makrokuvauksesta...

Voit vapaasti kysyä jopa vähän tyhmiäkin.
mcigors
Viestit: 77
Liittynyt: Helmi 01, 2013 19 : 20
Paikkakunta: Tuusula

makrokuvauksesta...

Viesti Kirjoittaja mcigors »

Loittorengas/aat vai makro-obiska? Kumpaa suosittelette? ja miten se menee noilla makroputkilla, pääseekö 100mmllä lähemmäksi kuin esim. 60mmllä?
Onko ihan tyhmää ostaa loittorenkaat 50mm 1.4 putkeen? Valovoimahan häviää kaiketi mutta pääseekö tolla 50mmllä lähelle ja toimiiko tarkennus jos ei sähköjä loitoissa...?
Kiitoksia jos joku viisaampi osaa valottaa asiaa :)
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
Ajaton
Viestit: 12
Liittynyt: Loka 17, 2011 11 : 58

Viesti Kirjoittaja Ajaton »

Halvimpaan kokeiluun käännät objektiivin väärinpäin. Halpaan kokeiluun manuaaliset loittorenkaat. Tosikuvaamiseen macro-objektiivi+loitot, riippuen halutusta suurennoksesta. Mahdollisuuksia on monia ja osa ammattilaisistakin käyttää esim 35mm primelaseja käännettynä kuvatessaan macroja.

Sähköttömällä loitolla ei pitäisi toimia tarkennus mutta taas macrokuvauksen luonteesta johtuen normaalistikin tarkennetaan liikuttamalla kameraa lähemmäs/kauemmas kohteesta ettei suurennossuhde muutu.

100mm objektiivilla pääset noin tuplaten kauemmas kuvattavasta kohteesta kuin 60mm objektiivilla, josta on hyötyä siinä että pääset helpommin lähestymään kuvausetäisyydelle ötököistä vaikka olisivatkin semi-arkoja.

Itse aloitin kääntämällä kittilasin "väärinpäin" ja nyt käytössä sigman 70mm macro josta ei kaipaa muuta kuin isompaa suurennosta..
Aegean
Viestit: 414
Liittynyt: Joulu 02, 2012 18 : 08

Viesti Kirjoittaja Aegean »

Loittorenkaiden hankinta on mielestäni erittäin hyvä idea. Ne ovat paras tapa aloitella makrokuvausta, koska niiden hankinta ei tule kovin kalliiksi ja ovat helppokäyttöisiä.

Lisäksi voit myöhemmin, jos ruokahalu kasvaa ja päätät hankkia myös makro-objektiivin, käyttää loittoja makronkin kanssa. Eli loittorenkaat eivät muutu hyödyttömiksi kapistuksiksi myöhemminkään.

Objektiivin kääntäminen kannattaa unohtaa samantien, jollet ole rakentelijatyyppiä ja valmis altistamaan optiikkasi takalinssiä kolhuille ja naarmuille. Et pysty yksinkertaisesti kääntämään objektiivia toisin päin ilman jotain kaupasta ostettua (tai itse tehtyä) kiinnikesarjaa. Sen jälkeenkin puuha on jokseenkin yhtä järkevää, kuin pyllistää paljaalla takapuolella ihan kiinni muurahaispesään :-)

Hankkimalla kaikki sähköiset kontaktit sisältävät loitot varmistat käytettävyyden myös muiden kuin sen varsinaisen lähi-obiskasi kanssa. 50mm kiinteä putki on ihan hyvä ajatus makromaailmaan tutustumiseksi.

Itse olen kuvannut tämän hämähäkin Canonin EF35mm:lla +12mm + 25mm loitoilla. Kohde oli silloin käytännössä melekin kiinni etulinssissä, vain lasilevy erotti. Koskaan en ole mitannut tuon yhdistelmän suurennossuhdetta, mutta varmaankin pääset 50 milliselläsi vähintään yhtä lähelle.

Valovoimasta ei kannata olla huolissaan. Makrokuvauksessa loittorenkaiden aiheuttamalla minimaalisella valovoiman putoamisella ei ole mitään käytännön merkitystä, koska riittävän syväterävyyden saavuttamiseksi joudut joka tapauksessa himmentämään useamman aukon verran.
itu
Viestit: 1250
Liittynyt: Elo 05, 2008 0 : 51

Viesti Kirjoittaja itu »

Olen Aegeanin kanssa samoilla linjoilla. Loitot ensin ja jos kiinnostusta riittää, joku hyvä makro listalle. Erittäin hyviä saa yllättävän edullisesti, luokkaa 300 €uroa. En katso uuden ostamista välttämättömäksi. Tarkennuksen nopeus on hitaissa kohteissa semantiikkaa, kuten on monesti vakaajakin. Nämä ovat tosin kohteesta riippuvia asioita.

