Kinovastaavuus käsitteenä on digiajan tuotosta, mutta kyllähän noita polttoväli/kuvakulma-vastaavuksia on aina ollut. Tarkoitin lähinnä sitä, että kinofilmi ei aina ole ollut se pääasiallinen kuvausformaatti ja mikään ei takaa etteikö se muuttuisi. Jo tuo 3:2 kuvasuhde alkaa olla aikansa elänyt, samoin kuin peilikoneisto kamerassa.SuperDrive kirjoitti: Kinovastaavuus käsittääkseni tuli nimenomaan digikameroiden myötä. Aikaisemmin usein kameroissa usein oli yksi kiinteä polttoväli, joten ei juuri tarvittu mitään vastaavuuksia tms. Se polttoväli oli mikä oli. Näinhän usein nykyään on kännyköissä. EI niissä välttämättä puhuttu mistään polttoväleistä.
Polttovälin/kuvakulman ilmoittaminen
-
- Viestit: 242
- Liittynyt: Helmi 04, 2011 14 : 20
-
- Viestit: 242
- Liittynyt: Helmi 04, 2011 14 : 20
Eihän tällä asialla olekaan juuri muuta merkitystä kuin eri järjestelmien vertaaminen keskenään. Omalla kalustolla kuvatessa oppii kyllä mikä numero vastaa mitäkin kuvakulmaa (ei siis astelukuja, vaan kuvan laajuuden hahmottamista) aika nopeasti.SuperDrive kirjoitti:En minä ainakaan koskaan ole mitään kämmenleveyksiä ole mittaillut. Lisäksi kun kuvakulma on lävistäjän suunnassa. Oli merkintä mikä tahansa, niin siihen oppii jonkin näppituntuman. Tuo suhde etäisyyden ja kuva-ala, välillä auttaa laajakulmien ymmärtämiseen, kun kuvaa sisällä. 35 mm:llä saa kuvata selkä seinässä, jos haluaa neliön muotoisessa huoneessa koko seinän kuvaan.
-
- Viestit: 1466
- Liittynyt: Tammi 13, 2011 0 : 00
Ai ajattelitko, että 16:9 on tulevaisuuden formaatti? 4:3 on pikemminkin mennyttä. Sehän syntyi alunperin mykkäelokuvan formaattina. Siitä se sitten siirtyi äänielokuvaan, televisioon ja tietokonemonitoreihin. Näissä kaikissa siitä on luovuttu. Nykyään taitaa joku iPad olla ainoita laitteita sillä formaatilla ja tietysti digipokkarit sekä jotkut järkkärit.Planari kirjoitti:Kinovastaavuus käsitteenä on digiajan tuotosta, mutta kyllähän noita polttoväli/kuvakulma-vastaavuksia on aina ollut. Tarkoitin lähinnä sitä, että kinofilmi ei aina ole ollut se pääasiallinen kuvausformaatti ja mikään ei takaa etteikö se muuttuisi. Jo tuo 3:2 kuvasuhde alkaa olla aikansa elänyt, samoin kuin peilikoneisto kamerassa.
3:2 on hyvä formaatti. Ei turhan leveä paperikuville eikä turhan kapea nykynäytöille.
-
- Viestit: 242
- Liittynyt: Helmi 04, 2011 14 : 20
Olettaisin, että tuo 4:3 on se tulevaisuuden valokuvaformaatti. Se on kestänyt aikaa jo toista sataa vuotta ja on taas yleistymään päin.SuperDrive kirjoitti:Ai ajattelitko, että 16:9 on tulevaisuuden formaatti? 4:3 on pikemminkin mennyttä. Sehän syntyi alunperin mykkäelokuvan formaattina. Siitä se sitten siirtyi äänielokuvaan, televisioon ja tietokonemonitoreihin. Näissä kaikissa siitä on luovuttu. Nykyään taitaa joku iPad olla ainoita laitteita sillä formaatilla ja tietysti digipokkarit sekä jotkut järkkärit.
-
- Viestit: 9478
- Liittynyt: Joulu 10, 2003 15 : 43
- Paikkakunta: itähelsinki
- Viesti:
Tässä olet kyllä aika lailla vähemmistössä. Veikkaan, että teidän kokoontumisajoissa ei ole paikalla kuin sinä ja Vilho Nenonen (vainaa). Vilhollahan oli piirut piirrettynä sotilaslakin lipan sisäpuolellekin.Planari kirjoitti:Itse koen ainakin helpommaksi arvioida kulmia kuin etäisyyksiä.
...
Asteita voi hahmottaa niin, että vaaksa on 20 astetta, kämmenen leveys 10 astetta ja peukalon leveys 2 astetta.
