pokkari snorklausretkille?

Voit vapaasti kysyä jopa vähän tyhmiäkin.
lego
Viestit: 70
Liittynyt: Helmi 19, 2005 19 : 13

pokkari snorklausretkille?

Viesti Kirjoittaja lego »

Mietinnässä on pokkari jonka saisi upottaa veteen ilman koteloita, jotta snorklatessa saisi kuvia räpsittyä.. Kameralla pitäisi saada kohtuullisia kuvia myös kuivalla maalla, eli toimia yleiskäytössä mukana kulkevana taskukamerana.
Minulla ei ole mitään kokemusta näistä vesitiiviistä pokkareista, joten kaikki havainnot kiinnostaa. Kertokaahan käyttäjät vinkkejä, suosituksia eri valmistajien malleista, jne.. :)
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
DorianBlue
Viestit: 1209
Liittynyt: Huhti 24, 2008 11 : 03

Re: pokkari snorklausretkille?

Viesti Kirjoittaja DorianBlue »

lego kirjoitti:Mietinnässä on pokkari jonka saisi upottaa veteen ilman koteloita, jotta snorklatessa saisi kuvia räpsittyä.. Kameralla pitäisi saada kohtuullisia kuvia myös kuivalla maalla, eli toimia yleiskäytössä mukana kulkevana taskukamerana.
Minulla ei ole mitään kokemusta näistä vesitiiviistä pokkareista, joten kaikki havainnot kiinnostaa. Kertokaahan käyttäjät vinkkejä, suosituksia eri valmistajien malleista, jne.. :)
Meillä on Olympus mjuu tough 8000. Ei olla kokeiltu vielä veden alla, kun tuo sukellusmatka on edelleen vasta ohjelmassa. Yleiskäytössä kuvanlaatu kyllä häviää esim. Panasonicin en-nyt-muista-mille-mallille, joka on siis ollut samoilla reissuilla mukana. Valkotasapaino (auto-asennossa) on jotenkin sinertävän puolella, eikä sitä taida pystyä kalibroimaan. Pystymme kyllä elämään tuon seikan kanssa. Speksit ovat mjuulle kyllä muuten hyvät tuohon käyttöön. Toisen käden tietona, testattu sukeltamalla yli 20 m syvyyteen. Luvattu vesitiiviiksi 10 m asti, missä ei esiintynyt ongelmia. 20 metrissä alkoi kuulemma ilmetä käyttöhäiriöitä, mutta paluu 10 metriin palautti myös kameran toiminnan. Testin jälkeen kamera avattiin, eikä pientä tihkumista yhden luukun takana lukuunottamatta kamera ollut ottanut sen kummemmin nokkiinsa. Canonilla on joku vesitiivis malli, mutta se on susiruma.

PS. Hommattiin tuo mjuu, kun eräällä reissulla kanssamatkaaja kuvasi sukelluksensa em. kameralla ja ainakin kuvien esikatselun perusteella ihan soiva peli.
Smith & Wesson: the original point-and-shoot interface
kari55
Viestit: 547
Liittynyt: Maalis 31, 2007 14 : 19

Viesti Kirjoittaja kari55 »

Tsekkaa vielä tuo Canonin 'susiruma' malli, se on arvostelujen mukaan erinomainen. Omakohtaista kokemusta ei tosin ole. Mutta kauneus on katsojan silmissä - ja ainakin se on sukelluslaitteen näköinen ;)
Bansku81
Viestit: 1069
Liittynyt: Touko 05, 2010 20 : 58
Paikkakunta: Rauma
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Bansku81 »

