Sivu 1/2

Hyva perusopus aloittelijalle?

Lähetetty: Helmi 25, 2008 18 : 23
Kirjoittaja kaiple
Mika olisi sellainen hyva perusteos kuvaajalle, joka vasta alkaa tutustumaan jarjestelmamaailmaan?

Tekniikkaa saisi olla mutta suht helppotajuisesti, myos sommittelua ym. nikseja olisi hyva olla.

Mielellaan sellainen "viihdyttava", ei mitaan faktatekstia faktatekstin peraan heprealla (naita saa lukea yliopistolla ihan tarpeeksi muutenkin ;) )

Olisi kiva jos juttuja olisi havannoillistettu kuvin.

Saa olla englanniksi tai suomeksi.

Re: Hyva perusopus aloittelijalle?

Lähetetty: Helmi 26, 2008 11 : 14
Kirjoittaja Jari-Matti
Suomalaisista kustantajista laajin valikoima löytyy ehkä Docendolta, jolta on tänä keväänä tulossa mm. Olli Rinteen Digijärkkäri - käyttäjän käsikirja. Ollilla on kohtalaisen asiantuntijan maine mm. DigiFAQ:n toimittajana, eli faktat ovat hallussa.

Vasta valokuvaukseen perehtyvälle suosittelen lämpimästi Mäkelä–Suvelan kirjaa Henkilökuvaus digikameralla, jonka nimi siinä mielessä harhaanjohtava, että siinä on paljon muutakin valokuvausasiaa (ei tosin juurikaan tekniikkaa).

Michael Freemanin kirjoja välttäisin (tai ainakin selailisin myymälässä ennen ostamista).

Re: Hyva perusopus aloittelijalle?

Lähetetty: Helmi 26, 2008 19 : 00
Kirjoittaja veeinski
Jari-Matti kirjoitti:Michael Freemanin kirjoja välttäisin (tai ainakin selailisin myymälässä ennen ostamista).
Syystä?

Meinaa Freeman on tuttu jo Collins Photography Workshop -sarjastaan 80-luvun lopulta ja minulle on muodostunut aivan toinen käsitys.

Lähetetty: Helmi 27, 2008 7 : 29
Kirjoittaja pikkuego
Freemanin tyyli kirjoittaa ei ainakaan Valaisunhallinnan kirjassa uponnut muhun yhtään. Mikään ei ollut erityisen suositeltavaa tai välteltävää, kaikki oli lähinnä mielenkiintoista. Jotenkin siitä vain jäi hieman etäinen olo itse aiheeseenkin. Ohutta yläpilveä muutenkin kuin poutapäivän kuvauksiin.

Omasta puolestani voisin suositella Potkan Mainoskuvausta digikameralla, joka avasi havainnollisesti monta perusjuttua. Osa materiaalista menee aloittelijalta toki yli hilseen, mutta mikäpä estää lukemasta kirjaa myöhemmin uudestaan. Hyvin tuo on ainakin omaa lukemista kestänyt :)

Re: Hyva perusopus aloittelijalle?

Lähetetty: Helmi 27, 2008 8 : 59
Kirjoittaja veeinski
kaiple kirjoitti:Mielellaan sellainen "viihdyttava", ei mitaan faktatekstia faktatekstin peraan heprealla (naita saa lukea yliopistolla ihan tarpeeksi muutenkin ;) )
Bryan F. Peterson kirjoittaa juurikin tuollaisella otteella. Kannattaa kanssa tutustua.

Re: Hyva perusopus aloittelijalle?

Lähetetty: Helmi 27, 2008 9 : 28
Kirjoittaja Jari-Matti
veeinski kirjoitti:Syystä?
En sanoisi hänen tyyliään alkukielellä tai suomennettuna "viihdyttäväksi" eikä mieleeni ole jäänyt, että hänen kirjoissaan olisi ollut "niksejä". Freemaniin verrattuna sekä Rinteellä (aiempien kirjoitusten perusteella, uutta kirjaa vielä näkemättä) että Mäkelä–Suvannolla on mielestäni jouhevampi ote.

Pohjimmiltaan kysymys on toki henkilökohtaisista mieltymyksistä – Freemanin kirjat vain eivät herätä minussa tarvetta ahmia koko kirja yhdeltä istumalta – Valokuvauksen taito on maannut yöpöydällä jo pari kuukautta eikä suinkaan siksi, että syvällinen sanottava vaatisi perusteellista paneutumista.

Freemanin tyyli käy suomeksikin kaupaksi, koska Docendo näyttää käännättävän lisää miehen tuotantoa
veeinski kirjoitti:Bryan F. Peterson…
Petersoniakin pitäisi tulla suomeksi pikapuoliin…

Re: Hyva perusopus aloittelijalle?

