Sivu 1/1
Minolta Dimage 7:n pakkaskestävyys...
Lähetetty: Tammi 10, 2003 6 : 23
Kirjoittaja MattiH
Tällä vanhimmalla 7-mallilla ei tule kovemmassa pakkasessa kuvien ottamisesta yhtään mitään. Pakkasta oli sellaiset -24 astetta, kuvia ehdin ottaa alun toistakymmentä, kun kamera jo hyytyi. Ei auttanut, vaikka vaihdoin 2.000 mAh:n AA-akut, kokeilin myös useampaa 1.8000 mAh:n satsia. Kamera ehti olla kylmässä vain kymmenisen minuuttia.
Pikkupakkasessa en ole huomannut mitään erikoista kuvausajan lyhentymistä, tietenkin jonkin verran, mutta ei haitaksi asti.
Uudemmissa malleissa - Minolta Dimage 7(h)i - lienee asiat vähän paremmin?
Olen lukenut viestejä, joiden mukaan Minolta Dimage 5:n pakkaskestävyydessä ei olisi ongelmia (sen kummempia kuin NiMH-akkuja käyttävillä kameroilla nyt yleensä on).
Litiumioni-akkuja käyttävät (esim. Canon G2, Canon G3) eivät kärsine kovasta pakkasesta ollenkaa. Tarkkaa tietoa (tai yleensä mitään tietoa) Li-Ion -akkujen pakkaskestävyydestä en ole löytänyt. Näiden akkujen käyttöikä lienee rajoittunut alle kahteen vuoteen tai muutamaan sataan latauskertaan. Sen jälkeen onkin sitten edessä uuden akun osto.
Kylmästä lämpimään kameraa vietäessä pitää antaa kameran rauhassa lämmetä. Itse en harrasta mitään minigrip-temppuja, vaan jätän kameralaukun vielä repun sisään ja annan rauhassa lämmetä. Ylivarovaiset laittavat kameran ison minigrip-pussin sisään, puristavat kaiken ilman ulos ja sulkevat sitten minigripin suun. Kondensaatiota eli veden tiivistymistä kylmille pinnoille kannattaa varoa. Kameran saisi käynnistää vasta kun mahdollinen kosteus on haihtunut (ja siis ei ole vaaraa kosteuden tiivistymisestä kylmälle pinnalle).
Re: Minolta Dimage 7:n pakkaskestävyys...
Lähetetty: Tammi 10, 2003 11 : 31
Kirjoittaja Masi
MattiH kirjoitti:
Uudemmissa malleissa - Minolta Dimage 7(h)i - lienee asiat vähän paremmin?
7i toimi ihan hyvin yli -20 asteessa. Ainut "ongelma" oli zoom-renkaan lievä jäykistyminen. Muuten kaikki pelasi hienosti. Kamera oli jalustalla reilun tunnin. Noin 40 kuvaa, eikä akkujakaan tarvinut vaihtaa ;)
MattiH kirjoitti:Kylmästä lämpimään kameraa vietäessä pitää antaa kameran rauhassa lämmetä. Itse en harrasta mitään minigrip-temppuja, vaan jätän kameralaukun vielä repun sisään ja annan rauhassa lämmetä. Ylivarovaiset laittavat kameran ison minigrip-pussin sisään, puristavat kaiken ilman ulos ja sulkevat sitten minigripin suun. Kondensaatiota eli veden tiivistymistä kylmille pinnoille kannattaa varoa. Kameran saisi käynnistää vasta kun mahdollinen kosteus on haihtunut (ja siis ei ole vaaraa kosteuden tiivistymisestä kylmälle pinnalle).
Kyllähän se kameralaukku on varmaan riittävä suoja kondensaatiota vastaan. Itse käytän kyllä muovipussia sen takia, että kamera lämpiää nopeammin kuin topatussa kameralaukussa. Saapahan kameran taas nopeammin käyttöön. Vielä kun ottaa kortin toiseen pussiin, lämittää sen ja laittaa lukijaan, niin pääsee vielä nopeammin ihailemaan(?) tuotoksia.
Re: Minolta Dimage 7:n pakkaskestävyys...
Lähetetty: Tammi 10, 2003 12 : 13
Kirjoittaja arius
Itse en ole törmännyt Dimage 7:n kanssa suurempiin ongelmiin pakkasella, tosin mitään syvätestausta en ole tehnytkään. -20 asteen pakkasessa on pari puolen tunnin reissua tehty, ja kymmeniä kuvia on onnistunut hyvin ottaa ilman kameran varoittelua virran loppumisesta. Paristoina GP:n 1800 mAh NiMH.