Itsellä on Panan lumix ft2 ollut retkeily käytössä sateissa ja tuiskuissa ja mökkirannassa uitettu järvessä ja olen ollut tyytyväinen ja vaikka se ei nyt paljoa kerro voitti se digikuva lehden vertailun veden ja iskunkestävien kameroiden testissä. Nyt kamerasta olisi uudempi malli vähemmillä pixeli määrillä 14Mpix vanhassa ja 12Mpix uudessa ja CCD kennolla niin pitäisi olla kohinat paremmin hallussa eli ft3 jonka itse ostaisin nyt jos tuo vanhempi malli sanoisi sopimuksen irti.
Sony:A77ll, A37,A550, SAL70400G, SAL35f18, SAL1650F28
Tamron:17-50mmf2.8XRDiII,90mmf/2.8 Di Macro
Sigma 10-20f3.5, 50mmF1.4 EX
adapteri
Viestit: 6406
Liittynyt: Touko 27, 2003 12 : 25
Paikkakunta: Takapajula
Viesti:

Viesti Kirjoittaja adapteri »

Minulla on Panasonic Lumix ja vissiin FT2. Se kestää muutaman metrin syvyyteen.

Ongelmia veden alla:
vesi on Suomessa usein täynnä hiutaleita, oli ne sitten sinilevää tai kuraa. Tarkennus on ongelmallista.

En ole päässyt selville zoomin ja makron käytöstä, kuinka lähelle ne oikein tarkentavat. Etsimen käyttö veden alla on hankalaa. Vesi heiluttaa, pieni aallokko tekee kameran paikallaan pitämisestä mahdotonta.

Vedenalaiset videot ovat minusta hienompia kuin valokuvat. Valokuvan sommittelu tahtoo jäädä vähän vähälle, kun kuvakulman vaihtaminen on hankalaa. Videossa se tunnu niin paljoa haittaavan.

Lumixissa on hyvä HD-video. Perämoottorin ääni kuuluu tosin kolmen kilometrin päästä (veden alla), joten veden alla videoitaessa pitäisi saada äänet pois.

Kokonaisuutena olen Lumixiin tyytyväinen, mutta Itämeren tilaan en. Vaadin puhtaampaa vettä, jotta vedenalaiskuvaus olisi helpompaa!
lego
Viestit: 70
Liittynyt: Helmi 19, 2005 19 : 13

Viesti Kirjoittaja lego »

Kiitos vastauksista ja mielellään kuulisin lisää kommentteja.. Juu se canonin malli on kyllä hellyttävän sukelluslelun näköinen, mutta jos se toimii niin.. olisiko kellään siitä lähempää käyttökokemusta?

Hyvä pointti tuo videokuvaus, voipi olla että siitä jäisi ne ainoat muistot jotka kannattaa säästää.. Vedenalaista kuvausta en ole vielä kokeillut kun vasta viime reissulla snorklauskärpänen puraisi ja nyt tässä uutta reissua suunnitellessa tuo puoli kiinnostaisi..
Vedet siellä ei joka paikassa ihan kirkkaimmaista päästä, mutta varmaan kirkkaammat kuin täällä meillä. ;) Ja tarkoitus onkin ottaa vene alle ja siirtyä ihan kirkkaille vesille, niitäkin löytyy lähimaastosta.. :)
Isosceles
Viestit: 2452
Liittynyt: Syys 23, 2005 23 : 17
Paikkakunta: Lahti

Viesti Kirjoittaja Isosceles »

Nikonilta löytyy myös uusi coolpix aw100, eikä ole älytön molluska kuin canonilla. Kulkee mukana paremmin.
kolmonen
Viestit: 199
Liittynyt: Tammi 04, 2011 11 : 43

Viesti Kirjoittaja kolmonen »

Me mietimme tuossa keväällä ennen Malediivien matkaa nimenomaan parasta kameraa snorklauskäyttöön. Jätettiin tuo Canonin malli melko varhaisessa vaiheessa pois vaihtoehdoista. Silloin kun se oli vielä uusi (3 vuotta sitten) niin se sai kyllä hyvät arviot, mutta minusta se ei ole enää nykystandardien mukaan kilpailukykyinen. Nuo Olympuksen mju mallit ovat varmasti kilpailukykyisiä jos iskee riittävästi rahaa pöytään. Mutta itse päädyimme tuolloin tässä ketjussa jo muutamaankin kertaan mainittuun Panasonicin Lumix FT2 malliin. Keväällä FT3 oli vielä sen verran uusi että siinä oli vähän ylimääräistä hintaa, mutta nykyhinnoilla sanoisin että tuo FT3 lienee olisi se jonka ostaisin jos nyt olisi samaan tarkoitukseen ostamassa.

