Punaisen renkaan tarina

Canon EOS R, 1D, 5D, Nikon Z7/Z6,D500/D5/D7200/D750/D810/Df/D610, Fuji S2/S3 Pro/XT-n, Olympus Pen-F, M10, M5, Pentax K D ja ist D-sarja, Sony A7/A9 jne.
spege
Viestit: 11340
Liittynyt: Loka 07, 2003 9 : 18
Paikkakunta: Suur-Sawo

Punaisen renkaan tarina

Viesti Kirjoittaja spege »

Canonin kuuluisan L-sarjan kehityksen voidaan katsoa alkaneen vuonna 1969, kun Canon esitteli ensimmäisen pitkän teleobjektiivin, jossa oli käytetty kalsiumfluoridikiteestä, eli fluoriitista hiottuja linssejä. Tämä kuuluisa objektiivi oli Canon FL-F 300 mm f/5,6. Fluoriitti on erinomainen apokromaattinen optinen materiaali, joka kykenee korjaamaan tehokkaasti väriaberraation, joka nousee sitä suuremmaksi ongelmaksi mitä pidempi objektiivin polttoväli on. Niin loistavaa kuvalaatua ei näin pitkässä teleobjektiivissa oltu koskaan ennen nähty.

Seuraava merkkitapaus oli vuonna 1971, kun Canon esitteli maailman ensimmäisen sarjatuotanto-objektiivin, jossa oli hiottu asfäärinen linssi. Tämä objektiivi oli FD 55 mm f/1,2 AL. Asfäärisen linssin pinta on pallopinnasta poikkeava, mikä mahdollistaa sen, että valonsäteet taittuvat tarkasti yhteen pisteeseen. Asfäärisistä linsseistä on suurta hyötyä juuri lyhytpolttovälisissä ja valovoimaisissa objektiiveissa. Asfääriset linssit mahdollistavat reunasta reunaan terävän kuvan jopa täydellä aukolla ja eliminoivat vääristymiä.

Seuraava askel kohti punaista rengasta tapahtui vuonna 1973, kun Canon varusti objektiivinsa monikalvopäällysteellä. Monikalvopäällyste vähensi huomattavasti heijastumia etenkin vastavaloon kuvattaessa. Tämä monikalvopäällystys, S.S.C. (Super Spectra Coating) on säilynyt liki samanlaisena näihin päiviin saakka.

Vuonna 1975 Canon esitteli FD 300 mm f/2,8 S.S.C. Fluorite-objektiivin, joka aloitti Canonin maineikkaiden 300/2,8-objektiivien sarjan. Tämän valovoimaisen teleobjektiivin suorituskyky oli erinomainen ja edelleen täysin verrattavissa nykyobjektiiveihin. Ainut haittapuoli tässä objektiivissa oli se, että sen tarkennusmekanismi oli jostain syystä ulkoinen, vaikka Canon oli jo kehittänyt sisäisen tarkennusjärjestelmän.

1970-luvun jälkipuoliskolla Canon kehitti toisen apokromaattisen optisen materiaalin pitkiin teleobjektiiveihin, UD-lasin. Ja sitten se tapahtui; kun Canonilla oli nyt kaikki eväät tehdä huippuluokan objektiiveja; asfääriset linssit, UD-lasi, fluoriitti, SSC-monikalvopäällyste ja sisäinen tarkennus, oli aika esitellä ensimmäinen L (Luxury)-objektiivi. L-objektiivin tunnukseksi tuli punainen L-kirjain ja punainen rengas objektiivin ulkokehällä.

Se tapahtui vuonna 1978 ja objektiivi oli FD 300 mm f/4 L, jossa käytettiin UD-lasia ja pian tuli FD 500 mm f/4,5 L, jossa oli ainutlaatuisena yhdistelmänä fluoriitti ja UD-lasi – ja ennennäkemätön kuvalaatu 500 mm objektiiville. Se aloitti myös valkoisten L-objektiivien aikakauden.

