Koulunkäynti mullistui yhdessä keväässä – Näin ovelilla kikoilla koululaiset nyt huijaavat. 2.6.2023.
- Ilo oppilaiden kehittymisestä vaihtui nopeasti pettymykseen, kun yläkoulussa elämänkatsomustietoa opettava Nissinen alkoi epäillä, että tekstit olivatkin tekoälyn tuottamia.
- Opettajilla on ollut käytössään työkaluja, jotka tunnistavat, jos teksti on plagiaatti netistä. Nämä työkalut eivät kuitenkaan tunnista tekoälyn tuottamaa tekstiä.
https://www.hs.fi/kuukausiliite/art-2000009593657.html
Voiko tekoälyä ymmärtää? Kuukausiliite. Tilaajille. 2.6.2023.
- Tiedetään, että kielimallit on opetettu valtavalla, aivan järjettömällä määrällä tekstiä. GPT-4 on syönyt koko internetin Wikipedioineen Twittereineen Redditeineen päivineen ja lisäksi massiivisen määrän digitoituja kirjoja, kokonaisia kirjastoja, aina syyskuuhun 2021 asti. Silloin sen opettaminen lopetettiin.
- Hämäläisen mukaan kielimalli ei käännä suomenkielistä kysymystäni ensin englanniksi. Eikä se käännä englanninkielistä vastaustaan suomeksi.
- Se on koulutettu kymmenillä maailman kielillä. Parhaimmillaan se on tietysti englanniksi, koska netissä on eniten englantia. Hämäläinen arvioi, että GPT-4:n opetusaineistosta muutama prosentti on ollut suomenkielistä.
- Tiedetään, että GPT-4 on selvinnyt CAPTCHA-testistä. CAPTCHA-testin tarkoitus on varmistaa, että netin käyttäjä on ihminen eikä robotti. Kun GPT-4 kohtasi CAPTCHA-testin, se otti yhteyttä keikka-alusta TaskRabbitin kautta oikeaan ihmiseen ja pyysi tätä tekemään testin puolestaan. Se kertoi ihmiselle, ettei pysty tekemään tehtävää huonon näkönsä takia. Se siis valehteli.