Mutta jos käytännönkokemuksia kaipaat ja nimenomaan snorklauksessa niin voin varauksetta suositella tuota Panasoniccia. Tarkka saa toki olla että ei heiluta kameraa kuvatessa niin paljoa että kuvanvakain ei tilanteesta selviä, mutta sama pätee kaikkiin pokkareihin. Hyviä ja värikkäitä kuvia JA videokuvaa saatiin koralleista, kaloista, kilpikonnista jne jne.
Sen olet jo ymmärtänytkin että kuivalla maalla ei kuvanlaatua kannata yrittää vertailla noihin joissa se linssi sieltä kamerasta ulos työntyy (eli kuivan maan kameroihin), mutta sanotaanko että kyllä sillä ihan järkeviä kuvia maallakin saa...

Sen voin tosin mainita että koska minulla oli tuolla reissulla mukana Ewa-Marinen sukelluskotelo järkkärilleni (Canon 7D) niin monikaan noista pokkarin kuvista ei nyt päässyt sitten niiden kuvien joukkoon joita kavereille näytetään tai kuviksi tulostetaan ;) Eli kyllä siinä on minusta järkkärillä ja pokkarilla vielä suurempi ero veden alla kuin maalla.

Ja heitetään nyt vielä ilmoille (ehdottiko joku tätä jo?) että on se sukelluskotelo pokkarille aina yksi vaihtoehto. Minulla ei ole kokemusta niin en ala suosittelemaan suoraan, mutta tuottavapariskunnalla oli tuolla mukana (sukelsivat, eivät snorklanneet) ja olivat tyytyväisiä. Ei ollut heidän mielestään hankala ratkaisu. En muista tarkkaa mallia, mutta joku Canonin pokkari se oli ja siihen Canonin oma kotelo.
lego
Viestit: 70
Liittynyt: Helmi 19, 2005 19 : 13

Viesti Kirjoittaja lego »

Joo varmaan nuo kamerakohtaiset sukelluskotelot luulisi olevan käteviä käyttää, mutta maksavat jo melkein pokkarin verran.. Ja ei taida meidän olemassa olevaan pokkariin sellaista olla, kun sitä tuossa tutkailin.
Isomman kameran otan kyllä reissuun mukaan, joten itse kuvailen muuten sillä, pokkari olisi toisen puoliskon kuvailua varten ja itse sen voisin sitten veteen napata mukaan.
Millainen tuo Ewa-Marinen kotelo oli käyttää, oliko sen kanssa mitään hankaluuksia?
kolmonen
Viestit: 199
Liittynyt: Tammi 04, 2011 11 : 43

Viesti Kirjoittaja kolmonen »

No teillä sitten selkeästi ihan samanlaiset aikeet kuin meillä oli tuolla Malediivien reissulla :) Ja ihan hyvä jako tuo oli meilläkin. Muistakaa kuitenkin joskus jättää kamerat rannalle, jotta ei loma(?) ihan suorittamiseksi mene! :P

Tuosta Ewa-Marinesta voisin jaaritella vaikka kuinka pitkään, mutta jos nyt muutaman pointin edes listaan. Oikeastihan tuo on pussi vaikka kotelona siitä äsken puhuin.

Käytössä oli tämä
http://www.verkkokauppa.com/fi/product/ ... elluspussi
ja tosiaan Canon 7D ja lisäksi olin hankkinut kahdelle eri linssikoolle adapterit. Käytännössä linsseinä oli Tokinan 11-16mm f/2.8 ja Tamronin 18-270mm f/3,5-6,3.

