Minä muutan kantani sinä päivänä, kun ihan oikeasti järjestelmäkameran yleiskielinen, ja tämän lisäksi vieläpä valokuvaajien ja harrastajien keskuudessa vakiintunut merkitys lakkaa tarkoittamasta vaihdettavaobjektiivista kameraa ja rajoittuu tarkoittamaan vaan joihinkin tiettyihin formaatteihin rajattua sellaista. Miten kummassa tämä väittämäsi käsitemaailma on sitten vielä näin yksisuuntainen: Jos kinojärkkäri on järjestelmäkamera, niin miten APS-C -kennoiset surkimukset sitä saavat olla: 1,5-kroppiset pikkuruiset puhumattakaan Canonin vieläkin pienemmästä ja surkeammasta 1,6x -kropista tai eksoottisesta 1,3-kropista? Puolikinoista tai four thirdseistä puhumattakaan? Samalla periaatteella toimiva, 645 tai vaikka 6x6 ei sitten kuitenkaan ole järkkäri? Eli formaattia saa pienentää järjestelmäkameruuden olemuksen heikentymättä, mutta kasvattaa ei. Eli 1,0 ja se on maksimi?Ei mahtunu kirjoitti:Kyse ei suinkaan ole tästä. Kyllähän jokainen vähänkin enemmän valokuvaukseen perehtynyt tietää nuo isommat kamerat myös. Ei kyse mistään oudosta asiasta ole. Keskeistä ei olekaan noiden kameroiden olemassaolo vaan nimitys. Jokainen vähänkin enemmän valokuvaukseen perehtynyt tietää, että noita kameroita ei ole nimitetty "järkkäreiksi" tai "järjestelmäkameroiksi", vaan niistä puhuttaessa on käytetty ihan muita sanoja.telegram kirjoitti:Varmasti jokainen yhtään valokuvaukseen perehtynyt harrastaja tietää sen ja on yhtä mieltä siitä, että järjestelmäkamera on kamera jossa objektiivi (ja tavallisesti jokunen muukin osa) on vaihdettavissa. Kuitenkaan vähemmän perehtyneet eivät välttämättä tunnista eksoottisimpia järkkäreitä, kuten vaikka juuri jotain avaruusaluksen näköistä Hasselia järjestelmäkameraksi, koska on tottunut toisen näköisiin ja tyylisiin järkkäreihin.
Niinpä jokaisen valokuvaajan korvaan särähtää aika pahasti, jos joku nyt yhtäkkiä rupeaa kutsumaan näitä ison filmikoon - tai ison kennon - kameroita "järkkäreiksi". Eli aivan kuten totesit: "Paremmin alaa tuntevat hallitsevat käsitteen laajemmin ja monipuolisemmin sekä osaavat systematisoida sen yksityiskohtaisemmin alempiin kategorioihin".
Juu, tokihan käsitettä voi tarkoituksenmukaisuussyistä kuten toimitusteknisistä syistä kameran osto-oppaassa rajata tietyssä tilanteessa. Puhekielessähän näin tehdään alituiseen. Mutta tilannekohtaisella kielenkäytöllä ja käsitteiden supistamisella tarkoituksenmukaisuussyistä ei ole mitään yleistettävyyttä käsitteen yleiskielen mukaiseen sisältöön.
Vielä vähemmän yksityiskielellä. Voin minäkin kutsua pikkukennoisia järkkäreitä vaikka perunoiksi, mutta yksityiskieltä ei pidä käyttää laajemman auditorion keskuudessa sillä se on huonotapaista kaikessa kanssakäymisessä. Jos joku itse yksin pitää järkkäreinä vain tietyn kokoisia, pitäköön mölyt mahassaan valokuvaajien ja harrastajien keskuudessa.
Toki yleiskieliset merkitykset voivat muuttua. Mutta tältä osin eivät ole muuttuneet. Jos alkaisi löytyä koko joukko harrastajia ja ammattilaisia, joiden mielestä järkkäreitä ovat vain jotkin rajattuun formaattivalikoimaan mahtuvat kamerat, sitten voisin uskoa että järjestelmäkamera on käsitteenä jotain muuta kuin ennen. Toistaiseksi ei ole missään tilanteessa ilmaantunut aihetta katsoa käsitteen muuttuneen totuttua suppeammaksi.
edit. Eipä ole pitkäkään aika kun eräs valokuvaaja ja valokuvausliikeen yrittäjä kauppasi mulle vanhaa Bronicaa vitriinistä. Puhuttiin siitä ihan keskikoon järkkärinä.