Teema: Insinöörin näkemys vs oma

Esittele omia kuviasi! Anna palautetta muiden kuvista!
MuhkeaY
Viestit: 254
Liittynyt: Tammi 11, 2011 19 : 58
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja MuhkeaY »

Pistetään tännekkin kuva, niin saa maksimaalisen huomion. Eli pelkkä Jpg käytössä ja tässä alkuperäinen kuva:

KuvaRinjani Moon by KuohkeaY, on Flickr

4h leikkimistä ja noin 100+layeriä gimpissä niin tuli tälläinen. Ei jpg:n värit kestäny valotuksen nostoa, joten muutin erialueet mustavalkoisiksi ja värjäilin ne mielestäni oikeilla väreillä. Tämmönen tuli. (vielä olis voinu toiset 4h vääntää niin olis saanu paremman. :D)

KuvaRinjani Moon by KuohkeaY, on Flickr

Yllättävän paljon pystyy jpg:stä ottaa tietoa irti
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
R.K
Viestit: 237
Liittynyt: Joulu 05, 2010 14 : 42
Paikkakunta: Kotka
Viesti:

Viesti Kirjoittaja R.K »

:o
Kryptos
Viestit: 3920
Liittynyt: Huhti 09, 2014 10 : 10
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kryptos »

mremonen kirjoitti:
Kryptos kirjoitti:Kuva

Kuva
Näissä säädöissä herättäisin hieman yleisempääkin keskustelua siitä, että meneekö osa säädöistä ristiin?

Skaala voi olla eri, mutta tuossahan nyt jää:
- Highlights (51 + 45) = +96
- Lights (-13 - 66) = -79
- Darks (-32 + 51) = +19
- Shadows (+63 - 22) = +41

Pääsisikö samaan lopputulokseen käyttämällä pelkästään jompaa kumpaa? Itsekin tuppaan tekemään usein niin, että ensin laitan "Medium contrast" -käyrän ja sitten huomaan nostavani tummaa päätä.

Toisaalta tuo "Contrast +35" sotkee hieman...
Joo, noin voisi ajatella, mutta käytännössä se ei mene ilmeisesti aivan noin. Basic paneelin ja Tone Curven säädöt tukevat toisiaan. Kun olen ensin tehnyt Basic säädöt, tunnen saavani lisää kontrollia Tone Curvella. Usein pompin näiden kahden välillä ja etsin hyvää tasapainoa. Pelkkä Basic tuntuu karkeammalta, enkä pääse samaan lopputulokseen pelkästään sillä. Ainakin tältä tuntuu - nyt kyllä tutkin asiaa vielä tarkemmin.

Tone Curven vaikutuksesta Martin Evening kirjoittaa esim näin:
"As mentioned earlier, the Basic panel is used to apply the main tone adjustments. It's important to understand that these are all applied upstream of any tone curve adjustments, so that the Tone Curve is an image adjustment control that you always want to apply after you have made the initial Basic panel adjustments."

"One of the things that tend to confuse some people is the fact that as well as the contrast adjustment in the Basic panel, there is a separate Tone Curve panel that can be used to adjust the contrast. Basically, the two are interlinked. The adjustments you make using the Contrast slider in the Basic panel are another type of Tone Curve adjustment. The thing to appreciate here is that when you go to the Tone Curve panel (where the default curve is now a linear curve shape), the adjustments you apply here are relative to the contrast adjustment that's already been applied in the Basic panel."

- Martin Evening, The Adobe Photoshop Lightroom 5 Book
Evening toteaa vielä myöhemmin eräässä esimerkissä, että

"Basic panel adjustments were applied first in order to correct the white balance, darken the highlights and improve the overall contrast in the photograph. This was then followed by a Tone Curve adjustment to fine-tune the tonal balance and bring out more detail in the highlights and shadows."

