Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 
 

Digikuvaus- ja kuvankäsittelyoppaita ym. / 2010

Kirjojen yhteydessä mainittu normaalihinnat.

Maailman parhaat luontokuvat - Wildlife Photographer of the Year 20. vuosikerta

Maailman parhaat luontokuvatTekijät: Useita
Kustantaja: WSOYpro/Docendo-tuotteet
Julkaistu 11/2010
ISBN: 978-951-0-36590-8
Sidosasu: Sidottu
Sivuja: 160
Hinta: 44 €

Teos esittelee vuoden 2010 Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year -kilpailun parhaat kuvat. Kirjaan on koottu kuviin liittyvien tietojen kera kaikki kilpailussa voittaneet ja kunniamaininnan saaneet kuvat. Mukana tietysti myös kisassa menestyneet suomalaiskuvat: Kaj Fagerström, Arto Juvonen, Esä Mälkönen, Jari Peltomäki ja Ilari Miika Kalevi Tuupanen.

Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year -kisa on maailman arvostetuin luontokuvakilpailu. Kilpailun voittajakuvista koottua teosta ei aiemmin ollut Suomessa myynnissä edes englanninkielisenä. Vuonna 2009 tilanne parani, kun Docendo alkoi julkaista kisan kokoelmateosta suomeksi.

Kuuntele kuvaa - Näkökulmia valokuvan tulkintaan

Maailman parhaat luontokuvatTekijät: Mikko Hietaharju
Kustantaja: WSOYpro/Docendo-tuotteet
Julkaistu 10/2010
ISBN: 978-951-0-36580-9
Sidosasu: Sidottu
Sivuja: 168
Hinta: 52 €

 

Luovuutta digipimiöön - Photoshop & raw

Pekka Punkari: Digijärkkärikoulu 1 - onnistu uudella kamerallaTekijät: Harold Davis, Phyllis Davis
Kustantaja: WSOYpro/Docendo-tuotteet
Julkaistu 10/2010
ISBN: 978-951-0-36579-3
Sidosasu: Nidottu, pehmeäkantinen
Sivuja: 222
Hinta: 52 €

 

 

Digijärkkärikoulu 1 - onnistu uudella kameralla

Pekka Punkari: Digijärkkärikoulu 1 - onnistu uudella kamerallaTekijät: Pekka Punkari
Kustantaja: WSOYpro/Docendo-tuotteet
Julkaistu 09/2010
ISBN: 978-951-0-36085-9
Sidosasu: Nidottu, pehmeäkantinen
Sivuja: 168
Hinta: 36.70 €

 

 

Suunnittele, toteuta ja julkaise - Adobe Creative Suite -työnkulkuSuunnittele, toteuta ja julkaise - Adobe Creative Suite -työnkulku

Tekijät: Sampo Korkeila, Miika Lammela, Petteri Paananen
Kustantaja: WSOYpro/Docendo-tuotteet
Julkaistu 08/2010
ISBN: 978-951-0-36090-3  
Sidosasu: Nidottu, pehmeäkantinen
Sivuja: 288
Hinta: 49 €

 

 

Kohteena ihminen - muotokuvauksen käsikirja

Jussi Aalto: Kohteena ihminen.Tekijät: Jussi Aalto
Kustantaja: WSOYpro/Docendo-tuotteet
Julkaistu 06/2010
ISBN: 978-951-0-36082-8
Sidosasu: Sidottu
Sivuja: 244
Hinta: 50 €

Kohteena ihminen -kirja on uudistunut painos Jussi Aallon suositusta muotokuvauksen käsikirjasta, jonka aikaisemmat versiot on julkaistu 1980- ja 1990-luvuilla. Toinen painos osui valokuvauksen murroskohtaan, mutta digiaika ei kuitenkaan näkynyt teoksen sisällössä. Nyt käsillä oleva painos on siis eräänlainen päivitys digiaikaan, vaikka uusi tekniikka ei sinällään ole valokuvauksen periaatteita juuri muuttanut.

