Sivu 1/2
Ubuntua kehiin?
Lähetetty: Elo 20, 2013 17 : 01
Kirjoittaja Neon Valo
Joo, onko tälle linuxin ubuntulle olemassa minkälaisia kuvankäsittelyohjelmia?
Vaatimukset varmaankin olisi canonin RAW tiedostojen käpistely ja jonkinsorttinen kloonaustyökalu yms.. jolla saisi esim taustoja tai kohdetta siistittyä esim ihmisten ihoa ja rajaus.
---------------------
ja onko tuo ubuntu sitten hyvä tähän hommaan?, mitään pelailuja ei kyllä tule harrasteltua mutta sitten elokuvia tietokoneelta tulee katseltua että pitäisi varmaan jokin mediaplayerikin löytää joka tukisi sitten myös monikanavaääniä elokuvien ääniraidoista, mutta tämä ei liity valokuvaamiseen joten en halua vastauksia tästä ellei jollain ole heittää ohimennen jotain hyväksi koettua.
win7 alkaa tympiä pikkuhiljaa :(
Lähetetty: Elo 20, 2013 17 : 36
Kirjoittaja Neon Valo
Niin ja varmaankin joku infranviewin kaltainen väriohjattu kuvankatselusofta?
Lähetetty: Elo 20, 2013 17 : 38
Kirjoittaja fireisland
Gimp?
http://www.ubuntuka.com/raw-files-ubuntu-dlsr-camer/
Itsellä ei tosin juuri kokemusta. Pari kertaa Wintoosalla GIMPpiä kokeillut.
Lähetetty: Elo 20, 2013 18 : 21
Kirjoittaja Neon Valo
Gimpin tiesinkin jo, en ole perehtynytt siihen, että osaako se käsitella rawia.
mutta itse googlettelin myös tämmöistä ->
http://www.ubuntuka.com/raw-files-ubuntu-dlsr-camer/
ja toisaalta sitten sain myös tuloksia ubuntu foorumeilta jossa ei ubuntu kyennyt aukasemaan .cr2 tiedostoja mutta oli siellä ohjeita ja ohjelmia kirjoiteltu.
Latailin Ubuntun ja poltin levylle, tässä jokinpäivä alkaa hirmunen tallentelu kun kuvat ja kaikki kamat pitää saada talteen ulkoselle :)
Enkä halua ubuntua asentaa winukan rinnalle.
Lähetetty: Elo 20, 2013 21 : 15
Kirjoittaja alsalus
Mulla on etäinen muistiuva, että Ufraw pyörii ubuntulla, ja sen (tai vastaavan) tarvii Gimpin kaveriksi enivei raw-kuvien kääntöön.
Lähetetty: Elo 21, 2013 8 : 41
Kirjoittaja samnyrhi
Kävisikö Lightroom tyyppinen ohjelma nimeltään Darktable?
http://www.darktable.org/
Lähetetty: Elo 21, 2013 12 : 14
Kirjoittaja ahz
Rawtherapee on aika hyvä raakakuville. Itse käytän ehkä enenmmän Ufraw:ta, mutta lähinnä siksi että sen käyttö integroituu F-spottiin jota käytän arkistointiin.
F-spottia taas en suosittele, koska sen tulevaisuus on epäselvä, jos arkistointisoftaa haluaa niin digikam lienee tällähetkellä varmin valinta.
Gimpillä sitten onnistuu nuo muut käsittelyhommat, ja siihenkin tosiaan saa ufraw plugarin.
Lähetetty: Elo 21, 2013 13 : 56
Kirjoittaja jpharjul
Corelin Aftershot Pro oli oma valintani Ubuntulla (aiemmin Bibblenä tunnettu softa). Toimii hienosti natiivina, tarkoitettu RAW-kuvien käsittelyyn ja päivittyy edelleen uusilla kameramalleilla - mutta maksaa toki rahaa. Sama softa pyörii myös Maceissä ja Windowseissa.