Tämäkin artikkeli on mielenkiintoinen.
http://www.digitalphotopro.com/techniqu ... Icn0ouDk7c
Sapere aude.
---
flickr
nsamppa
Viestit: 6502
Liittynyt: Helmi 10, 2010 21 : 25
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja nsamppa »

Tää on kyllä pitkästä aikaa piristävä ketju täällä. Ite kun oon täysin tumpelo kuvankäsittelyssä niin todella mielellään lueskelee kanssa kuvaajien käsittelytarinoita. Pidetään tämä ketju hyvänhenkisenä niin uskon että moni saa tästä ketjusta todella paljon irti. Hattua kouraan.
hattumies
Viestit: 559
Liittynyt: Maalis 11, 2012 11 : 57

Viesti Kirjoittaja hattumies »

Tämä on kyllä parhaita ketjuja pitkiin aikoihin dc.netissä. Iso peukku ja ehkä koitan oman esimerkkinikin laittaa.
Rockford
Viestit: 7316
Liittynyt: Loka 05, 2004 10 : 06
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Rockford »

Kryptos kirjoitti:Basic paneelin ja Tone Curven säädöt tukevat toisiaan. Kun olen ensin tehnyt Basic säädöt, tunnen saavani lisää kontrollia Tone Curvella. Usein pompin näiden kahden välillä ja etsin hyvää tasapainoa. Pelkkä Basic tuntuu karkeammalta, enkä pääse samaan lopputulokseen pelkästään sillä.
Ei noi samalla tavalla toimi munkaan mielestä. Basic-paneelin säädöillä haen yleensä histogrammin ääripäät kohdalleen ja muutenkin sävytasapainon karkeasti kohdalleen. Usein myös loivennan vaaleimpien sävyjen yläreunaa histogrammissa (eli Highlights alaspäin, Whites ylöspäin). Samaan tapaan säätelen usein myös tummaa päätä. Lopputuloksena on usein kuva jossa kaikki halutut sävyalueet erottuu mukavasti, mutta kuva ihan liian loiva eli platku.

Tone Curven avulla taas sitten lisään kuvaan kontrastia sille sävyalueelle, missä sitä eniten tarvitaan. Lights-säädin vaikuttaa minusta paljon laaja-alaisemmin vaaleisiin sävyihin kuin Basic-paneelin highlights. Sillä on siten helppo saada vaaleisiin sävyihin lisää voimaa ja tätä kautta koko kuvaan lisää kontrastia. Sama toimii myös Darks-säätimen kanssa. Noita ruuvaamalla saa keskisävyjen kontrastin kodalleen minusta paremmin kuin millään Basic-paneelin säädöillä.

Pitää kaivaa joku oma esimerkkikuvakin jossain välissä kun on enemmän aikaa. Lähipäivät menee valitettavasti enemmän kuvaamisen merkeissä. :-)
Petri Kekkonen :: Kuvia :: "Light and shade - time and space" - PSB
Kryptos
Viestit: 3920
Liittynyt: Huhti 09, 2014 10 : 10
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kryptos »

Hemmetin hyvin kuvailtu Rockford. Tuossa tulee mielestäni hyvin esiin Basic ja Tone Curven erot käytännössä. Jokseenkin noin minäkin niitä käytän, vaikken osannutkaan sitä ilmaista selvästi.
Sapere aude.
---
flickr
mremonen
Viestit: 9463
Liittynyt: Joulu 10, 2003 15 : 43
Paikkakunta: itähelsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja mremonen »

Rockford kirjoitti:Lights-säädin vaikuttaa minusta paljon laaja-alaisemmin vaaleisiin sävyihin kuin Basic-paneelin highlights
Miälenkiintoista. Itse en käytä tuota curves-säätöä tuossa "Region"-tilassa vaan pelkkänä käyränä kontrollipisteiden kautta. Mutta siis noin - kuten Kryptoksen esimerkissä - käytettynä sitähän voi säätää mihin alueeseen tuo "Lights" vaikuttaa. Siinähän on ne zonet, joiden kokoa voi muuttaa.
Innovoija (innovator) – 2–3% väestöstä: uskalias, koulutettu, omaa useita informaation lähteitä;
---
blogi
-justus
Viestit: 91
Liittynyt: Kesä 21, 2012 9 : 02

Viesti Kirjoittaja -justus »

Imatran koski syyskuisessa ilta-auringossa.

Kuva
Liekö kameran auto white balance ollut pielessä, mutta alkuperäiseen kuvaan ei taltioitunut syksyisen ilta-auringon lämpimät sävyt. Kaikki säädöt tehty Lightroomissa. Kuvan varjoja on avattu, sävyjä muutettu lämpimämmäksi useammalla gratuated filterillä sekä vibrancea lisätty. Taivaan halusin pitää suht alkuperäisenä, sillä jälkeen päin omia kuvia katsellessa, huomaan syyllistyneeni useasti luonnottoman sinisiin taivaisiin.
Ainahan näitä puolustellaan, mutta tunnelma oli paikan päällä huomattavasti karkkisempi kuin tuossa alkuperäisessä kuvassa. Ehkä tosiaan kontrastia ja clarityä on reippaasti, mutta ei nyt työkoneella onnistunut niiden vähentäminenkään.