Vuonna 1979 Canon kehitti objektiiveihinsa uuden nopean bajonettikiinnityksen ja sen takia koko mallisto uusittiin. Vuodet 1979-82 olivat L-objektiivien saralla kiihkeää aikaa, esiteltiin mm.;

- Uskomattoman valovoimainen, mutta kooltaan kompakti superlaajakulma FDN 14 / 2,8 L.
- Maailman valovoimaisin superlaajakulma FDN 24 / 1,4 L.
- Maailman valovoimaisin tele FDN 85 / 1,2 L.
- Erinomaisen suorituskykyinen, sisätarkenteinen FDN 300 / 2,8 L.
- Maailman valovoimaisin supertele FDN 400 / 2,8 L.
- Todellinen supertele FDN 800 / 5,6 L.
- Oman aikansa superzoomi, FDN 50-300 / 4,5 L.
- Mahtava supertelezoom FDN 150-600 / 5,6 L, joka oli maailman ensimmäinen sisätarkenteinen zoomobjektiivi.
Ja vuonna 1984 tuli maailman laajakulmaisin zoomobjektiivi, FDN 20-35 / 3,5 L.

Sitten vuonna 1987 Canon esitteli täysin uuden, automaattitarkenteisen kamerajärjestelmän, EOS-sarjan. Canonin järjestelmä poikkesi kilpailjoiden järjestelmistä siinä, että automaattitarkennuksen moottori sijoitettiin heti alusta lähtien objektiiviin, ei kamerarunkoon.

Tämä mahdollisti huomattavasti nopeamman tarkennuksen etenkin teleobjektiiveissa. Todellinen tekninen uutuus oli objektiivien USM-ultraäänimoottori, joka mahdollisti uskomattoman nopean ja hiljaisen automaattitarkennuksen. Kun ensimmäinen EOS-sarjan ammattilaiskamera, EOS-1 tuli 1989, alkoi FD-sarjan aika olla lopussa.

Mutta punainen rengas alkoi hohtaa EOS-sarjan myötä yhä kirkkaammin. Vuoteen 1990 mennessä oli esitelty mm. seuraavat L-objektiivit;

- Maailman valovoimaisin SLR-objektiivi, EF 50 / 1,0 L USM.
- Maailman valovoimaisin pitkä tele, EF 200 / 1,8 L USM.
- Uusi urheilu- ja luontokuvaajien ”normaaliobjektiivi” EF 300 / 2,8 L USM.
- Valovoimainen supertele EF 600 / 4 L USM.
- Laajakulmazoom EF 20-35 / 2,8 L.
- Valovoimainen telezoom EF 80-200 / 2,8 L.

Vuoteen 1996 mennessä L-objektiivisarjaa täydennettiin lukuisilla uusilla objektiiveilla. Näistä mainittakoon seuraavat;
- Ammattikuvaajien suosikkilasi EF 17-35 / 2,8 L USM.
- Ammattikuvaajien suosikkilasi EF 28-70 / 2,8 L USM.
- Ammattikuvaajien suosikkilasi EF 70-200 / 2,8 L USM.
- Maailman ensimmäinen 10-x superzoom, EF 35-350 / 3,5-5,6 L USM.
- Maailman pisin ja uskomattoman valovoimainen AF-supertele EF 1200 / 5,6 L USM.

Vuonna 1995 Canon esitteli ensimmäisenä maailmassa optisella kuvanvakaajalla (Image Stabilizer) varustetun objektiivin, EF 75-300 / 4-5,6 IS USM. Pian kuvanvakaajat tulivat myös pitkäpolttovälisiin L-sarjan objektiiveihin. Nykyisin kaikki L-sarjan objektiivit on varustettu nopealla USM-rengasmoottorilla, joka mahdollistaa myös jatkuvan käsitarkennuksen.

Canonin uusin optinen innovaatio, diffraktiiviset teleobjektiivit, joiden tunnuksena on vihreät kirjaimet DO ja vihreä rengas objektiivin ulkokehällä, ovat tulleet punarenkaisten L-objektiivien rinnalle. Diffraktiivilinssit mahdollistavat huomattavasti perinteistä objektiivia kompaktimman ja kevyemmän rakenteen kuvalaadun pysyessä silti korkeana.

Mutta ei L-sarjalla ole mitään hätää, fluoriitin ja UD-lasin avulla saadaan diffraktiiviobjektiiveja hieman parempi optinen suorituskyky ja diffraktiivielementtien valmistaminen on hyvin kallista. Eikä niistä ole suurta hyötyä kuin pitkissä teleobjektiiveissa. Jo legendaarinen punainen L-kirjain ja rengas tulevat säilymään symbolina korkeasta optisesta ja mekaanisesta laadusta.

Eläköön 26-vuotias L-sarja!