Tuo Ewa-Marinen malli on sellainen että siinä käytännössä toinen käsi on jatkuvasti tuolta alakautta linssissä "kiinni". Se on hyvä ratkaisu ja tuolla sai hyvin vakautettua kameraa. Lisäksi tuo helpottaa zoomausta/käsintarkennusta. Kannattaa kuitenkin huomata että obuskan pitää sitten olla sellainen että se ei pitene kun zoomaa koska vedenpaine painaa sen kasaan eli lyhimpään mahdolliseen pituuteen. Ja toisaalta en juuri manuaalitarkennusta käyttänyt (räpsin vain sen verran paljon kuvia että jossain osui tarkennus kohdalleen) joten käytännössä ainut hyöty tuosta minulle oli tosiaan se että kamera oli paremmin tuettu.

Ohjeissa lukee että pussi pitäisi huuhdella makealla vedellä käytön jälkeen, joten käytännössä vähintään kerran päivässä sen pesin puhtaaksi suihkussa. Lisäksi varoin jättämästä sitä aurinkoon eli aina oli pyyhe tms. sen päällä kun olin poissa vedestä. Ei ongelmia toimivuudessa vaan kaikki pelasi.

Erityisen tärkeää oli se että pussista sai kaiken ylimääräisen ilman pois ennenkuin sen sulki kiinni asti. Mussa tapauksessa vaati aivan järkyttävästi voimaa pitää kameraa pinnan alla pitkiä aikoja. Omassa käytössä havaitsin todella hyväksi keinoksi sen että pistin pussin melkein kiinni asti, mutta työnsin vielä raosta juomapillin sisään pussiin ja imin sen mahdollisimman tyhjäksi kaikesta ilmasta. Ihan tyhjäksi pussia ei saa mitenkään. Pussin ja kameran käyttövalmiiksi laitto kannattaa toki suorittaa jo hotellihuoneessa jossa saa rauhassa häärätä puhtaassa ympäristössä.

Luulin etukäteen että Tokina olisi ollut pääasiallinen kuvauslinssini, mutta toisin kävi. Kaksi ongelmaa: Tokinassa ei ole kuvanvakainta ja koska snorklatessa AINA heiluu jonkin verran niin sen huomasi heti. Toinen ongelma oli sitten se että se on liian laaja.

Parhaat sukelluskuvat/snorklauskuvat saa ehdottomasti jos on todella lähellä kohdetta (reippaasti alle 2 metriä) JA valovoimanen laajakuvalinssi kamerassa kiinni. Mutta yleisimmin (varsinkin snorklatessa) etäisyys on isompi. Joku optimi (kroppikennolla) olisi ollut ehkä joku 35mm tms. Mutta tuossa Tamronin linssissä putki pitenee kun millimetrimäärä kasvaa, joten 95% kaikista snorklauskuvista jotka otin tuolla reissulla ovat Tamronilla kuvattuja 18mm asetuksella.
panman
Viestit: 717
Liittynyt: Helmi 13, 2011 20 : 44

Viesti Kirjoittaja panman »

Hommasin talvella Pentax W90 pokkarin. On vedenpitävä pariin metriin asti ja kestää pudotusta ym. Kuvan laatu sitä mitä pokkarilta voi odottaakin.
Ainakin takuuaikana voisi kokeilla sukeltamista tuon kanssa.
lego
Viestit: 70
Liittynyt: Helmi 19, 2005 19 : 13

Viesti Kirjoittaja lego »