Niin sanotut kolmannet osapuolet tekevät oivallisia optiikoita, jotka pesevät monet kameramerkkien omat makrot. Optiikan polttoväli viittaa vain työskentelyetäisyyteen, ei suurennokseen. Jos kohde on lähellä eikä ole tilaa liikkua, sitten joku 50-70-millinen, jos perhonen pitää saada ruutuun matkan päästä, sitten 180-millinen.

DoF eli syvyysterävyys on asia, jota kannattaa tutkia esimerkiksi tällä laskimella:
http://www.dofmaster.com/dofjs.html
Kun (kinokenno, mainittu 70 mm makro) tarkennusetäisyys on vaikkapa 40 cm (huomio: kuvatasolta), syvyysterävyysalue on aukolla 11 kokonaista 1.8 cm. Aukolla 2.8 terävähkö alue on alle viisi millimetriä. Jalustasta onkin usein paljon hyötyä. Suurilla suurennoksilla kuvien pinoaminen (stacking) on yksi tapa hallita syvyysterävyyttä.
mcigors
Viestit: 77
Liittynyt: Helmi 01, 2013 19 : 20
Paikkakunta: Tuusula

Viesti Kirjoittaja mcigors »

Vau! Kiitoksia kovin!
Oikein kaiken kattavia vastauksia joita juuri halusinkin tietää :).
Tuo DoF oli ihan ekstraa jo ;)
Aloitankin autom. loittorenkaan hommaamisesta!
tigris
Viestit: 67
Liittynyt: Joulu 27, 2012 23 : 54
Viesti:

Viesti Kirjoittaja tigris »

Itse aikoinani lueskelin alla olevat sivut ja sain paljon perustietoa irti. Suosittelen katsomaan, jos kiinnostaa. Makrokuvailu on kyllä äärimmäisen mukavaa ja palkitsevaa hommaa. Itsellä käytössä Sigman 150mm macro ja voin suositella erittäin lämpimästi kyseistä objektiivia.

http://personal.inet.fi/koti/sanppa/Makroilu/

http://mikonjuttuja.blogspot.fi/2011/08 ... intro.html
(huom osat 1,2,3,4)
JoeSupreme
Viestit: 294
Liittynyt: Touko 07, 2011 7 : 26
Paikkakunta: Järvenpää
Viesti:

Viesti Kirjoittaja JoeSupreme »

Itse ostin tälläisen: http://www.raynox.co.jp/english/dcr/dcr ... r250eg.htm

Hintaa oli, en ny enää tarkkaan muista, 60-80e, kiinnitys o "jännä" ja ei käy kuin tiettyihi objektiiveihin joissa on sopiva suodinkierre tuohon.

MUTTA, kuvia:
Tämä kuva on Canon 28mm objektiivil 1:1 croppi, no äh, tuli käsittelyssä ehkä vähä liikaa sharpeningii
http://www.flickr.com/photos/olli_k/8676407854/

ja 55-250mm linssiin kiinnitettynä croppaamaton:
http://www.flickr.com/photos/olli_k/8675301627/

EDIT: lisää tuli kesän aikana, tässä yksi omasta mielestä jo ihan onnistunutkin:

http://www.flickr.com/photos/olli_k/8946984942/
Viimeksi muokannut JoeSupreme, Kesä 05, 2013 13 : 01. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Tomslow
Viestit: 517
Liittynyt: Touko 24, 2006 23 : 01
Paikkakunta: Hämeenlinna

Viesti Kirjoittaja Tomslow »

