Sivu 1/1
Ehdottakaa lasia urheiluhallikuvaukseen
Lähetetty: Joulu 05, 2013 10 : 20
Kirjoittaja totto_71
Kuvaan paljon erilaisissa halleissa ja saleissa kori- ja käsipalloa ja futsalia.
Kamera: Nikon D7000
Nykyinen linssi: Nikkor AFS DX 18-105 VR kittilinssi
Ongelma: Rakeiset kuvat. Kuvaan yleensä S-tilassa, suljinaina jotakin luokkaa 1/250 jotta saadaan liike edes auttavasti pysäytettyä. ISO arvo joutuu nostamaan vähintään 2000:een. Nikinin D-lighting asetuksilla olen kokeillut, viimeksi taisi olla HIGH asetuksella. AF-C tarkennus
Käytetty polttoväli kuvissa näyttäysi osuvan enimäkseen haarukkaan 60-105
Eli ilmeisesti valoisampaa lasia pitäisi olla?
Minkä linssin suosittelette tähän kuvaustarkoitukseen, jos budjetti on sellainen että kolminumeroinen hinta pitäisi olla, ei neljä? Uusi tai käytetty. Automaattitarkennus pitää olla riittävä nopea actionkuvaamiseen.
Lähetetty: Joulu 05, 2013 10 : 57
Kirjoittaja nomad
Tätä kysytään aina.
Osta aluksi AF-S 85mm/1.8. Jos sitten vielä koet zoomia tarvitsevasi, niin laita valovoimaksi f/2.8.
Lähetetty: Joulu 05, 2013 12 : 14
Kirjoittaja TiRy
VR 70-200mm f/2.8 Nikkorin saat käytettynä tuolla kolme numeroisella summalla. Se on varmasti yksi parhaimmista objektiiveista juuri mainitsemaasi käyttötarkoitukseen. Cropilla se ei edes vinjetoi.
Lähetetty: Joulu 05, 2013 12 : 33
Kirjoittaja nomad
Tosin täytyy kyllä todeta, että jokin on pielessä kuvankäsittelyn saralla jos Nikon D7000 ei tuota siedettävän hyvää kuvaa ISO2000 herkkyydellä. Tai sitten kriteerit on tosi korkeat?
Alussa mainittu kittizoomi kuitenkin pimenee telepäätä kohti mentäessä aika toivottomaksi.
Lähetetty: Joulu 05, 2013 12 : 48
Kirjoittaja jiihaa2
totto_71 kirjoitti:Minkä linssin suosittelette tähän kuvaustarkoitukseen, jos budjetti on sellainen että kolminumeroinen hinta pitäisi olla, ei neljä? Uusi tai käytetty. Automaattitarkennus pitää olla riittävä nopea actionkuvaamiseen.
Riippuu paljon siitä millaisia kuvia haluat. Tuo 85:n toimii kyllä mutta kovin on jäykkä katsomosta kuvaamiseen, tarvisi päästä käyttämään jalkoja melko luovasti sen kanssa.
70-200/2.8 on hyvä mutta yleiskuvia sillä ei oteta. Itse teen yleensä niin että kuvailen muutaman yleiskuvan settiin jollain laajakulmalla tai normizoomilla ja sitten 70-200/2.8 tai nyttemmin 120-300/2.8 loput. Näistä tuo jälkimmäinen on hirveä murkula ja kallis, mutta pidän siitä (eli se Sigman sports versio).
Kuvaan lähes aina täydellä aukolla ja käsivaralta; OS on siinä hyvä olla, vaikka valotusajat pitää lyhyinä niin silti se parantaa kuvien laatua.
Sitten että mikä 70-200 - kokemusta Sigman OS versiosta ja VR2:sta D800:lla. Sigman myin aikoinaan meiningillä hommata heti tuo 120-300 mutta 70-200VR2 sitten kuitenkin päätyi laukkuun ensin kun priorisoin AF:n toiminnan. Totuus on kuitenkin se, että tän tyylisessä kuvaamisessa Sigma toimii lähes yhtä hyvin - se AF ei Nikkorilla dramaattisesti parantunut (parantui silti hieman) ja sisätiloissa urheilua kuvatessa ei terävyys kuitenkaan yllä liikkeen takia aivan tappiin. Tamronin vastaavaa on kehuttu myös runsaasti (EDIT: sitä uutta, jota varmaan ei saa käytettynä eli yli budjetin), ja Nikonin VR1 mallia saa käytettynä halvalla. Uskaltaisin sanoa että melkein mikä vaan noista on aikalailla OK tuohon tarkoitukseen.
