Sivu 1/2

Sinisiä kuvia

Lähetetty: Huhti 06, 2020 14 : 13
Kirjoittaja Sisko
Ostin käytetyn järjestelmäkameran. Canon 1000D.

Kun sillä ottaa kuvia kaikki on pelkkää sisistä. Lämpöiset sävyt eivät tallennu ollenkaan.
Tämä ilmiö päällä koko ajan vaikka vaihtaa eri kuvausohjelmia.

Mistä tämä johtuu. Onko kamera vioittunut?
Kiitos vastauksista.

Re: Sinisiä kuvia

Lähetetty: Huhti 06, 2020 15 : 08
Kirjoittaja Pan
Tarkista kameran värilämpötila-asetus ja laita se AWB:lle (automaatti). Jos se on siinä tai muutoksella tilanne ei muutu, niin kamera on sökö.

Re: Sinisiä kuvia

Lähetetty: Huhti 06, 2020 15 : 09
Kirjoittaja gear
Oletko kokeillut automaattista kuvausohjelmaa? Tuleeko silloinkin sinisenä?

Re: Sinisiä kuvia

Lähetetty: Huhti 06, 2020 21 : 05
Kirjoittaja Maffer
Pan kirjoitti:Tarkista kameran värilämpötila-asetus ja laita se AWB:lle (automaatti). Jos se on siinä tai muutoksella tilanne ei muutu, niin kamera on sökö.
Tämä. Mutta voi myös automaatin lisäksi kokeilla Pilvinen/Varjo asetusta. Joskus se automaattikin voi tehdä kuvasta sinertävän tai muutoin hassun värisen.

Re: Sinisiä kuvia

Lähetetty: Huhti 06, 2020 21 : 32
Kirjoittaja JL Anttola
Ensinnäkin minä en ymmärrä tästä asiasta mitään, eli toivottavasti muut korjaavat, jos kirjoitan aivan puuta heinää.

Olethan kokeillut siirtää kuvat muistikortilta tietokoneelle, ja katsonut siellä? Kamera tallentaa kennon keräämät kolmen kanavan tiedot muistikortille, ja toisaalta takatelkkarille joko suoraan kennolta (live kuvan) tai muistikortilta (kun katsellaan jo otettuja kuvia) Jos asia ei korjaannu noilla edellä kerrotuilla valkotasapainon (White Balance, WB) asetuksien kokeiluilla, vika voi olla siinä, että kenno ei tallenna kaikilla kanavilla ollenkaan, tai kenno ei siirrä sitä tietoa eteenpäin. Korjaaminen joko kennovian tai myös yhteyden puutteen kohdalla voi olla kannattamatonta, sekin kannattaa varmistaa joltain Canoneja huoltavalta yritykseltä. Jos vika on yleinen, siihen saattaa olla konstikin olemassa. Mutta jos vika onkin yhteydessä takatelkkarille, siis kameran takana olevalle näytölle, tai siinä näytössä, saattaa kuva olla muistikortilla aivan oikein, vaikka se kameran takanäytöllä on jotakin muuta. Eli kuva kannattaa siirtää kortilta tietokoneeseen ja katsoa siellä, ennenkuin tuomitsee kameran romuksi.

Aika iso osa digikameran mukavuudesta tosin menee, jos ei kuvaa näe heti takanäytöltä, vaan vasta kotona tietsikasta, silloin ollaan vähän niinkuin filmiajassa taas, eli odotetaan kuvia vesi kielellä.

Pahoittelen, jos tämä oli sinulle itsestään selvyys ja jo kokeiltu asia. Tai jos minä muuten vain puhuin puuta heinää.

JL Anttola

Re: Sinisiä kuvia

Lähetetty: Huhti 07, 2020 19 : 53
Kirjoittaja Sisko
Maffer kirjoitti:
Pan kirjoitti:Tarkista kameran värilämpötila-asetus ja laita se AWB:lle (automaatti). Jos se on siinä tai muutoksella tilanne ei muutu, niin kamera on sökö.
Tämä. Mutta voi myös automaatin lisäksi kokeilla Pilvinen/Varjo asetusta. Joskus se automaattikin voi tehdä kuvasta sinertävän tai muutoin hassun värisen.
Hei
Ja kiitos vastauksista!
Ongelma olikin hyvin yksinkertainen!
Siinä oli loistevalo- asetus päällä :)
Vihdoin löysin napin josta voi valita kuvaako sisällä vaiko ulkona. Ja onko pilvinen tai aurinkoinen sää.

