Sivu 1/1
Valokuvaus ja kaupunkien turvallisuus
Lähetetty: Huhti 01, 2022 0 : 34
Kirjoittaja kuvankka
Harrastan etenkin julkisten rakennusten ja kylttien kuvaamista, ihmisten näkymistä kuvissa pyrin minimoimaan. Paljon tullut liikuttua pääosin Keski-Suomen leveyksillä, toistaiseksi en ole törmännyt vielä mihinkään kovinkaan vaarallisen uhkaavaan tilanteeseen, kerran tullut joku kansallispukuinen uhittelemaan että ei saisi kuvata, toisella kerralla yhdellä liikerakennus alueella alkoi joku mersumies seuraamaan minua autolla ja kun katsoin auton rekisteristä kuka kyseessä niin Googlailun perusteella oli itse liikerakennusten arkkitehti kyseessä.
Nyt kun on ainakin eteläisen Suomen kaupungeissa etenkin Helsingissä ja Turussa alkanut päivystämään kaduilla kaiken maailman katujengejä niin uskaltaako esimerkiksi näissä kaupungeissa kulkea tuhansien eurojen kuvausvehkeet kaulassa roikkuen? Olen peittänyt kameroista kameran värisillä teipeillä logot piiloon ja laitteiden sarjanumerot on merkattu ylös. Missään merkkivaatteissa ei ole ollut tapana kulkea.
Re: Valokuvaus ja kaupunkien turvallisuus
Lähetetty: Huhti 01, 2022 8 : 30
Kirjoittaja eskolius
Missä tahansa voi joutua ryöstetyksi ja hakatuksi, ja toisaalta missä tahansa voit selvitä ongelmitta. Todennäköisyys näille vaihtoehdoille riippuu paitsi niistä päivystävistä katujengeistä, myös omasta tavasta ennakoida ja sopeutua.
Minä olen katukuvannut Helsingissä ja Turussa, mutta myös esimerkiksi Moskovan, Bukarestin ja Kairon yössä. Kohteena nimenomaan ihmiset, ja se on hiukan riskialttiimpaa kuin kyltit ja rakennukset. Joissain tilanteissa on ollut hyvä ennakoida siirtymällä kauemmaksi, joissain menemällä ihan lähelle ja yrittäen jutustella (välillä kumpikaan ymmärtämättä toisen kieltä). Joskus tuommoinen keskustelu on ensin tuntunut uhkaavaltakin, mutta kun ei provosoidu, niin kyllä laineet on tavanneet asettua.
Tervetuloa vaan eteläisiin kaupunkeihin. Suurin ero Keski-Suomeen on omassa asenteessasi eli että et koe niitä omaksesi vielä. Uskon kyllä, että aika pian huomaat löytäväsi varmuutta siinä miten toimia. Täällä on aika arkista, että porukka pystyttää kameransa kadulle, joten harvoin siitä saa mitään kuulla paitsi ehkä juuri siltä, jota olet juuri kuvaamassa.
Re: Valokuvaus ja kaupunkien turvallisuus
Lähetetty: Huhti 01, 2022 10 : 03
Kirjoittaja MattiH
https://petapixel.com/2022/03/28/camera ... francisco/
Camera Crew Robbed of $35,000 in Gear at Gunpoint in San Francisco
--- kuulemma pitäisi ja kannattaisi aina palkata turvamies... eikä tämäkään aina auta...
= = = = = =
Muistan Helsingistä uutisen (ehkä kymmenisen vuotta sitten), asuimme silloin Kampissa. Oli tapahtunut lauantaiaamuna, kesällä varhain, ehkä ennen klo 5. Valokuvaaja oli kameran kanssa kulkenut Kalevankatua (vai Lönnrotinkatua?) poispäin keskustasta. Takaa oli tullut joku, joka oli iskenyt valokuvaajaa takaapäin päähän. Valokuvaaja oli muistaakseni uutisen mukaan ollut vähän aikaa tajuttoman. Herätessä olivat kamerat ja objektiivit sitten kadonneet. Ei ollut uutisen mukaan nähnyt ryöstäjää.
Pitänee yrittää, jos löytäisi vielä tämän uutisen.
