Värejä parannettaessa siirretään sensoria kokonainen "pikseli".Pixel shift is a method in digital cameras for producing a super resolution image.
In cameras with pixel shift technology the sensor is mounted on a precise piezoelectric crystal stage which allows the CCD to be nano-shifted by 1/3 or 1/2 of a pixel. This enables the standard resolution to be extended by 4 times or even by 9 times. In this way applications that demand ultra high resolution can be realised.
Muuten tuo pikseli on väärä nimitys - sehän tarkoittaa pistettä, joka määrittelee 3 väriä. Bayer-kennoisessa kamerassa, piste mittaa vain yhden värin.
Bayer-maskilla saadaan kuvasensorista puolet vihreitä senseliarvoja (senseli mittaa vain yhden Bayer-maskin linssin kohdalta kerrallaan), sinisiä 1/4 ja punaisia 1/4. Kun halutaan kuvaan saman verran pikseleitä (kussakin pikselissä on kolmen värikanavan kirkkaudet), niin noita värikanava-arvoja joudutaan arvailemaan.
Mutta jos otetaan neljä kuvaa siirtämällä kuvasensoria kunkin valotuksen välissä, niin voidaan koota pikselien värikanaville oikeasti valotuksella saatu kirkkaus. Ei siis tarvitse arvailla tai laskea heuristisia iteraatio-algoritmeja.
Tässä yksinkertaisuuden vuoksi esitetty pixel shift siirtämällä pelkkää kuvasensoria (jossa senselit S1 - S9) ja pitämällä Bayer-suodatin paikoillaan objektiiviin nähden:
Kuva: Pixel shift, jossa Bayer-suodatin (värillinen ruudukko) pysyy objektiiviin nähden paikoillaan ja vain kuvasensori (neliö paksulla mustalla, jossa senselit S1 - S9) liikkuu. Tällöin sama senseli mittaa kaikki pikselin värikanavat.
Kuvassa esitetty 4 pixel shift valotusta:
- Kuva 1, jossa ei ole siftiä
- Kuva 2: sensori on siirretty yhden senselin verran oikealle
- Kuva 3: sensori on siirretty yhden senselin verran alas
- Kuva 4: sensori siirretty yhden senselin verran vasemmalle
Esimerkiksi senselistä S1 voidaan lukea: kuvasta 1 punainen, kuvasta 2 vihreä, kuvasta 3 sininen ja kuvasta 4 vihreä.
Tällä menetelmällä saadaan punaisen ja sinisen värikanavan toistotaajuus kasvamaan, koska pikseleihin ei tarvitse niille iteroida arvoja.
Pixel Shift voidaan toteuttaa myös siirtämällä kuvasensoria ja Bayer-suodatinta yhtenä pakettina objektiiviin nähden (kuten nykykamerat saen taitaakin tehdä), mutta tällöin yhden pikselin värit tulee mitattua eri senselien toimesta, joiden vahvistuskertoimet eivät ole täsmälleen samat. Vaikuttaneeko oleellisesti kuvan laatuun.
Onko tästä sellaisia kokemuksia, että voisi olla vielä pakollinen varuste itseään kunnioittavan arkkitehti- tai maisemakuvaajan repertuaarissa?