Uudessa painoksessa Aalto syventää ja laajentaa aiemmin esittämiään näkemyksiä. Edellisten painosten tapaan tekniikka jää tässäkin oppaassa vähemmälle huomiolle ja sen sijaan keskitytään valon hallintaan, erilaisiin kuvaustilanteisiin ja kuvattavien kanssa toimimiseen.

Vaikka kirja on muotokuvauksen käsikirja, se on kuitenkin otteeltaan hyvin henkilökohtainen. Aalto tuo esille omat arvonsa ja mielipiteensä niin elämästä kuin kuvauksestakin. Aallon oma kuvaus- ja valaisutyyli on hyvin klassinen, ja sen puitteissa pysytään kirjassakin. Luontevinta lieneekin lähteä opiskelemaan muotokuvausta juuri klassiselta pohjalta. Digitaalinen kuvankäsittely kuuluu nykyisin muodossa tai toisessa valokuvaukseen, mutta onneksi Aalto on jättänyt sen aihepiirin oppaansa ulkopuolelle ja keskittynyt itse pääasiaan.

Kohteena ihminen -kirjaa voi suositella lämpimästi kaikille valokuvauksesta kiinnostuneille. On ilo lukea kirjaa, josta välittyy kirjoittajan henkilökohtainen näkemys ja vankka kokemus. Oppaassa on runsaasti Aallon vuosien varrella ottamia kuvia niin lähipiiristään kuin julkisuuden henkilöistäkin. Yksittäisten kuvien lisäksi kirjoittaja esittelee myös laajempia muotokuvausprojektejaan.

Jussi Aalto (s. 1945) on tullut tunnetuksi ennen kaikkea muotokuvistaan. Aalto on saanut kaksi kertaa valokuvataiteen valtionpalkinnon ja hänelle on myönnetty elinikäinen taiteilijaeläke. Aalto on pitänyt lukuisia valokuvanäyttelyitä ja kirjoittanut useita valokuvausalan kirjoja.

Starttiopas digikuvaukseenStarttiopas digikuvaukseen

Tekijät: Antti Koli
Kustantaja: WSOYpro/Docendo-tuotteet
Julkaistu 06/2010
ISBN: 978-951-0-36581-6
Sidosasu: Nidottu
Sivuja: 104
Hinta: 24 €

Antti Kolin starttiopas tarjoaa tukea digikuvausharrastuksen ensiaskeliin.

Opas antaa perustiedot kameran toiminnasta ja kuvaamisesta sekä kuvaamiseen liittyvistä käsitteistä. Kirja neuvoo digikameran hankinnassa, kameran asetusten säätämisessä, kameran käsittelyssä ja lisävarusteiden käytössä. Pääpaino on kuitenkin itse kuvauksessa - valossa ja valotuksessa sekä erityyppisissä kuvaustilanteissa.

Starttiopas-kirjanen on helppotajuinen ja selkeästi jaoteltu. Kappaleiden otsikointi muutamin avainsanoin tekee asioiden löytämisen ja hahmottamisen helpoksi.

Kuvankäsittelyä ei tässä kirjasessa käsitellä lainkaan. Sen opiskeluun Docendo on julkaissut samanaikaisesti toisen aloittelijalle suunnatun oppaan (ks. alla).

 

Photoshop Elements - helposti & nopeastiPhotoshop Elements - helposti & nopeasti

Tekijät: Ari Laakso, Olli Rinne
Kustantaja: WSOYpro/Docendo-tuotteet
Julkaistu 06/2010
ISBN: 978-951-0-36088-0
Sidosasu: Nidottu
Sivuja: 96
Hinta: 22.40 €