Kuva



Jos joku ihmettelee, miten jaksoin kirjoittaa tällaisen artikkelin L-sarjasta, johtuu se merkkipäivästäni, tämä on 666. viestini. Pedon luvun kunniaksi tämän kirjoitin. ;D


PS. Alleviivasin ja lihavoin ne L-objektiivit, jotka olen omistanut (tällä hetkellä en omista noista yhtään) ja ne, joihin olen tehnyt lähempää tuttavuutta lehtitaloissa.


Pekka Turunen
Viimeksi muokannut spege, Elo 09, 2004 0 : 36. Yhteensä muokattu 5 kertaa.
* Suur-Sawon valtakunnan ja DC.net kansan valokuvamarsalkka *
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
tareone
Viestit: 6200
Liittynyt: Tammi 09, 2003 22 : 08
Paikkakunta: Järvenpää
Viesti:

Viesti Kirjoittaja tareone »

Kiitos Spege mielenkiintoisesta artikkelista ja hail satan!

(voisiko phpbb-softaan saada ominaisuuden, joka automaattisesti muuntaisi ison ällä kirjaimen punaiseksi? ;) )
veshut

Re: Punaisen renkaan tarina

Viesti Kirjoittaja veshut »

Onnea 26-vuotiaalle! Mielenkiintoinen yhteenveto ällien historiasta spegemäisen värittyneellä tyylillä. Tarkoitus ei ole pilata mehukestejä, mutta innovaatiot ja vuosiluvut eivät aina valitettavasti ole valkoisia... asioilla voi olla myös musta puolensa: ;-)
spege kirjoitti:...vuonna 1969, kun Canon esitteli ensimmäisen pitkän teleobjektiivin, jossa oli käytetty kalsiumfluoridikiteestä, eli fluoriitista hiottuja linssejä... Niin loistavaa kuvalaatua ei näin pitkässä teleobjektiivissa oltu koskaan ennen nähty...

Nikon ED (Extra-low Dispersion glass) ilmestyi myös vuonna 1969 (lainaus Nikon History): "Yksinkertaisesti ilmaistuna kromaattinen aberraatio on kuva- ja värivirhe, joka syntyy kun eri aallonpituuksien valonsäteet kulkevat optisen lasin läpi. Ennen tämä ongelma ratkaistiin teleobjektiiveissa tietyillä optisilla elementeillä, varsinkin kalsiumfluoriittilasilla. Fluoriitti kuitenkin halkeilee helposti ja on herkkä lämpötilanvaihteluille, objektiivin taittokertoimen muuttuminen voi tällöin haitata tarkennusta. Pehmeää fluoriittia ei voida tästä syystä käyttää uloimmissa lasielementeissä. Fluoriittilasien puutteiden korjaamiseksi Nikon kehitti ED-lasin jo 1960-luvun lopulla."
spege kirjoitti:...Seuraava merkkitapaus oli vuonna 1971, kun Canon esitteli maailman ensimmäisen sarjatuotanto-objektiivin, jossa oli hiottu asfäärinen linssi...
Nikon esitteli ensimmäisen asfäärisiin linssielementteihin (ASP-elementti) perustuvan valokuvausobjektiivin vuonna 1968.
spege kirjoitti:...Seuraava askel kohti punaista rengasta tapahtui vuonna 1973, kun Canon esitteli joukon objektiiveja, joiden linssit oli monikalvopäällystetty...
Vuonna 1969 Nikon esitteli 35mm f/1.4 objektiivin jossa oli käytetty NIC-monikalvopäällystystä (Nikon Integrated Coating).
spege kirjoitti:...1970-luvun jälkipuoliskolla Canon kehitti toisen apokromaattisen optisen materiaalin pitkiin teleobjektiiveihin, UD-lasin... punainen rengas objektiivin ulkokehällä...
UD-lasi oli vastaus Nikonin ED-lasille joka ilmestyi jo vuonna 1969. Kaikkien Nikkor ED-objektiivien tunnuksena on ollut alusta asti kultainen rengas.
spege kirjoitti:...Se tapahtui vuonna 1978 ja objektiivi oli FD 300 mm f/4 L...
Vuonna 1977 julkaistiin legendaarinen Nikkor 400mm f/3.5 AI-S IF-ED jossa oli uusi IF-tarkennus (Internal Focusing technology).
spege kirjoitti:...Vuonna 1979 Canon kehitti objektiiveihinsa uuden nopean bajonettikiinnityksen ja sen takia koko mallisto uusittiin...
Nikon F-bajonetti julkaistiin vuonna 1959 ja sitä parannettiin vuonna 1977 AI-sarjan tullessa markkinoille.
spege kirjoitti:...Vuodet 1979-82 olivat L-objektiivien saralla kiihkeää aikaa, esiteltiin mm.;... jne. blaa blaa blaa
Heh, no comments. ;-)
MattiH
Site Admin
Viestit: 6426
Liittynyt: Tammi 08, 2003 20 : 57
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja MattiH »