Innovoija (innovator) – 2–3% väestöstä: uskalias, koulutettu, omaa useita informaation lähteitä;
---
blogi
---
blogi
-
- Viestit: 242
- Liittynyt: Helmi 04, 2011 14 : 20
Se on toki mahdollista, että moni ei hahmota kulmia niin hyvin, mutta uskoisin sen olevan lähinnä tottumiskysymys.mremonen kirjoitti:Tässä olet kyllä aika lailla vähemmistössä. Veikkaan, että teidän kokoontumisajoissa ei ole paikalla kuin sinä ja Vilho Nenonen (vainaa). Vilhollahan oli piirut piirrettynä sotilaslakin lipan sisäpuolellekin.Planari kirjoitti:Itse koen ainakin helpommaksi arvioida kulmia kuin etäisyyksiä.
...
Asteita voi hahmottaa niin, että vaaksa on 20 astetta, kämmenen leveys 10 astetta ja peukalon leveys 2 astetta.
Teen kuitenkin asin tiimoilta kokeen. Tein pienen laminoidun, kameralaukussa helposti kulkevan lapun, jossa on kaikkia käyttämiäni polttoväleja vastaavat vaakakulmat. Kokeilen jonkin aikaa, miten helposti millit on vaihdettavissa asteiksi. :)
-
- Viestit: 1242
- Liittynyt: Touko 11, 2011 13 : 59
Dailunch kirjoitti:Kinovastaavina millimetreinä ilmoittaminen on mielestäni ehdottomasti paras ratkaisu, sillä se lienee kaikille vähänkään valokuvausta harrastaneille tuttu ratkaisu. Pokkareissa, älypuhelimissa sun muissa saa tosissaan arvuutella, mitä sillä voi kuvata kun mainoksessa ilmoitetaan vain "3x zoom" tai vastaavaa. Esimerkiksi 70-200 ja 18-55 ovat molemmat noin 3x zoomeja,
Mutta ei ole mitään kinovastaavia millimetrejä.
Vai meinaatko, että kun laitan 200mm laajakulman 18x24cm palkkiin kiinni, niin se pitäisi ilmoittaa jotenkin kinomaisesti?
Olisiko se kenties yhtäkkiä 200mm 'kinotele'? Vai pitäisikö sille laskea mahdollinen vastaavuus kino-kroppina?
Zone VI
-
- Viestit: 1055
- Liittynyt: Helmi 27, 2009 1 : 00
Oliko kuvakulman ja polttovälin suhde (kennokoon pysyessä vakiona) lineaarinen. Ei ole nyt paperia että voisi miettiä mutta luulisin että ei. Siinähän on sitten kiva muutella kuvakulmia ero kennoformaattien välillä. Esimerkiksi silloin jos FX obtiikka laittaa DX kameraan, ei riitä pelkkä kroppokertoimella kertominen kuten polttovälien tapauksessa.
-
- Viestit: 9478
- Liittynyt: Joulu 10, 2003 15 : 43
- Paikkakunta: itähelsinki
- Viesti:
Eiköhän palkkikameralla kuvaavat neljä henkilöä muutenkin tiedä mitä 200-millinen on kulloisenkin filmiperän kanssa. Ilman että siihen juurikaan mainosmiehet sotkeutuu.zone6 kirjoitti:Vai meinaatko, että kun laitan 200mm laajakulman 18x24cm palkkiin kiinni, niin se pitäisi ilmoittaa jotenkin kinomaisesti?
Muuhun / muilla laitteilla kuvaamiseen "kinovastaavuus" kertoo riittävästi millaisesta objektiivista on kyse.
Innovoija (innovator) – 2–3% väestöstä: uskalias, koulutettu, omaa useita informaation lähteitä;
---
blogi
---
blogi
-
- Viestit: 1466
- Liittynyt: Tammi 13, 2011 0 : 00
-
- Viestit: 242
- Liittynyt: Helmi 04, 2011 14 : 20
Eikö se ole alkuperäinen 35mm elokuvaruudun koko, jota käytettiin valokuvakameroissa nimellä puolikino. Rullafilmikameroissa on varsin tyypillinen koko 4,5x6cm ja laakafilmeissa ainakin 9x12cm ja 18x24cm ovat tuolla 4:3 suhteella.SuperDrive kirjoitti:Miten niin on yleistymään päin? Eikä sitä juuri ole digikameroiden ulkopuolella käytetty. Tosin 110-koon pokkareissa se oli.Planari kirjoitti: Olettaisin, että tuo 4:3 on se tulevaisuuden valokuvaformaatti. Se on kestänyt aikaa jo toista sataa vuotta ja on taas yleistymään päin.
Yleistymään päin se on pienten digipokkarien kuvakokona, micro 4/3 formaatissa ja keskikoon digikameroissa, mm. hasselbladissa.