Jospa paappa kirjoittaisi myös hieman:
Kaikilla em. tavoilla saa kelvollisia kuvia. Olen kokeillut niitä kaikkia. Kääntörenkaan tein itse ja yhdistin siihen itsetehdyn loittoputken. Sitten pitikin hommata oikea macro-objektiivi. Se on paras ratkaisu siitä yksinkertaisesta syystä, että se on rakennettu macroilua varten ja sekä aukon valinta että automaattinen tarkennus (jota en suosittele) toimivat kamerakohtaisesti. Macrokuvauksen suhteeksi katsotaan 1:1 ja sitä voimakkaammat suurennossuhteet. Canonilla käytössä mm MP-E 65 mm 1-5x, jolla suurennos on peräti 5:1. (Siitä on muissa ketjuissa.) Esimerkiksi Canonin 50 mm macron suhde ilman erillistä sovituskappaletta on 1:2.
Käytännössä asia tarkoittaa, että kuvattaessa lähimmällä tarkennusetäisyydellä, normaalin macro-objektiivin suhde on 1:1, jolloin kuvattava kohde tulee kennolle luonnollisen kokoisena. Objektiivin pituus ei vaikuta asiaan, vain tuo em suhde.
Raynoxin lähilinssi on myös pätevä, ja mielestäni sen käyttö on melko laaja, alkaen 52 mm filtteristä aina 67 mm filtteriin asti. Laajennuksen voi tehdä step-up- ja step-down-renkailla. Tosin huomioitava vinjetointi.
Aiemmin mainittiin loitot, joiden läpi sähkö pääsee objektiiville. Näin siksi, että voi kuvata nykyisillä objektiiveilla. Nykyisissä objektiiveissa ei ole manuaalista aukonsäätöä kuin osassa. (Muistaakseni myös Sigman macroissa on, Tamronista olen varma.) Joten "tyhmät" johdottamattomat loittorenkaat ovat turha ostos, jos objektiivissa ei ole manuaalista aukonsäätöä. Aukko jää joko auki tai kiinni, riippuen kumpi tapa on valmistajan standardi.
Vielä siitä lähelle pääsemisestä lisähuomio jo kirjoitettuun, että macrokuvaamisessa ei ole tarkoitus päästä fyysisesti lähelle kohdetta, vaan saada kohteesta esimerkiksi mahdollisimman suuri otos. Siksi lyhyet objektiivit, vaikka niissä olisi suhde 1:1, ovat käytännössä hankalampia käyttää, kuin pidemmät objektiivit, joiden työetäisyys kennosta kohteeseen on suurempi. 100 mm obiskassa se on noin 30 cm ja 180 mm noin 50 cm. Makroillessa tulee saada myös riittävästi valoa kohteeseen. Pidempi objektiivi antaa pidemmän työetäisyyden ansiosta päivänvalon paremmin, mutta salamakuvauksessa objektiivi tulee helposti eteen, jolloin onkin siirryttävä macrosalamoihin. Se taas on jo aivan eri juttu.
Viimeksi muokannut Tomslow, Huhti 24, 2013 21 : 59. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Kuvailen myös kirjoittaessani
OskuK
Viestit: 34035
Liittynyt: Joulu 22, 2003 20 : 05

Viesti Kirjoittaja OskuK »

mcigors kirjoitti: Aloitankin autom. loittorenkaan hommaamisesta!
Jos kamerasi mittaa ja laukeaa ilman objektiivia, voit koittaa vaadittavaa loitonnusta vaikka erilaisiin pätkiin katkotulla wc-paperirullalla tms.

Waldo's Peoplen Waldo:

"Itseensä pitää luottaa, eikö niin?"
itu
Viestit: 1250
Liittynyt: Elo 05, 2008 0 : 51

Viesti Kirjoittaja itu »

Tomslow kirjoitti:Vielä siitä lähelle pääsemisestä lisähuomio jo kirjoitettuun, että macrokuvaamisessa ei ole tarkoitus päästä fyysisesti lähelle kohdetta, vaan saada kohteesta esimerkiksi mahdollisimman suuri otos. Siksi lyhyet objektiivit, vaikka niissä olisi suhde 1:1, ovat käytännössä hankalampia käyttää, kuin pidemmät objektiivit, joiden työetäisyys kennosta kohteeseen on suurempi. 100 mm obiskassa se on noin 30 cm ja 180 mm noin 50 cm.
No niin, viittasin tähän aiemmin sillä, että työskentelyetäisyys vaikuttaa polttovälin valintaan. Teen paljon töitä kuvauspöydällä staattisten objektien kanssa eikä tilaa ole paljoa mihinkään suuntaan mutta valoa on tarpeeksi. Jos käyttäisin - minulle hyvin hankalaa - 180-millistä, joutuisin ostamaan paaaljon isomman Gitzon ja jakkaran, jotta ylettäisin edes etsimelle. 70-millinen onkin ainoa oikea tähän nimenomaiseen käyttöön, jossa jo sataviitonen vaikeuttaa kuvaamista merkittävästi. Makrokuvaaminen on muutakin kuin kukkia ja mehiläisiä.
tonskulus
Viestit: 3426
Liittynyt: Marras 29, 2006 17 : 00
Paikkakunta: Lappeenranta
Viesti:

Viesti Kirjoittaja tonskulus »

täältä ääni myöskin loitoille makroharjoitteluun jos nyt ei sattumalta ylimääräset muutama satanen polttele taskussa jolla saisi ehdan perus makro-objektiivin hankittua.
50mm kiinteä on oikein hyvä tuohon loittoiluun ja myöskin nurinpäin käännettynä pelittää varsin hyvin.

Itse käytin joskus Canon 28 1.8 kiinteää käännettynä, ilman mitään adaptereita. käsin pidin lasia runkoa vasten ylösalaisin ja roiskin kuvia tuolla. Ei se takalinssi siinä sen alttiimpi kolhuille ole kuin oikeinpäin olevan objektiivin etulinssikään. Tavan varovaisuus riittää.

esimerkkejä,
käännetty 28mm:

http://tonskulus.kuvat.fi/kuvat/Insects ... /_full.jpg

50mm + saman verran loittoja:

http://tonskulus.kuvat.fi/kuvat/Insects ... /_full.jpg
*etelä-karjalan VALOKUVAPRIKAATIKENRAALI spegen armollisella ylennyksellä*
http://tonskulus.kuvat.fi/
Jappee
Viestit: 2252
Liittynyt: Heinä 07, 2009 13 : 19

Viesti Kirjoittaja Jappee »

Aegean kirjoitti:Loittorenkaiden hankinta on mielestäni erittäin hyvä idea. Ne ovat paras tapa aloitella makrokuvausta, koska niiden hankinta ei tule kovin kalliiksi ja ovat helppokäyttöisiä.

*******

Objektiivin kääntäminen kannattaa unohtaa samantien, jollet ole rakentelijatyyppiä ja valmis altistamaan optiikkasi takalinssiä kolhuille ja naarmuille. Et pysty yksinkertaisesti kääntämään objektiivia toisin päin ilman jotain kaupasta ostettua (tai itse tehtyä) kiinnikesarjaa. Sen jälkeenkin puuha on jokseenkin yhtä järkevää, kuin pyllistää paljaalla takapuolella ihan kiinni muurahaispesään :-)
BUAHAHAA mitä tuuubaaaa!!!

Ensin käsketään hankkimaan(=ostamaan) loittosarja ja sitten perustellaan kääntörenkaiden mahdottomuutta sillä että sellaisen joutuu hankkimaan kaupasta tai tekemään itse.

Lienee sama altistaako objektiivin etu- vai takalinssit kolhuille ja naarmuille. Tosin etulinssin eteen voi ruuvailla jonkun suodattimen.

Kääntörenkaalla saa monesti pidemmän työskentelyetäisyyden samalla suurennoksella verrattuna loittorenkaisiin.

Lisäksi kääntörenkaat on tosihalpoja esim. tuolla Canoniin 15,50 EUR.

http://www.teknofokus.fi/Foto/Kamera/Canon1.htm

Käännettäväksi objektiiviksi voi hankkia jonkun vanhan 50 mm manuaaliobjektiivin 10-30 eurolla.
Aegean
Viestit: 414
Liittynyt: Joulu 02, 2012 18 : 08

Viesti Kirjoittaja Aegean »

Kääntörengas, voi hyvänen aika sentään. Mitään ei kannata hankkia vain siksi, että sitä saa halvalla. Vai oletko sinä jokin hemmetin sulovilén?

Ihanko tosimielessä kuvaat koko ajan täydellä aukolla?

Kun kerrot miten tuolla kääntörenkaalla himmennetään, niin sitten sellaista voisi edes harkita kokeiltavaksi.
OskuK
Viestit: 34035
Liittynyt: Joulu 22, 2003 20 : 05

Viesti Kirjoittaja OskuK »

Käännetään tietty himmenninrenkaasta, kuten normaalistikin. Jos on siihen kykenevä eli kunnollinen objektiivi.

Sinänsä on hyvä varoittaa kymmenpeukaloporukkaa naarmmuntuvista takalinsseistä. Tunnen tapauksia, joissa ihminen on mennyt irroittamaan objektiivin kamerastaan. Tsot tsot, siinä voi käydä huonosti!