Lähetetty: Elo 22, 2013 0 : 38
Kirjoittaja martti65
Kyllä pitäisi mielestäni aueta gimpillä cr2 tiedostot, ainakin vanhemmat rawit menee ongelmitta. Noita raw-converttereita on olemassa useitakin, ettei se ole suoranainen ongelma. Itse en ubuntua käytä vaan Opensusen jakelua, missä paketissa löytyy varsin monet tärkeimmistä muokkausvälineistä.
Kaikesta huolimatta olen huomannut, ettei ilman CS6 tai vastaavia kauhean mielellään toimi. Myös Winen kaltaisella sovelluksella saa photariakin käytettyä Linuxeissa, ja muutaman kerran tuli CS2 siten kokeiltua. Eli Windows-softan saa toimimaan suhteellisen helposti ilman kovin suuria kikkailuja.
Lähetetty: Elo 22, 2013 19 : 53
Kirjoittaja Neon Valo
Kiitoksia vastauksista! :)
saapi lisääkin laitella, tuo darktable alkoi kiinnostamaan kyllä jos se kerran on LR:n tyyppinen softa, niin sitä ainakin mielelläni kokeilisin.
Ubuntu on itselle vielä kovin vieras käsite mutta ilmeisesti kyseessä on kuitenkin paljon kevyempi käyttis kuin winukka ja siksi erilaiset kuvankäsittelysoftat kiinnostaa jos vaikka vanha koneenruppana vähän virkistyisi samalla kun formatoi ja asentaa uuden käyttiksen.
Lähetetty: Elo 22, 2013 20 : 12
Kirjoittaja paaton
Neon Valo kirjoitti:Kiitoksia vastauksista! :)
saapi lisääkin laitella, tuo darktable alkoi kiinnostamaan kyllä jos se kerran on LR:n tyyppinen softa, niin sitä ainakin mielelläni kokeilisin.
Ubuntu on itselle vielä kovin vieras käsite mutta ilmeisesti kyseessä on kuitenkin paljon kevyempi käyttis kuin winukka ja siksi erilaiset kuvankäsittelysoftat kiinnostaa jos vaikka vanha koneenruppana vähän virkistyisi samalla kun formatoi ja asentaa uuden käyttiksen.
Eipä se ubuntu ole enää mitenkään erityisen kevyt. win7 toimii ihan hyvin tehottomassakin koneessa, kun karsit vaan liiat toiminnot pois käytöstä. Mulla oli esimerkiksi nc10 läppärissä win7, eikä mitään ongelmia ollut.
Lähetetty: Elo 22, 2013 21 : 23
Kirjoittaja Aegean
Kyllä se silti on paljon kevyempi on kuin windows reiska.
Lisäksi mm. Linuxin tapa käyttää koneen keskusmuistia tekee siitä yleisesti ottaen windowsia "tehokkaamman" käyttöjärjestelmän.
Täysin järjetön ratkaisu käytettyyn koneeseen olisi lähteä Win7 lisenssiä ostamaan, siinä kun Ubuntun saa ilmaiseksi.
Itse en ole Gimpiä muutamaan vuoteen käyttänyt, mutta vanhan kokemuksen pohjilta sanoisin kyseessä olevan hyvän kuvankäsittelyohjelman.
Ubuntu + Gimp + käytetty laitteisto -konseptilla kuvankäsittelyyn tarvittavan tietotekniikan hankintakuluista on mahdollisuus säätää useita satoja euroja.
Kyllähän sen rahan saa sitten taas optiikkahankintoihin uppoamaan, helpostikin :-)
Lähetetty: Elo 23, 2013 14 : 28
Kirjoittaja Neon Valo
Joo, ite win7:n ostin jotakuin samoihin aikoihin kun useampi vuos sitten rakennin tämän nykyisen koneeni ja mielessä pyöriny koneen päivitys niin siksi ubuntua kehiin.
Lähetetty: Elo 23, 2013 15 : 27
Kirjoittaja J_Susiraja
DigiKam kannattaa myös vilkaista yhtenä vaihtoehtona.
Lähetetty: Elo 23, 2013 16 : 23
Kirjoittaja Hota
Ufraw + Gimp on toiminu hyvin/riitävästi Ubuntussa.