Kuva
misivil
Viestit: 91
Liittynyt: Helmi 01, 2009 16 : 51
Paikkakunta: Vaasa

tynamönttiä

Viesti Kirjoittaja misivil »

Muuten hyvä kuva, mutta pato pitäis mossauttaa ;)
moonshine
Viestit: 1312
Liittynyt: Heinä 27, 2010 21 : 08

Viesti Kirjoittaja moonshine »

^^Hienosti onnistuttu tuhoamaan tunnelma. Ei ainakaan tänne välity. Kun on karkkia ja rakennetta joka puolella kuvaa alaa tuutin täydeltä, sitä ei ole oikein enää missään.

Suosittelen kokeilemaan muuttamaan clarityn kokonaan lokaaliksi säädöksi. Ja muutenkin ottamaan vähän iisimmin namiskoiden kanssa.
Matti_JH
Viestit: 12118
Liittynyt: Tammi 25, 2008 19 : 09
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Matti_JH »

Tässä ketjussa on tarkoitus esitellä, millaisen kuvan kamera on ehdottanut ja millainen se on kun kuvaaja on saattanut sen omaa silmää miellyttäväksi ja miten tähän on päästy.
paaton
Viestit: 6280
Liittynyt: Elo 02, 2010 7 : 30
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja paaton »

Hel_NiS kirjoitti:Tässä ketjussa on tarkoitus esitellä, millaisen kuvan kamera on ehdottanut ja millainen se on kun kuvaaja on saattanut sen omaa silmää miellyttäväksi ja miten tähän on päästy.
No juu, mutta ehkä ihan ok, jos käsittelyä osaavat voisivat antaa myös vinkkejä miten pääsisi parempaan lopputulokseen. Tuo moonshinen clarity namiskasta => paikallisiin korjauksiin vinkki on minusta ihan pätevä.
Matti_JH
Viestit: 12118
Liittynyt: Tammi 25, 2008 19 : 09
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Matti_JH »

Toki, mutta jos kuvaaja on tyytyväinen lopputulokseen, silloin ollaan perillä :)
moonshine
Viestit: 1312
Liittynyt: Heinä 27, 2010 21 : 08

Viesti Kirjoittaja moonshine »

Hel_NiS kirjoitti:Toki, mutta jos kuvaaja on tyytyväinen lopputulokseen, silloin ollaan perillä :)
Jos tollaseen lopputulokseen on tyytyväinen, oma silmä pitää korjata. Ja yleensä kuvilla on myös yleisö.

Ei James Bondkaan laita jengiä pinoon punaiset housut jalassa.

Käsi ylös, kenen mielestä tuossa kuvassa clarityn käyttö ja (kompressoitu) överidynamiikka näyttää oikeasti hyvältä ja kuvan hengen mukaiselta?

Otannan perusteella näyttisi olevan aika 50-50 japsi-insinöörien ja digicamera.net-sivuston taiteilijoiden käsittelytaidot. Esim. tossa viimesessä kuvassa japsi-insinöörin näkemys on selkeesti niskan päällä.
Viimeksi muokannut moonshine, Joulu 12, 2014 9 : 39. Yhteensä muokattu 3 kertaa.
R.K
Viestit: 237
Liittynyt: Joulu 05, 2010 14 : 42
Paikkakunta: Kotka
Viesti:

Viesti Kirjoittaja R.K »

Kyllä hyvät vinkit ovat paikallaan. Auttaa muitakin kun esillä olevan kuvan ottajaa.
Kyllä tulee monta kertaa mieleen, mitähän muita vaihtoehtoja olisi joihinkin kuvan kohtiin.
nomad
Viestit: 20313
Liittynyt: Huhti 26, 2007 16 : 22

Viesti Kirjoittaja nomad »

moonshine kirjoitti:
Hel_NiS kirjoitti:Toki, mutta jos kuvaaja on tyytyväinen lopputulokseen, silloin ollaan perillä :)
Jos tollaseen lopputulokseen on tyytyväinen, oma silmä pitää korjata. Ja yleensä kuvilla on myös yleisö.