Waldo's Peoplen Waldo:

"Itseensä pitää luottaa, eikö niin?"
JoeSupreme
Viestit: 294
Liittynyt: Touko 07, 2011 7 : 26
Paikkakunta: Järvenpää
Viesti:

Viesti Kirjoittaja JoeSupreme »

OskuK kirjoitti:Käännetään tietty himmenninrenkaasta, kuten normaalistikin. Jos on siihen kykenevä eli kunnollinen objektiivi.

Sinänsä on hyvä varoittaa kymmenpeukaloporukkaa naarmmuntuvista takalinsseistä. Tunnen tapauksia, joissa ihminen on mennyt irroittamaan objektiivin kamerastaan. Tsot tsot, siinä voi käydä huonosti!
Ja taas lusikkaa soppaan, Canonilla, tai ainakin omalla 550d:llä, voi "DoF Preview" nappia painamalla katsoa etsimen läpi valitulla F aukolla, ja tätä voi käyttää siihen että valitsee vaikka aukon f10, painaa napin pohjaan ja samanaikaisesti ottaa objektiivin irti. Loppu tulos on että on objektiivi kädessä jonka aukko on jäänyt f10:neen.
Tosin aukon vaihtaminen on vähän työläämpää kun aina pitää tehä homma uusiksi.
kribe
Viestit: 4537
Liittynyt: Loka 07, 2006 18 : 14
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Viesti Kirjoittaja kribe »

OskuK kirjoitti:Käännetään tietty himmenninrenkaasta, kuten normaalistikin. Jos on siihen kykenevä eli kunnollinen objektiivi.
"Tyhmän" loittosarjan kanssa tarvitsee myös sen aukkorenkaan. Automaattiset loittosarjat maksaakin sitten lähes 200€ (esim. Kenko), joten on sama sitten ostaa suoraan käytetty macroputki.
"All I can do is be me, whoever that is." -Bob Dylan
OskuK
Viestit: 34035
Liittynyt: Joulu 22, 2003 20 : 05

Viesti Kirjoittaja OskuK »

kribe kirjoitti:
OskuK kirjoitti:Käännetään tietty himmenninrenkaasta, kuten normaalistikin. Jos on siihen kykenevä eli kunnollinen objektiivi.
"Tyhmän" loittosarjan kanssa tarvitsee myös sen aukkorenkaan.
Da.
Kuin myös tyhmän palkeen.

Waldo's Peoplen Waldo:

"Itseensä pitää luottaa, eikö niin?"
jagge
Viestit: 197
Liittynyt: Huhti 07, 2010 9 : 08

Viesti Kirjoittaja jagge »

Halvemmallakin saa automaattisia loittoja, mitään ihmeellistä tekniikkaahan noissa ei ole joten merkistä on turha maksaa (esim.canonin omat)

Tuosta muovisilla banjoneteilla:
http://dx.com/p/meike-auto-focus-macro- ... dslr-72650

Tai metallisilla:

http://dx.com/p/meike-auto-focus-macro- ... dslr-72650

Itsellä tuo metallinen versio ja hyvin on pelannut useamman vuoden jo.

Edit:Niin siis nämä olivat canuunan kiinnityksellä, aloitusviestistäsi kun ei selvinnyt merkkiä,samalta sivulta löytyy myös nikoniin etc.
Canon 7D + 5D markII
EF 24-105/4 L IS USM , EF 50/1.4 USM , EF 70-200/2.8 L IS USM II , EF 100/2.8 L IS USM MACRO
chief85
Viestit: 195
Liittynyt: Maalis 01, 2012 12 : 38
Viesti:

Viesti Kirjoittaja chief85 »

Käytössä kylmät loitot ja af-d linssit joten aukon säätö onnistuu objektiivistä (Miksi tämä ominaisuus on jätetty nyky laseista pois? ei voi ymmärtää). Valonmittaus onnistuu rungon kautta ja af makro kuvauksessa muutenkin aika turha ominaisuus. Täältä ääni kylmille loitolle :)
d3nso
Viestit: 149
Liittynyt: Maalis 03, 2012 21 : 07
Paikkakunta: PKS

Viesti Kirjoittaja d3nso »

Hirveetä soopaa kaikki.

Osta vaan suoraan makroiluun tarkoitettu objektiivi niin ei tartte alkaa pelleilemään loittojen ja härpäkkeiden kanssa. :D
Vastaa Viestiin