Enemmän huolestuttaa kameran kosteuskestävyys, syksyllä kuutamoa kuvaillessa melko kosteassa kelissä kamera jämähti jalustalla ollessaan jumiin, kuvaa kirjoittaessa CF-kortille punainen merkkivalo jäi palamaan, eikä sammunut vaikka kamerasta sammutti virrat. Vasta paristojen poisto sammutti vehkeen, mutta sen jälkeen siihen ei saanutkaan enää eloa. Aina kun laittoi virrat päälle, kuului hiljainen naksahdus, mutta muuta ei tapahtunut. Kamera lähti takuuhuoltoon, jossa sitä korjattiin viisi(!) viikkoa, ja takaisin tullessa korjauskuitissa oli rasti kohdassa "Piirilevy vaihdettu". Sen jälkeen se on toiminut moitteetta.
Kosteutta tuossa epäilen todennäköisimmin syylliseksi. Varmuudehan sitä ei tiedä, mutta melko varovaisesti kameraa tulee kosteassa kelissä nykyisin käsiteltyä, ja pakkasesta sisälle tullessa hiukan aina hirvittää, vaikka kamera saakin aina laukussaan ensin lämmetä.
-Ari-
Lähetetty: Tammi 10, 2003 15 : 08
Kirjoittaja Simo
7i:n kanssa ei ole tullut ongelmia vastaan kylmyyden kanssa. Asteita oli noin -25 ja ulkonaoloaika siinä vähän yli tunnin. Ja kamera oli kokoajan kaulassa ja virta päällä, mikä taas johtuu siitä ettei kameralaukkua ollut mukana.
Re: Minolta Dimage 7:n pakkaskestävyys...
Lähetetty: Tammi 10, 2003 20 : 54
Kirjoittaja M.B.
MattiH kirjoitti:Tällä vanhimmalla 7-mallilla ei tule kovemmassa pakkasessa kuvien ottamisesta yhtään mitään. Pakkasta oli sellaiset -24 astetta, kuvia ehdin ottaa alun toistakymmentä, kun kamera jo hyytyi. Ei auttanut, vaikka vaihdoin 2.000 mAh:n AA-akut, kokeilin myös useampaa 1.8000 mAh:n satsia. Kamera ehti olla kylmässä vain kymmenisen minuuttia.
Pikkupakkasessa en ole huomannut mitään erikoista kuvausajan lyhentymistä, tietenkin jonkin verran, mutta ei haitaksi asti.
Mitä "pikkupakkanen" tarkoittaa? -2°C? -10°C? Olivatko kamera ja akut todella huoneenlämpöisiä keikan alussa? "Kylmäkäynnistys" ei omien havaintojeni mukaan oikein onnistu, vaan akut pitäisi saada pysymään lämpimänä (=virrat koko ajan päällä ja vara-akut taskussa!)
Jos em. seikat olivat kunnossa, niin 10 min ei kuulosta asialliselta, kun kerran oma seiskani sinnitteli 1800 mAh akuilla puolitoista tuntia 15 asteen pakkasessa toissa vuonna. Ruiskumallista ei vielä ole kunnon havaintoa, kun piti ensin käydä ostamassa kunnon talvikamppeita. Ehkä jo tänä viikonloppuna...
Lähetetty: Tammi 10, 2003 21 : 13
Kirjoittaja MattiH
Pikkupakkanen oli sellainen -2 -> -6, ei sen kummempia ongelmia kuin että akkujen kesto lyheni noin kolmanneksen. En ollu aiemmin kuvannut Minolta 7:lla yli 15 asteen pakkasessa, sen takia oli aika yllätys tämä toimimattomuus.
Ei auttanut, vaikka pidin kameraa takin sisällä toistakymmentä minuuttia. Akkuja pidin taskussa, olivat siis lämpimiä, mutta eipä auttanut. Ehkä aikaa kului kuitenkin 15 minuuttia. Tämän jälkeen ei kuitenkaan ollut mitään vaikutusta esim. 2.000 mAh:n akkujen vaihto, kamera oli mykkä.
Lähetetty: Tammi 10, 2003 23 : 22
Kirjoittaja AnttiP
Kuvaan Minolta 7:lla nyt toista talvea ja ennen joulua tapahtui itselleni ensimmäisen kerran akkujen hyytyminen erittäin lyhyessä ajassa. Kahdet 1800 mAh:n akut lakkasivat toimimasta muutaman kuvan jälkeen. Pakkasta oli viitisentoista astetta. En ole sen jälkeen kokeillut ulkokuvausta vuodenvaiheen -20 C keleissä.
