Sarjassamme "Jyrkin GAS ja peilittömät kamerat" on vuorossa Fujifilm X-T2. Sarjan aikaisemmissa osissa on ilmestynyt
Canon EOS M5 ja Fujifilm X-T1, josta en ole kokemuksia kovin tarkasti digicamera.netiin kirjannut, mutta peilailenpa kokemuksia siitä tässä samalla.
Sorruin tosiaan joskus keväällä 2014 hankkimaan X-T1:n, koska kaipailin DSLR:ää kevyempää kalustoa erityisesti reissukäyttöön ja koska EVF on mielestäni erityisesti käsivaralta kuvaillessa näppärä, kun valotuksen saa säädettyä kerralla kohdilleen etsimenkin läpi sohiessa.
X-T1 oli minulle ristiriitainen kamera, kameralla oli enimmäkseen miellyttävää kuvailla, koko, muotoilu ja kuvanlaatu olivat juuri sitä mitä hain, mutta kamerassa oli pitkä lista pieniä ärsyttävyyksiä, jotka lopulta johtivat päätökseen myydä kamera pois. Mutta sitten julkaistiin X-T2, joka korjasi kohtaamiani ongelmia lähes hämmästyttävällä tarkkuudella:
- Surkea neliohjain on nyt korvattu kunnollisella
- X-T2:n exp-comp-kiekko on vieläkin liian jäykkä ja hankalakäyttöinen kameran ollessa silmällä, mutta nyt siinä on näppärä C-asento, jolloin valotuksen korjailu sujuu helposti etummaisella rullalla.
- AF-joystick (!) Tekniikkalegoista lainattu muotoilu vähän hämmästytti, mutta käytännössä tuo on osoittautunut ihan toimivaksi.
- Kontrollirullat ovat huomattavasti paremmat kuin X-T1:ssä. Vieläkin ne saisivat olla jäykemmät ja selvemmin pykälöidyt. Ne toimivat myöskin nykyään painikkeina, mutta siihenkin kaipaisi tukevampaa naksua nykyisen vähän epämääräisen tuntuman sijaan.
- Kahteen suuntaan kääntyvää näyttöä on laajalti ihmetelty arvosteluissa, mutta itse kuvaan niin paljon pystykuvia, että osaan todella arvostaa sitä. Pystysuunnan lukitusvipu on vähän kehnosti muotoiltu, sitä saa usein kynsiä muutaman kerran ennen kuin se suostuu aukeamaan.
- Jatkuva tarkennus ja tarkennus ylipäätään on ottanut askelia eteenpäin, mutta tämän testailu on jäänyt vielä toistaiseksi turhan vähiin.
- ISO- ja valotusaikarullien on/off-lukitus on pirusti toimivampi ratkaisu, kuin X-T1:n ärsyttävät pohjassa pitämistä vaativat napit.
- Automaatti-ISO osaa lopultakin toimia polttovälin mukaan ja asetuksia varten on peräti kolme muistipaikkaa. Vielä kun voisi hienosäätää polttovälin mukaan säätyvää suljinaikaa hitaammaksi ja nopeammaksi tarpeen mukaan.
- Kamerasta irtoaa nyt yli 30s valotusajat suoraan rullia pyörittelemällä ilman, että tarvitsee turvautua bulbiin ja lankalaukaisijaan.
- Play-napin saa kustomoitua johonkin kameran oikean puolen napeista (otteen vaihto play-napin painallusta varten ärsytti minua jotenkin suhteettoman paljon... Wanhan Canonistin ongelmia)
Runko itsessään ei ihan hirveästi tainnut muuttua, mutta istuu omiin käsiini ihan hyvin. Kontrollit osuvat sormiini ihan luontevasti ja kamera tuntuu hyvältä kädessä. Ote kamerasta on kyllä lähempänä otetta kynästä kuin otetta vasarasta, joten suuriin kouriin tämä ei välttämättä samalla tavalla sovellu. Samaten isompien objektiivien kanssa syvempää kahvaa jää kaipaamaan itsekin.
Joitain ongelmia on vielä jäljelläkin.
