Juuh. eipä kestä. Meikäläisen järkkä laseineen ei oikein enää pysy pääskysten perässä, mutta manuaalitarkennus ja sarjakuvaus on resepti millä ite oon saanut nopeasti liikkuvista linnuista ihan OK kuvia. Kyllä aina jokunen valotus on tarkka.
Elämä on valokuvaajan parasta aikaa!Vîta est tempus optimum homini
Sateeton päivä tyrkkäsi pääskyjä jahtamaan. Ensiksi koitin kiintellä etäisyydellä ja sarjatulella/pro capturella n. 5m etäisyydeltä, kun tiesin pääskyjen lentävän ruokkimaan pentujaan tiettyyn kohtaan. Eivät osuneet tarkennualueelle, liian lähelle tai kauas suhahtivat. Siirryin entiseen tapaan tirppatunnistimen käyttöön ja CAF, MC-20 ja 40-150. Lopuksi otin telejatkeen pois kun pääskyt viuhahtivat välillä liiankin läheltä, käsin olisi voinut jonkun napata lennosta... etsimeenhän niitä ei ehtinyt saada, eikä tarkennus tietty mukaan joutanut. Tässä muutama ja Flickrissä lisää, rajattuja ovatten.
Aivan mainio apuväline pääskyjen kuvaamiseen on punapistetähtäin (esim. Olympus EE-1 Dot Sight). Pystyy paremmin seuraamaan kun ei tarvi katsoa etsimen läpi.
Punapisteellä siis pidetään kameraa kaksin käsin tuossa muutaman kymmenen sentin päässä naaman edessä, ja molemmat silmät auki. Jos lintu karkaa ruudusta, tiedät, mihin suuntaan se karkasi, ja voit saada nopeasti uudelleen kiinni. Tuo Olympus EE-1 kiinnitetään salamakenkään, ja se toimii omalla paristollaan, eli käy minkä hyvänsä kameran - vaikka sähköttömän filmikameran - päälle aivan samalla tavalla; mitään informaatiota kameran ja tähtäimen välillä ei kulje, se on vain tähtäämistä helpottava laite. Punapisteen kirkkautta voi säätää kelin ja mieltymyksien mukaan. Säätönapista laitetaan virrat pois, mutta virrat katkeavat myös kun kannen napsauttaa alas; se on kätevä, ettei tarvi kuluttaa patteria hetkellisten taukojen aikana. Salamakenkään kiinnityksen haitta on, että kiinnitys ei ole millin osien tarkkuinen, ja etsimen joutuu kalibroimaan joka kerta kameraan kiinnittäessään. Kalibrointi on helpompi tehdä jalustalla, mutta onnistuu se jotenkin muutamalla koekuvalla johonkin puun latvaan tai vastaavaan. Jos kiinnitys kameraan olisi asesepän osilla, riittäisi kerran tehty kalibrointi, kun kiinnitys napsahtaisi sadasosien tarkkuudella samaan paikkaan aina? Joku työstötaitoinen on tehnyt näitä punapisteitä kameraa varten aseiden punapistetähtäimistä, tai siis tehnyt sellaiselle kiinnityksen esimerkiksi objektiivin yläpuolelle käännettyyn jalustarenkaaseen.
Mainio ja aika edullinen apuväline minkä tahansa nopeasti ja ennustamattomasti liikkuvan kohteen kuvaamiseen joka tapauksessa!
Ja upeita on MakaJun pääskyskuvat. Samanlaisia ja samanlaisella kalustolla käin Anttolan satamassa kerran hakemassa, mutta täällä oli noppeemmat pääskyset...