Käsi ylös, kenen mielestä tuossa kuvassa clarityn käyttö ja (kompressoitu) överidynamiikka näyttää oikeasti hyvältä ja kuvan hengen mukaiselta?
Tässä ketjussa on tosiaankin paljon esimerkkejä siitä, että look-alike-hdr on oman silmän mukaan se oikea lopputulos. En ole tuosta oikein samaa mieltä... Mutta eikös Pentaxeissa (tms.) ole toiminto jossa kamera vääntää yhdestä valotuksesta hdr:n? Ehkäpä insinöörin näkemys kohtaisi silloin omat taideihanteet?
-justus
Viestit: 91
Liittynyt: Kesä 21, 2012 9 : 02

Viesti Kirjoittaja -justus »

Jos tollaseen lopputulokseen on tyytyväinen, oma silmä pitää korjata. Ja yleensä kuvilla on myös yleisö.

Ei James Bondkaan laita jengiä pinoon punaiset housut jalassa.

Käsi ylös, kenen mielestä tuossa kuvassa clarityn käyttö ja (kompressoitu) överidynamiikka näyttää oikeasti hyvältä ja kuvan hengen mukaiselta?

Otannan perusteella näyttisi olevan aika 50-50 japsi-insinöörien ja digicamera.net-sivuston taiteilijoiden käsittelytaidot. Esim. tossa viimesessä kuvassa japsi-insinöörin näkemys on selkeesti niskan päällä.
Palautetta otan mielelläni vastaan. Harmittavan usein kuviltani puuttuu yleisö. Joskus jonkun kommentin saan vaimolta. Omaksi iloksi näitä siis pääasiassa tulee tehtyä.

Tuo clarityn paikallinen käyttö on kyllä hyvä vinkki, jota en olisi tullut kokeilleeksi ilman palautetta. Värien puolesta olen kuitenkin itse tyytyväinen vaikka onhan tuossa karkkia. Sopii joihinkin kuviin mielestäni ja tämä on sellainen. Omaan silmään alkuperäinen on liian platku, tosin se on raakakuva ja kameran oma jpg voisi tietenkin olla lähempänä itseäni miellyttävää. Ei vaan tule otettua raw + jpg kuvia.

Ja eikös se kameran oma jpg kuva ole se japanialaisen insinöörin näkemys ennemmin kuin raakakuva.
R.K
Viestit: 237
Liittynyt: Joulu 05, 2010 14 : 42
Paikkakunta: Kotka
Viesti:

Viesti Kirjoittaja R.K »

Tätä hyvää ketijua seuraanneena.
Minun vinkki on (harrastelijana) että nämä kuvien " osaajat" voisivat, jos mahdollista hiukan sanamuotoja "loiventaa".
Näyttää välillä aika kipakoille, neuvoiksi.
Ihan sen vuoksi että kukaan ei loukkaantuisi "neuvoista", sehän ei kai ole tarkoitus.
Kryptos
Viestit: 3920
Liittynyt: Huhti 09, 2014 10 : 10
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kryptos »

moonshine kirjoitti:^^Hienosti onnistuttu tuhoamaan tunnelma. Ei ainakaan tänne välity. Kun on karkkia ja rakennetta joka puolella kuvaa alaa tuutin täydeltä, sitä ei ole oikein enää missään.

Suosittelen kokeilemaan muuttamaan clarityn kokonaan lokaaliksi säädöksi. Ja muutenkin ottamaan vähän iisimmin namiskoiden kanssa.
Löytyisikö moonshine mitenkään rakentavampaa tapaa ilmaista näitä kehitysehdotuksia kuin miten näemmä jostain syystä haluat itseäsi ilmaista? Kyllä se viesti varmaan menee perille vähän ystävällisempäänkin sävyyn.

Tuonkin olisi voinut vain todeta, että parannusta alkuperäiseen on merkittävästi, mutta maltillisemmalla käsittelyllä kuvan tunnelma säilyisi paremmin. Globaalin clarityn sijaan voisi käyttää brusheja korostamaan määrättyjä alueita, ja maltillisempi käsittely yleisemminkin saa luontevamman lopputuloksen. Jotain tollaista? Vai nou?

Säädöissä voi mennä vähän överiksi ja lopputulos kärsii. Vähän samalla lailla kuin kritiikin jakamisessa.
Sapere aude.
---
flickr
Vastaa Viestiin