Jep, ehdottomasti lomalla pitää ottaa rennosti.. 8)
Hyviä vinkkejä tuohon sukelluspussin käyttöön.. Taidan kuitenkin mieluummin päätyä vain pokkariin jos mieleisen löydän, pitää tutkailla noita kaikkia vaihtoehtoja mitä on ilmaan heitetty.
Yksi vaihtoehto on, että jättää mahdollisen hankinnan vasta reissun päälle. Ensimmäiseksi suunnataan Kuala Lumpuriin, joten eiköhän sieltäkin saattaisi kameroita löytyä. ;) Mutta pitää tuumailla mitä hankkii, vai hankkiiko mitään ja nauttii vedenalaisesta maisemasta ilman mukana raahattavaa härpäkettä.. :)
kolmonen
Viestit: 199
Liittynyt: Tammi 04, 2011 11 : 43

Viesti Kirjoittaja kolmonen »

Olette tuolle Aurinkomatkojen yhdistelmämatkalle menossa? Oli meilläkin yksi vaihtoehdoista ja kenties sinne joskus menemmekin.

Ja ikävää jos selitykseni sai luopumaan järjestelmäkameravaihtoehdosta, mutta itsestähän se on kiinni että mihin panostaa :) Olen itse enmmänkin lomakuvaaja joten lomalla tulee sitten kuvattua enemmän kuin kotisuomessa. Suosittelen silti tuota järkkärivaihtoehtoa vaikka tosiaan vähän enemmän vaivaa se vaatii.
lego
Viestit: 70
Liittynyt: Helmi 19, 2005 19 : 13

Viesti Kirjoittaja lego »

Joo Malesiaan ollaan menossa ja varmaan Thaimaassakin käydään. Joten talvea odotellessa.. :)

Selostuksesi oli oikein hyvä ja valaiseva, ei siinä mitään. :) Olen vain jo aiemmin puntaroinut tuota mahdollisuutta, että ottaako järkkäri veteen vai ei ja ehkä mieluummin nappaisin mukaan pikkuisen pokkarin, mutta katsotaan mihin sitä innostuu. Pokkareissa taas kyllä enemmän kiinnostaa se vaihtoehto, että olisi yleiskamera johon mallikohtainen kotelo. Sille kun olisi sitten paremmin muutakin käyttöä kuin "pelkälle" vesihärpäkkeelle, mutta kun juuri nyt olisi paljon muutakin rahanmenoa. Katsotaan miten käy. Monta hyvää pointtia on kyllä tullut tässä keskustelussa joita pitää miettiä.. :)
paaton
Viestit: 6280
Liittynyt: Elo 02, 2010 7 : 30
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja paaton »

Tehtiin 2009 reppureissu thaimaaseen, kamerana canon d10.
Kuvien laatu on tosiaan pokkaritasoa, mutten edelleenkään ottaisi vastaavalle reissulle mukaan järkkäriä. Toivottavasti sony tekisi nex mallista veden/hiekanpitävän version seuraavalle reissulle.
Viimeksi muokannut paaton, Syys 09, 2011 8 : 05. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
lego
Viestit: 70
Liittynyt: Helmi 19, 2005 19 : 13

Viesti Kirjoittaja lego »

Kiitos linkistä, mukavasti pääsi fiilikseen, tuli aikaisempi thaikkujen reissu mieleen. :) Ihan näppäränä yleiskamerana tuo näyttää toimineen, joten siinäpä yksi vaihtoehto.
On mulla ollut järkkäri aiemminkin reissuissa mukana, mutta en ole kokenut sitä hankalaksi. Tuonne veteen olisi mukavampi kyllä napata pieni kamera mukaan.. :)
paaton
Viestit: 6280
Liittynyt: Elo 02, 2010 7 : 30
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja paaton »

En kyllä itsekkään enää tuota d10 ottaisi, monet uudet mallit ovat varmasti ajaneet kuvanlaadussa yli. Se järkkärin hankaluus riippuu varmaan matkasta, tuollaiselle reppureissulle en ottaisi järkkäriä, matkalaukuilla ja hotellimajoituksella tilanne on aivan toinen.
clikc
Viestit: 25
Liittynyt: Joulu 18, 2006 21 : 03

Viesti Kirjoittaja clikc »

Omien kokemusten perusteella suosittaisin laadukasta pokkaria + mallikohtaista sukelluskoteloa. Kaikki omiin käsiin sattuneet "vedenkestävät" pokkarit sisältävät harmillisia kompromisseja sekä vedenalla että kuivallamaalla tapahtuvaa käyttöä ajatellen.