Lähetetty: Joulu 18, 2013 5 : 28
Kirjoittaja Tonemap
Ubuntu 12.04:ssä olen käyttänyt kuvankäsittelyssä näitä ohjelmia:
- RawTherapee raw-kuville. Osaa myös siirtää kuvan suoraan GIMPiin. .CR2:n kanssa ei ole ollut mitään ongelmaa.
- GIMP on yleisohjelma kuvankäsittelyyn. Liitännäisten kanssa (dcraw, ufraw) osaa avata myös raw't.
- Luminance on simppeli HDR-ohjelma, jota ei käsittääkseni kehitetä kovin aktiivisesti.
- gThumb on ok softa kuvien ja metadatan katselemiseen.
Winen avulla voi tosiaan käyttää Windows-ohjelmia ja ainakin mulla tämä mainittu Fotarin CS2 toimi ilman mitään kikkailua. Mutta Wine on viimeinen vaihtoehto.
Jos asennat Ubuntun, niin virallisessa pakettivarastossa on mm. GIMPistä ja RawTherapeesta varsin vanhat versiot, joten uudemmat kannattaa ladata projektin sivulta tai epävirallisesta, mutta turvallisesta pakettivarastosta.
Kaikki laitteet eivät toimi oikein/ollenkaan Linuxien kanssa, joten kantsii tsekata asiat huolella etukäteen Live CD:n kanssa. Linuxille on pitkälti vastaavat ohjelmat kuin Windowsille, tässä pieni vertailulista:
http://wiki.linuxquestions.org/wiki/Lin ... s_software
Jos kovalevyllä on tilaa, niin säästä ihmeessä Windows toiseksi käyttikseksi. Joskus voi tarvita jotakin Windows-ohjelmaa.
Vähän OT, mutta jos keveydestä puhutaan, niin Linuxeista voi helposti karsia ylimääräisiä härpäkkeitä ja keventää käyttiksen sopivalle tasolle. Esimerkkinä vaikkapa tämä kone, jonka ääressä nyt istun: vuoden 2002 pakettikone gigan muistilla, jossa on vähän kustomoitu Xubuntu 12.04 (siis huhtikuussa 2012 julkaistu käyttis!) ja jos ei ole kärsimätön, niin perusjutut sujuvat vanhallakin raudalla. Alkeelliset raakaterapioinnit ja gimppaukset voi ihan hyvin tehdä tällä, kunhan katsoo ettei ole liikaa kuormittavia ohjelmia samaan aikaan päällä. Joutokäynnillä muistia menee 110 megaa ja kovalevyn ahdoin kerran 93 % täyteen ilman mitään silmämääräisesti havaittavaa ongelmaa. Niin, tämä on tietenkin tyttöystävän kone ;)
Lähetetty: Joulu 18, 2013 8 : 12
Kirjoittaja tvap
Omat 5 senttiä tähän ketjuun.
Jos Ubuntun Unity-käyttöliittymä tuntuu "vieraalta" (ja muutenkin) kannattaa kokeilla Kubuntua. KDE 4 -pohjainen käyttöliittymä on konsepteiltaan vähän perinteisempi, ollen teknisesti kuitenkin moderni ympäristö. KDE 4:sta on parjattu raskaaksi, mutta omien kokemusten valossa se ei nyt mitenkään erityisen raskas ole, jos nyt ei ihan antiikkia antiikkia ole rautana.
Kuvankäsittelyohjelmista Gimp on varmaan jo käsite. Tässä pätee sama kuin Libre/OpenOfficessa MS Officen suhteen -- se ei ole Photoshopin kopio ja asiat toimivat eri tavalla, mikä saa vanhat photoshopparit loikkimaan seinille. Paljon puhutut 16-bittiset väritkin siihen on tulossa, toteutus on jo kehitysversiossa olemassa.
Yhtenä vaihtoehtona Gimpille on Krita. Itse käytän Gimpiä sen kun kuvankäsittelyohjelmaa tarvitsen.
