Sivu 1/20

Canon R-sarjan kamerat

Lähetetty: Joulu 12, 2020 15 : 34
Kirjoittaja nsamppa
Sonylle kun on vastaava ja mun mielestä se on aika toimiva konsepti, niin ajattelin että kerätään tähän lankaan niitä juttuja mitkä liittyy näihin kaikkiin ettei tiedot oo siellä täällä. Mullakin muutama kysymys on, niin mukava olis saada vastaus tämmöiseen ketjuun mistä siitä on potentiaalisesti hyötyä muillekin.

Aloitan tämän laittamalla huhut uusista kameroista.

https://www.dailycameranews.com/2020/09 ... d-in-2021/" onclick="window.open(this.href);return false;

Eli Sonyn viitoittamalle tielle ollaan menossa. Tulossa on sportti, korkean resoluution ja herkkuna pohjalla videomalli. Jännä vuosi taas tulossa. Joskin mulla ehkä se pahin kiima tästä seuraamisesta mennyt ku nää vaan on niin hyviä nykyään ettei ne erot oo oikein ku paperilla. Ehkä sitä jaksaa taas innostua sitten lähempänä julkaisua, mut ei vielä niin riemu repeä.

Re: Canon R-sarjan kamerat

Lähetetty: Joulu 23, 2020 15 : 14
Kirjoittaja nsamppa
Näinköhän tulee johonkin tuleviin ärriin:

https://petapixel.com/2020/12/21/canon- ... er-button/" onclick="window.open(this.href);return false;

Aika hurja idis, mutta niin oli liukumiinakin. Joskus osuu, joskus ei.

Re: Canon R-sarjan kamerat

Lähetetty: Helmi 11, 2021 13 : 23
Kirjoittaja nsamppa
nsamppa kirjoitti: Helmi 09, 2021 8 : 54 https://youtu.be/YPI6OJxKnE8

Onko täällä kellään tullut vastaan?

Siirretään oikeaan paikkaan

Re: Canon R-sarjan kamerat

Lähetetty: Helmi 19, 2021 22 : 22
Kirjoittaja Maffer
Tuleehan se sieltä. Nimittäin katseella ohjattava AF mihin on yhdistetty hahmontunnistus. Aivan kuin pitääkin.

https://www.digitalcameraworld.com/news ... oming-back

Re: Canon R-sarjan kamerat

Lähetetty: Helmi 20, 2021 15 : 21
Kirjoittaja talonherra
mitenkähän tuo mahtaa pelittää kun silmää liikuttelee rajausta suunnitellessa ja tarkkaillessa.. mukava ku nappaa kuvan nii tarkennus jossain laidassa..

Re: Canon R-sarjan kamerat

Lähetetty: Helmi 20, 2021 15 : 26
Kirjoittaja nsamppa
Varmaan johonkin tiettyyn kuvaamiseen ihan näppärä. Valtaosaan muuta hommaa ei niinkään. Työkalu muiden joukossa.

Re: Canon R-sarjan kamerat

Lähetetty: Helmi 20, 2021 15 : 45
Kirjoittaja Maffer
Niin mikä estää asettamasta sitä af-on nappulaan? Ei sitten kelaa pitkin reunoja. Homman pointtihan, jos hieman tutustuu patenttiin, on nopsaan poimia oikea henkilö, lintu tai joku muu kohde isosta joukosta jonka jälkeen kamera lukitsee ja hoitaa loput vaikka silmän seurannalla.

Automaattitarkennus ei tällä hetkellä ole automaattinen. Se vaatii käyttäjän sekaantumista ja räpläämistä pisteiden siirtelyyn tai kovaa luottoa kameran arpomiseen juuri sen oikean kohteen valinnassa. Silmätön henkilökin on tasan yhtä vaikea kuin 20 vuotta sitten.

