Sivu 1/2

Kennon likaantumisesta

Lähetetty: Kesä 03, 2004 16 : 07
Kirjoittaja Homer
Digijärkkäreissähän pokkareihin verrattuna kenno on suojaamaton ja siten altis pölylle/likaantumiselle objektiivien vaihdon aikana.

Onko se todellinen ongelma?

Lähetetty: Kesä 03, 2004 16 : 37
Kirjoittaja jyri81
Ei ole ongelma, kenno on itse aika helppo puhdistaa, ja ne mahdolliset pölyt näkyy vasta pienemmillä aukoilla.

Lähetetty: Kesä 03, 2004 17 : 00
Kirjoittaja Jukka
Ostaessani digijärkkärin jo 4 päivän käytön jälkeen (ei yhtään objektiivivaihtoa sen aikana) huomasin pienemmillä aukolla jotain roskaa kuvissa. Vilkaisu kennoon paljasti aivan mikroriikkisen kokoisen roskan jonka sain pois ilmaa apuna käyttäen. Ei se mikään ongelma ole niitä poistaa.

Lähetetty: Kesä 06, 2004 8 : 47
Kirjoittaja kohan
Teipillä kenno puhtaaksi!
Linkki lainattu naapuri foorumilta
http://forums.dpreview.com/forums/read. ... ge=8641244

Lähetetty: Kesä 06, 2004 10 : 32
Kirjoittaja trombi
Varmasti hyvä idea, mutta itselläni heräsi epäilys, ettei vain teipistä jää liimaa tms. tahmaa kennolle ajan mittaan. Vai onko sitä vain ylivarovainen?

Lähetetty: Kesä 06, 2004 10 : 35
Kirjoittaja laite
trombi kirjoitti:Varmasti hyvä idea, mutta itselläni heräsi epäilys, ettei vain teipistä jää liimaa tms. tahmaa kennolle ajan mittaan. Vai onko sitä vain ylivarovainen?
mietin samaa hommaa itsekin. en kyllä lähtisi ihan millä tahansa teipillä tuota suoritusta tekemään.

Lähetetty: Kesä 06, 2004 11 : 28
Kirjoittaja nieppi
Ainakin teipin suhteen kannattaa oll tarkka, suosittelivat tällasta scotch removable magic tape (BLUE BOX) tuolla palstalla.

Lähetetty: Kesä 06, 2004 15 : 38
Kirjoittaja fangio
En tiedä mitä muut ovat mieltä, mutta minusta pölynimuri on yksi helpoimpia ja turvallisimpia kennonpuhdistuskonsteja. Tuli just aamulla imuroitua.

Kun pitään kiinni niin isoa suutinta, ettei mahdu peilikaappiin ollenkaan sörkimään, on homma helppoa ja turvallista.

Melkein keskellä kennoa oli yksi iso läntti, joka näkyi aina pienillä aukoilla kuvattaessa. Olin jo varautunut kovempaankin kuuraamiseen, mutta kun pelkkä imuri riitti, ei kennoa tarvinnut millään kosketella.

Lähetetty: Kesä 06, 2004 19 : 27
Kirjoittaja trombi
Onhan vielä keksitty Data-Vac:
http://www.metrovacworld.com/datavacthumbnail.html
En tiedä, onko Suomessa saatavilla.

... varmaan sellainen verme jolla saa DNA:n rippeet pois näppiksen väleistä (kuten leffassa Gattaga).

Lähetetty: Kesä 06, 2004 22 : 53
Kirjoittaja malagant
Puhdistin itse äsken Scotchin teipillä 300D:n kennon. Ei puhdistunut putipuhtaaksi kahdenkaan kerran jälkeen. Ihan käyttökelpoinen idea kuitenkin.

Lähetetty: Kesä 08, 2004 17 : 08
Kirjoittaja adapteri
Olin lomamatkalla viikon ja kuvasin paljon. Matkalla ei ollut mahdollisuutta katsoa kuvia välillä. Kokemukseni mukaan kennolle tulee pölyä ainakin pieniä määriä jo muutaman tuhannen kuvan aikana. Viimeksi viikkoa ennen matkaa olin kuvaamassa heinäsirkkoja. Purkaessani kuvia kotona huomasin, että muistikortilla oleviin kuviin oli kesken kaiken ilmestynyt iso roska. Se oli tullut sellaisten kuvien välissä, jotka oli otettu samalla linssillä, ihan vaan yks kaks. Piti sitten matkaa varten oikein miettiä, miten saisi pölyriskiä pienemmäksi.