Kamera on ehjä ja toimii nyt niinkuin pitää. Kuvat ovat oikean värisiä!
Kiitos kaikille vastauksista!

Re: Sinisiä kuvia

Lähetetty: Huhti 07, 2020 21 : 42
Kirjoittaja Pan
Sisko kirjoitti: Ongelma olikin hyvin yksinkertainen!
Siinä oli loistevalo- asetus päällä :)

Kamera on ehjä ja toimii nyt niinkuin pitää. Kuvat ovat oikean värisiä!
Kiitos kaikille vastauksista!
Hyvä juttu. Sitten vaan suljin laulamaan ja toteuttamaan omaa ilmaisuvoimaa

Re: Sinisiä kuvia

Lähetetty: Huhti 07, 2020 22 : 09
Kirjoittaja JL Anttola
Hienoa, että kamera on kunnossa!

Kun ongelma on ratkennut, otan tässä esille tuota valkotasapainojuttua vähän laajemmin, jos sopii?

Olen itse joitakin vuosia sitten hurahtanut valokuvaukseen näillä digiajan järjestelmäkameroilla, ja nyt jonkun aikaa opetellut myös kuvan käsittelyä jälkikäteen. On muodostunut sellainen käsitys, että aika lailla voi korjata kuvia, jos esimerkiksi on sattunut tuo valkotasapainon asetus jäämään edellisestä sessiosta väärään kohtaan... Eli jos topiikin aloittajalla sattuu noissa sinisissä kuvissa olemaan sellaisia, jotka haluaisi säilyttää, saattaisi niistä kuvankäsittelyyn tehdyillä ohjelmilla saada jälkikäteenkin aivan käyttökelpoisia?

Minun osaamisella ja kuvauksen tarkoituksella on kameran valkotasapainoasetus melkein aina automaatilla, ja useimmiten on jälki riittävää itselle. Valkotasapainoasetukset ovat varmaan tärkeitä, jos kuvaa ihmisiä työkseen; asiakas ei ehkä ole innokas maksamaan kuvista, joissa naama on keltainen tai sinipunainen...

Suurimmat tupeksimiset valkotasapainon kanssa olen saanut aikaiseksi pari kertaa sukulaisia kuvatessa. Toisen kerran oli koolla sellainen joukko sukulaisiani, joiden asuinpaikat ovat eri puolilla Eurooppaa, ja jotka ovat iältään sellaisia, että on todennäköistä, ettei sama joukko enää tule olemaan koolla. Toinen tapaus koski lastenlasta, ja siinä oli sillä lailla ainutkertaisesta tilanteesta kyse, ettei se lapsi ole kooltaan ja olemukseltaan samassa vaiheessa uudestaan. Kummassakin tapauksessa oli talvipäivä, sisätila, ikkuna, ja lämpöarvoltaan erilaisia valoja - hehkulamppuja, loisteputkia, ledejä... - huoneen valaistuksessa, tuon ulkoa tulevan hämärän talvipäivän sinisen luonnonvalon lisäksi. Eli naamat toiselta puolelta sinisiä, toiselta puolelta punaisia, paitsi otsat, poskipäät ja nenänvarret keltaisia, ja silmäkuopat tai ainakin toinen sinisiä... tai jotain vastaavaa.

Sen ikäihmisten kuvan ratkaisin muuttamalla sen mustavalkoiseksi, tosin se sitten alkoi ikävästi näyttää muistokuvalta. Lapsenlapsen kuvia tuolta sessiolta väänsin uutterasti Light Roomissa, ja sain ainakin joitain lähes kelvollisia käyttämällä eri säätöjä kuvan eri kohdissa, mutta työläs oli eikä varsinaisesti hyväksi muuttunut kuitenkaan se setti.

Onkos tuollaiseen tupeksimiseen olemassa mitään helpompaa tai parempaa tulosta tuottavaa konstia, kun vähän epäilen, ettei kuitenkaan ollut viimeinen kerta, kun onnistun tupeksimaan? Sen nyt ymmärrän, että valaistus olisi pitänyt olla samanlaista kauttaaltaan.