Re: Canon R-sarjan kamerat

Lähetetty: Helmi 20, 2021 20 : 27
Kirjoittaja T71
Rajausta ei tartte tehdä katsellen kuvaa reunoja pikin, vaan silmä ja aivot osaa päättää milloin kuva on kokonaisuutena balanssissa. Ne reunat kyllä ymmärtää näkemänsä perusteella ihan hyvin.Tämä siis tapahtumakuvauksessa, kun muussa tuollainen af ei ole kovin järkevä. Eos 3 rungossa jo oli eye control, mutta pisteitä oli hiukan liian vähän. Siinäkin ensin katsotaan etukäteen mitä kuva-alalla on ja sitten katse itse kohteeseen ja pidetään siinä.

Re: Canon R-sarjan kamerat

Lähetetty: Helmi 20, 2021 21 : 21
Kirjoittaja mvert
Patentista 3-5v tuotantoon, joten R5mk2 tai jo peilitön ykkössarjalainen voisi tuon silmäohjauksen tarkennuspisteelle sisältää. Toivottavasti ei jää pelkästään ykkössarjan ominaisuudeksi. Toki voihan tuo jäädä tuotepäällikön leikkauspöydälle, eikä sitä koskaan nähdä. Tiettyihin kuvaamisiin tuo kyllä kelpaisi.

Re: Canon R-sarjan kamerat

Lähetetty: Helmi 20, 2021 21 : 55
Kirjoittaja Maffer
En tiä mihin jengi katsoo kun kuvaa mutta en huolisi mitään muuta AF:ää jos kameralla pitäis töitä tehdä ja antaa koneen tarkentaa.

Re: Canon R-sarjan kamerat

Lähetetty: Helmi 20, 2021 21 : 58
Kirjoittaja nsamppa
Maffer kirjoitti: Helmi 20, 2021 21 : 55 En tiä mihin jengi katsoo kun kuvaa mutta en huolisi mitään muuta AF:ää jos kameralla pitäis töitä tehdä ja antaa koneen tarkentaa.
Esim. haastateltavaan. Kameran pitää vaan kiltisti hoitaa hommansa ku ite tekee sitä työnsä ydinosaa. Kamera on vain yksi työkalu.

Re: Canon R-sarjan kamerat

Lähetetty: Helmi 21, 2021 7 : 19
Kirjoittaja ttuplai
Mä en ehkä patentin perusteella tai edes ekan tuotantoversion perusteella osaa sanoa, et millä mä tekisin töitä - papereissa asia x saattaa kuulostaa maata mullistavalta tai parhaalta keksinnöltä sitten hieromasauvan, mut kaikki riippuu miten toi pelaa yhdessä kuvaajan kanssa. Mun haavekuvissa tuleva teknologia on aika usein vähän erilaista kuin millaiseksi vermeet osoittautuvat käytännössä - mut ymmärrän, et joidenkin usko omaan kristallipalloon on niin vankka, et hää näkevät pelkästä patentista vuosiluvun jolloin patentissa esitetty asia on tuotannossa ja vielä sen, et miten se ihan aidosti toimii. Tää ei tarkoita, etteikö sokea kana löytäs jyvän tai ettenkö itekin olis osunut omassa työhistoriassa erittäin tarkasti oikeaan, mut noi ei kerro mun suuresta kyvystä ennustaa vaan ovat enempi tilastoharhoja, koska pyrin aktiivisesti unohtamaan ne miljoona muuta kertaa jolloin omat ennusteet meni ohi kilometritolkulla. Lyhyen ajan trendeissä osumat vähän lisääntyy, mut niissä riittääkin, et veikkaa nykyistä ja vähän alle (tai päälle riippuen asiasta).