VA-kotelossa säätimet on (useimmiten) suunniteltu edes jollaintavoin käyttökelposiksi ohuiden hanskojen kanssa, paljain sormin vedenallakin pienet säädöt pelkän laukaisunapin lisäksi onnistuvat helposti. Lisäksi miltei kaikki kotelot on myös helppo painottaa lievästi positiivisiksi, jolloin kameraa ei menetä sen kädestä päästessä, eikä toisaalta pieni sukellus jää poijuntavoin kelluvasta kamesta kiinni. Toisaalta hassun näköisiä epätaskuystävällisiä säätimiä ei tarvitse raahata illalla kaupungilla, vaan tällöin käytössä on normaali pokkari.

VA-kotelo+ pokkari yhdistelmän jälleenmyyntiarvo säilyy huomattavasti pelkkää pokkaria paremmin, kunhan muistaa pitää laitteista huolta. Erityisesti vanhempiin kameramalleihin esim Canon G-sarjaan löytyy kuitenkin pelkkiä koteloita kameransa rikkoneilta käyttäjiltä edullisesti kunhan malttaa vähän etsiä.

Pidemmillä reissuilla alkaa myös arvostamaan läpinäkyvän kotelon antamaan mahdollisuutta havaita mahdollinen vuoto kotelossa ennenkuin koko loppu reissun kuvat (huonolla tuurilla koko reissun kuvat) tuhoutuvat suolakylvyssä, toki takuu korvaa pokkarin, mutta pari viikkoa ilman suurin odotuksin hankittua VA-kameraa saattaa silti aiheuttaa hampaidenkiristelyä, lomallakin.

Oma Canon ps G9 +wp-dc21 yhdistelmä ei toki edusta millään tapaa enää tekniikan kärkeä, mutta omien kokemustani perusteella pesee, niin kuvanlaadussa kuin käytettävyydessäkin yhä melkoisen osan "rugged" pokkareita.

Ihan pelkkää juhlaa tämäkään ei toki ole. Pitkähkö ulostyöntyvä optiikka tekee kotelosta kohtuullisen suurikokoisen kuljetusta ajatellen, käytännössä siis vedestä poissaollessa kameraa ei tule kotelossa pidettyä. Pitkähäntäveneeseen noustessa tai rankemman sateen yllättäessä saattaa pokkarin itsenäistä vedensietoa alkaa yllättäen kaipaamaan. Lisäksi kondenssiveden kanssa joutuu jonkinverran temppuilemaan eikä koteloa parane unohtaa altaan reunalla aurinkoon.


Kyseessä on siis valinta ergonomien ja kuvanlaadun sekä huolettomuuden ja helppouden välillä. Lisäksi "heikompi" kalusto antaa itselle hyvän syy, miksei niitä maailmanluokan VA-kuvia saanutkaan pinnalta snorklaamalla ilman harjoitusta...
lego
Viestit: 70
Liittynyt: Helmi 19, 2005 19 : 13

Viesti Kirjoittaja lego »

Pokkari+kotelo-yhdistelmä itseäkin eniten kiinnostaa, juurikin sen takia että toimisi myös parempana yleiskamerana. Tuota canonin G-sarjaa olen jonkin verran katsellutkin, että missä hinnoissa pyörii.. :)
ZeiEizh
Viestit: 500
Liittynyt: Helmi 18, 2007 19 : 32

Viesti Kirjoittaja ZeiEizh »

Kaikki taide on täysin turhaa. -Oscar Wilde
Vastaa Viestiin