- lainasi topiikkia Jaakko Anttolasta -

Re: Sinisiä kuvia

Lähetetty: Huhti 08, 2020 8 : 43
Kirjoittaja Tervo
JL Anttola kirjoitti: Onkos tuollaiseen tupeksimiseen olemassa mitään helpompaa tai parempaa tulosta tuottavaa konstia, kun vähän epäilen, ettei kuitenkaan ollut viimeinen kerta, kun onnistun tupeksimaan? Sen nyt ymmärrän, että valaistus olisi pitänyt olla samanlaista kauttaaltaan.

- lainasi topiikkia Jaakko Anttolasta -
Eikös se helpoin tapa ole kuvata raw-kuvia, ja laittaa valkotasapaino kohdalleen kuvankäsittelyssä? Jos kuvaa pelkkää jpeggiä, on tilanne menetetty, kuvaa voi käsitellä vähän paremmaksi, mutta iso osa informaatiosta on menetetty, ikuisesti.

Re: Sinisiä kuvia

Lähetetty: Huhti 08, 2020 10 : 20
Kirjoittaja JL Anttola
Yritän typistää kieltämättä pitkähköä kysymystäni:

" Kummassakin tapauksessa oli talvipäivä, sisätila, ikkuna, ja lämpöarvoltaan erilaisia valoja - hehkulamppuja, loisteputkia, ledejä... - huoneen valaistuksessa, tuon ulkoa tulevan hämärän talvipäivän sinisen luonnonvalon lisäksi. Eli naamat toiselta puolelta sinisiä, toiselta puolelta punaisia, paitsi otsat, poskipäät ja nenänvarret keltaisia, ja silmäkuopat tai ainakin toinen sinisiä... tai jotain vastaavaa.

Sen ikäihmisten kuvan ratkaisin muuttamalla sen mustavalkoiseksi, tosin se sitten alkoi ikävästi näyttää muistokuvalta. Lapsenlapsen kuvia tuolta sessiolta väänsin uutterasti Light Roomissa, ja sain ainakin joitain lähes kelvollisia käyttämällä eri säätöjä kuvan eri kohdissa, mutta työläs oli eikä varsinaisesti hyväksi muuttunut kuitenkaan se setti."

Riskeeraan vielä, eli kirjoitan lisää ihan uutta tekstiä.

Kuvankäsittelyohjelmissa, ja myös kameroissa, on kasvojen tunnistamiseen algoritmeja, hämmästyttävän hyvin toimiviakin ovat. Ja monenlaisia AI-apuvälineitä on tarjolla kuvan käsittelyyn, esimerkiksi kohinan poistoon. Siksi arvelisin, että olisi tarjolla sellaisiakin, jotka tunnistavat kasvot ja osaisivat niiden kohdalla muuttaa vaikka pikseli kerrallaan valkotasapainon sellaiseksi, että iho olisi jotakuinkin luonnollisen näköinen. Tai arvelen, että sellainen olisi mahdollista tehdä. Jos kukaan muu kuin minä ei tupeksi tuon kanssa, ei tekeminen tosin kannata; muut ei tarvi, enkä minäkään kuitenkaan siitä raatsisi mitään maksaa... Vaan se kiinnosti, jos tuo jo olisi olemassa, ja lähes ilmainen, niin jo vain voisi kiinnostaa. Lightroomilla homma kyllä jotenkin onnistuu, niinkuin kirjoitin, mutta jos kuvassa on kolmekin naamaa, ja kustakin naamasta pitäisi muuttaa kolmesta tai useammasta kohdasta eri suuntiin säätöjä, on se työlästä.

Nyt vielä saattaisin muistaa kiinnittää noihin valoihin huomiota kuvatessa, eikä pahaa ongelmaa pääsisi syntymään, vaan kun ne seuraavat lapsenlapsen synttärit on kaukana tulevaisuudessa eli yli puolen vuoden päässä, saattaa olla jo unohtunut...

JL Anttola

Re: Sinisiä kuvia

Lähetetty: Huhti 08, 2020 10 : 30
Kirjoittaja ©pjm
Upee juttu että Sisko sai ongelman deletoitua!


