelee pohjoisen maaseutua ja sen ympäristöä sekä nykytilaa.

Kaisa Heikkine on kuvannut ikkunalasin läpi vastapäistä ikkunaa tai kohdetta rakennuksen sisällä. Näin yhteen kuvaan on saatu mahtumaan kaksi ulottuvuutta, jotka kietoutuvat toisiinsa luoden uudenlaisen todellisuuden.

Kaisa Heikkinen asuu ja työskentelee Siikajoella Pohjois-Pohjanmaalla. Hän on valmistunut Lapin ammattikorkeakoulussa kuvataiteilijaksi 2017. ​

Nykyaika,
Kauppakatu 14, Tampere
ma-pe 12-18, la-su 12-16


Tanja Koljonen: Waiting for the Clouds to Vanish
Kuva: Tanja Koljonen26.2. 2018 asti

Tanja Koljosen teossarja ‘Waiting for the Clouds to Vanish’ tavoittelee kiinnekohtia otsikoiden vyöryssä, joka hautaa kaiken epävarmuuteen.

Vuonna 2014 alkanut ja edelleen jatkuva teossarja koostuu käsin musteella peitetyistä sanomalehdistä, joista on jätetty näkyviin ainoastaan pala uutiskuvissa esiintyvää taivasta. Ajan myötä työstetyistä sanomalehdistä muotoutuu useita vuosia yhdistävä fragmenttien arkisto. Sanomalehtien herkkä painomuste reagoi auringon uv-säteilyyn pyyhkien taivasta varjostavat pilvet hiljalleen pois. Jäljelle jää tyhjyys.

Nykyaika,
Kauppakatu 14, Tampere
ma-pe 12-18, la-su 12-16


Kimmo Ojaniemi Taivaanmerkit – Celestial Signs
Kuva: Kimmo Ojaniemi26.2. 2018 asti

Taivaan merkit näyttelyssä on esillä taivas sekä vertauskuvallisesti että konkreettisesti.

Kimmo Ojaniemi ( s. 1957) on turkulainen kuvataiteilija, joka on pitänyt näyttelyitä 1980-luvulta alkaen. Alunperin hän valmistui taidemaalariksi, mutta on sittenmmin työskennellyt pääasiassa kuvanveistotaiteen parissa. Tämä on hänen ensimmäinen näyttelynsä, jossa valokuva näyttelee pääsosaa.

Nykyaika,
Kauppakatu 14, Tampere
ma-pe 12-18, la-su 12-16


Kira Leskinen: Morriña
Kuva: Kira Leskinen.29.1. 2018 asti

Kira Leskisen näyttely Morriña koostuu tasoskannerilla luodusta teoskokonaisuudesta. Kuvien raakamateriaalina on käytetty papereita ja pahveja, joista leikatuilla ja revityillä muodoilla Leskinen on luonnostellut kuvat skannerin lasitasolle.

Kira Leskinen (s. 1987) on helsinkiläinen valokuvataiteilija. Työskentelyssään hän liikkuu abstraktin ilmaisun äärellä, painottaen teoksissaan värin, muodon ja äänen välistä suhdetta.

Mikko Haiko Solar
Kuva: Mikko Haiko.29.1.2018 asti

Solar -on kuvasarja, joka tutkii maiseman ja olemassaolon kokemista sekä kaaoksen käsitettä.

Haiko näkee maiseman heijastuksena, peilinä meistä itsestämme ja ihmisyydestä. Maiseman kuvaaminen on rituaali, jonka kautta hän hakee hiljentymistä ja yhteyttä ympäristöönsä.

Nykyaika,
Kauppakatu 14, Tampere
ma-pe 12-18, la-su 12-16

-Turussa

Jannis Tordheim: Mia Ora
Kuva: Jannis Trondheim23.12.2018 asti

MIA OPA [mia ora] on kreikkaa ja tarkoittaa ”tunti”.

Kreikan valtio on syvässä talouskriisissä. Maassa on käynnissä suuret muutokset, nuoret kreikkalaiset saavat korjata monien vuosien puutteellisen politiikan jälkiä, monet muuttavat pois. Vanhemmat ulkomailla asuneet kreikkalaiset palaavat ollakseen mukana auttamassa maataan taas jaloilleen. Tunti kerrallaan maa yrittää päästä taas jaloilleen.

MIA OPA on teos kreikkalaisesta sukupolvesta, joka etsii identiteettiään uskomattomien paineiden alla olevassa yhteiskunnassa.

Valokuvakeskus Peri
Itäinen Rantakatu 38, Turku
ti-su 10-18


Petri Juntunen / At The Heart of it All
Kuva: Petri Juntunen.25.11.2018 asti

At the Heart of it All tutkii kuolevaisuuttaan pohtivaa yksilöä; miten tarkastella olemassaoloaan, kun samanaikaisesti näkee alun ja vaistoaa väistämättömän lopun. Teokset muodostavat tiloja tilojen sisällä, paikkoja joissa ihmisyyden rippeet tulevat julki hylkyjen, raunioiden ja poissaolon muodossa.