= = = = =
Valokuvaamisesta kiista -mies hakattiin kameran kolmijalalla 23.3.2014
viewtopic.php?f=32&t=12720697&p=1131406
Sattuu ja tapahtuu 27.6.2008
viewtopic.php?f=32&t=12635457
Ravintola Onnelan ovimiehet rötöstelivät törkeästi 3.9.2008
viewtopic.php?f=25&t=12638625
= = = = =
Jaha, 28.10.2021 olin kirjoittanut näin:
Photographer followed home and robbed of his gear at gun point
https://www.diyphotography.net/photogra ... gun-point/
(Muistan noin 10 vuoden takaa? uutisen. Aamuyöllä vähän kello 4 jälkeen valokuvaaja oli kulkenut Helsingissä Kalevankatua (vai olikohan se Lönnrotinkatu?). Takaa oli tullut rosvo, joka oli lyönyt valokuvaajaa päähän ja vienyt kaikki tavarat. Mitään jatkoa uutiseen en ikinä sitten huomannut. Tämä kiinnosti, sillä asuimme ihan lähellä ja minun oli pitänyt useampaan kertaan lähteä ennen auringonnousua kuvailemaan...).
Re: Valokuvaus ja kaupunkien turvallisuus
Lähetetty: Huhti 01, 2022 10 : 46
Kirjoittaja jperala
Ei ole vielään ryöstetty lähemmäs 40 vuotta pyörinyt eteläsuomessa, toki nykyään kun elopaino vaatteet päällä siellä 100kg ja 30 vuotta turvallisuuspuolen töitä tehnyt niin oma habitus voi vaikuttaa asiaan.
Väitän että kun vähän miettii missä liikkuu ja mihin aikaan todennäköisyys ryöstölle on sama kun missä tahansa kylässä.
Re: Valokuvaus ja kaupunkien turvallisuus
Lähetetty: Huhti 01, 2022 16 : 29
Kirjoittaja mvert
Viime vuosina on tullut vähemmän työreissuja stadin suuntaan, mutta tämmöisenä vähän vajaa 190cm n. 90kg partanaamana en ole mihinkään uhkaavaan tilanteeseen törmännyt. Mukana on sling hihnassa roikkunut usein yli 5 000€ arvosta kameraa ja optiikkaa ja liikkunut yleensä työpäivän jälkeen esim. syyspimeillä pitkin kaupunkia. Tuolla hihnalla kamera on vähän kainalon alla, joten ei näy niin selvästi.
Silmät toki kannattaa pitää aina auki ja havainnoida muita ihmisiä. Jos joku ryhmä vaikka näyttäisi kiinnittävän huomionsa sinuun, niin sitten kannattaa siirtyä julkisemmalle paikalle, missä on enemmän muita ihmisiä.
Ja se kannattaa muistaa, että jonkun tullessa vaikkapa puukon kanssa uhkailemaan, niin kannattaa kiltisti antaa kalusto varkaalle. Vakuutukset on noita tilanteita varten ja vaikkei olisi vakuutusta, kalustoa saa rahalla uutta, mutta puukon iskuista jää vähintään ikuiset arvet.
Re: Valokuvaus ja kaupunkien turvallisuus
Lähetetty: Huhti 01, 2022 21 : 03
Kirjoittaja T71
kuvankka kirjoitti: ↑Huhti 01, 2022 0 : 34
...uskaltaako esimerkiksi näissä kaupungeissa kulkea tuhansien eurojen kuvausvehkeet kaulassa roikkuen?
Riippuu paikasta ja kellonajasta. Lähiöissä ja kauppakeskuksissa yms hengailee toisinaan lievästi impulssiherkkää porukkaa, joille kamera edustaa valvontaa ja valvonta taas on viranomaisten vallankäyttöä ja väkivaltaa. Samalla nämä kyseiset tahot ylläpitävät tiettyjä omia valtarakenteitaan ja valokuvaaminen tulkitaan vallankäytöksi näiden ihmisten omalla reviirillä. Oma lukunsa on ryöstöherkkyys ja juoksuobjektiivi, johon olen itsekin sananmukaisesti törmännyt, tosin ulkomailla. Kalustoa kannattaa pitää silmällä koko ajan, mutta tunnetusti harrastaessa aika ja paikka menettää merkityksensä ja lopputuloksena joskus huomaa kameralaukun poistuneen sillä välin, kun itse on keskittynyt nauttimaan elämästä.
Re: Valokuvaus ja kaupunkien turvallisuus
Lähetetty: Huhti 01, 2022 23 : 04
Kirjoittaja kuvankka
Projektina/haaveena ollut käydä kesäisin valokuvaamassa Suomen jokaisessa kunnassa keskeisimmät paikat (1/3 käyty). Kestää varmaan vielä 15 vuotta että projekti valmis. Varmaan kannattaa käydä etelä-Suomen isot kaupungit kuvaamassa äkkiä pois alta.
mvert kirjoitti: ↑Huhti 01, 2022 16 : 29
Silmät toki kannattaa pitää aina auki ja havainnoida muita ihmisiä. Jos joku ryhmä vaikka näyttäisi kiinnittävän huomionsa sinuun, niin sitten kannattaa siirtyä julkisemmalle paikalle, missä on enemmän muita ihmisiä.