JL, tee niinkuin mie, älä kuvaa ollenkaan ihmisiä!

RAW kuvia jo kovot täynnä, ajatteles jos olis samanmoinen määrä niitä kaapattuja immeisten sieluja kotona, mihin hittoon ne kaikki mahtuisi.... :(

Re: Sinisiä kuvia

Lähetetty: Huhti 08, 2020 10 : 58
Kirjoittaja Pan
©pjm kirjoitti:...jos olis samanmoinen määrä niitä kaapattuja immeisten sieluja kotona, mihin hittoon ne kaikki mahtuisi.... :(
Jos kuvaa vaan pikkusieluisia, niin kyllä niitä sinne mahtuu ;)

Sorry Sisko tästä offtopicista

Re: Sinisiä kuvia

Lähetetty: Huhti 08, 2020 13 : 01
Kirjoittaja hama
Tervo kirjoitti:
JL Anttola kirjoitti: Onkos tuollaiseen tupeksimiseen olemassa mitään helpompaa tai parempaa tulosta tuottavaa konstia, kun vähän epäilen, ettei kuitenkaan ollut viimeinen kerta, kun onnistun tupeksimaan? Sen nyt ymmärrän, että valaistus olisi pitänyt olla samanlaista kauttaaltaan.

- lainasi topiikkia Jaakko Anttolasta -
Eikös se helpoin tapa ole kuvata raw-kuvia, ja laittaa valkotasapaino kohdalleen kuvankäsittelyssä? Jos kuvaa pelkkää jpeggiä, on tilanne menetetty, kuvaa voi käsitellä vähän paremmaksi, mutta iso osa informaatiosta on menetetty, ikuisesti.
Jos ei halua opiskella tai/ja sijoittaa useita satasia/tuhansia kunnon valaistukseen.
Halvin keino on vaihtaa niitä huoneen päävalojen lamppuja sellaisiin mitkä on värikämpötilaltaan noin 5500K ja sammuttaa niitä muita valoja kuvauksen ajaksi.
Hyvä olisi siihen lisäksi yksi käsisalama ja hiukan opettelua sen käyttöön.
https://www.digitarvike.fi/product/1093 ... mp-40w-e27" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.valotorni.fi/product/5294/p ... t8-g13-58w" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: Sinisiä kuvia

Lähetetty: Huhti 08, 2020 16 : 55
Kirjoittaja Tervo
hama kirjoitti: Halvin keino on vaihtaa niitä huoneen päävalojen lamppuja sellaisiin mitkä on värikämpötilaltaan noin 5500K ja sammuttaa niitä muita valoja kuvauksen ajaksi.
Harva Feng shui -tietoinen parempi puolisko noista pitää, ovat kuulemma niin kylmiä ja koti muistuttaa toimistoa! Siksi kaupoissa myydään noita virtsan keltaisia 2700 - 3000K lamppuja nimellä "lämmin valkoinen" :)

Re: Sinisiä kuvia

Lähetetty: Huhti 08, 2020 17 : 09
Kirjoittaja hama
Tervo kirjoitti:
hama kirjoitti: Halvin keino on vaihtaa niitä huoneen päävalojen lamppuja sellaisiin mitkä on värikämpötilaltaan noin 5500K ja sammuttaa niitä muita valoja kuvauksen ajaksi.
Harva Feng shui -tietoinen parempi puolisko noista pitää, ovat kuulemma niin kylmiä ja koti muistuttaa toimistoa! Siksi kaupoissa myydään noita virtsan keltaisia 2700 - 3000K lamppuja nimellä "lämmin valkoinen" :)
Saattaahan se osalla näinkin olla, mutta toinen ääripää on vielä pahempi, jos kaikki näyttää kusenkeltaiselta ja valokuvissa myös se harvemmin on kivan näköistä.

Re: Sinisiä kuvia

Lähetetty: Huhti 12, 2020 1 : 11
Kirjoittaja Olaus
"Onkos tuollaiseen tupeksimiseen olemassa mitään helpompaa tai parempaa tulosta tuottavaa konstia, kun vähän epäilen, ettei kuitenkaan ollut viimeinen kerta, kun onnistun tupeksimaan? Sen nyt ymmärrän, että valaistus olisi pitänyt olla samanlaista kauttaaltaan.