Kiitämmme Spegeä perusteellisesta artikkelista, johon oli kiitettävällä huolellisuudella koottu Canonin objektiivien historiaa. Muutama ylisana osui silmiini muuten asiapitoisessa tekstissä.

Viestin kirjoittajahan pääsee muokkaamaan viestiään (jos esimerkiksi on jäänyt joku kirjoitusvirhe tms.).
spege
Viestit: 11340
Liittynyt: Loka 07, 2003 9 : 18
Paikkakunta: Suur-Sawo

Re: Punaisen renkaan tarina

Viesti Kirjoittaja spege »

veshut kirjoitti: Fluoriitti kuitenkin halkeilee helposti ja on herkkä lämpötilanvaihteluille, objektiivin taittokertoimen muuttuminen voi tällöin haitata tarkennusta. Pehmeää fluoriittia ei voida tästä syystä käyttää uloimmissa lasielementeissä.
Tämä johtui siitä, ettei Nikon pystynyt kehittämään kyllin hyvää fluoriittia, joka kestäisi. Monissa Canonin L-teleissä on fluoriittilinssejä, ovatko ne halkeilleet??

Sitäpaitsi fluoriitin on laskettu olevan n. 2-x tehokkaampi apokromaattinen optinen materiaali verrattuna Nikon ED- tai Canon UD-lasiin.
veshut kirjoitti:Nikon esitteli ensimmäisen asfäärisiin linssielementteihin (ASP-elementti) perustuvan valokuvausobjektiivin vuonna 1968.
Mutta se ei ollut sarjatuotanto-objektiivi, ensimmäisen asfäärisen objektiivin esitteli muistaakseni Leica. Mutta Canon FD 55 / 1,2 AL oli ensimmäinen sarjatuotantoinen asfäärinen objektiivi, lue vaikka Canon Camera Museum:ista.
veshut kirjoitti: Vuonna 1977 julkaistiin legendaarinen Nikkor 400mm f/3.5 AI-S IF-ED jossa oli uusi IF-tarkennus (Internal Focusing technology).
Canon esitteli ensimmäisen sisätarkenteisen telen jo vuonna 1975. Objektiivi oli legendaarinen FD 400 / 4,5 S.S.C..
* Suur-Sawon valtakunnan ja DC.net kansan valokuvamarsalkka *
spege
Viestit: 11340
Liittynyt: Loka 07, 2003 9 : 18
Paikkakunta: Suur-Sawo

Viesti Kirjoittaja spege »

...
Viimeksi muokannut spege, Syys 03, 2004 22 : 17. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
spege
Viestit: 11340
Liittynyt: Loka 07, 2003 9 : 18
Paikkakunta: Suur-Sawo

Viesti Kirjoittaja spege »

4x5 kirjoitti:
tigert kirjoitti:Mimmoisia kuvia niillä sai otettua?
no varmaan jokunen kenellekkään kiinnostomaton kakkosluokan kuvakin noila syntyi. Pistäthän esille?

Syntyi sekä 1. että 2. luokkaa. Aikoinaan mulla oli 2 kpl Canon New F-1-runkoja ja liuta FD-objektiiveja. Kuvat ovat tietenkin otettu filmille, mutta FD L-lasit olivat kyllä hienoja, ehkä jopa hauskempia käyttää kun nuo nykyiset EF-ällät. Se upean täsmällinen käsitarkennus, se se oli joka niissä FD-laseissa varmaan kiehtoi. Ihan Leica tai Carl Zeiss-tasoa...

Kaikkein upein FD-lasi, joka mulla oli, oli FDN 50/1,2 L. Valovoimainen ja skarppi normaaliobjektiivi. Ja upean pehmeä käsitarkennus! Oi niitä aikoja... Nykyään edes EF 300/2,8 IS-putkessa ei ole niin hyvää MF:ää.

