Sivu 1/1
Nikon D800E & 28mm/1.8G tarkennusongelma
Lähetetty: Loka 30, 2013 2 : 45
Kirjoittaja Ana1975
Hei,
Osaisiko foorumin optiikan asiantuntijat valaista jotain seuraavasta ilmiöstä ja kertoa onko laitteissa mahdollista vikaa:
Ongelmana otsikon mukaisella laitteistolla otettujen kuvien osittainen epätarkkuus.
Kuvausetäisyys on >200m. Eli kamerasysteemi on käytössä ilmakuvauskalustona.
Suttuisuus esiintyy epämääräisesti (epälineearisesti) epätarkempana läiskänä jopa kuvan keskialueella, mutta enemmän reunoilla.
Ilmiö tuntuu olevan erilainen kuin normaali pääpisteen etäisyydestä riippuva vääristymä tai kuten esim vignetointi kohti nurkkia.
Sinänsä tuon voi kuvitella linssin kehnoksi laaduksi mutta testikuvissa n.20m ja n.50m etäisyydelle tarkennettaessa samalla aukolla terävyys on huomattavasti parempaa (myös kulmissa).
Asetuksena tietty manuaali MF ja aukkoprioriteetti. f 5.6.
Koneen tärinän ei pitäisi vaikuttaa koska valotusaika nopea ja toistoja on tarpeeeksi. Eri linssillä homma pelaa.
Itselle tulee epäilys syväterävyysalueen rajasta, mutta teoriassahan noilla etäisyyksillä ja aukolla se on lähes ääretön.
Tai voisiko joku osa heilua?
Kamera ei ole IR-modattu.
Edit: kirjoitusvirheitä
-A
Lähetetty: Loka 30, 2013 5 : 34
Kirjoittaja jmjh
Kuulostaa aika erikoiselta. Esimerkkikuvia olisi mukava saada.
Terävyysalueen kapeudesta tuskin on kyse, koska jo noilla etäisyyksillä sitä pitäisi riittää 28/5.6:llä (terävä alue on muutamasta metristä äärettömään kuten sanoit). Mutta ethän vain tarkenna yli äärettömän? Se on mahdollista noilla AF-S laseilla. Tulisiko hivenen lähemmäs tarkentaessa parempia tuloksia.
Toinen mitä mietin on ihan ilman vesihöyryn aiheuttama "epätarkkuus" kuvassa, mutta se pitäisi tulla esiin myös muilla objektiiveillla.
Saatko samanlaista aikaan maanpinnalla? Tuleeko epäterävät alueet aina samaan paikkaan? Voi tietysti olla että obtiikka on rikki. Minulla oli yhdessä pudonneessa objektiivissa linssit jotenkin mennyt vinoon ja tarkennustaso sen takia vinossa (toisessa reunassa meni yli äärettömän, toisessa tarkensi liian lähelle), mutta sekään ei ihan tuolta kuulosta.
Re: Nikon D800E & 28mm/1.8G tarkennusongelma
Lähetetty: Loka 30, 2013 8 : 48
Kirjoittaja nomad
Ana1975 kirjoitti:
Asetuksena tietty manuaali AF ja aukkoprioriteetti. f 5.6.
Tietty? Minusta olisi erittäin loogista tarkentaa tuommoiset kuvat käsin. Mitä automaattitarkennuksella voi tässä voittaa? Ehkäpä väärintarkennuksen...
Ana1975 kirjoitti:Koneen tärinän ei pitäisi vaikuttaa koska valotusaika nopea ja toistoja on tarpeeeksi. Eri linssillä homma pelaa.
Aivan lonkalta heitän epäilyn, että tuommoisessa laitteessa saattaa olla paljon korkeampitaajuuksisia värähtelyjä kuin käsivaralta kuvaamisessa.
Lähetetty: Loka 30, 2013 9 : 37
Kirjoittaja K64
Koneen ikkuna taitaa olla nyt syypäänä ilmiöön. Pakokaasut voi myös aiheuttaa suttua.