Lähetetty: Helmi 27, 2008 10 : 05
Kirjoittaja veeinski
Jari-Matti kirjoitti:Pohjimmiltaan kysymys on toki henkilökohtaisista mieltymyksistä
Niinpä. Ehkä minulla on henkilökohtainen viehtymys oppikirjamaiseen lähestymistapaan. Totta sekin ettei suositukseni välttämättä mahdu OP:n reunaehtoihin.

Varsinkin Image tuosta Collins Photography Workshop -sarjasta antoi aikanaan sen verta ajattelemisen aihetta valokuvaukseeni, että halusin puolestani esittää Freemannille myönteisen näkökulman.

Re: Hyva perusopus aloittelijalle?

Lähetetty: Maalis 27, 2008 17 : 57
Kirjoittaja nomad
Jari-Matti kirjoitti:Michael Freemanin kirjoja välttäisin (tai ainakin selailisin myymälässä ennen ostamista).
Höh sanon minäkin. Freemanin valokuvauksen taito on linjakas ja hyvä kirja. Se ei vanhene vuodessa eikä kahdessa. Ehdottoman suositeltava ostos. Lisäksi hauska kirja lueskella ja selailla muutenkin.

Noita digirutkun säätelyohjekirjoja löytyy 13 tusinasta. ja lisää netistä. Niihin en paljon rahojani sijoittaisi.

Lähetetty: Joulu 17, 2008 18 : 30
Kirjoittaja JouHou
Herättelen vähän tätä kirjakeskustelua. Pikkulinnut siis visertivät, että saattaisin saada joululahjaksi valokuvauskirjan (tai kaksi). Katselin tuolta Docendon sivuilta tarjouksia ja seuraavat kirjat pistivät silmään:

Michael Freeman - Valokuvauksen taito - tästä olen lukenut pääosin positiivisia kommentteja ja itseasiassa pikavilkaisulla akateemisessa tuo vaikutti ihan pätevältä kirjalta. Melko varma valinta.

Ilkka Jaakola - Digikuvaaja luonnossa - Tässä särähtää silmään tuo digikuvaaja. Ei kai tämä ole taas yksi kirja, joka kertoo miten digikamera toimii jnejneymsyms? Onko kokemuksia tästä kirjasta?

Timo Suvanto, Sakari Mäkelä - Henkilökuvaus digikameralla - Samoin tässä pistää korvaan tuo digi. Samat huolenaiheet kuin edellisen kirjan kanssa.

Eli jossei edellisistä kysymyksistä pystynyt päättelemään, niin haluan oppia kuvaamisen tekniikkaa, sommittelua ym. vastaavia asioita. En tietoa digikameran sisuksista jne. Voisitteko suositella edellämainittuja kirjoja?

Ilkka Jaakola - Digikuvaaja luonnossa

Lähetetty: Tammi 13, 2009 18 : 53
Kirjoittaja danie
Itse hain kirjan kirjastosta ja se tuli kyllä luettua samantien. Kerronta on jouhevaa ja helppolukuista. Itse tekniikkaan ei niin hirveästi paneuduta.

Re: Ilkka Jaakola - Digikuvaaja luonnossa

Lähetetty: Tammi 13, 2009 20 : 40
Kirjoittaja JouHou
danie kirjoitti:Itse hain kirjan kirjastosta ja se tuli kyllä luettua samantien. Kerronta on jouhevaa ja helppolukuista. Itse tekniikkaan ei niin hirveästi paneuduta.
Jeps. Itse asiassa kerkesin jo hankkia kirjan. Kertaalleen olen sen lukenut. Asiallinen kirja, mutta jotenkin mulle tuli fiilis, että lukisin jotain oppikirjaa. Saattaa toki johtua lomatunnelmista. Pitänee jossain vaiheessa lukea uudestaan ajatuksen kera.

Lähetetty: Tammi 16, 2009 11 : 03
Kirjoittaja omgzergrus
JouHou kirjoitti:Ilkka Jaakola - Digikuvaaja luonnossa - Tässä särähtää silmään tuo digikuvaaja. Ei kai tämä ole taas yksi kirja, joka kertoo miten digikamera toimii jnejneymsyms? Onko kokemuksia tästä kirjasta?