Minä olen enemmänkin objektiivi/kamerakeräilijä, kuin valokuvaaja. Sen myönnän auliisti. Jos olisi riittävästi rahaa, hankkisin ison lasikirjahyllyn spottivaloineen täyteen L-lasia ja Canon-runkoja. Myös Leicojen keräily kiinnostaa.

Perhana kun olisi löysää rahaa, ostaisin nyt heti Leica M7-mittaetsinkameran, pari-kolme MAAILMAN PARASTA objektiivia ja aidon nahkaisen Leica-kameralaukun...
* Suur-Sawon valtakunnan ja DC.net kansan valokuvamarsalkka *
spege
Viestit: 11340
Liittynyt: Loka 07, 2003 9 : 18
Paikkakunta: Suur-Sawo

Viesti Kirjoittaja spege »

fangio kirjoitti:Nyt mene Spege ihman pehmeäksi. Mitä se mummi sulle syötti? Kyllä Kanon on ainut merkki!

Juu kyllä Canon on ainut merkki arkiseen työkäyttöön. Mutta nuo Leicat ovat perhanan legendaarisia laitteita, tarkoitan lähinnä M-sarjaa. Jotenkin näinä aikoina, kun kaikki hehkuttavat digikameroista, on mulla herännyt kaipuu kuvata filmille - mutta ilman kompromisseja laadussa Leica M-kalustolla.

Oletko fang koskaan edes pidellyt käsissäsi M-Leicaa? Siinä on kyllä jotain maagista, etenkin siinä kaksoiskuvaetäisyysmittarissa. Ja se mekaaninen laatu - kaverilla on M7, olen sillä kuvia ottanut. Kaikki säätimet jne. siinä kamerassa toimivat kuin junan vessa. Ja ne Leica M-lasit; pirun pienikokoisia, mutta piirtävät jo täydellä aukolla kuin partaveitsi.

Pitäsköhän laittaa tuo 300/2,8 IS myyntiin ja hankkia M-Leicaa tilalle?
* Suur-Sawon valtakunnan ja DC.net kansan valokuvamarsalkka *
veshut

Re: Punaisen renkaan tarina

Viesti Kirjoittaja veshut »

spege kirjoitti:...Tämä johtui siitä, ettei Nikon pystynyt kehittämään kyllin hyvää fluoriittia, joka kestäisi. Monissa Canonin L-teleissä on fluoriittilinssejä, ovatko ne halkeilleet??

Sitäpaitsi fluoriitin on laskettu olevan n. 2-x tehokkaampi apokromaattinen optinen materiaali verrattuna Nikon ED- tai Canon UD-lasiin...
Eh... oli pakko ;-): http://forums.dpreview.com/forums/read. ... ge=9952054
spege
Viestit: 11340
Liittynyt: Loka 07, 2003 9 : 18
Paikkakunta: Suur-Sawo

Viesti Kirjoittaja spege »

Voitko veshutti suomentaa nuo linkin takana olevat höpinät, kun mulla ei tuo lontoon kieli niin hirveän hyvin taivu...
* Suur-Sawon valtakunnan ja DC.net kansan valokuvamarsalkka *
Speedlite
Viestit: 220
Liittynyt: Tammi 09, 2004 15 : 00

Viesti Kirjoittaja Speedlite »

Lyhyt referaatti: NASA ei käytä Canonin laitteita, koska vaikka rungoissa ei ole mitään vikaa, objektiivien fluoriittilinssit eivät kestä avaruussukkulan/raketin nousun aiheuttamaa tärinää. Yhdessä tapauksessa Canoni fluoriittilinssi oli hajonnut täysin, tehden objektiivista käyttökelvottoman. NASAhan ei katso tuollaista hyvällä, vaan on evännyt Canonilta pääsyn avaruuteen, minne he niin kovasti haluaisivat.

Hyvä Nikon, parasta tekniikkaa tässä universumissa!! ;-)
piksi

Viesti Kirjoittaja piksi »

Speedlite kirjoitti:Lyhyt referaatti: NASA ei käytä Canonin laitteita, koska vaikka rungoissa ei ole mitään vikaa, objektiivien fluoriittilinssit eivät kestä avaruussukkulan/raketin nousun aiheuttamaa tärinää. Yhdessä tapauksessa Canoni fluoriittilinssi oli hajonnut täysin, tehden objektiivista käyttökelvottoman. NASAhan ei katso tuollaista hyvällä, vaan on evännyt Canonilta pääsyn avaruuteen, minne he niin kovasti haluaisivat.