Oikeastaan vain kinofilmi ja sen digiperilliset ovat 3:2 kuvasuhteella. .
-
- Viestit: 34035
- Liittynyt: Joulu 22, 2003 20 : 05
Kyllä 100mm otetussa kuvassa äijä on n 2x niin pitkä kuin 50mm objektiivilla.jmjh kirjoitti:Oliko kuvakulman ja polttovälin suhde (kennokoon pysyessä vakiona) lineaarinen. Ei ole nyt paperia että voisi miettiä mutta luulisin että ei. Siinähän on sitten kiva muutella kuvakulmia ero kennoformaattien välillä. Esimerkiksi silloin jos FX obtiikka laittaa DX kameraan, ei riitä pelkkä kroppokertoimella kertominen kuten polttovälien tapauksessa.
Waldo's Peoplen Waldo:
"Itseensä pitää luottaa, eikö niin?"
-
- Viestit: 1055
- Liittynyt: Helmi 27, 2009 1 : 00
-
- Viestit: 242
- Liittynyt: Helmi 04, 2011 14 : 20
Ei ole lineaarinen. Se on totta, että asteita käytettäessä objektiivien vertailu eri kennokokojen välillä vaikeutuu. Mutta eri kameroiden kesken helpottuu. Suo siellä, vetelä täällä. :)jmjh kirjoitti:Oliko kuvakulman ja polttovälin suhde (kennokoon pysyessä vakiona) lineaarinen. Ei ole nyt paperia että voisi miettiä mutta luulisin että ei. Siinähän on sitten kiva muutella kuvakulmia ero kennoformaattien välillä. Esimerkiksi silloin jos FX obtiikka laittaa DX kameraan, ei riitä pelkkä kroppokertoimella kertominen kuten polttovälien tapauksessa.
Itse kuitenkin uskon, että elämme nyt jonkinlaista ylimenokautta. Jossain vaiheessa nuo kennokoot tullaan standardisoimaan, koska se tuo kilpailuetua markkinoilla. Tästä on hyvä esimerkki Olympuksen huima nousu takaisin laatujärkkärien pariin, mistä se jo melkein digiajan alussa putosi.
Ennustan (vaikka se typerää onkin) että MFT:n kaveriksi tulee joku kinokokoa tai APS-C:tä lähellä oleva 4:3 mittasuhteinen kenno, ja rakenteesta tulee peilitön. Sähköiset etsimet alkavat olla jo optisia parempia, joten hieman kennoa kinokoosta pienentämällä ja siirtymällä peilittömään järjestelmään, saadaan kameroista ja objektiiveista paljon nykyistä pienempiä, mutta kuitenkin kaikkia vanhoja voi soviteella käyttää.
Ja hieman kun kennot vielä kehittyvät, niin jo tuo MFT kenno alkaa olla jo niin hyvä, ettei paremmalla ole enää olennaista merkitystä. Tai sen merkitys siirtyy marginaaliin ja studiokäyttöön, entisen keskikoon kilpailijaksi. Siellähän on jo 50M kennoja, mutta ei niille tavallisella pulliaisella ole mitään käyttöä.
-
- Viestit: 34035
- Liittynyt: Joulu 22, 2003 20 : 05
Näinpä, varmaan totta, kukaan ei tarvitse yli megan nettiä ja 640kt piisannee joka tarpeeseen. Eikä diki-slr koskaan tule maksamaan alle 1000e eikä yli 6 miljoonan pikselin kennoa tarvitse harrastaja jne.Planari kirjoitti: Ja hieman kun kennot vielä kehittyvät, niin jo tuo MFT kenno alkaa olla jo niin hyvä, ettei paremmalla ole enää olennaista merkitystä. Tai sen merkitys siirtyy marginaaliin ja studiokäyttöön, entisen keskikoon kilpailijaksi. Siellähän on jo 50M kennoja, mutta ei niille tavallisella pulliaisella ole mitään käyttöä.
Waldo's Peoplen Waldo:
"Itseensä pitää luottaa, eikö niin?"
-
- Viestit: 242
- Liittynyt: Helmi 04, 2011 14 : 20
Niin tai oikeastaan niin, että kuvan laatu ei enää hirveästi voi kasvaa kennokokoa kasvattamatta, kun vastaan tulevat muut fysikaaliset rajoitteet kuten esim. kaluston paino, objektiivien piirtokyvyt ja käsivarakuvaamisen tärähdykset.OskuK kirjoitti:Näinpä, varmaan totta, kukaan ei tarvitse yli megan nettiä ja 640kt piisannee joka tarpeeseen. Eikä diki-slr koskaan tule maksamaan alle 1000e eikä yli 6 miljoonan pikselin kennoa tarvitse harrastaja jne.Planari kirjoitti: Ja hieman kun kennot vielä kehittyvät, niin jo tuo MFT kenno alkaa olla jo niin hyvä, ettei paremmalla ole enää olennaista merkitystä. Tai sen merkitys siirtyy marginaaliin ja studiokäyttöön, entisen keskikoon kilpailijaksi. Siellähän on jo 50M kennoja, mutta ei niille tavallisella pulliaisella ole mitään käyttöä.