Timo Suvanto, Sakari Mäkelä - Henkilökuvaus digikameralla - Samoin tässä pistää korvaan tuo digi. Samat huolenaiheet kuin edellisen kirjan kanssa.
Ei kannata säikähtää vaikka kirjan nimessä jossain kohtaa vilahtaisikin digi. En ota kantaa kyseisiin kirjoihin, mutta olen huomannut että tuolla tarkoitetaan vain että kirja ei käsittele filmille kuvaamista. Esim. Freemanin valokuvauksen taito on englanniksi "The Photographer's Eye: Composition and Design for Better Digital Photos", eli tuonkin kirjan nimessä vilahtaa tuttu digi-sana, vaikka kirja ei tekniikkaa käsittelekään.

Re: Hyva perusopus aloittelijalle?

Lähetetty: Helmi 12, 2009 17 : 04
Kirjoittaja tkz
kaiple kirjoitti:Mika olisi sellainen hyva perusteos kuvaajalle, joka vasta alkaa tutustumaan jarjestelmamaailmaan?

Saa olla englanniksi tai suomeksi.
Tämmöinen tuli vastaan kuin:

Dave Johnson: How to do everything - Digital Camera

Käsittelee nimensä mukaisesti kaikkea touhuun liittyvää. Mukana on juttua mm. muistikorteista, kuvankäsittelystä jne ei varsinaisesti kuvaamiseen liittyvää mutta ihan hyödyllistä tietoa jos todella n ihan alussa digikameran kanssa.

Valokuvaamiseen liittyviä asioita käsitellään todella helppotajuisesti usein kuvilla havainnollistaen. Kovin syvälle asioihin ei pureuduta mutta tietoa tulee sen verran että ymmärtää omissa touhuissa valita kameran asetukset edes sinne päin tilanteen ja halutun vaikutelman mukaisesti... ja ymmärtää sitten miten niitä kannattaa ehkä ruveta muuttelemaan. Teknistä puolta avataan sen verran että pystyy ymmärtämään mitä toimitojen takana oikeasti piilee.

Oikeastaan kaikissa kohdissa käsitellään asiaa sekä pokkarin että järkkärin kannalta, mikä voi olla sivutilan tuhlausta jonkun mielestä. Neuvoja ei ole sidottu mihinkään kameramerkkiin ja vaikka kuvissa enimmäkseen olympus on esillä niin tästä ei ollut lainkaan haittaa oman pentaxin operoimiseen kun tiesi ennestään minkä nappulan takaa mitäkin löytyy.

Paria muuta aloittelijatason kirjaa selanneena (en muista nimiä) pidin tätä parhaana.

tk

Lähetetty: Helmi 15, 2009 3 : 52
Kirjoittaja Saamaton
Suosittelen lämpimästi Joe McNallyn "Valokuvauksen salaisuudet" vuodelta 2008. Helppo ja hauska lukea. Hyviä kuvia ja vinkkejä, miten otat samanlaisia kuvia. Miinusta annan siitä, että samanlaisia kuvia saadakseen pitäisi olla julmettu arsenaali varusteita. Lisäksi jenkki-huumori ei ajoittain toimi. Olen kuitenkin tykännyt ja saanut yleismaallisia vinkkejä kuvauksesta.

Lähetetty: Helmi 07, 2010 13 : 22
Kirjoittaja Neovo

Lähetetty: Helmi 07, 2010 13 : 25
Kirjoittaja adapteri
Valokuvaajan suuri tietokirja
John Hedgecoe

Lähetetty: Helmi 21, 2010 20 : 50
Kirjoittaja zuiko
adapteri kirjoitti:Valokuvaajan suuri tietokirja
John Hedgecoe
tai Suuri valokuvauskirja, myös Hedgecoelta!

Booky.fi kirja ale

Lähetetty: Maalis 20, 2010 8 : 19
Kirjoittaja Oly
Josko jollekulle jotain löytyisi....

http://www.booky.fi/twolevel_index.php?category=C51

Youtubessa

Lähetetty: Huhti 07, 2010 14 : 14
Kirjoittaja Forze
Youtubessa on hyviä opetusvideoita täysin tietämättömälle.
http://www.youtube.com/watch?v=Dt6AvJ7WZSI

Käyttäjän videot on omasta mielestäni hyviä ja asiat menee perille.

Lähetetty: Huhti 20, 2010 12 : 00
Kirjoittaja cattinen
Tervehdys foorumilaiset!

Canon IXUS-versioita vuosia käyttäneenä odottelen nyt Panasonic Lumix DMC LX 3:sta. Kuvaamisen taidot esikouluasteella, intohimoa kuvaamiseen kuin nuorella uroksella maailman valloitukseen. Valitsenko kehnosti tilaamalla alla olevan teoksen, vai olisiko joku muu opus kenties helppotajuisempi ja hyödyllisempi kaltaiselleni tapaukselle?

Kuva


EDIT: Kirja tilattu.