Ja ekana toi tulee tietenkin Canon eos R III:een - liukumiina on korvattu uudella silmä-af:llä, joka on käytettävyydessä edellistäkin surkeempi - sit parin kolmen vuoden päästä tulee markkinoille Canon R5 IV, joka toimii ihan oikeasti työkaluna ja toi toimii joissakin tilanteissa mainiosti - kunnes ei toimi (anturi huurtuu tai esim. porukan yli kuvatessa joutuu joka tapauksessa kuvaamaan takanäytöltä kuten myös alempaa kuvatessa - kuralätäkössä ei oo kiva maata). Ja useimmiten on kivempi jutella kuvattavien kanssa kasvotusten kuin tuijotella heitä evf:n takaa. Yhden hengen potretteihin toi ei siten tuo mitään lisää nykyiseen (eikä juuri ryhmäkuviinkaan) - niihin vaikuttaa enempi itse af-algoritmien kehittyminen esim. kuinka toi hämääntyy maskeista, silmälaseista, pään käännöistä, etc.

Ite annan tälläkin hetkellä koneen hoitaa seurannan ja se on oikeastaan huomattavasti suurempi ongelma kuin kohteen valinta - kohteen valinta on jo nyt aika triviaali ja nopea juttu (esim. yhdellä kädellä kuvatessa on helpompi napata vaan keskeltä ja sommitella perään) - seuranta on se missä homma kusee jos on mennäkseen pieleen. Mun veikkaus on, et itse seurannan paraneminen on paljon isompi asia kuin joku silmä af (jos ei lasketa markkinointiosastoa ja teknologiahihhuleita) - tod. näk. R5 II:ssa sitä on taas rukattu parempaan suuntaan. Tarkoittaa, et usein kohdetta tulee ennemmin seurattua pitempään ja olis kiva, et se pysyis siinä koko ajan ja kamera ei esim. ylikuumenis tai menis vaan muuten jumiin kesken kaiken - tai hukkaa kohdetta eli pääosin haasteena ei ole salamannopea uuden kohteen valinta - niitäkin tilanteita tulee, mut useimmiten homma menee pieleen jos toimii kovin reaktiivisesti - tai sit mä en vaan ole riittävän sähäkkä kaveri.

En mäkään tiiä miten muut kuvaa, mut toi on mun kokemus - ei mua haittaa olla väärässä, mut ropojani en laittas 3-5 v ennustuksissa silmä-af:n kovin suureen merkitykseen - enkä varsinkaan pelkän patentin perusteella. Suurilla firmoilla patentoimien on osa liiketoimintaa (taistelu kilpailijoita vastaan, hämäystä) ja suurin osa patenteista ei koskaan päädy tuotantoon - lisäksi noista on merkittävä osa menetelmäpatentteja, jotka on lähtökohtaisesti rajattu aika tiukoiksi (niissä ei ole oikeasti kovinkaan paljon uutta) eli mitä enempi noit rajauksia (tunnettu siitä, että = claim) sitä varmemmin kyseessä on vaan patentoimista patentoimisen iloksi (toimivat vaan aseina kilpailijoita vastaan tai neuvottelutilanteissa lisäävät pinkan paksuutta). Eli patenteista keskusteluissa on erittäin suuri todennäköisyys, et keskustelee ilmasta tai puhtaasti omista mielikuvista ja toiveista.

Ja haaveilu on siis jees, mut kandee haaveilla isosti - kamerat vois leijua kopterin varassa ja ite vaan heittää läppää kuvattavien kanssa. Vasen silmä ohjais toista ja oikea toista - äänellä vois antaa lisätarkennuksia. Pari eri polttoväliä ja koneoppija vois analysoida mun kuvavirran ja sen perusteella kamerat vois ensijaisesti asettua niihin paikkoihin missä mäkin olisin. Eli olisin vaan hyvä seuramiesja ad - tekoäly hoitais kameramiehen roolin. Ja yhdessä erillisissä kopterissa salama jolle voi vaan karjua erilaisia valaisuskenaarioita - aidosti ääniohjattu valaisinjalusta, jolle riittää kertakorvaus.

