panman kirjoitti:Tietoturvaohjelma ei vie paljoa tehoja, kunhan sen valitsee oikein. Käytännössä muutamaa vuotta nuoremmat koneet ovat sen verran tehokkaita, että paavo peruskäyttäjä ei huomaa edes eroa.
Niinpä, paavo peruskäyttäjä ei huomaa eroa, vaan ostaa taas tehokkaamman koneen.
En nyt sano, etteikö siis sillä Paavolla voisi olla tietoturvaa, mutta asialle voisi alkaa miettiä jotain muuta, esimerkiksi rautaratkaisua. Jotenkin Paavon kone on yleensä sitä tasoa, että siinä pyörii käyttöjärjestelmä ja tietoturvaohjelma, mutta sitten kun siihen käynnistää lisäksi selaimen, niin homma alkaa swappaamaan tai prossun teho loppuu. Miksi sitä liikenteen suojausta ei survota esimerkiksi reitittimeen, ja anneta käyttäjien koneiden olla rauhassa?
panman kirjoitti:Kertoisitko mitä on järkevä nettiselailu sitten? Miten tavallinen käyttäjä tai yleensä kukaan muukaan voi tietää onko nettisivusto puhdas tai sinne ei ole murtauduttu?
Ei pystykään, NSA:n touhuilut on hyvä esimerkki siitä. Mutta esimerkiksi ylimääräisen popupin pyyntö avata joku juttu on sellainen, johon ei pitäisi mennä aina vastaamaan OK. Tai mail-liitteet. Tai hassuista paikoista softan lataus. Tai mennä nuolemaan raitiovaunun ovenkahvaa. Viimeinen taitaa liittyä tavallisiin viruksiin, mutta typerää sekin on. Tällainen asia on kyllä Paavon tiedossa.
Tuollainen selaimen reikää hyväksikäyttävä nettisivu on toistaiseksi vielä kuitenkin paljon harvinaisempi kuin tämä "katso liitteenä oleva seksikuvani" -sähköposti.
Tässä menee sellainen sukupolven ajan, että ihan perusjutut, mitä sähköiseen tietoliikenteen turvallisuuteen, hyvin käyttäytymiseen, sujuvuuteen ja oman identiteetin suojaamiseen, alkavat sujua. Nämä on niitä samoja asioita, joita ihmiset kyllä osaavat tehdä, kun puhuvat asioista torilla, kokouksissa, kirjoittavat lehteen tai laittavat ilmoituksia kaupan ilmoitustaululle. Mutta toistaiseksi se on vaikeaa intternetissä.