Säädöistä, itelle A = 2.8 ja ISO valon mukaan manuaalisesti 800...6400 on toimivin. Valotusaika useimmissa paikoissa vaihtelee 2-3 arvon välillä, mikä on mulle tarkkuutena riittänyt. Tv ajaa tietty saman asian varsinkin jos auto-ISOn saa rajoitettua yläpäästä.
Mutta, yksi erittäin oleellinen juttu on ollut kuvata raakana kohinanpoiston ja WB:n takia. Mun uintikuvat olisi kameran valkotasapainolla poikkeuksetta aivan hanurista, manuaalisäätö on tuossa vahintään pakollinen. Ja DxO:n kohinanpoisto pätkii kameran vastaavan 10-0. ISO6400 on maksimi mitä D800:lla viitsii käyttää, ja sitäkin vain poikkeustapauksissa (värit kärsii). 3200 on paljon parempi. D7100 nuo menee karkeasti arvioituna 2/3 aukkoa matalammilla luvuilla, D7000:sta en tiedä.
Sisäurheiluun.
Lähetetty: Joulu 05, 2013 13 : 22
Kirjoittaja Magneetto
Minä ehdottaisin jokerina croppi-nikoniin, afs60 f2.8 micro nikkoria.
Aina huikea kuvanlaatu, suht.nopea tarkennus (aina nopeampi kuin pimeät zoomit), kiva koko, laatu (Japan), sopii makroiluun myös croppiin hienosti, 9-lehtinen himmennin (hieno bokeh), terävä täydestä aukosta alk.
Siinä muutama.
Kuvakulma ei välttämättä aina oikea (ei voi zoomata:)), siinä oppii sijoittumaan oikein itse.
Kun sitten innostut ja siirryt ff-ään, ei tarvitse vaihtaa, toimii yhtä hyvin siinäkin.
Lähetetty: Joulu 05, 2013 13 : 33
Kirjoittaja totto_71
Kiitos vastauksista. Ainakin aluksi sitten testata 50mm/1,8 lasin, jos vaan saan kaverilta lainattua :)
Kuvaan jatkossa myös RAWina, sitä en ole tähän asti tehnyt.
Voisiko joku vielä opastaa miten työkulku menee raw kuvien kanssa, koska se on minulle ihan uutta. Käytössäni on Lightroom 4 ja Elements 10. Importataanko normaalisti suoraan Lightroomiin, ja käytetään sen kohinanpoistotpoimintaa?
Ja sitten kun haluaa polttaa rahaa, niin voisi tähdätä tuollaiseen 70-200mm f/2.8 lasiin. Pelkään vaan että tuolla ei sitten saa riittävän laajaa kuvaa kun istuu ihan pelikentän laidalla..
Lähetetty: Joulu 05, 2013 13 : 39
Kirjoittaja nomad
50mm on ihan hyvä seuraava askel. Jos polttoväli sopii, niin siinähän se uusi objektiivi on.
50 millisen kanssa saat käsityksen siitä mitä valovoima tuo tullessaan. Paitsi alhaisemmat herkkyydet ja nopeammat suljinajat, saat tuolla kapeamman syväterävyyden - mikä tietty tekee tarkentamisesta haastavampaa mutta toisaalta palkitsee siinä, että kohteet nousevat paremmin taustasta.
Lightroomissa sinun ei tarvitse tehdä raw:n kanssa mitään erityistä. Kuvaat vain raw kuvanlaadulla sitten importeeraat kuvat sinne kuten jpg:t. Sitten hyväksi katsottua kuvankäpistelyä. Ota kamera käteen ja kokeile!
Lähetetty: Joulu 05, 2013 13 : 40
Kirjoittaja Magneetto
totto_71 kirjoitti:Kiitos vastauksista. Ainakin aluksi sitten testata 50mm/1,8 lasin, jos vaan saan kaverilta lainattua :)
Kuvaan jatkossa myös RAWina, sitä en ole tähän asti tehnyt.