- lainasi topiikkia Jaakko Anttolasta -"

Sekavalo on aina hankala. Itsekin olen muuttanut monen värisellä valolla valaistuja kuvia mustavalkoisiksi. Onneksi niissäkin on oma kauneutensa. :-)

Raw-kuva on hyvä lähtökohta värien säätämiseen. Raw-kuvan suurempi bittimäärä auttaa, ettei kuvan sävyala säätäessä muutu aukkoiseksi, mikä yleensä on rumaa, ellet tavoittele sellaista efektiä. Joissain kuvakäsittelyohjelmissa kannattaa mahdollisesti 8-bittinen kuva muuntaa ensin 16-bittiseksi, säätää ja lopuksi tarpeen mukaan palauttaa 8-bittiseksi.

Useassa tapauksessa yritän tunnistaa kuvasta jotain, mikä on valkoista, harmaata tai mustaa - vaikka sitten kohteen hampaat ;-). Kuvankäsittelyohjelman pipetillä valitsen sen, minkä haluan kuvassa olevan valkoista, harmaata tai mustaa, jolloin onjelma muuttaa muutkin sävyt siihen suuntaan mihin valittu valkoinen, harmaa tai musta siirtyi. Monen värisillä valoilla valotetusta kuvasta, edellä kuvaamani tekniikka ei välttämättä tuota tyydyttävää lopputulosta koko kuvalle.

Joissain tilanteissa kuvan varjoalueet ovat tulleet valaistuksi eri värisellä valolla kuin enemmän valaistut alueet. Tällöin voi tehdä kuvalle hyvää varjojen värien säätäminen erikseen. Tähän on joissain kuvankäsittelyohjelmissa oma säätimensä. Kuvan voi myös kokeilla jakaa varjoihin ja muuhun kuvaan maskaamalla tai jakamallla kuva kahdeksi myöhemmin yhdistettäväksi eri kuvaksi, jolloin säätäminen eri alueille onnistuu.

Koko kuvan värikkyyttä voi myös kokeilla vähentää, mikä joskus tuottaa miellyttävämmän lopputuloksen, kun väri ja erityisesti väärä väri ei niin hyppää silmille.

Kasvojen säätäminen erikseen voi joskus olla hyödyllistä. Siinä on kuitenkin omat riskinsä, jos kasvot (muistiväri) ja vaikkapa nurmikko (muistiväri) tai taivas (muistiväri) ovat kovin toisistaan poikkeavilla säädöillä. Kuvan uskottavuus voi olla mennyttä.

Vanha muistelee: Itse kerran erehdyin säätämään hyvin tumman ihon omaavan kaverin sen väriseksi, joillaisen muistin ihon olevan. Printattua kuvaa kohteelle antaessani tajusin, että muistiväri oli vienyt minut harhaan, ja oman käteni iho oli saman väristä kuin iho kuvassa. Kuvan säätäminen meni uusiksi. Onneksi kuvasta löytyi jotain, minkä värin tiesin varmasti tietyksi ja kuva oli myös valaistu tiedossani olevan värisillä valoilla.

Re: Sinisiä kuvia

Lähetetty: Heinä 29, 2020 18 : 56
Kirjoittaja Sisko
Mitten pääsee valikkoon josta voi valita onko päivänvalo, loisteputki, pilvinen sää jne?
Kamera siis Canon 1000
Kiitos pikavastauksista.

Re: Sinisiä kuvia

Lähetetty: Heinä 29, 2020 19 : 19
Kirjoittaja ©pjm
Canon 1000D?

Takanäytön oikealla puolella painike merkinnällä WB?

Jos on niin kokeile sitä.

Sivu 90. https://files.canon-europe.com/files/so ... I_Flat.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: Sinisiä kuvia

Lähetetty: Heinä 29, 2020 20 : 31
Kirjoittaja Sisko
No Jes!
Arvaappa menikö puol päivää tsägätessä... kele.
Kiitos PJM !!
Hyvää loppukesää .)
T: Sisar

Re: Sinisiä kuvia

Lähetetty: Heinä 29, 2020 20 : 36
Kirjoittaja Sisko
Näyttää niin, että asennossa TV- tämä ominaisuus on käytössä. Siis kiekkosäätimessä.
Sisko