Mietinnän tulos: peilin takana, kennon edessä on pölyä. Se liikkuu peilin liikkeen, tarkennuksen tai zoomauksen aiheuttaman ilmavirran vuoksi. Se laskeutuu jonnekin pinnalle, kun ilmavirtaus tyyntyy. Siispä kamera mahdollisimman paljon linssi alaspäin, kenno ylöspäin. Painovoima ei ainakaan aja pölyä silloin kennolle.

Matkalla joka ilta tein niin, että otin illan viimeisen kuvan lattiasta ja jätin kameran seisomaan yöksi linssi alaspäin. Pölyä ei merkittävästi kuvissa näy. En tiedä, johtuiko se tuosta "pölynestotempusta" vai jostain muusta, mutta paljon vaihdoin linssiä ja zoomi sai pumpata rauhassa miten paljon vaan.

Lähetetty: Kesä 08, 2004 21 : 32
Kirjoittaja malagant
Mutta objektiivin vaihdossa, zoomaamisessa ja sen sellaisessahan suljin on koko ajan kiinni. Eli järjen mukaan zoomaus ei ainakaan paljon vaikuttaisi pölytilanteeseen kennon ja sulkimen välillä. Toki sitten kun ollaan paljon objektiivia vaihdeltu ja sitten kuvataan niin pölyäkin pääsee tuonne kennolle. Pitkillä valotusajoilla kun suljin on auki, pääsisi kaiken järjeen pöly kennolle aivan esteettä. Joskus kun katsoo kirkkaalla lampulla ilmassa leijuvaa pölyä (suurin osa vissiin jotain ihokudosta sisäilmassa), niin voi vain miettiä paljonko sitä kameran sisältä löytyy.

Lähetetty: Kesä 08, 2004 21 : 54
Kirjoittaja piksi
kohan kirjoitti:Teipillä kenno puhtaaksi!
Linkki lainattu naapuri foorumilta
http://forums.dpreview.com/forums/read. ... ge=8641244
en missään nimessä käyttäisi edes läpinäkyvää irroitettavaksi tarkoitettua muoviteippiä kennon puhdistukseen, sillä hyvin useilla teipeillä on tapana jättää pienenpieni osa liima-aineesta irroitettaessa myös kiinnitettävään pintaan, vaikka sitä ei sormella tunne, on tällainen pinta hanakampi pitämään pölyn itsessään kiinni, eikä uusi teipin vetäisy myöhemmin enää välttämättä poista sitä kun vanha teippiliima on jämähtänyt kennoon pölyn kanssa.

toinen ongelma (tosin marginaalinen) on se, että liimakerros heikentää kennon mikrolinssien ja sensorien toimintaa kuten tietenkin ylimääräinen kalvo niden pinnalla tekisi muutenkin.

jos teipin liimapinta on liian voimakas, se saattaa myös repiä kennolla olevia pieniä komponentteja ja niiden pinnoitetta irti.

jos kamerasta löytyy kennon puhdistus sähkövarauksella, on puhtaassa huoneessa pumpulla puhaltelu kenno alaspäin suunnattuna paljon turvallisempi tapa. ilmankosteudeltaan kohtuullisessa siivotussa huoneessa pölyhiukkaset eivät tanssi aivan mielensä mukaan vaan sitoutuvat vesimolekyyleihin ja suuntaavat matkansa yleensä lattiaa kohti lopulta. saivartelua ja turhanmaista tarkkuutta, mutta jos mielenrauhaa häiritsevät pienenepienetkin pölyhattarat niin tätä kannattaa kokeilla :-)