Voisiko joku vielä opastaa miten työkulku menee raw kuvien kanssa, koska se on minulle ihan uutta. Käytössäni on Lightroom 4 ja Elements 10. Importataanko normaalisti suoraan Lightroomiin, ja käytetään sen kohinanpoistotpoimintaa?
Ja sitten kun haluaa polttaa rahaa, niin voisi tähdätä tuollaiseen 70-200mm f/2.8 lasiin. Pelkään vaan että tuolla ei sitten saa riittävän laajaa kuvaa kun istuu ihan pelikentän laidalla..
Mikäli tarkoitat 50mm f1.8:lla tuota afs-versiota, löytyy sellainen allekirjoittaneelta myös, on kyllä aika verkkainen tarkennus, testaa itse.
Pelkäät ihan oikeutetusti, 70-200 on croppiin ahdas, nimenomaan noihin mainitsemiisi lajeihin. Jollet sitten tykkää tosi tiukoista rajauksista:)
Onnea valitsemallasi polulla, mikä se sitten onkaan.
Lähetetty: Joulu 05, 2013 13 : 58
Kirjoittaja totto_71
Yes näillä mennään kokeillaan aluksi, onneksi on matsit sekä tulevana lauantaina että sunnuntaina :) Se 50millinen on afs versioinen, katsellaan mitä tulee...
Lähetetty: Joulu 05, 2013 14 : 15
Kirjoittaja nomad
totto_71 kirjoitti:Yes näillä mennään kokeillaan aluksi, onneksi on matsit sekä tulevana lauantaina että sunnuntaina :) Se 50millinen on afs versioinen, katsellaan mitä tulee...
Aina parempi. AF-D versio tarkentaa tuulen nopeudella kun kerran kyse on tämmöisestä objektiivista jossa linssielementit ovat kevyitä. AF-S objektiivi kuitenkin seuraa jatkuvassa tarkennuksessa kohdetta paljon juoheammin.
Lähetetty: Joulu 05, 2013 14 : 20
Kirjoittaja jiihaa2
Magneetto kirjoitti:Pelkäät ihan oikeutetusti, 70-200 on croppiin ahdas, nimenomaan noihin mainitsemiisi lajeihin. Jollet sitten tykkää tosi tiukoista rajauksista:)
Kyllä, riippuen tietty millaista kuvaa haetaan. Jos kentän reunalta kuvataan ns tilanteita eikä henkilöitä niin ahdas on. (mun rajaukset keskittyy pitkälti
tällaisiin)
Mietin että millainen se Sigman 50-150 mahtais olla... ei o mitään kokemusta siitä.
Lähetetty: Tammi 02, 2014 18 : 36
Kirjoittaja pvalila
Ilmeisin parannuskohde sulla on se jpegin kuvaaminen.
Ota DxO optics Pro koekäyttöön, sitä saa kuukauden käyttää ilmaiseksi ja senkin jälkeen se toimii mutta lisää kuviin vesileiman.
Kameroiden herkkyyksien paranemisesta leijonanosan on muodostanut softan paraneminen; uusilla softilla ikivanhoistakin raw-kuvista on saatu hienoja uusia vedoksia.
DxO:n saanee jollain keinolla edelleen 99 euron hintaan, joulutarjoushan loppui jo mutta jotain uutta on varmasti päällä ja löytyy vähän googlettamalla.
Muista raw-ohjelmista DxO eroaa siinä, että se osaa varsin pätevästi korjata kunkin runko/kamerayhdistelmän optiset virheet.
Lähetetty: Tammi 03, 2014 15 : 06
Kirjoittaja wolle
Eikai siihen mitään ohjelmia tarvi latailla enään jos on jo LR4?
Sinne vaan RAW:t sisään ja teet profiilin joka poistaa kohinan jo kuvien latausvaiheessa. Vaihtoehtoisesti jokainen kuva mitä haluat käyttää jatkossa niin yksitellen säädöt.
Objektiiveista sen verran, että tuohon runkoon vois suositella Sigman 50-150 2,8 OS.