Näistä syistähän kinofilmikin aikoinaan voitti rullafilmin. Rullafilmi on teknisesti selkeästi parempi, mutta kaluston paino ja käyttömukaavuus selkeästi kinoa huonompi. Lisäksi kinon laatu oli ihan riittävä valokuvaamisen tarpeisiin.
Ei henkilöautotkaan kulje kolmea sataa vaikka on teknisesti ihan mahdollista.
-
- Viestit: 34035
- Liittynyt: Joulu 22, 2003 20 : 05
Eikä kännyssä ole koskaan paljoa pikseleitä, koska se ei ole järkevää, etsimistä luovuttiin koska kukaan ei tarvitse sellaista, kameran massa on aina huono asia, kehitys on aina parempaan päin, kameroita tulee aina olemaan...Planari kirjoitti:Niin tai oikeastaan niin, että kuvan laatu ei enää hirveästi voi kasvaa kennokokoa kasvattamatta, kun vastaan tulevat muut fysikaaliset rajoitteet kuten esim. kaluston paino, objektiivien piirtokyvyt ja käsivarakuvaamisen tärähdykset.OskuK kirjoitti:Näinpä, varmaan totta, kukaan ei tarvitse yli megan nettiä ja 640kt piisannee joka tarpeeseen. Eikä diki-slr koskaan tule maksamaan alle 1000e eikä yli 6 miljoonan pikselin kennoa tarvitse harrastaja jne.Planari kirjoitti: Ja hieman kun kennot vielä kehittyvät, niin jo tuo MFT kenno alkaa olla jo niin hyvä, ettei paremmalla ole enää olennaista merkitystä. Tai sen merkitys siirtyy marginaaliin ja studiokäyttöön, entisen keskikoon kilpailijaksi. Siellähän on jo 50M kennoja, mutta ei niille tavallisella pulliaisella ole mitään käyttöä.
Näistä syistähän kinofilmikin aikoinaan voitti rullafilmin. Rullafilmi on teknisesti selkeästi parempi, mutta kaluston paino ja käyttömukaavuus selkeästi kinoa huonompi. Lisäksi kinon laatu oli ihan riittävä valokuvaamisen tarpeisiin.
Ei henkilöautotkaan kulje kolmea sataa vaikka on teknisesti ihan mahdollista.
Waldo's Peoplen Waldo:
"Itseensä pitää luottaa, eikö niin?"
-
- Viestit: 9478
- Liittynyt: Joulu 10, 2003 15 : 43
- Paikkakunta: itähelsinki
- Viesti:
Ai jaa. Käytä nyt h*lvetissä se huollossa. Jotain vikaahan siinä on pakko olla.Planari kirjoitti:Ei henkilöautotkaan kulje kolmea sataa vaikka on teknisesti ihan mahdollista.
Tosin tuo paikkaansapitämätön vertaus ei edes toimi tässä, koska auton suunnitteleminen kulkemaan jatkuvasti yli 300 km/h vaatii niin paljon kompromisseja muissa suunnitteluparametreissä, ettei sen tekeminen olisi taloudellisesti eikä markkinoinnillisesti järkevää. Siis kaikkien autojen kohdalla.
Sen sijaan vaikkapa 50mpix-kinokennon laittaminen kameraan ei juuri kompromisseja tuo. Paitsi hieman väylänopeuksia ja vaaditun muistin osalta. Mutta nuo molemmat kehittyvät edelleen, eivätkä ole ongelma siinä vaiheessa, kun 50-mpix löytää tiensä kinorunkoon.
Mun on vaikea nähdä & uskoa, että joku määrätty kennokoko tai -formaatti tulisi vallitsevaksi. Ennemmin on ollut havaittavissa, että markkina sirpaloituu tuolta osin koko ajan lisää.
Enkä myöskään aio laittaa juurikan eurojani likoon sen puolesta, että asteluku korvaisi polttovälin objektiivien yhtenä tunnuslukuna. Miksei saman tien muuteta myös ikiaikaista aukkolukua? Nimetään aina suurin aukko ykköseksi, seuraava kakkoseksi, jne. Näin saataisiin blondeillekin helppomuistoiset aukkosarjat.
Innovoija (innovator) – 2–3% väestöstä: uskalias, koulutettu, omaa useita informaation lähteitä;
---
blogi
---
blogi