Re: Canon R-sarjan kamerat

Lähetetty: Helmi 21, 2021 10 : 24
Kirjoittaja mvert
Enemmän haavetta kuin ennustusta tuo 3-5v heitto minulta. Noin 5v välein olen varsinaista runkoa vaihtanut, niin osuisi sopivasti päivityssykliin tuolla aikajanalla. Olisi edes yksi syy millä voisi yrittää perustella uuden rungon hankintaa sen 20bit dynamiika global shutter kennon kanssa tietenkin. :P

Jos se joskus myyntiin tulevaan kamerraan saakka löytää, niin toteutuksen voi pilata niin monella tavalla, ettei se ole käyttökelpoinen kuin johonkin harvaan tilanteeseen. Hyvin tehtynä voisi korvata muut tarkennustilat lähes kokonaa.

Re: Canon R-sarjan kamerat

Lähetetty: Helmi 21, 2021 12 : 03
Kirjoittaja Maffer
Se korvaa kaiken tarkennuksen. Jos Canonin pajalla on päässä muutakin kuin sahanpurua, tuo yhdistetään AR-laseihin jolloin voit olla muualla kuin kameran takana ja kamera silti tarkentaa siihen mitä katsotaan.

Kyllä kuvaaja aina jonkun kohteen etsii. No miten? Katsomalla eteensä.

Re: Canon R-sarjan kamerat

Lähetetty: Helmi 21, 2021 12 : 23
Kirjoittaja nsamppa
😂

Se olis hyvä näky ku vetää haastiksiin päähän jonku Top Gunista tutun kypärän ja rupee paukuttaa. Koko ajan tuijottaa silmiin ja jos tarkkailee ääniä ja tai kurkkaa kysymyksiä, sekoaa kamerat.

Mut hei. On se. On se ratkaisu kaikkeen. On kyllä 😅

Re: Canon R-sarjan kamerat

Lähetetty: Helmi 21, 2021 12 : 41
Kirjoittaja Maffer
Ei sekoa. Patentin ideahan oli lukita nopeasti kohde ja kamera jatkaa siitä. Ei kannata ajatella RoboCopia. AR on tulevaisuutta, EVF tai näyttöjen tuijottelu ei ole.

Re: Canon R-sarjan kamerat

Lähetetty: Helmi 21, 2021 13 : 44
Kirjoittaja nsamppa
Jos joskus teet haastetteluja niin ilmaisena vinkkinä annan sen että saat paremman kontaktin haastateltavaan jos katsot häntä päin etkä EVF:ään, näyttöön tai AR:ään. Se on todella tärkeää niissä hommissa. Usein siihen riittää pelkkä kasvotarkennus. Joskin pakko sanoa että C200 onnistuu sössimään noi hommat hämmästyttävän useasti. Sen tarkennus on kyllä merkittävän paljon heikompi mitä on järkkäreiden. Tiedä sit mistä johtuu.

Re: Canon R-sarjan kamerat

Lähetetty: Helmi 21, 2021 14 : 00
Kirjoittaja Maffer
Olen tehnyt satoja haastatteluja ja tarkkailuja. Nämä käytettävyystesteissä missä testataan ymmärtääkö käyttäjä tuotteesta mitään. Siinä on aina vähintään kaksi henkilöä joista toinen keskittyy ihminen - ihminen keskusteluun testikäyttäjän kanssa ettei se luule että kone ja laite on tärkeämpi. Toinen hoitaa tekniikan tai toimii tekniikkana itse simuloiden vaikka paperiprotoilla käyttöliittymän toimintaa. Samoin tämä toinen vastaa huomioiden talllennuksesta ja videoinneista miten käyttö etenee.

Ei yksi henkilö saa kuin sotkun aikaiseksi.

Re: Canon R-sarjan kamerat

Lähetetty: Helmi 21, 2021 14 : 11
Kirjoittaja nsamppa
Silloin tuo yksi ei osaa työtänsä. Mies vaihtoon ja parempi tilalle.