Kyllä.
Re: Valokuvaus ja kaupunkien turvallisuus
Lähetetty: Huhti 02, 2022 13 : 19
Kirjoittaja temama
Näin stadilaisena voin sanoa, että kyllä täällä uskaltaa vielä valokuvata.
Totuuden nimissä täytyy kuitenkin tunnustaa, että nyt kun ikää tullut lisää, ja stadissa enemmän etnistä vähemmistöä ja tietyn tyyppistä jengiytymistä ehkä enemmän - ja maailman meno muutenkin astetta levottomampaa, niin pikkuisen enemmän katon miten avoimesti heilun järkkärin kanssa, ja mihin aikaan. Mitään uhkaavia tilanteita ei ole kuitenkaan ikinä ollut vaikka olen pyörinyt myös ns. Jengien reviireilä.
Re: Valokuvaus ja kaupunkien turvallisuus
Lähetetty: Huhti 02, 2022 15 : 35
Kirjoittaja T71
Sitä vois marinoida itsensä jaloviinalla tai...
https://www.youtube.com/watch?v=oRIsC764Nn4
Re: Valokuvaus ja kaupunkien turvallisuus
Lähetetty: Huhti 13, 2022 18 : 08
Kirjoittaja Arza22
Itse pidän iltaisin kaupungilla tai varsinkin sen laitamilla maisemia kuvaillessa usein jalustaa toisessa kädessä sopivaan mittaan kokoontaitettuna, ja pimeissä paikoissa tehokasta taskulamppua valmiudessa toisessa. Pystyy edes vähän puolustautumaan tarvittaessa. Mitään suurempia ongelmia ei ole koskaan tullut vastaan kylläkään.
Tosin kerran Kulosaaressa olin järkkärin kanssa iltapimeällä kuvaamassa, kun joku erikoinen äijä kävi ensin tutkimassa mun autoa taskulampullaan, ja sitten lähti kävelemään minua kohti. Tuli kyselemään että oliko minulla autossa joku tyttö kyydissä, kuulemma oli näyttänyt siltä. Väitti että alueella oli tapettu joku vähän aikaa sitten. Aika outoa. Äijän lähestyessä asetin järkkärin käteeni siten että hihna oli valmiina kämmenessä kiinni, sillä olisi voinut tarvittaessa lyödä aika kovaa. Toisessa kädessä tehokas taskulamppu valmiudessa sokaisemaan jos tyyppi olisi käynyt aggressiiviseksi.
Jäi siltä reissulta yksi kuvakin talteen: (sitä miestä ei kylläkään näy tässä)
Ajattelen siis että hyvä olla jonkunlainen puolustusvalmius mietittynä silloin jos on vähän "laitakaupungilla" kuvailemassa jossa ei paljoa muita ihmisiä liiku. Eli vinkkeinä: jalusta, järkkäri hihnan kanssa, hämärään/pimeään aikaan vähintään 1000 lumenin taskulamppu.
Edit: sitten taas isojen kaupunkien keskustojen ihmisvilinässä kamat siten, ettei kukaan pääse niitä pöllimään. Repun/kameralaukun/vaatteiden taskujen osalta huolehdittava ettei rosvon käsi pääse siellä käymään. Lompakkoa EI takataskuuun ikinä.
Re: Valokuvaus ja kaupunkien turvallisuus
Lähetetty: Huhti 13, 2022 22 : 40
Kirjoittaja Pan
Josku viime vuosituhannella (n. 1985) käppäilin illalla Lontoon Sohon läpi 10 pm jälkeen. Mukana oli järkkäri ja monopod. Siellä vastaani tuli ei remuisa kundiryväs ja suunnittelin jo siirtyväni toiselle puolelle katua. Mutta kundit hiljenivät yllättäen ja siirtyivätkin kadun toiselle puolelle. Ja kun ollmme ohittaneet toisemme, niin kundien mekkala alkoi taas. Ehkä monopod vaikutti heidän mielestään lyömäaseelta.
Re: Valokuvaus ja kaupunkien turvallisuus
Lähetetty: Loka 14, 2023 16 : 53
Kirjoittaja kuvankka
Ylessä tänään juttua salaperäisistä valokuvaajista jotka valokuvaavat infrastruktuuria:
https://yle.fi/a/74-20055216
Epäilyttävän näköisiä valokuvaajia havaittu etenkin sähköasemien lähellä.
