saeke kirjoitti:Ahaa, eli joka tapauksessa minun täytyy kuvatessa opetella säätämään.
Onhan kamerat nyt kuitenkin kehittyneet tässä 15 vuodessa varmaankin..? Että voisi ottaa kuvia, MYÖS ilman omia asetuksia, onnistuneesti. Ei todellakaan tarvitsekaan olla kallein kamera, mutta sellainen josta olisi pitkäksi aikaa iloa, myös sen jälkeen, kun opettelee ne kaikki hienoudet.
En tiedä saatko kiinni, mitä ajan takaa.
Jos uskot, että jaksat opetella, kuvaa nykyisellä kamerallasi. Se on yhtä hyvä väline opetella, kuin joku muukin. Kun pääset enemmän sisälle kameran toimintaan ja valon perusoppeihin, tiedät paremmin, mitä haluat kameraltasi. Opetteleminen on mielenkiintoista, ja voi imaista kokonaan uuteen näkökulmaan ja harrastukseen. Mutta vaikka olisit mensan jäsen ja tekniikan tohtori, niin et opi asioita lukemalla kerran manuaali läpi; asioita oppii vain vaivannäöllä, yksi asia kerrallaan ja monta kertaa kerraten. Mutta voi se sitten palkitakin lopuksi.
Ensimmäinen asia olisi ymmärtää, mikä nykyisissä kuvissa menee pieleen. Valotus väärin, sommittelu väärin, kamera tärähtänyt käsissä, kohde liikkunut, tarkennus osunut väärin.
Kaikissa kameroissa on automaattitoimintoja, ja niitä tarvitaan. Täysautomaatilla kuvatessa kameran on vain arvattava, mitä kuvaltasi haluat. Aika usein se arvaa oikein tai lähes oikein, mutta ei aina. Siis tarvitaanko syväterävyyttä vai pitäisikö eristää kohde saamalla tausta epätarkaksi, mihin kohtaan kuvaa pitäisi tarkentaa, liikkuuko kohde, heiluuko kamera? Nämä asiat sille kameralle pitäisi kertoa, ja osaava kuvaaja tekee säädöt näiden ehtojen puitteissa. Automatiikkaa käyttää hänkin, aika harva valotusta mittaa kuitenkaan muuten kuin kameran omalla mittarilla, eli sen varassa toimii kuitenkin. Osaa vain laittaa korjausta tarpeen mukaan, aukon tarvittavan syväterävyyden mukaan, ohjaa tarkennuksen oikeaan paikkaan, miettii kohteen liikkumisen ja ohjaa valotusajan sen mukaan tai hakee herkkyysarvolle ja valotusajalle sellaisen kompromissin, jolla uskoo tuossa paikassa pääsevänsä mieleiseen tai hyväksyttävään tulokseen.
Jos et usko olevasi kiinnostunut ja jaksavasi pikku hiljaa opetella kuvaamiani asioita, on vielä muutama mahdollisuus. Nykykännykät ovat hyviä kameroita, kuten moni on esittänyt. Pikkurillin kokoinen kenno ei aivan samaa kuvanlaatua tuota, mutta jos sitä kuvaa katsellaan vain toisella puhelimella tai tabletilla, voi laatu olla riittävä. Nopeasti käsillä oleva ja aina mukana oleva kamera voi tallettaa tilanteita ja tunnelmia, mitkä valmisteluja vaativalla kalustolla jäisivät kuviin saamatta. Pienet puutteet kuvan laadussa on pienempi ongelma kuin ottamatta jäänyt kuva.
Jos vielä haet kompromissia, voi sellainenkin olla olemassa. Haluat järjestelmäkameran, vähän parempaa kuvanlaatua ja monipuolisempaa mahdollisuutta vaikuttaa tulokseen, mutta et luule jaksavasi opetella kaikkea valon kulun teoriasta? Nykykameroissa on sellainen SCN-asento valintakiekossa. Sillä kerrot kamerallesi, mitä olet kuvaamassa, ja siitä kameran äly tietää tai aika sivistyneesti arvaa, tarvitaanko paljon syväterävyyttä, ollaanko nopean liikkeen kanssa tekemisissä vai mitä halutaan, ja kamera osaa sillä perusteella hakea säädöistä kompromissia tai parhaiten kyseiseen tilanteeseen sopivaa.
Minun tyttäreni oli tuossa viimeeksi kuvaamassani tilanteessa vuosi sitten. Halusi järkkärin, mutta ei halunnut hirveästi opiskella. Hänelle tuli Olympus OM-D E-M 10 iii, siis nimenomaan uusin eli tuo kolmosversio kyseisestä kamerasta, ja siihen kittizuumi 14-42mm. Siinä on suunnittelussa lähestytty juuri siitä käyttäjän näkökulmasta, että noita erilaiseen aiheeseen tehtyjä valmiohjelmia on paljon, ne on ryhmitelty jopa aika fiksusti valikkoon löydettäviksi.
Vastaavia malleja on varmaan muillakin valmistajilla, tuon kerroin, kun itse kuvaan Olympuksilla, ja ne tunnen jotenkin. Olympus on m43 järjestelmän kamera, kenno on pieni siinäkin (kuitenkin suurempi kuin kännyköissä), ja se vaikuttaa kuvan laatuun. Minulle riittää, ei minun kuviakaan tietsikan ruutua isompina katsella. Kuvan tarkkuuteen on minun mielestäni tarkennuksen osumisella isompi merkitys kuin kennokoolla.
Vielä pitkään tarinaan jatkoa. Päädyt mihin vain, kuvaamaan entisellä kamerallasi, kuvaamaan kännyllä tai hommaamaan uuden kameran, suosittelen hankkimaan ja opettelemaan jonkin kuvankäsittelyohjelman. Kalleimpia vaihtoehtoja on kuukausimaksullinen ammattitasoinen ohjelma, esim. Lightroom, mutta sitten taas opettelet ja jos opit, kuvien käsittely vie kaiken vapaa-aikasi... mutta kaikilla kameran valmistajilla on omia, usein ilmaisia ohjelmia, ja niilläkin tekee ihmeitä. Jo se, että saat kuvat käännetyksi vaateriin tai haluttuun asentoon, saat jälkikäteen rajatuksi esimerkiksi puolikkaat ihmiset pois, ja ehkä pieniä valotuksen korjauksiakin tehdyksi, parantaa kummasti kuvia.
Pieleen mennyttä tarkennusta ei voi jälkikäteen korjata, ensimmäinen opeteltava asia on minun mielestäni tarkennuksen ohjaamisen välineet valitsemassasi tia käyttämässäsi kamerassa.
Vielä haluan mainita, että olen itse aika uusi valokuvauksen harrastaja, kaikki kirjoittamani on minun mielipiteitäni, ei absoluuttistatotuutta.
JL Anttola
Edit: Kirjoittamiseni aikana tuli tuohon enemmän ammattilaisilta ohjeita, jätä minun raapustukseni omaan arvoonsa. Vaikka samansuuntaisiahan nuo ajatukset olivat, eli minun mieltäni lämmittäviä.