Hyvä Nikon, parasta tekniikkaa tässä universumissa!! ;-)
ja toinen syy saattaa olla ihan vain siinä, että budjettisäästöjen vuoksi nasa käyttää myös hyvin hyvin vanhaa tekniikkaa, johon kuuluvat myös monet nikkor-bajonetin järkkärit ja niiden objektiivit. etenkin nyt kun dabljuu vähensi edelleen nasan budjettia, on joka penniä venytetty älyttömästi, eikä canonin huippumalliston hintoihin ole oikein venyvyyttä. on halvempaa ja käytännöllisempää uusia saman standardin välineitä. tottahan canon on yrittänyt muiden yhtiöiden tapaan tunkea itseään mediaseksikkäästi nasan kelkkaan, mutta edes parit yrityssponssit valkoisille 3==D-linsseille eivät ole tarpeeksi muuttamaan nasan halua vaihtaa koko kalustoaan. lisäksi on täysin mahdollista, että linssien murtumisia tai irtoamisia on tapahtunutkin, sillä avaruussukkuloiden lähdössä tärinä ja kiihtyvyys ovat todella suuria. harvoin maan päällä kameroita viedään tilanteeseen jossa kiihtyvyyttä on 4-6G:tä ja tärinää parin richterin verran.

ihan vaan yleistä lätinää fluoriitin rakenteesta:

Crystal Habits include the typical cube and to a lesser extent, the octahedron as well as combinations of these two and other rarer isometric habits. Always with equant crystals; less common are crusts and botryoidal forms. Twinning also produces penetration twins that look like two cubes grown together.
Cleavage is perfect in 4 directions forming octahedrons.
Fracture is irregular and brittle.
Hardness: 4

vertailuna kovuustaulukkoon, 1 vastaa mineraalitalkkia (silikaattia) joka on todella pehmeää, 10 timanttia. kvartsin kovuusluokka on 7.

jutun pointti: yhden valmistajan tuotteiden valintaan on syynä vähän muukin kuin vain parin linssin hajoaminen lennolla. yleensä myöskään lennoilla ei käytetä kuluttajamarkkinoilla olevia tuotteita, vaan tärkeimpiin tuotoksiin yritykset yhdistävät voimansa ja luovat prototyyppilaitteita (kuten mm nasan huipputasoinen skylab S190B-kamera). syyt ovat sekä historiassa, budjetissa, että tarpeissa. nasankin pitää olla kustannustehokas, eikä nykyisen kaluston uusiminen *sensuroitu* canon-massaksi välttämättä ole kaikista järkevin teko.
MattiH
Site Admin
Viestit: 6426
Liittynyt: Tammi 08, 2003 20 : 57
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja MattiH »

Siirsin tästä ketjusta siihen kuulumattomat viestit Sana on vapaa -alueelle, ks. http://www.digicamera.net/keskus/viewtopic.php?t=9904 (josta ketju jonkin ajan kuluttua katoaa ihan kokonaan).
fangio
Viestit: 1834
Liittynyt: Loka 05, 2003 8 : 51

Viesti Kirjoittaja fangio »

Vai lähtee täältä kohta pois viestit, joissa ei ole asiaa. Mielenkiintoinen asia tämä asiattomien sensuroiminen. Näkökulmasta riippuen täällä nimittäin on todella paljon sensuroitavaa, jos sille linjalle lähdetään.

Minä en kyllä ymmärrä mikä siinä aiheesta karanneessa tarinassa oli vikana. Ymmärtääkseni jokainen lukija voi itse jättää lukematta semmoiset, mitkä eivät kiinnosta. Mutta ihan sama...
Santtu
Viestit: 785
Liittynyt: Tammi 10, 2003 23 : 08
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Santtu »

Siirrettyyn keskusteluun osallistuneen (ja sitä lietsoneena...) kiitän ylläpitoa siirrosta!