Rakennettua ympäristöä aktiivisesti kuvailevana olen varmaan pari kertaa joutunut itsekin "epäilyttäväksi". Kerran olin ottamassa melkein keskellä kaupunkia olevasta hätäkeskuslaitoksen rakennuksesta valokuvaa niin joku heppu tuli väittämään ettei rakennusta saa kuvata ja otti minusta kännykällä valokuvan. Löydynköhän nyt sitten itsekin jostain Suojelupoliisin rekisteristä?
Samaisesta rakennuksesta löytyy Google Street Viewin katunäkymät ja lisäksi Google-haulla löytyi laadukas dronekuva.
Kerran otin uudesta sairaalasta ulkoa valokuvaa ja sieltä tuli vartija kyselemään että millä asialla kuvailen. Kerroin vartijalle että ei kuvassa näy ketään ihmisiä niin vartija antoi jatkaa kuvaamista ja lähti pois.
Re: Valokuvaus ja kaupunkien turvallisuus
Lähetetty: Loka 14, 2023 21 : 15
Kirjoittaja T71
Ihmisellä on erikoisia kuvitelmia ainakin niillä, joilla on erikoisia kuvitelmia. Jos olet ajelulla syrjäisellä metsätiellä ja näet piiloon pysäköidyn auton, niin mikäli olet menossa sieni- tai marjametsään, niin ajattelet auton kuuluvan jollekin sieni-/marjapaikkaansa salailevalle kanssaharrastajalle ja mikäli menet metsästämään, niin toiselle metsästäjälle. Toki mieleen voi tulla salametsästäjä tai varastettu auto, mutta se ei pälkähdä päähän, että joku nukkuisi varjoon ajetussa autossa, vaan mielummin hermoilet jonkun varmaan upottavan ruumista läheiseen suohon.
Julkisilla paikoilla homma toimii käänteisesti. Laita päälle keltaiset huomioliivit kuvatessa ja ketään ei kiinnosta mitä teet. Korkeintaan vartijat vetää kättä lippaan, on tämäkin koettu pari kertaa. Ilman liivejä taas joku soittaa takuuvarmasti poliisit paikalle, jos kuljet teollisuusalueella monopodin tai isomman jalustan kanssa iltasella. Meinaavat, että käytät niitä jonain murtovälineenä. Murtomiehillä ei sen sijaan useimmin ole huomioliivit päällä, paitsi fiksuilla murtomiehillä, koska ketään ei kiinnosta...
Re: Valokuvaus ja kaupunkien turvallisuus
Lähetetty: Loka 15, 2023 22 : 22
Kirjoittaja erilainen
oma näkemykseni asiasta on että melkein olemattoman pieni todennäköisyys joutua ryöstetyksi,todennäköisempää on että kamerat/lasit viedään autosta kuin kaulasta. nämä tällä hetkellä tapetilla olevat 'pystyryöstöt' kohdistuu ihan eri ihmisryhmään ja tavaraan kuin kuvaajat ja kamerat.
Re: Valokuvaus ja kaupunkien turvallisuus
Lähetetty: Loka 16, 2023 8 : 24
Kirjoittaja jaava
Suomessa ihmiset on (ainakin vielä) suhteellisen rauhallisia valokuvaajien suhteen. Toisin on Yhdysvalloissa 2021 terrori-iskujen jäljiltä; siellä saa poliisit herkästi paikalle kuvaamalla esimerkiksi pankkirakennusta. Heidän perustuslakinsa antaa kuitenkin oikeuden kuvata julkiselta paikalta (esim jalkakäytävältä) kaikkea minkä voi omin silminkin nähdä. Ihmiset pitää maataan "vapaana" demokratiana, mutta he käyttäytyvät monesti agressiivisesti ja tietämättömästi jos kuvaat. Takana on ne päivät kun filmikuvaajan eteen ängettiin kertomaan terveisiä äidille. Hmmm ... mä taidan kuulua siihen ikäluokkaan joka muistaa tällaista.
T71 kirjoitti: ↑Loka 14, 2023 21 : 15
Ihmisellä on erikoisia kuvitelmia ainakin niillä, joilla on erikoisia kuvitelmia.
Yhdysvalloissa ihmiset yhdistää valokuvauksen usein terrorismiin tai ryöstön suunnitteluun, kameraa on pidetty jopa aseena. Eikä tämä liity pelkästään tavallisiin kansalaisiin, myös viranomaiset ovat tietämättömiä ja mahdollisuus joutua käsirautoihin tai jopa pidätetyksi selliin on hämmentävän iso. Miettisin kaksikin kertaa (näkyvän) kameran ottamista turistimatkalle mukaan ... tai koko matkaan lähtemistä.