Ari Laakson ja Olli Rinteen Photoshop Elements -kirjanen auttaa aloittelijaa kuvankäsittelyn alkuun. Opas tekee tutuiksi kuvankäsittelyn perusteita - kuten kuvan rajaaminen, sävyjen säätäminen sekä kuvan pienentäminen ja terävöittäminen. Peruskorjausten lisäksi lukija saa tuntumaa mm. kuvien syväykseen, roskien ja naarmujen poistoon sekä punasilmäisyyden korjaukseen. Yhtenä esimerkkinä kirjassa tehdään joulukortti ja samalla raapaistaan joitain Elementsin edistyneempiä ominaisuuksia kuten tasot ja säätötasot. Sen jälkeen opetellaan Filter-valikosta löytyviä tehosteita, tallentamista omalle koneelle ja webiin sekä kuvien hallinnointia, joka Elementsissä tapahtuu Organizer-osaohjelman avulla. Lopuksi käsitellään vielä tulostamista ja kuvien eräajoa eli usean kuvan käsittelyä yhdellä kertaa.

Kirjan esimerkit on tehty Photoshop Elementsin versiolla 7 Windows-käyttöjärjestelmälle. Kirja sopii kuitenkin myös Elementsin muiden versioiden opiskeluun ja Mac-käyttäjille.

Laakson ja Rinteen pientä kirjasta voi suositella ensimmäiseksi oppaaksi henkilölle, joka vasta aloittelee kuvankäsittelyä ja on hankkinut tai aikeissa hankkia Photoshop Elements -ohjelman. Nimensä mukaisesti kirja johdattaa Elements-ohjelman maailmaan helposti & nopeasti.

Photoshop Elements -ohjelmasta:
Ammattilaisten käyttämän Adobe Photoshop -ohjelman yksinkertaistettu versio Photoshop Elements on kehitetty erityisesti harrastajille ja kotikäyttäjille. Se on hinnaltaan varsinaista Photoshop-ohjelmaa huomattavasti edullisempi. Käyttöliittymä on yksinkertaisempi, mutta ohjelma sisältää riisutussa muodossa melkein kaikki Photoshop-ohjelman ominaisuudet ja lisäksi sellaisia ominaisuuksia, joita varsinaisessa Photoshop-ohjelmassa ei ole. Elements riittää hyvin tavalliselle kotikäyttäjälle. Photoshop Elements -ohjelma tulee monien skannereiden ja digitaalikameroiden oheistuotteena. Sitä on saatavissa sekä Windows- että Mac OS -käyttöjärjestelmiin.

 

 Markku Saiha: Digijärkkärikoulu 2 - ideoita ja vinkkejä aktiivikuvaajille

Digijärkkärikoulu 2 - ideoita ja vinkkejä aktiivikuvaajille

Tekijät: Markku Saiha
Kustantaja: WSOYpro/Docendo-tuotteet
Julkaistu 04/2010
ISBN: 978-951-0-36087-3
Sidosasu: Nidottu
Sivuja: 176
Hinta: 36 €

Markku Saihan Digijärkkärikoulu 2 sopii yleisoppaaksi edistyneemmille kuvaajille. Kirjassa keskitytään kuvaamisen tekniseen puoleen esittelemällä digitaalisen järjestelmäkameran ominaisuuksia ja erilaisten lisävarusteiden tarjoamia mahdollisuuksia. Perinteisten ratkaisujen lisäksi opas tuo esiin myös digitekniikan valokuvaukseen tuomat keskeisimmät uudistukset ja niiden vaikutukset kuvaan ja kuvaajan työnkulkuun.

 

Luontokuvaajan vuosi - tarinoita ja tunnelmia

Jussi Murtosaari: Luontokuvaajan vuosi - tarinoita ja tunnelmiaTekijät: Jussi Murtosaari
Kustantaja: WSOYpro/Docendo-tuotteet
Julkaistu 03/2010
ISBN: 978-951-0-36084-2 
Sidosasu: Sidottu
Sivuja: 200
Hinta: 39 €

Luontokuvaajan vuosi - tarinoita ja tunnelmia kertoo luontokuvaaja Jussi Murtosaaren kuvausmatkoista ympäri Suomea. Kirja sisältää parikymmentä tarinaa, jotka keskittyvät eri kuvausretkien tapahtumiin ja välittävät samalla aimo annoksen laji- ja luontotietoutta. Murtosaaren kuvauskohteet vaihtelevat suurpedoista perhosiin ja muihin hyönteisiin

Kirja on paitsi tarinakirja, myös kuvakirja. Kokosivun kuvia on runsaasti. Teoksen loppuun on koottu kaikkien kuvien pikkukuvat ja niiden oheen kunkin kuvan tekniset tiedot (kameramalli, suljinaika, aukko, ISO, tarkennustapa, jalusta/käsivara).