- Ei tosin liene varsinaisesti Fujin syytä, että Adobe ei vieläkään osaa Fujin raweja, mutta onneksi nykyään on aika hyvin tiedossa miten madoilta ja vesiväreiltä välttyy Lightroomissakin. Mutta tekisi silti mieli kysyä, että voisiko vain suosiolla käyttää sitä Bayer-matriisia, kun kerran GFX:ssäkin sillä mennään..?
- Neliohjain on nyt kunnollinen, mutta muut napit saisivat edelleen olla korkeampia ja selkeämmin klikkaavia.
- Kuvanoton jälkeinen preview on edelleen täysin hyödytön, se ei näytä histogrammia tai puhkipalamisvaroituksia. Vaikka ne toki näkeekin jo ennen kuvan ottoa, niin erityisesti useamman sekunnin valotuksien jälkeen ne joutuu tarkistamaan. Kuvaa ei myöskään pysty zoomaamaan tarkennuksen onnistumisen varmistamiseksi menemättä suosiolla katsomaan kuvaa play-modeen.
- Ylläoleva ongelma korostuu, koska huippuvalojen puhkipalamista pitää tosissaan varoa. Jos puhkipalamisvaroitus vilkkuu kameran näytöllä, on kyseinen kohta todennäköisesti korjauskelvoton myös raw-kuvassa.
- Kuva-previewin keston asetukset ovat omituiset off, 0.5s, 1.5s ja jatkuva. Missä hyödylliset arvot väliltä 4-10s? Kuva-previewin haluaisi päälle silloin kun kuvaa maisemia, mutta pois kun kuvaa lintuja/eläimiä/actionia, mutta sopivasti tämä on yksi niistä asetuksista, joita ei saa valittua My Menuun.
- Josta sopivasti aasin siltana uuteen My Menuun (=hyvä ominaisuus), johon saa valita eniten käyttämiä asetuksiaan, mutta jostain kumman syystä joitain asetuksia, kuten yllämainittua kuva-previewin kestoa ei menuun saa. Muutenkin kamerasta löytyy asetuksia/ominaisuuksia, jotka disabloivat toisiaan, mutta mikä disabloi minkäkin asian on välillä vähän hankala ymmärtää. Mitään isoa ongelmaa en ole tästä onneksi löytänyt.
- Manuaalisen aukon ja suljinajan ja automaatti-ISOn yhdistelmä aiheuttaa kummallisia tilanteita valotuksen korjauksen törmätessä auto-ISO:n ääriasentoihin. Jos kamera päättää, että tällä aukolla ja suljinajalla valotusta ei voi korjata enää ylöspäin, koska maksimi ISO tulee vastaan, valotuksenkorjaus ei nouse enää vaikka rullaa pyörittäisi kuinka.
Eli se ei esim. nouse yli +0.3:n, vaikka rullan/kiekon pyörittäisi +3.0:n. Tavallaan loogista, mutta jos raivokkaan rullaan pyörittelyn jälkeen osoittaakin kameran johonkin kirkkaampaan kohteeseen, onkin yht'äkkiä käytössä kolme aukkoa valotuksen korjausta, vaikka hetkeä aikasemmin kameran näytössä luki asetuksen olevan +0.3.
Tämä on ehkä vähän niche-tilanne, mutta esim. lintukuvaajat varmasti tietävät, että valotuksenkorjaus on aivan eri kun kuvataan kohti kuusikkoa vs. 180 asteen käännös kohti lumista rantakortteikkoa. Soisin paljon mieluummin, että valotuksen korjaus menee kuvaajan valitsemaan lukemaan, vaikkei sitä käytännössä voisikaan toteuttaa, kuin että sen voi sokkona pyöritellä lukemaan, joka näkyy kameran etsimessä vasta, kuin osoittaa kameran johonkin riittävän valoisaan. Näyttäisi sitten vaikka jollain värillä / toisella palkilla asteikossa, että kuva tulee alivalottumaan, vaikka valotuksenkorjausta onkin peliin laitettu. Pelkään vähän tämän olevan niin harvinainen tilanne, että tähän tuskin tulee kaizen-FW-päivitystäkään.