Lähetetty: Kesä 17, 2004 22 : 44
Kirjoittaja kohan
Lisäsin kamerareppuni vakiovarusteisiin Scotch Magic 810 teipin. Olen käyttänyt sitä kenttäolosuhteissa linssipintojen puhdistukseen. Ei enää epäpuhtaissa olosuhteissa linssipintojen hankaamista. Linssipinnalta lähtee teipillä rasvaiset sormenjäljet ja pölyhiukkaset.
Kaikki ei sillä lähde. Ilmeisesti nestemäiset ja linssipintaan kuivuneet aineet tarvitsevat liuottimen irrotakseen, puhdistettu vesi, sprii tai asetoni voimakkuus järjestyksessä.
Mutta kaikki irtonainen tavara lähtee kivuttomasti, ei hankausta ja naarmuja.

Aion kokeilla myös kennon puhdistusta kun se aika koittaa.

Lähetetty: Kesä 18, 2004 8 : 59
Kirjoittaja mikko
Olyn E-1:ssä on varsin pätevä kennon puhdistus systeemi, olisi todellakin canonin tehdä seuraavaan malliin jotain tuolle ongelmalle.
Hyvä että edes jotain kennosta näkyy, mulla se on todella paskanen, mitä se pudistus jasilla maksaa?

Lähetetty: Kesä 18, 2004 9 : 16
Kirjoittaja pleppanen
mikko kirjoitti:Hyvä että edes jotain kennosta näkyy, mulla se on todella paskanen, mitä se pudistus jasilla maksaa?
Miten se kenno on likaantunut; eikös sinulla ollut vain yksi 50 millinen optiikka?

Lähetetty: Kesä 18, 2004 13 : 26
Kirjoittaja Speedlite
pleppanen kirjoitti:
mikko kirjoitti:Hyvä että edes jotain kennosta näkyy, mulla se on todella paskanen, mitä se pudistus jasilla maksaa?
Miten se kenno on likaantunut; eikös sinulla ollut vain yksi 50 millinen optiikka?
...ja jos kuvausprojekteja on harvakseltaan, eihän kenno ole voinut likaantua käyttämättömänä?

Lähetetty: Kesä 18, 2004 17 : 12
Kirjoittaja mikko
pleppanen kirjoitti:Miten se kenno on likaantunut; eikös sinulla ollut vain yksi 50 millinen optiikka?
Älkää unohtako Canon ef 35-70mm f3.5-4.5 (rupu) jota myös paljon olen käyttänyt

Lähetetty: Kesä 27, 2004 10 : 52
Kirjoittaja Homer
Epäilen kovasti tuota teippi-puhdistussysteemiä.
Luin että kennon voi puhdistaa ainoastaan paineilmalla (ei saa olla edes sutia). Eli ei minkäänläistä mekaanista kosketusta kennoon.

Likaantumisriski on tietysti pienempi jos objektiiveja on vähän ja niitä vaihdetaan suht siisteissä olosuhteissa (pölyähän silti aina tulee järkkärin sisään kuten jokainen tietää). Tavallisessa filmikamerassa objektiivin vaihdon aikana filmi on suojattu ja jos ruudun päälle joutuukin pölyhiukkasia niin ne lähtee viimeistään filmin mukana. Digissä kenno on täysin suojaamaton ja hiukkaset eivät lähde itsestään vaan kertyvät.

Yksi ulkomaalainen kuvaaja (hän matkustaa paljon ja kuvaa paljon ulkona hyvin erilaisissa olosuhteissa) kokeili digi-järkkäriä ja oli siitä mieltä että kennon likaantuminen niissä on sen verran iso ongelma paljon kuvaavalle ja objektiivia vaihtavalle että päätti digikuvauksessa pysyä toistaiseksi omassa Olympus E-20:ssään.

Lähetetty: Kesä 27, 2004 11 : 12
Kirjoittaja kohan
Tuntuu vähän panikoinnilta tuo kennon likaantumis/puhdistuskeskustelu.
Voisi ehkä helpottaa jos tietäisi kuinka kennot puhdistetaan esim. Jas tekniikalla ja muissa kamerahuolloissa. Voi olla ettei siellä turhia nysvätä asian kanssa.

Onko kukaan päässyt perehtymään heidän "puhdasilmatiloihin ja turvalliseen puhdistustekniikkaan"?