Lähetetty: Loka 30, 2013 9 : 54
Kirjoittaja hauusita
Käytätkö objektiivin edessä suodinta? Toisinaan myös suotimet aiheuttavat epämääräisyyksiä tarkennuksissa. Tiedän yhdenkin tapauksen, jossa kallis optiikka kävi useamman reissun huollossa tarkennustason epämääräisyyksien vuoksi (tietyllä polttovälillä kuvan toinen reuna oli epäterävä, vaikka toinen reuna oli moitteeton) eikä vikaa meinannut löytyä. Lopulta vika löytyi suotimesta ja sen vaihtaminen korjasi tilanteen.
Lähetetty: Loka 30, 2013 11 : 21
Kirjoittaja Ana1975
hauusita kirjoitti:Käytätkö objektiivin edessä suodinta? Toisinaan myös suotimet aiheuttavat epämääräisyyksiä tarkennuksissa. Tiedän yhdenkin tapauksen, jossa kallis optiikka kävi useamman reissun huollossa tarkennustason epämääräisyyksien vuoksi (tietyllä polttovälillä kuvan toinen reuna oli epäterävä, vaikka toinen reuna oli moitteeton) eikä vikaa meinannut löytyä. Lopulta vika löytyi suotimesta ja sen vaihtaminen korjasi tilanteen.
Kiitoksia kommenteista!
Seuraavaksi kokeillaan ilman suodinta. Käytössä on ollut HOYA:n halvat UV(0) filsut lähinnä suojuksena. Syy voisi olla niissä.
Ei vaan ku kone ilmaan ja uusia testikuvia.
Tarkennan vielä ja korjasin avausviestiini että totta kai siis manuaalinen (MF) tarkennus käytössä.
Ei ole ns. back-focusing tapaus.
Ja on kokeiltu etsiä sopiva tarkennus hiemen eteen ja taakse.
Kamera on lentokoneen alla. Ei me kuvata ikkunan läpi.
Käytössämme kaksi 28mm linssiä ja molempien kanssa kyseinen ilmiö/ongelma.
Pakokaasun vaikutukset ja värinät eliminoimme pois koska 50mm/1.4 k (jota käytämme myös) kanssa ei esiinny vastaavia suttuisuusongelmia. Tietty kapeampi avauskulmakin antaa jonkin verran anteeksi.
Lähetetty: Loka 30, 2013 13 : 02
Kirjoittaja K64
Ok. Tosta alku postauksesta ei käynyt ilmi kuvaus järjästelyt.
Voisi kuvitella filtterin tekevän suttua samaan kohtaan koko ajan koska mikään ei muutu lennon aikana.
Moottorin pakokaasu tai jäähdytys ilma taas pyörteilee lennon aikana ja voisi aiheuttaa suttua joka on kuvissa eri kohdissa. Jäähdytys ilmaahan taidetaan säätää lennon aikana ritilöillä.
Toivottavasti homma selviää.
Re: Nikon D800E & 28mm/1.8G tarkennusongelma
Lähetetty: Loka 30, 2013 14 : 16
Kirjoittaja smtr
Ana1975 kirjoitti:
Ongelmana otsikon mukaisella laitteistolla otettujen kuvien osittainen epätarkkuus.
Kuvausetäisyys on >200m. Eli kamerasysteemi on käytössä ilmakuvauskalustona.
Itselleni tuli yllätyksenä, että jopa suhteellisen hitaassa vauhdissa helikopterista kuvattaessa kuviin tulee helposti epämääräistä liike-epäterävyyttä, kun kone on kaartavassa liikkeessä. Tällöin kuvan etuala on oli suhteellisen terävä mutta taustalla näkyi selvää liike-epäterävyyttä. Suljinajat olivat tässäkin tapauksessa luokkaa 1/640 s, joten voisin kuvitella, että lentokoneessa kannattaa käyttää vähintään 1/2000 s suljinaikoja, mikäli haluaa terävää kuvaa.