Väsäsin ihka omanlaisensa "punapiste"-tähtäimen. Laitoin 40-150 pro zoomin jalustakiinnikkeen jalka ylösasentoon, sen ruuvipaikkaan jalustaruuvi kiinni ja salamakenkään matala orjasalama takatähtäimeksi. Takatöllöstä mallailin tähtäystä eri etäisyyksillä, noin kauas ja aika lähelle, jotta saisin tulevat maalit kohdilleen suurin piirtein. Kuvasin 1.4 telejatke zoomissa (Olyn 210mm) lentäviä pääskyjä pelkästään tuon tähtäimen avulla kamera parinkymmenen sentin päässä nenästä. Suht käyttökelpoinen viritys, tässä muutama rajattu otos haarakkaista:
No vot! Jos tumma lintu on sinistä taivasta vasten, ihan ristikkotähtäin ajaa suunnilleen saman asian kuin punapiste. Parhaimmillaan hyvin ohutseinäinen rinkula objektiivin etäisimpään päähän, siinä samoin ohut ristikko, ja kameran salamakengässä vastaava. Ohutseinäinen siksi, että mahdollisimman helposti näkee tähtäimestä pois eksyneen kohteen, että mihin se nyt häipyi. Punapistehän on idealtaan juuri pitkäpiippuisen tähtäinyhdistelmä, mikä toimii myös lyhytpiippuisessa.
Osuminen on sitten käsien ja silmän yhteispelistä ja nopeudesta kiinni; itse olen huomannut, että ei kannata zuumata ihan pelkkään lintuun. Kun jättää kroppivaraa jonniinverran kuviin, osumia tulee enemmän... vähän niinkuin kuvittelisin olevan lentävien metsästyksessäkin, että haulikolla on helpompi osua kuin luodikolla, tosin ei siitä kokemusta ole. Oon aina syöny vain toisten metästämiä...
Olitko rajannut tarkennusmatkasta nuo yhdessä kuvassa takana näkyvät rakennukset ulkopuolelle, vai kestikö tiputarkennus kohteessa muutenkin? Entäs ne tarkennuksen ohjaukset, joilla voi vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti se hyppää muualle jos kohde katoaa tai väliin tulee muuta? Noilla säätömahdollisuuksilla voisi saantoon vaikuttaa, mutta aika paljon on kokeiltava, että tietää, milloin ne kannattaa mitenkin laittaa. Matkassa voisi ilman muuta rajoittaa johonkin sillä lailla mielekkääseen lukuun, kun ei kovin etäältä käyttökelpoista kuvaa pikkulinnuista kuitenkaan tule, vaikka tarkennus osuisikin kohdalleen. Luulen, en tiedä.
Mutta hienoja kuvia, taas! Tekniikka ja apuvälineet näissä jonkin verran elämää helpottaa, mutta on se kamera saatava oikeaan suuntaan ihan kuvaajan toimesta!
Tein "tähtäimen" käsillä olleista vermeistä, tuo ristikko obiskan kärkeen ja salamakenkään olisi varmaan tarkempi. Säätö kauas-lähelle obiskan nokkaa nostamalla ja laskemalla. Pidin zoomin maksimissa 210 mm, "tähtäin" auttoi pysymään suunnilleen kohteessa, paitsi aivan lähietäisyydellä - siihen ei auttane kuin etukäteinen manuaalitarkennusalue ilman C-AFia ja satumainen tuuri.
Etäisyyden rajoitin oli max. 25m ja rakennukset kauempana, tarkennus pysyi tirpassa. Tarkennusalue miltei koko ala (oma asetus alueesta), olisi pitänyt käyttää koko alaa, nyt pääsivät jotkut livahtamaan rajan ulkopuolelle sutuiksi. Tarkennuksen ohjaus oli 0.
Aika mielenkiintoisia ratkaisuja tuollaisten arvaamattomien ja nopealiikkeisten ötököiden kuvaamiseen, ilmeisesti toimii myös
Hienoja kuvia kerrassaan !
Viimeksi muokannut jperala, Heinä 16, 2023 20 : 41. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
jperala kirjoitti: ↑Heinä 16, 2023 18 : 10
Aika mielenkiitoisia ratkaisuja tuollaisten arvaamattomien ja nopealiikkeisten ötököiden kuvaamiseen, ilmeisesti toimii myös
Hienoja kuvia kerrassaan !
Kiitos kommentista!
Klemmarivirityksen kanssa on vielä harjuuttelimista, herkästi tulee seurannassa käännetyksi kameraa kallelleen tai linssi liian ylös tai alas - kalibrointi siis vaiheessa.
Idea on vapaasti käytettävissä ja kehiteltävissä!