D7:n Pikaoppaan teknisissä tiedoissa on kameran käyttölämpötilaksi merkitty
0 - +40 C.
Lähetetty: Tammi 11, 2003 20 : 30
Kirjoittaja ExC
-15 asteessa D7 tuntui kestävän GP 1800mAh:eilla 40-50 kuvaa, mutta havaittua jumitusta ei esiintynyt. Puolen tunnin pyrähdys onnistui kohtuullisesti.
LCD:tä käyttäessä olen (pikkupakkasella) havainnut, että se imee paristot tyhjiin todella nopeasti. Käytänkin nykyisin ulkona vain EVF:ää. Varmasti on hyvä olettaa että pakkasella se 1/3 osa akkujen kestosta häviää.
Itseasiassa kuvaaja hyytyi ennen kameraa (jotain vialla sormien pakkaskestävyydessä ehkä) - olisi tarpeen kai tehdä lankalaukaisin valmiiksi asti (että sitä voisi käyttää hanskat kädessäkin).
Virrat päällä koko ajan ja vara-akut povarissa on ainoa oikea vaihtoehto. Kannattanee siirtää se automaattinen sammutus siitä minuutista kymmeneen minuuttiin. Laitoin virrat päälle sisätiloissa ja painelin ulos. Jos ei joutuisi astumaan palvelukseen maanantaina, niin voisi testata miten D7:kani kestää tuota jatkuvaa sammuttelua ja käynnistelyä ja patterinvaihtoa ulkoilmoissa.
Lähetetty: Tammi 16, 2003 21 : 52
Kirjoittaja veke1510
Tuli kokeiltua 7Hi 24-26 asteen pakkasessa lisäpatteri
(4x5500 mAh ,hinta 35 e) pakkauksella , patteripaketti povitaskussa lämpösessä. Johto kameraan vähän jäykistyi. Kesti noin 1.5 tuntia. Ei toiminta häiriöitä.Kuvat hyviä.
Joissakin kuvissa käytetty 20 sekunnin valoitusta.
Olisi tarkoitus kokeilla vielä 4x9000 mAh:n pattereilla kunhan saan ne. Patteri tyyppi on D(R20) Ni-Cd 5500 mAh rechargeaple valmistaja UNIROSS !!!!!!
Kannattaa katsoa :
www.insmat.fi ja
www.uniros-akku.de sekä myös
www.ansmann.de sivut. Akku-liikkeistä löytyy yllättävän paljon apua sekä toimittavat kylläkin "paketteja" asiakkaan tarkoituksiin eikä hinnatkaan ole kovia. Muistakaa tinkiä !!!!
Lähetetty: Tammi 16, 2003 22 : 04
Kirjoittaja rando
veke1510 kirjoitti:Tuli kokeiltua 7Hi 24-26 asteen pakkasessa lisäpatteri
(4x5500 mAh) pakkauksella ...
Olisi tarkoitus kokeilla vielä 4x9000 mAh:n pattereilla kuhan saan ne.
Mitä pattereita nämä ovat? Mistä niitä saa, mitä maksaa? Kertakäyttöisiä vai ladattavia?
Hyytyy pakkasessa.
Lähetetty: Tammi 21, 2003 11 : 27
Kirjoittaja hj
Kukaan kokeillut esim. Biltemasta saatavia kädenlämmittimiä kameralaukussa. Pysyisikö akut/kamera riittävän lämpimänä? Itse olen ajatellut testata moisia, jos vaan saisin hankittua ne, mutta jos joku on jo yrittänyt olisi mukava kuulla kommentit.
http://www.biltema.fi/osteri/osteri.cgi ... 1241018954
Dimage 7Hi ja pakkanen.
Lähetetty: Tammi 26, 2003 0 : 27
Kirjoittaja tomppa
Ostin D7Hi:n syksyllä. Jouluna kuvasin silllä Ruotsin Lapissa ja lämpötila oli yli -30 astetta. Ilman suhteellinen kosteus oli suuri, joten puhun nyt järkyttävän kylmästä kelistä.
Akut kestivät hyvin ja kamerassa ei ollut huomattavissa merkittäviä hidastumisia yms.
Ainoa joka jäätyi oli kuvaajan iho kameran metallimaisiin osioihin.