Kuvia teossarjasta At the Heart of it All on ollut esillä eurooppalaisissa gallerioissa ja museoissa. Kustantamo Hatje Cantz Verlag on julkaissut niistä myös kirjan.

Petri Juntunen (s. 1975, Ruotsi) on suomalainen valokuvataiteilija, joka työskentelee ja asuu Helsingissä. Juntunen on opiskellut valokuvausta sekä elokuvausta Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa. Näyttely At the Heart of it All on osa hänen taiteen maisterin lopputyötään.

Valokuvakeskus Peri
Itäinen Rantakatu 38, Turku
ti-su 10-18


SNAP – lasten ja nuorten valokuvafestivaali 10.–18.11.2018.

Valokuvakeskus Peri on mukana valtakunnallisessa SNAP – lasten ja nuorten valokuvafestivaalihankkeessa, joka huipentuu 10.–18.11.2018 järjestettävään valokuvafestivaaliin.

Valokuvakeskus Peri ja Raaseporin valokuvakeskus tuottivat kevään 2018 aikana Lounais-Suomen ja Raaseporin alueella alakoulun 5-luokkalaisille suunnattuja työpajakokonaisuuksia. Keskusten yhteisenä teemana on käsin tekeminen ja vanhat menetelmät, vastakohtana nykyisin yleiselle ja lapsillekin tutulle digitaaliselle kuvalle. Työpajoissa tutustuttiin mm. kollaasitekniikkaan, neulanreikäkameroiden tekemiseen ja syanotypia-menetelmään, taidemuotoihin, joissa sattumalla on paljon merkitystä ja tulokset ovat arvaamattomia. Työpajojen ohjaajina toimivat ammattilaistaiteilijat ja taideohjaajat Stella Tiisala, Jan Jämsén, Hans G. Hästbacka ja Eva Tordera.

Valokuvakeskus Peri
Itäinen Rantakatu 38, Turku
ti-su 10-18


Noora Sandgren: Let
28.10.2018 asti

Näyttely pohtii jälkien ilmenemistä ja niiden jättämiseen liittyvää asennetta: toisia materiaalisuuksia voi lähestyä myötätuntoisesti, ilman yritystä ottaa haltuun, kuunnellen, kokonaisvaltaisen katseen omaksuen. Puutarhassa eri vuodenaikoina syntyneet kuvat ovat jälkiä vuorovaikutukseen kurottautumisesta ja alttiiksi asettumisesta -niin inhimillisten kuin ei-inhimillistenkin tekijöiden yhteistyön tulos. Moniääninen kokonaisuus pohtii videon, valokuvan, installaation, veistoksellisten esineiden ja piirustuksen kautta yhteyden mahdollisuuksia väliin jäävistä kuopista huolimatta, improvisoiden ja lempeästi tunnustellen.

Valokuvakeskus Peri
Itäinen Rantakatu 38, Turku
ti-su 10-18


PPLATS #1
26.8.2018 asti

PPLATS on kuraattori Nayab Ikramin (AX) ja muotoilija Frederick Engesin (AX) luoma verkkojulkaisu paikoista. Julkaisu kerää yksilöiltä ja yhteisöiltä materiaalia taiteellisista, akateemisista ja historiallisista näkökulmista, luoden vaihtoehtoisen tietosanakirjan paikoista. Ensimmäinen numero käsittelee saarta paikkana ja se julkaistaan verkossa 02.08.2018 klo 18.00.

PPLATS julkaistaan ”PPLATS # 1 -näyttelyn avajaispäivänä. Valokuvista, installaatioista, kuvituksista, teksti-, video- ja ääniteoksista koostuva näyttely käsittelee, tutkii ja pohtii saarta paikkana. Näyttelyn on kuratoinut Nayab Ikram.

Kutsutut taiteilijat ovat Camille Auer (FI), Elena Aya Bundurakis (GR/JP), Alex Bäckström (SE), Fredrik Enges (AX), Emma Heiðarsdóttir (IS) ja Karl Henrik Edlund (FI).

Haluatko osallistua online-julkaisuun PPLATS? Materiaalikeruu on jatkuvasti käynnissä.

Kuva: Fredrik Enges (Graphical Research 02, 2018)

Valokuvakeskus Peri
Itäinen Rantakatu 38, Turku
ti-su 10-18


Heli Konttinen / 50_ _50 osa 1
Kuva: Heli Konttinen.3.6.2018 asti

Omaelämänkerrallinen valokuva-animaatio käsittelee taiteilijan arkea sekä Konttisen omaa elämää lapsuudesta 50 vuotispäivään saakka jolloin animaation kuvaus alkoi. Päivittäin otetuista kuvista muodostuu kokonaisuus joka näyttää kuinka kehon vanhetessa sisäinen maailma säilyy vapaana ja iättömänä. Samalla paljastuu se miten nykytaiteilija todellisuudessa viettää työpäivänsä. Perin näyttely on samalla elokuvan ensi-ilta.