Kuvausharrastuksen Murtosaari on aloittanut yli 30 vuotta sitten lintukuvauksesta ja siirtynyt siitä yhä vaativampiin kohteisiin. Kesäisin hän keskittyy erityisesti perhosten kuvaukseen.

 

Kehity kuvaajana - 52 luovaa kuvausprojektia

Chris Gatcum - Kehity kuvaajana - 52 luovaa kuvausprojektiaTekijät: Chris Gatcum
Kustantaja: WSOYpro/Docendo-tuotteet
Julkaistu 03/2010
ISBN : 978-951-0-36083-5
Sidosasu : Nidottu
Sivuja: 176
Hinta : 49 €

 

Kirja on jaettu 52:een kuvausprojektiin, jotka on tähditetty vaikeusasteen mukaan.

Ensimmäinen luku, Luova valokuvaus, tarjoaa ideoita ja lähtökohtia omille kuvauskokeiluille. Luku sisältää parikymmentä projektia, jotka esittelevät lyhyesti erilaisia tapoja kuvata tavanomaisesta poikkeavalla tavalla. Aiheina on mm. pehmeäpiirto, diffraktiotähtitehosteet, bokehin luova käyttö, tähtien radat, kameran heittäminen ja liikuttaminen valotuksen aikana, savun kuvaaminen, vesipisaroiden vangitseminen, valolla maalaaminen, kulttikameroilla kuvaaminen (Holga ja Diana), stereokuvaus...

Seuraava luku, Objektiivit ja varusteet, on omiaan kaikille Tee se itse -kuvaajille. Luku sisältää kaksitoista projektia, joissa mm. hyödynnetään vanhoja objektiiveja ja improvisoidaan linssejä, rakennetaan tilt-objektiivi ja neulanreikäobjektiivi. Lisäksi askarrellaan mm. tuotekuvauksiin soveltuva valokuutio. Ohjeet annetaan vaihe vaiheelta numeroituina ja havainnekuvin varustettuina.

Kolmannen luvun aiheena on Valaisu. Kahdentoista projektin puitteissa Tee se itse -ihmiset pääsevät toden teolla askartelemaan ja rakentamaan. Projekteissa tehdään kannettava salamavalon hajotin, rajaaja (snoot), kannettava hunajakenno, kannettava rengassalama, kannettava beauty dish, studioputkivalaisin, studiorengasvalaisin ja studiosoftbox. Ohjeet on numeroitu vaiheittain ja varustettu selkein havainnekuvin. Projekteissa käytettävät materiaalit on helposti hankittavissa ja ne ovat hinnaltaan edullisia. Tarvikkeet ja materiaalit on lueteltu kunkin projektin alussa. Esimerkiksi kannettavaan salamaan rakennettavaa rajaajaa (snoot) varten tarvitaan pahvia, askarteluveitsi, viivain, liimaa ja mustaa ilmastointiteippiä. Rajaasta taas voidaan tehdä edelleen hunajakenno täyttämällä sen sisusta mehupilleillä.

Viimeisen luvun projektit liittyvät kuvankäsittelyyn ja tulostamiseen, aiheina HDR-kuvat, digitaalinen ristiinkehitys, digitaalinen lith-vedostus, infrapunakuvat, digitaalisesti luodut pienoismaailmakuvat (ilman Tilt-objektiivia), panoraamat...
Kukin projekti esitellään vaiheittain runsain esimerkkikuvin.