Tilateen hämmentävyyttä lisää se, että jos käyttää eturullaa valotuksenkorjailuun, rullan painallus vaihtaa toiminnallisuuden aukon säätöön, joka toimii vain objektiiveilla, joissa ei ole erikseen aukko-rengasta. Eli jos rullaa painaa vahingossa, ei oikeastaan tiedä johtuuko valotuksenkorjauksen jumahtaminen vahinkopainalluksesta vai ISOn äärirajaan törmäämisestä. Olisi kiva, jos rullan painallus ei tekisi tällöin mitään jos käytössä ei ole aukkorenkaaton objektiivi tai jos painalluksen voisi asettaa tekemään jotain järkevää.
- Kuvanvakaajan asetukset ovat omituiset. Vaihtoehtoina ovat päällä koko ajan tai päällä vain kuvaa otettaessa. Jälkimmäisen kuvittelisi aktivoituvan, kun painaa laukaisimen puoliväliin (kuten vain kaikissa muissa kameramerkeissä taitaa tapahtua), ja niin tapahtuukin, mutta vain jos jatkuva tarkennus on käytössä. Miksei yksittäistarkennuksen kanssakin voisi toimia näin?
- Akkukesto tuntuisi menneen jonkin verran huonompaan suuntaan X-T1:stä, jossa se oli oikeastaan yllättävänkin hyvä peilittömäksi. Osin voi olla kyse siitäkin, että se tuntuu nyt huonommalta, koska varaus näytetään palkkien lisäksi prosentteina.
Yksi iso rasite X-T1:n kanssa oli sarjakuvaus ja pumppaava jatkuva tarkennus, joiden kombolla ei tuntunut osuvan oikein mihinkään.
X-T2:n jatkuva tarkennus ei enää pumppaa, mutta onnistuin kuitenkin yksittäisen tarkennuspisteen ja jatkuvan tarkennuksen kanssa useamman kerran pääsemään tilaan, jossa tarkennuspiste oli keskellä oravan silmää, laukaisin puolivälissä, mutta kamera ei tehnyt elettäkään tarkentaakseen kuvaa. Kamera piti osoittaa ensin ohi oravasta, odottaa tarkennusta uuteen kohteeseen, ja siirtää sitten takaisin silmään, että tarkennus lopulta onnistui. Jokainen oravia joskus kuvannut arvaa, oliko kyseinen kurre enää poseeramassa tässä vaiheessa...
Käyttämällä tracking-tilaa, jossa valitaan vain mistä pisteestä tarkennus aloitetaan ja antamalla kameran valita itse tarkennuspisteet siitä eteenpäin ongelmaa ei ilmennyt. Riittävän läheltä kohdetta tämä on ihan ok, mutta vähän tarkempien tilanteiden suhteen tämä tuntuu vähän huolestuttavalta.
AF vaatii kuitenkin vielä runsaasti lisätestailua, ennen kuin haluan lausua siitä lopullisen mielipiteen (tm). Kelit eivät vain ole oikein suosineet oikein mitään kuvaamista.
Nopea sarjakuvaus on edelleen slide-show eikä live-view, mutta se tuntuu päivittyvän ripeämmin, kuin X-T1:ssä, joten siinä suhteessa on menty eteenpäin. Hitaammassa (5fps) sarjakuvauksessa ei ole muuta blackoutia kuin sulkiminen välke ja se tuntuu varsin toimivalta.
X-T2:ssa on vieläkin oikkunsa, mutta nyt se on kuitenkin se kamera, jonka toivoin jo X-T1:n olevan. Toistaiseksi olen tykännyt tällä kuvaamisesta ja toivon, että tuon AF:n kanssakin on kyse enemmän oikeiden asetuksien löytämisestä kuin mistään toivottomasta ongelmasta.
Oikeastaan tässä tarkoitus oli katsella rauhassa, mitä X-H1:stä tulee, mutta Rajalan black friday -tarjous osui hermoon. Samaten tämä X-T1 vs. X-T2 asetelma vähän antaa osviittaa, että on ehkä parempi odotella X-H2:sta ja kuvailla iloisesti tällä sen aikaa.
Bonus-pisteitä jos oikeasti jaksoit lukea tänne asti. ;-)