Etusivu Foorumi Uutiset Vinkit Galleria Kortit Linkit Info
 

Photoshop Elements 2.0 - Värinhallinta hallintaan

4.12.2005: PrePress Centerin ohje väriprofiilien käyttöön Photoshop Elementsissä. Yksinkertainen, mutta toimiva kikka. (Matti Harju).

Alla oleva ohje on kopioitu suoraan digicamera.netin Foorumin viestiketjusta http://www.digicamera.net/keskus/viewtopic.php?t=4321 (vaatii rekisteröinnin). Viestin on kirjoittanut Jukka Ojala. Ohje julkaistaan kirjoittajan luvalla Vinkit-sivulla.

  • 7.12.2005: IFI:n uudelle v4_1 -profiilille zippipaketti (vaikka on onkin nimetty ...v3_update)

  • (vanha, älä käytä enää: 9.1.2004: Jukka Ojala on tehnyt päivityksen, nyt on menossa v. 2. (!)

Photoshop Elements 2.0 - Värinhallinta hallintaan

jutaoja (Jukka Ojala) kirjoitti 4.1.2004:

Uusi vuosi ja uudet kujeet. Jos olet Adobe Photoshop Elements 2.0 -ohjelman Windows-käyttäjä niin vuosi alkaa varsin mukavissa merkeissä. Uuden vuoden kunniaksi nimittäin päivitin hieman tietotaitoani sekä ajatuksiani ja joudun tässä viestissä perumaan joitakin aikaisemmin sanomiani asioita. Mutta niin joutuu moni muukin! Tässä myöhästynyt "joululahja" Elements-käyttäjille, sekä pitkää nenää kaikille niille, joiden mielestä vaikkapa Jascin PaintShopPro on vähintään yhtä hyvä jos ei paljon parempikin ohjelma kuin Elements. Ei se ole. Ja ne perustelut:

Toisin kuin yleisesti luullaan ja väitetään niin Adobe Photoshop Elements 2.0 -ohjelmassa (tästä eteenpäin PSE2) on Photoshop 7 ja Photoshop CS -ohjelmia vastaava värinhallintajärjestelmä. Ongelma ei siis ole se, etteikö värinhallintaa olisi vaan se, että ohjelman tarjoamia värinhallinta-asetuksia ei pääse muuttamaan käyttökelpoisemmiksi. PSE2:ssa on ytimeltään sama kuvamoottori kuin PS7:ssa. Suurin osa PS7:n toiminnallisuudesta on siis PSE2:ssa mukana, mutta käyttöliittymä ei vain anna niihin pääsyä. Elements on siis Photoshop, jonka käyttöliittymää vain on karsittu. Monet asetustiedostotkin ovat samoja kuin täysversiossa. Ainoa ongelma tavallisen PSE2-käyttäjän kannalta on se, että asetuksia muuttaakseen tarvitsee Photoshopin täysversion. Tässä kohtaa minä tulen osaltani apuun.

Nyt laitetaan värinhallintajärjestelmän asetukset kuntoon ja saadaan Apply Profile ja Convert to Profile -toiminnot myös PSE2:ssa käyttöön (IFI- ja Fotonetti-)tulostusta silmälläpitäen.

PSE2:n värinhallinta-asetukset (Ctrl+Shift+K) ovat seuraavanlaiset:

No Color Management:
_No_Color_Management.png

Limited Color Management:
_Limited_Color_Management.png

Full Color Management:
_Full_Color_Management.png

ja jos seuraat ohjeita niin muutaman minuutin kuluttua asetukset ovat seuraavan kaltaiset:

No Color Management:
No_Color_Management.png

Limited Color Management:
Limited_Color_Management.png

Full Color Management:
Full_Color_Management.png

Lisäksi saat mahdollisuuden muuttaa kuvasi IFI:n tai Fotonetin tulostinprofiiliin Elements 2.0 -ohjelmallasi. Tätä ominaisuutta on käsittääkseni kaivattu useampaankin kotiin. ;-D

Lataa muutetut värinhallinta-asetukset täältä (3Mt .zip) ja noudata PSE2_CM_Files_Readme.txt tiedostossa olevia ohjeita. Ohjeet ovat varsin seikkaperäiset, niiden lisäksi en tarjoa muuta "käyttäjätukea".

Oivallukseni on yksinkertainen. "Tuhlasin" joulun- ja uuden vuoden pyhät tutkimalla Photoshop CS ja Elements 2.0 -ohjelmia "pintaa syvemmältä" ja huomasin, että Elementsissä todella on lähes kaikki Photoshopin toiminnallisuus olemassa. Niitä pääsee tosin hyödyntämään vain tekemällä sopivat tiedostot (Actions) täysversiolla. Tämä on niin yksinkertaista että sattuu! Koska PSE2:ssa on ActionPlayer ei tarvitse kuin tehdä Photoshopin täysversiolla (6 tai uudempi) action joka kutsuu halutun toiminnon (lieviä rajoituksia tosin on). Itse otin Elements-ohjelmassani käyttöön Photo Filtteriä lukuunottamatta kaikki Adjustment Layerit ynnä tukun muita toimintoja. Suurin hyöty kotikäyttäjälle täysversiosta on enää 16-bittisyys, ActionRecorder ja Healing Brush. Kotikäyttäjän kannalta katsoen niille tulee aika kova hinta...

Lue koko viestiketju Foorumilta (vaatii rekisteröitymisen).

_________________

Jukka Ojala (4.1.2004)

 


 


Hae Google:sta

Uutiset