PS. Hauska esimerkki kaverista, joka tuntee USA:n lait ja on myös hyvä näyttelijä. Hän tekee näistä videokuvaustapahtumista farsseja:
Filming Near a Bank is a Crime Now? *1st Amendment Trolling*
https://www.youtube.com/watch?v=PX8qM8AHYAI
On hämmentävää kuinka huonosti ihmiset tietää mitä saa ja mitä ei.
Tietääkö suomalaisetkaan, mutta ovat vain liian flegmaattisia puuttuakseen.
Re: Valokuvaus ja kaupunkien turvallisuus
Lähetetty: Loka 16, 2023 10 : 56
Kirjoittaja temama
T71 kirjoitti: ↑Loka 14, 2023 21 : 15
Ihmisellä on erikoisia kuvitelmia ainakin niillä, joilla on erikoisia kuvitelmia.
Yeez, ja venäläisillä niitä erikoisia kuvitelmia vasta onkin!
Näinhän se on, mutta/ja asiaa ei yhtään auta se, että nykyään on yhä enemmän niitä joille pelkkä kuvittelu ei enää riitä.
Ja myös kasvava uhka pöh*ön itänaapurimme harrastamalle kiusalle, joka juurikin saattaa kohdistua maamme infraan.
Suomessa asuu paljon venäläisiä joista osa saattaa toimia kremlin nukkuvina myyrinä joita herätellään jos katsotaan tarpeelliseksi.
Juuh, mut toisaalta valokuvaaminen on kasvava harrastus. Luurikameroiden parantuneet kuvausominaisuudet ovat innostaneet monia kansalaisia kaikenlaiseen valokuvaamiseen. Ehkä sähkötolpista yms. saattaa löytyä mielenkiintoista kuvattavaa. Geometriset muodot saattavat kiehtoa ja onhan niissä vielä sellaista maagista electric vibaa?
(sarkasmia-ko?)
Re: Valokuvaus ja kaupunkien turvallisuus
Lähetetty: Loka 16, 2023 14 : 00
Kirjoittaja kuvankka
jaava kirjoitti: ↑Loka 16, 2023 8 : 24
PS. Hauska esimerkki kaverista, joka tuntee USA:n lait ja on myös hyvä näyttelijä. Hän tekee näistä videokuvaustapahtumista farsseja:
Filming Near a Bank is a Crime Now? *1st Amendment Trolling*
https://www.youtube.com/watch?v=PX8qM8AHYAI
On hämmentävää kuinka huonosti ihmiset tietää mitä saa ja mitä ei.
Itsekin miettinyt jos alkaisi jatkossa kuvaamaan videoita kun joku tulee valittamaan julkisten rakennusten valokuvaamisesta tai siitä kun jollain julkisella alueella ei saisi muka oleskella. Toki sumentaisin ihmisten naamat videoista.
Eilisellä valokuvausreissulla pikkukaupungissa olin valokuvaamassa muun muassa yhtä paloasemaa ja samassa rakennuksessa toimii myös vesilaitoksen konttori. Ottaessani valokuvaa kyseisestä rakennuksesta vastaani tuli arviolta kuusikymppinen pariskunta jotka kyyläsivät. Sitten kun menin kuvaamaan rakennuksen toista puolta niin kuulin kun lenkkeilijöistä toinen sanoi "nyt se menee kuvaamaan toiselta puolelta" ja heidän molempien päät kääntyivät 180 astetta. Ilmeisesti Ylen uutisella vaikutusta...
temama kirjoitti: ↑Loka 16, 2023 10 : 56
Juuh, mut toisaalta valokuvaaminen on kasvava harrastus. Luurikameroiden parantuneet kuvausominaisuudet ovat innostaneet monia kansalaisia kaikenlaiseen valokuvaamiseen.
Olin valokuvaamassa hiljattain yhtä tilaisuutta kauppakeskuksessa jossa oli poliitikkoja. Vaikka siellä kymmenet ihmiset räpsivät kuvia heistä puhelimilla: en huomannut että yhdeltäkään heistä olisi poliitikot kyselleet "mihin kuvaat?". Itse olin tilaisuudessa järjestelmäkameran kanssa ja jokainen näistä kolmesta poliitikosta kysyi kohteliaasti "mihin kuvaan?".
Kännykällä kuvaaminen ei herätä huomiota. Järjestelmäkameralla kuvaaminen herättää.