Re: Canon R-sarjan kamerat

Lähetetty: Helmi 23, 2021 9 : 09
Kirjoittaja ttuplai
Maffer kirjoitti: Helmi 21, 2021 12 : 41 Ei sekoa. Patentin ideahan oli lukita nopeasti kohde ja kamera jatkaa siitä. Ei kannata ajatella RoboCopia. AR on tulevaisuutta, EVF tai näyttöjen tuijottelu ei ole.
Ja sä näet siis tosta ideasta miten se toimii käytännössä? Se voi olla sikahyvä tai olla olematta - ajan myötä voi mullistaa kuvaamisen tai olla mullistamatta. Näissä haaveiluissa myö ollaan kaikki aika samalla viivalla - paitti ne, jotka ovat käyneet tulevaisuudessa kahtelemassa kuis asiat silloin makaa. Tulevat tekniikat käy aina läpi ihmislauman valintakaaoksen - joskus älyttömän hyvältä tuntuvat ideat eivät uppoa kuluttajiin ja toisaalta ihme kikkulat tulevat yleiseen käyttöön - ja välillä jo haudatut menetelmät kaivetaan naftaliinista, kun tekniikka/tuotanto niiden kannattavaan toteutukseen on olemassa. Mut ei mitään - mun tilille FI23 4488 2199 2311 voi laittaa sen summan, joka kuvastaa uskoa ja varmuutta omaan veikkaukseensa - ilman rahallista panostusta tai muuta vastuuta tehdyt veikkaukset ovat yhtä hyödyllisiä kuin paavin pallit ja nunnan nännit.

Näin pääsääntönä voidaan silti veikata, et tekniikan ei ole tarkoitus lisätä ihmistyövoimaa (esim. kasvattaa haastatteluja tekevää henkilömäärää), vaan pyrkimys on päästä eroon viimeisistäkin, jotta meillä riittää pilkkapalkalla työskenteleviä selänpesijöitä ja vanhusten hoitajia tulevassa palveluyhteiskunnassa - jälkimmäiseen riittänee ai-hylkeet. Sillä perusteella puhdas ajatus kahdesta henkilöstä tekemästä haastatteluja on haaveilua, jonka puolesta ei ole hyviä argumentteja. Toki joissakin spessujutuissa näin voi ollakin jos ei tarvii välittää palkkakustannuksista, mut markkinataloudella on ikävä tapa hakeutua minimiin - usein laadusta tinkimällä.

Mä laittasin ennemmin roponi siihen, et haastattelut tehdään etänä - urheilukisoissakin riittää yksi paikallinen, joka juokseen voittajan luokse ja Suomessa oleva ylen ankkuri voi hoitaa kyssärit suoraan kisastudiosta (tosin: "miltä nyt tuntuu?" voi toistaa suoraan kajareista nauhoitteena. Alkuksi tarvitaan paikallinen Jaska raahaamaan tota mikki/kamera-yhdistelmää ja myöhemmin sekin menee koptereilla. Voihan studiossa toki istua vaikka millaset lasit päässä, mut tokkopa tohon tarvitaan nykyistä kasvotunnistusta kummosempi - voihan sille etukäteen kertoa, et viittisitkö poimia sen Niskasen naaman joukosta tai se poimii suoraan henkilökuvista/kisanumeron perusteella tuloslistasta. Tai sit nää tekniikkaan perustuvat ennustukset ovat ihan huuhaata - toimimme kuten ennenkin ja lähetämme sen kisaJaskan paikan päälle, koska Jaska tykkää matkustamisesta ja on rahoituksesta päättävän Liisan hyvä kaveri eli tekniikasta huolimatta kisatiimin koko vaan kasvaa - varsinkin jos kisat näkyy vaan kaupallisella kanavalla. Penkkiurheilijat ovat niin erikoinen joukko, et kysynnällä ja tarjonnalla ei ole niissä leikeissä mitään lakia - kyseessä on lähtökohtaisesti kaiken rationaalisen käytöksen ulkopuolella olevasta ilmiöstä.