 

Lintuharrastuksen 101 kultaista sääntöä

Lintuharrastuksen 101 kultaista sääntöäTekijä: Marcus Schneck - Pertti Koskimies
Kustantaja: Readme.fi
Julkaistu: 02/2010
ISBN : 9789522201768
Sidosasu: Sidottu
Sivuja: 128
Hinta: norm. 22 €

Lintuharrastuksen 101 kultaista sääntöä ei ole valokuvaus- eikä lintukuvausopas, mutta se on silti hyödyllistä luettavaa paitsi lintubongareille myös kaikille muille lintukuvaajille.

Kirja on luonteeltaan lintuharrastukseen liittyvä juttukokoelma, joka sisältää myös runsaasti käytännön neuvoja ja asiatietoa linnuista ja lintuharrastuksesta.

Kirjan ovat kirjoittaneet tunnetut lintututkijat Marcus Schneck ja Pertti Koskimies, joka on täydentänyt kirjaan suomalaista lintutietoutta.

Kirjasta löytyy myös 100 parasta bongauspaikkaa.

 

Välähdyksiä - parhaat vinkit salamakuvaukseen

Mikko Niemelä: Välähdyksiä.Tekijä: Mikko Niemelä
Kustantaja: WSOYpro/Docendo-tuotteet
Julkaistu: 01/2010
ISBN : 978-951-0-35276-2
Sidosasu: Sidottu
Sivuja: 176
Hinta: norm. 34€

Jyväskyläläisen Mikko Niemelän Välähdyksiä-kirja esittelee käsisalamakuvaukseen liittyviä erilaisia tekniikoita ja niksejä painottaen salaman monipuolista ja luovaa käyttöä. Tällaista opasta moni harrastajakuvaaja tuntuukin jo pidemmän aikaa kaivanneen.

Tekniikan osalta käsiteltäviä asioita ovat salaman laukaisu (erityisesti silloin, kun salama on irrallaan kamerasta), salamavalon ja vallitsevan valon tasapainottaminen, kameran salamatäsmäys, värilämpötila, salaman etäisyys kohteesta, valon laatu ja välähdysnopeus.

Tekniikan jälkeen tehdään tutuksi monipuolinen valikoima salamavälineitä. Lisäksi opitaan itse valmistamaan mm. erilaisia valonmuokkaimia.

Kirjan loppuosassa kirjoittaja käy läpi case-tyyppisesti kuvauskeikoilla käyttämiään valaistusratkaisuja pohtien samalla, mitä nyt tekisi toisin.

Viimeinen luku sisältää neljä kuvaajaesittelyä.

Niemelän kirjasta on varmasti monelle harrastajakuvaajalle todellista hyötyä, runsaine esimerkkeineen opas on hyvin havainnollinen ja käytännönläheinen. Niemelä kirjoittaa "nuorekkaalla otteella" lipsahdelleen aina välillä puhekielen puolelle.

Kirjan esipuheen on kirjoittanut strobist.com-sivuston ylläpitäjä David Hobby.

 

 Mika Karhulahti: Raw-työnkulku

Raw-työnkulku

Tekijä: Mika Karhulahti
Kustantaja: WSOYpro/Docendo-tuotteet
Julkaistu: 01/2010
ISBN : 978-951-0-35541-1
Sidosasu: Nidottu
Sivuja: 232
Hinta: norm. 42 €

Mika Karhulahden Raw-työnkulku on erinomaisen selkeästi kirjoitettu opas, jonka tarkoituksena on tehostaa raw-kuviin liittyvää työnkulkua ja auttaa näkemään, mitä asioita missäkin työnkulun vaiheessa kannattaa huomioida. Näkökulmaltaan kirja on tekninen.

Oppaassa käsitellään raw-tiedostomuodot, tarvittavat laitteistot- ja ohjelmistot, varmuuskopiointi, digikuvauksen keskeisimmät asiat, kuvatiedostojen ja metatietojen hallinnointi, raw-tiedostojen optimointi (käsittely), vedostaminen ja arkistointi.

Kirjoittaja on jyväskyläläinen tietotekniikan, digikuvauksen ja kuvankäsittelyn opettaja sekä freelancer-valokuvaaja.

 

 

 


Hae Google:sta

Uutiset