Miten helposti digipokkareiden kennolle pääsee pölyä? Vai mikä tätä Lumix ZX1:tä vaivaa?
Objektiivin linssi oli puhdas, siinä ei ole vikaa.
Kamera on kerran pudonnut viime kesänä moottoripyörän istuimelta asfaltille. Sen jälkeen tuli kuvan yläreunaan tumma, pienempi piste. Se ei ollut vielä ongelma kunhan ei käyttänyt 3:4 kuvasuhdetta. 2:3 ja 9:16 kuvasuhteilla tuo yläreunan tumma piste rajautui pois, mutta nyt tuli kiusaksi nuo laajemmat läiskät. Missä vika? Harmittaa, kun kamera olisi muuten kätevänkokoinen matkapokkari, johon on tullut hankittua tupla-akut ja Lumixin oma nahkakotelo.
Viimeksi muokannut mek, Kesä 23, 2014 9 : 11. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Uskon kyllä enemmän tuohon auringopolttamaan. Nuo läiskät ovat niin suuria, terävärajaisia ja tuollaisia tasaisen läpikuultavia, etteivät oikein pölyltä vaikuta. Ainakin järkkärin kennollahan pöly on yleensä pieni, keskeltä tumma ja laitoja kohti haaleneva pilkku, eikä ole reunoilta noin terävärajainen.
Auringonpolttama tuntuu luontevalta selitykseltä koon ja sijainnin takia. Tuollainen tulisi laskujeni mukaan n. 32 mm polttovälillä ja tuossa on pisin polttoväli 36 mm.
Uuden kameran hankkiminen kannattaa aina ;). Itselläni oli kyllä myös yllättäen Lumix ZX3 oli imaissut kennoonsa roskan, ei mitään käsitystä mistä se oli sinne päässyt, kamera on muutenkin ollut vähäisellä käytöllä. Puhdistus oli yllättävän helppo operaatio, youtubesta löytyy hyviä purkuvideoita.
Polttaman ja roskan erottaa kokeilemalla muuttuuko roskan ulkonäkö, kun aukkoa muuttaa. Tuossa kamerassa vaan ei taida olla mahdollisuutta säätää himmennintä käsin. Periaatteessa pitäisi verrata kuvia, jossa tasaista vaaleaa seinää on kuvattu hyvin valoisassa ja hämärämmässä. Exif:stä näkee käytetyn aukon. Pienemmällä aukolla kennon pinnalla oleva roska on terävämpi ja suuremmalla sumeampi. Auringonpolttama taas on kennossa, eikä muutu aukon mukana.
Roskanpoisto pokkarin kennolta on vaikeaa, koska useimmiten kenno ja optiikka ovat yhtä modulia. Jos sen avaa, on kennon saaminen takaisin tarkasti optiikkaan nähden hankalaa. Usein kuoria avataan sen verran, että ilmapumpulla pääsee puhaltamaan tuon modulin aukoista ja toivotaan, että roska lähtee.
olli R kirjoitti:Polttaman ja roskan erottaa kokeilemalla muuttuuko roskan ulkonäkö, kun aukkoa muuttaa. Tuossa kamerassa vaan ei taida olla mahdollisuutta säätää himmennintä käsin. Periaatteessa pitäisi verrata kuvia, jossa tasaista vaaleaa seinää on kuvattu hyvin valoisassa ja hämärämmässä. Exif:stä näkee käytetyn aukon. Pienemmällä aukolla kennon pinnalla oleva roska on terävämpi ja suuremmalla sumeampi. Auringonpolttama taas on kennossa, eikä muutu aukon mukana.
Roskanpoisto pokkarin kennolta on vaikeaa, koska useimmiten kenno ja optiikka ovat yhtä modulia. Jos sen avaa, on kennon saaminen takaisin tarkasti optiikkaan nähden hankalaa. Usein kuoria avataan sen verran, että ilmapumpulla pääsee puhaltamaan tuon modulin aukoista ja toivotaan, että roska lähtee.
Pokkareissa vain ei aina ole todellista himmeintä vaan himmennys voidaan tehdä suotimin. Putsausta voi kokeilla panemalla objektiivi pölynimuriin. Roska toki voi olla myös jossain optiikan sisällä.
Jos tuo on auringonpolttama voi etsimällä löytää missä se on tapahtunut
olli R kirjoitti:Roskanpoisto pokkarin kennolta on vaikeaa, koska useimmiten kenno ja optiikka ovat yhtä modulia. Jos sen avaa, on kennon saaminen takaisin tarkasti optiikkaan nähden hankalaa. Usein kuoria avataan sen verran, että ilmapumpulla pääsee puhaltamaan tuon modulin aukoista ja toivotaan, että roska lähtee.
Taskuissa pyörivät pokkarit pölyyntyvät väistämättä. Ja kun objektiivimekanismi liikkuu, niin ei ole ihme vaikka joku pölyhiukkanen lopulta eksyisi kennolle.
Yhdestä Canonin pokkarista poistin kennolla olleen pahan pölyn painamalla imurin putkenpään objektiivin ympärille. Sitten imuri päälle tehoja vaiheittan nostaen ja katsomaan kuinka käy... Minulle kävi hyvin.
Em. konsti ei varmaankaan ole takuun mukainen. Mutta taatusti se on turvallisempi ratkaisu kuin purkaa kamera itse. Ja koska vanhojen pokkareiden arvo on aika pieni, eikä niitä huoltoonkaan kannata lähettää, niin eipä tuossa paljon voi menettää.
Syön sanani, onkohan tuo sittenkään auringon polttama, koska läiskien koko muuttuu zoomatessa (tai sitten sen takia, että aukko muuttuu myös zoomatessa). Mitä pidempi polttoväli (ja pienempi aukko) sen pienempiä ja terävärajaisempia nuo kolme läiskää ovat. Sen näkee jopa kameran näytöltä. Olisiko objektiivin sisällä pölyä?
Jos roskat olisivat kennolla, niin eihän niiden koon ja reunojen terävyyden pitäisi muuttua zoomatessa tai aukon mukaan?
Viimeksi muokannut mek, Kesä 23, 2014 9 : 12. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
mek kirjoitti:Jos roskat olisivat kennolla, niin eihän niiden koon ja reunojen terävyyden pitäisi muuttua zoomatessa tai aukon mukaan?
Kennon edessä on yleensä suodin, jolla poistetaan UV- ja IR-valoa sekä tehdään ns. anti-aliasointi. Ja vaikka ei olisikaan, ovat roskat kuitenkin kennon pinnalla, värisuodattimien edessä ja käytetty aukko vaikuttaa niiden ulkonäköön. Palamat ovat kennossa ja todennäköisesti varsin teräviä. Tosiaan vaikka valon vähennys olisi tehty suodattimella, niin zoomatessa aukko muuttuu.
Optiikassa olevat roskat taas harvoin näkyvät sellaisenaan, jolleivat nyt sitten satu olemaan juuri himmennintä tukkimassa tai sitten ovat todella isoja.
Kyllä se oli varmaan pölyä. Vetelin Electroluxilla täydellä teholla (kun vähempi ei tuntunut riittävän...) ja yhden roskan sain pois, kaksi muuta siirtyi eri paikkaan. Purkuhommiksi menee.
Tuolla näkyy jollakin olleen sama ongelma ja jonkinlaiset ohjeetkin.
Pölyä se oli. Purin kameran noiden Youtube-ohjeiden mukaan ja putsasin kennon vanupuikolla ja silikonipumpulla puhaltelemalla. Suurimmat roskat lähtivät pois, yksi pieni pyöreä jäi alalaitaan, muttei juuri haittaa.