Itse olen useimmiten tukeutunut tähän artikkeliin noissa eri kontrasteissa:
http://www.luminous-landscape.com/tutor ... rast.shtml
Yleisesti kontrasti on tumman ja vaalean pinnan ero. Kuvan kontrasti on yleensä sen yleinen tummimpien ja vaaleimpien pintojen tummuuden (densiteetin) ero.
Mikrokontrastilla mielestäni tarkoitetaan silmin nähtäviä pienien yksityiskohtien tummuuden vaihtumisnopeutta. Useimmiten tämä viittaa suunnilleen samaan kuin "terävyys".
Resoluutio taas viittaa pienimpien mahdollisten kuvassa olevien yksityiskohtien erottumiseen. Yhteys tulee siitä, että erottumiseen tarvitaan kuvassa kontrastia tumman ja vaalean yksityiskohdan rajalla.
Esim tuossa LL:n artikkelissa viitataan myös "local contrast":iin, jolla arvioidaan kontrastia lähekkäin olevissa tummuuseroissa erikseen vaaleissa pinnoissa ja tummissa pinnoissa. Tässä vaikutus näkyy myös eräänlaisena kuvan harmautena, koko kuvan kontrastin syntymisenä. Esimerkiksi linssiin paistava vastavalo voi viedä kuvan paikalliskontrastia harmaannuttaessaan kuvan. Optiikkojen pinnotteet ovat vaikuttaneet tähän mullistavasti.
Makrokontrasti on sitten minusta omituinen käsite ja silloin pitää enemmän puhua MTF:stä yleensä.
MTF mittaa siis sitä, miten optisen järjestelmän läpi menevä signaali muuttuu. Siinä on olennaisena osana signaalin muuttumisen taajuus. Se siis tarkoittaa käytännössä sitä, että miten nopeasti alkuperäisen kuvattavan kontrasti vaihtuu tummasta vaaleaan - millä matkalla väri vaihtuu jostain tummuudesta johonkin vaaleuteen. Taajuutena tämä voidaan ajatella tavallaan kuviona, jossa vaihtuu tumma ja vaalea jollakin tiheydellä. Usein tämä tiheys ilmaistaan lp/mm, linjapari per mm -yksiköllä.
Kun tämän rajapinnan kuva menee optiikan läpi, syntyy uusi kuva, jossa ensinnäkin voi olla vaihtunut tuo kontrastirajan muuttumisnopeus ja toisaalta tummimman ja vaaleimman kohdan välinen ero. Yleensä MTF antaa kaavioissaan tuon eron tummassa ja vaaleassa verrattuna alkuperäiseen. Yleisimmät optiikkakäyrät esittävät toiston linssin keskeltä linssin reunalle ja erikseen säteittäisessä ja kehäsuunnassa. Lisäksi kaavioissa on eri käppyrät eri alkuperäisille taajuuksille. Käytetty aukko vaikuttaa myös.
Nyt resoluutio on MTF:ssä niitä käppyröitä, jossa on suurimmat taajuudet, missä yleensä ottaen havaitaan vielä kuvautumista ( 40 lp/mm tms).
Mikrokontrasti on taas sellaisia käppyröitä, joissa taajuudet on sellaisia, jotka silmäkin vielä näkee (5-10 lp/mm)
Ja ilmeisesti makrokontrastilla haetaan jotain vielä suurempaa taajuutta (1 lp/mm tms).
Erot näiden asioiden välillä eivät siis ole mitenkään tarkkaan rajattuja, vaan liukuvia. Onkin mielestäni aika hassua piipertää näistä, kun useimmiten ongelma on kuitenkin siinä kuvan sisällössä (siis kameran takapuolella on ongelman lähde). Optiikkaa voidaan toki verrata, mutta on ihan mahdollista, että yhteen kuvaan sopii yhdenlainen piirto ja toiseen toinen. Makuasioiden puolelle mennään joka tapauksessa.