Valokuvakeskus Peri
Itäinen Rantakatu 38, Turku
ti-su 10-18


Marjaana Kella / SUPERILLUUSIO: Ted Seriosin ihmeellinen maailma
Marjaana Kella / SUPERILLUUSIO: Ted Seriosin ihmeellinen maailma1.4.2018 asti

Marjaana Kellan rakentamassa näyttelyssä käsitellään valokuvan keskeisimpiä kysymyksiä: kuvan ja toden suhdetta.

Superilluusio perustuu kertomuksiin ja dokumentteihin 1960-luvulla Yhdysvalloissa tunnetuksi tulleesta Ted Seriosista (1918–2006), jonka uskottiin kyenneen tuottamaan valokuvia pelkän mielensä voimin. Tämän villin ja karismaattisen laitapuolen kulkijan erikoisia kykyjä tutkittiin ahkerasti, mutta myös kyseenalaistettiin ja esitettiin syytöksiä huijauksesta.

Valokuvakeskus Peri
Itäinen Rantakatu 38, Turku
ti-su 10-18


Iikka Tolonen: Härkälä
Kuva: Ilkka Tolonen.4.2.2018 asti

Härkälä on suomalaisen yhteiskunnan marginaaliin sijoittuva, miehisen maailman karusta todellisuudesta kertova dokumentaarinen valokuvausprojekti.

Härkälä-projekti juontaa juurensa 1990-luvun alkuun, jolloin valokuvataiteilija IikkaTolonen aloitti tuntemiensa, omaehtoisesti marginaalissa elävien autonkorjaaja-elämäntaiteilijoiden kuvaamisen kotinurkillaan Itä-Helsingissä. Kuvaukset jatkuivat kymmenen vuotta myöhemmin 2000-luvun alussa.3

ikka Tolonen (s.1968) on helsinkiläinen valokuvataiteilija, jonka työskentely perustuu pääosin dokumentaariseen valokuvaan. Hän käsittelee töissään ihmiselämän ilmiöitä subjektiivisesta näkökulmasta ja lähietäisyydeltä.

Valokuvakeskus Peri
Itäinen Rantakatu 38, Turku
ti-su 10-18

-Vaasassa

Markku Salonen: Epäjatkuvuuksia
Kuva: Markku Salonen31.12.2018 asti

Markku Salonen on kuvannut epäjatkuvuutta valokuvan keinoin. Epäjatkuvuudella viitataan rajapintoihin, joissa osa ilmiöistä tai ominaisuuksista muuttuu yhtäkkisesti.

Kiss & Tell cafe
Humalistonkatu 14 B2 , Turku


NICK BRANDT: On This Earth, A Shadow Falls, Across The Ravaged Land
Ibiksen 20-vuotisnäyttely
Kuva: Jussi Kivi..19.8.2018 asto

Vaasalaisen valokuvagalleria Ibiks juhlistaa 20-vuotista taivaltaan englantilaisen Nick Brandtin (s.1964) näyttelyllä, joka koostuu suurikokoisista mustavalkokuvista Afrikan luonnosta. Näyttely tarjoaa uuden näkökulman perinteiseen villieläinkuvaukseen.

Brandt työskentelee ilman teleobjektiivia, muiden muotokuvaajien tapaan lähellä kohdettaan, päästen tällä tavoin tallentamaan filmille näiden läsnäolon ja persoonallisuuden. Näyttelyn vaikuttavankokoisissa kuvissa katsoja kohtaa eläimet lähes täysimittaisina.

Ympäri maailmaa kiertänyt näyttely on aiemmin ollut esillä mm. New Yorkissa, Berliinissä, Lontoossa, Salossa ja Tukholman Fotografiskassa.

Tämä näyttely on koottu kolmesta eri kuvaokonaisuudesta; On This Earth (2005), A Shadow Fall (2009) ja Across the Ravaged Land (2013).

Näyttelyn on tuottanut Fotografiska Museet.

Galleria Ibis
Kaupungintalo
Senaatink. 1, Vaasa
ti-su 11-17


Johan Geisor: Näkymättömien lintujen metsä
14.1.2018 asti
Kuva: Johan Geisor

Galleria Ibis
Kaupungintalo
Senaatink. 1, Vaasa
ti-su 11-17

-Valkeakoskella

Kameraseuran vuosinäyttely
4.2.2018 asti
Kameraseuran vuosinäyttely

Myllysaaren museo
Kanavanranta 3, Valkeakoski
ti-pe klo 10-16, su klo 12-16

-Vantaalla

Suomen Kameraseurojen Liiton Vuosinäyttely
29.3.2018

Suomen harrastajavalokuvaajien parhaimmiston töitä on esillä Suomen Kameraseurojen Liiton Vuosinäyttelyssä.

Vantaan aikuisopisto,
Lummetie 5, Vantaa
Näyttely on avoinna aikuisopiston aukioloaikoina.

 

 

 

 


Hae Google:sta

Uutiset