Ja toki suotimet pois suttaamasta.
Re: Nikon D800E & 28mm/1.8G tarkennusongelma
Lähetetty: Loka 30, 2013 15 : 50
Kirjoittaja Ana1975
smtr kirjoitti:
Itselleni tuli yllätyksenä, että jopa suhteellisen hitaassa vauhdissa helikopterista kuvattaessa kuviin tulee helposti epämääräistä liike-epäterävyyttä, kun kone on kaartavassa liikkeessä. Tällöin kuvan etuala on oli suhteellisen terävä mutta taustalla näkyi selvää liike-epäterävyyttä. Suljinajat olivat tässäkin tapauksessa luokkaa 1/640 s, joten voisin kuvitella, että lentokoneessa kannattaa käyttää vähintään 1/2000 s suljinaikoja, mikäli haluaa terävää kuvaa.
Ja toki suotimet pois suttaamasta.
Kyllä. Vaikka kamera pitää säätää geometrisesti stabiiliksi eli vakioida aukkoluku niin ilmakuvauksessa täytyy ehdottomasti käyttää erittäin nopeita suljinaikoja.
Nopeaus suhteessa maastoon ei ole se juttu vaan koneen kallistukset. Pienikin keikaus merkitsee aika hurjaa kulmanopeutta joka merkitsee enempi.
Yleensä valaistus on mitä mainioin eikä esim f5.6 tuota ongelmia siedettävillä ISO-lukemilla.
Palatakseni ongelmaani, laitteistovika tai säätövika tuntuu silti todennnäköisimmältä koska aikaisemmin Canon 1Dx 18Mpix & 24mm systeemillä vastaavaa ei ole esiintynyt.
Nyt toki rungossa on tuplamäärä pikseleitä 36Mpix tuomassa tarkkuuttta.
Lähetetty: Loka 30, 2013 21 : 29
Kirjoittaja ilek2
Vaikka tuota 28mm G:tä pidetään yleensä ottaen erinomaisena objektiivina, on siitä raportoitu sekä focus shift- että field curvature -ongelmia. Esim. Mansurov:
http://photographylife.com/reviews/nikon-28mm-f1-8g/3
The Nikon 28mm f/1.8G lens was somewhat of a pain to test, because it has several optical problems. First, it has a focus shift issue. While focus shift is normal in fast aperture prime lenses, the bad news is that this lens has a combination of focus shift and field curvature. The donut-shaped field curvature is fairly evident at all wide apertures, all the way to f/8 (as evidenced by the above chart, which shows weaker mid-frame performance).
Ming Thein:
http://blog.mingthein.com/2012/07/04/nikon2818g/
The corners, are a different story – they’re not sharp til about f8, and noticeably vignetted. However, it seems that the 28G also suffers from pronounced field curvature – much like the Zeiss Distagon – because there is a sharp plane of focus, curved in front of the subject and back towards the camera. It isn’t quite as pronounce as the Zeiss, but it’s definitely there. Technical shooters will hate this because it isn’t a flat-field lens, but personally I think it’s great for environmental portraiture and reportage – placing your subject somewhere in the central region means that the lens actually helps you to achieve better separation by relatively defocusing the background further.
Olisikohan näill mitään tekemistä ongelman kanssa?
Lähetetty: Loka 31, 2013 5 : 29
Kirjoittaja jmjh
^ Ei oikein kuulosta tuolta. Ana1975 sanoi että on kokeiltu myös siirtää tarkennusta hiukan eteen, joka suuren terävyysalueen kanssa pitäisi sulkea pois tuon focus shiftin mahdollisuuden. Lisäksi field curvature pitäisi näkyä reunoilla tai keskellä, ei siellä täällä olevina epäterävinä läikkinä.
Vähän veikkaisin itsekkin noita filttereitä syyllisiksi.