blnc kirjoitti:Kuinka pitkälle esim. tuossa Minoltan 3600HS:ssa riittää valo?
Ohjeluku on 36 metriä, kun valaisukulma on kapeimmillaan (käytettävä polttoväli ~135 mm). Max. kantomatka on tällöin 36/3,5 (maksimiaukko) = 10 m ISO 100 herkkyydellä ja neliöjuuri 2 x 10 m = 14 m ISO 200:lla.
Laajakulmapäässä (alle 50 mm polttoväleillä) ohjeluku on 20 -> valoa riittää ISO 100:lla seitsemään metriin ja 200:lla kymmeneen.
5600 on tuplasti tehokkaampi, joten sen kanssa valoa riittää ISO 100:lla yhtä pitkälle kuin yhdistelmällä 3600 & ISO 200.
blnc kirjoitti:Kuinka automaattisia nämä salamat ovat ja mitä toimintoja salaman mahdollisesta nestekide näytöstä säädetään?
Muut kuin 5600 pelaavat vain ja ainoastaan kameran automatiikan ohjaamina. Teho säätyy esisalamamittauksen perusteella ja valaisukulma automaattisesti polttovälin mukaan. Tämän pystyy tosin säätämään myös käsin sekä 3600:ssa että 5600:ssa.
5600:ssa on myös manuaalitila, jossa välähdysteho säädetään karkein portain: 1/1, 1/2...1/32. Manuaalitilassa (valonmittaukseen käytettävä) esisalama jää tarpeettomana pois, mikä on joskus tarpeellinen ominaisuus.
Nestekidenäyttö on (Minolta valokoimassa) vain 5600:ssa ja sitä tarvitaan nimenomaan manuaalitilan asetusten tekoon. Täyautomaatilla ammuttaessa siitä ei isoa iloa ole - tosin se näyttää valitun aukon ym. perusteella lasketun etäisyysalueen, jolla salaman ja mittausautomatiikan pitäisi pystyä valotus hanskaamaan.
blnc kirjoitti:tarviiko herkkyydet yms. syöttää käsin joka kuvaa varten? osaako kamera arvioida etäisyydet ja muut, ettei kuva ylivalotu. Ylivalottuuko kuva helpommin tehokkaalla salamalla?
Mitään herkkyyksiä ym. ei tarvitse eikä edes voi syöttää salamiin. Valonmittausautomatiikka arvioi aluksi tarvittavan tehon tarkennusetäisyyden, aukon, herkkyysasetuksen ja välähdyspään asennon (suora / katosta heijastettu valo) perusteella. Kun laukaisin painetaan pohjaan, kamera ampuu noiden laskelmien pohjalta pienitehoisen esisalaman ja tarkistaa lopputuloksen, jonka perusteella kamera sitten hienosäätää varsinaisen kuvan ottoon käytettävän välähdyksen tehoa. Koko operaatio vie aikaa muutaman sekunnin kymmenyksen eli salaman kanssa laukaisuviive käytännössä tuplaantuu. (Tässä onkin yksi käyttöpaikka manuaalitilalle.)
Tehokasta salamaa ei tarvitse pelätä, automatiikka toimii niiden kanssa aivan yhtä hyvin/huonosti kuin tehottomamman.
blnc kirjoitti:Kuinka paljon käytätte lisäsalamaa? täytevalona enimmäkseen vai päävalona pimeällä.
Salama on sisällä käytössä lähes aina. Pyrin kyllä käyttämään hitaanpuoleista suljinaikaa, jottei tausta menisi ihan mustaksi, mutta salama on silti mukana lähinnä siksi, että sen valo on aina samanväristä, "puhdasta pilvipäivän valoa". Sisätiloissa on melkein poikkeuksetta sekaisin hehkulamppuja ja loistelamppuja (joita niitäkin on useaa eri värilämpötilaa ihan miten sattuu valaisimiin ripoteltuna) ja valkotasapainon säätö yhden lampputyypin mukaan tekee ne loput entistä hirveämmän näköisiksi (esim. kirkasta vihreää tai violettia).
blnc kirjoitti:huomioko kamera salaman astekulman tehokkuuteen? (katon tai seinän kautta..)
Kyllä huomioi, mutta heijastus myös syö jonkin verran valoa eli teho voi loppua yllättävän helposti kesken isoissa tiloissa.
Minolta 3600HS(D)
+ helpompi käyttää kuin 5600
- välähdyspää ei käänny sivuille
Minolta 5600HS(D)
+ tehokkaampi
+ synkkajohdon liitin
+ välähdyspää kääntyy sivuille
+ sisäänrakennettu diffuusori (17 mm polttovälille)
+ manuaalitila, strobo ja "ohjausvalo" (modelling light)
- hidas latautumisaika (10 s akuilla, paristoilla vielä paaaljon hitaampi)
- hieman kankea käyttöliittymä, esim. langattoma tilan kytkentä vaatii 5 näppäimen painallusta, kun 3600:lla riittää yksi
- kallis
blnc kirjoitti:Oisko muita?
2500
+ halvempi kuin 3600
+ ohjeluku aina 25 -> laajakulmapäässä niukasti tehokkaampi kuin 3600
- välähdyspää ei zoomaa, joten telepäässä lyhyempi kantomatka (7 m @ ISO 100)
- ei langatonta ohjausta
- välähdyspää ei käänny sivuille
A2:n oman salaman ohjeluku on 7,5 m eli mikä tahansa lisäsalama on merkittävä parannus.