Raw-käsittelyyn nyt tulee mieleen, ufrawn ja rawstion lisäksi, RawTherapee, Darktable, Photivo ja Lightzone. Nämä ovat opensourcea. Corelin AfterShot Pro on kaupallinen ja itse käytin sitä pitkään -- Ehkä palaan siihen jos Corel vähän aktivoituisi kehitystyön suhteen.
HDR-käsittelyyn löytyy LuminanceHDR. Käsittääkseni sen kehitystyö etenee sen, kuin kehittäjäjoukon rahkeet riittävät ja tarpeita kehitystyöhön on.
Panoraamoihin sitten löytyy Hugin. Välillä epäilyttää, että se on yltiömonipuolinen, ainakin omiin tarpeisiin nähden.
Kuvien järjestelyyn taisi olla jo mainittu F-Spot ja Digikam. Itse käytän Digikamia, sillä pystyy kanssa käsittelemään raweja ja mukana tulee suht yksinkertaiset työkalut panoraamojen parsimiseen ja hdr:ien tekemiseen, rajauksiin skaalauksiin ja sen semmoisiin, sekä kattava tukku plugineja kuvien exporttaamiseksi eri palveluihin.
Väriprofilointiin ja kalibrointiin ArgyllCMS, siihen on olemassa dispcalGui nimienn graafinen käyttöliittymä.
Itsellä käytössä oleva ohjelmaketju on tällä hetkellä Kamera -> Digikam (import) - Darktable - Gimp/Hugin/LuminanceHDR -> Digikam (arkistointi).
Lisäksi on olemassa melkoinen joukko pienempiä (ja suurempiakin) työkaluja, kunhan vaan löytää. :-)
tepa
Lähetetty: Joulu 18, 2013 8 : 16
Kirjoittaja tvap
...tuos Linuxin laitetuesta vielä.
Tänä päivänä laitetuki on varsin hyvä. Jossain määrin taitaa alkaa olla parempi kuin Windowsilla. Tietysti on laitteita joille ajureita ei ole, mutta yleisimmät rakkineet on kyllä tuettuna. Esim. tuoreemmille Epsonin tulostimille löytyy Epsonilta ihan kelpo ajurit, itsellä on PX730WD ja esim. verkon kautta skannaus toimii.
Taannoin asensin Windows 8:n viitisen vuotta vanhaan läppäriin. Aiemmin käytin Kubuntua siinä ja ei ollut mitään ongelmia, Windowsin kanssa homma meinasi tökätä, kun ATI/AMD ei enää tee kyseiselle piirisarjalle uusia ajureita -- Vistan ajureilla homma nyt jotenkuiten alkoi toimia.
Lähetetty: Joulu 18, 2013 8 : 56
Kirjoittaja higgins
tvap kirjoitti:Omat 5 senttiä tähän ketjuun.
Jos Ubuntun Unity-käyttöliittymä tuntuu "vieraalta" (ja muutenkin) kannattaa kokeilla Kubuntua.
tepa
KDE neitilinux;)
Gimp! Ja se vanha versiokin toimii hyvin, uudemmassa enemmän bugeja...
Lähetetty: Joulu 18, 2013 9 : 43
Kirjoittaja tvap
higgins kirjoitti:tvap kirjoitti:Omat 5 senttiä tähän ketjuun.
Jos Ubuntun Unity-käyttöliittymä tuntuu "vieraalta" (ja muutenkin) kannattaa kokeilla Kubuntua.
tepa
KDE neitilinux;)
Gimp! Ja se vanha versiokin toimii hyvin, uudemmassa enemmän bugeja...
Itselle kde on vuosien myötä muodostunut työpöytäympäristöksi, jolla saa asiat hoidettua eikä se tule tielle. Mintin Cinnamon on ihan mielenkiintoinen vaihtoehto kanssa.
Kubuntun suhteen on se vahvuus, että sillä on synergiaa Ubuntun kanssa; monet vinkit ja neuvot sopivat suoraan ja niitä on paljon tarjolla -- siksi sitä on helpompi suositella aloittelevalle kuin esim. Susea.
Loppuviimein jokaisen on paree hakea itselleen sopiva ratkaisu -- mutta monelta loppuu usko jos lähtee vaikka Gentoolla liikkeelle. :-)
tepa