Sana vapaa osio on ko. keskustelulle mielestäni oikea paikka.
spege
Viestit: 11340
Liittynyt: Loka 07, 2003 9 : 18
Paikkakunta: Suur-Sawo

Viesti Kirjoittaja spege »

fangio kirjoitti:Vai lähtee täältä kohta pois viestit, joissa ei ole asiaa. Mielenkiintoinen asia tämä asiattomien sensuroiminen. Näkökulmasta riippuen täällä nimittäin on todella paljon sensuroitavaa, jos sille linjalle lähdetään.

Minä en kyllä ymmärrä mikä siinä aiheesta karanneessa tarinassa oli vikana. Ymmärtääkseni jokainen lukija voi itse jättää lukematta semmoiset, mitkä eivät kiinnosta. Mutta ihan sama...

Täysin samaa mieltä !!
* Suur-Sawon valtakunnan ja DC.net kansan valokuvamarsalkka *
Tapiol2003
Viestit: 2202
Liittynyt: Syys 28, 2003 16 : 03

Viesti Kirjoittaja Tapiol2003 »

Perusteellista hehkutusta Canonin (ja Nikonin) puolesta. Täytyy kyllä allekirjoittaa tuo FD 4/300 L:n tarkennuksen pehmeys ja tarkkuus. Yhä edelleen miellyttävä lasi käyttää.

Muuten tuosta hehkutuksesta sen verran, että olisi ehkä hyvä tutustua myös Leitzin, Kernin, Kilfitin, Schneiderin, Voigtländerin, Zeissin ynnä muutaman muun objektiivitehtaan tuotantoon ja keksintöihin ennen kuin julistetaan punaiset äLLät maailman ensimmäisiksi kaikissa lajeissa ;-)

Kolmen M-Leican jälkeen voin todeta, että kyllä niihin kannattaa tähdätä. Huomaapa ainakin, että objektiiveissa on muitakin ominaisuuksia kuin piirto. Lähimmäksi Leica-optiikka on niistä objektiiveista, joita ole käyttänyt yltänyt juuri tuo edellämainittu FD 4/300 L.
Less Is More
spege
Viestit: 11340
Liittynyt: Loka 07, 2003 9 : 18
Paikkakunta: Suur-Sawo

Viesti Kirjoittaja spege »

Tapiol2003 kirjoitti:Kolmen M-Leican jälkeen voin todeta, että kyllä niihin kannattaa tähdätä.
Joo, mulle on tulossa Leica M6 TTL. Mitäs M-Leicoja itselläsi on ollut/on tällä hetkellä? Mitä mieltä olet tuosta uudemmasta Tri-Elmarit-M 28-35-50:stä, entä Elmarit-M 90/2,8:sta?

Valtavastihan nuo maksavat, mutta nyt kun puri pahasti tuo saksalainen kärpänen, niin ei mahda mitään. Taitaa kyllä mennä joku äLLä myyntiin!
* Suur-Sawon valtakunnan ja DC.net kansan valokuvamarsalkka *
veshut

Viesti Kirjoittaja veshut »

Tapiol2003 kirjoitti:... olisi ehkä hyvä tutustua myös Leitzin, Kernin, Kilfitin, Schneiderin, Voigtländerin, Zeissin ynnä muutaman muun objektiivitehtaan tuotantoon ja keksintöihin ennen kuin julistetaan punaiset äLLät maailman ensimmäisiksi kaikissa lajeissa ;-)
Heh, niinpä. Todelliset voittajat ja mestarit unohdetaan näinä brändityksen kuLta-aikoina. ;-)
spege
Viestit: 11340
Liittynyt: Loka 07, 2003 9 : 18
Paikkakunta: Suur-Sawo

Viesti Kirjoittaja spege »

veshut kirjoitti:
Tapiol2003 kirjoitti:... olisi ehkä hyvä tutustua myös Leitzin, Kernin, Kilfitin, Schneiderin, Voigtländerin, Zeissin ynnä muutaman muun objektiivitehtaan tuotantoon ja keksintöihin ennen kuin julistetaan punaiset äLLät maailman ensimmäisiksi kaikissa lajeissa ;-)
Heh, niinpä. Todelliset voittajat ja mestarit unohdetaan näinä brändityksen kuLta-aikoina. ;-)
Mutta sitä ei voi kukaan kiistää, etteikö Canon olisi esitellyt KAIKKEIN ENITEN kamerateknisiä innovaatioita. Jos joku voi, niin faktoja kehiin eikä mitään selityksiä.
* Suur-Sawon valtakunnan ja DC.net kansan valokuvamarsalkka *
Vastaa Viestiin