Sivu 1/1

Kuita?

Lähetetty: Loka 09, 2022 13 : 31
Kirjoittaja JL Anttola
Kirkasta oli ajoittain Anttolan taivaalla yöllä. Laitoin kameran oikein jalustalle, ja 40-150mm + 2x nokalle. Kurkotin kauas, kauemmas ko mitä noilla vehkeillä kuulus yltää. Vähän niiko Konsta Pylkkänen. Jotain ihmettä tarttu kennolle; onks se mahollista? Vai roskiako ovat?

Kuva

Re: Kuita?

Lähetetty: Loka 09, 2022 14 : 07
Kirjoittaja Matti_JH
Kuita juu

Re: Kuita?

Lähetetty: Loka 09, 2022 14 : 23
Kirjoittaja aikaarska
Oliskohan Jupiter? Eilen Jupiter näkyi aikalailla samassa suunnassa kun meidän oma Kuu...

Re: Kuita?

Lähetetty: Loka 09, 2022 17 : 09
Kirjoittaja JL Anttola
Linkki yön saalistuksesta syntyneeseen seittemän kuvan sarjaan. Teksti ulkomaaks, vaimo autto. https://flic.kr/s/aHBqjAaoXn

Ja siis tuo pienempi kaveruksista on Jupiter, kuu suihkas sen alapuolelta puolen yön tietämillä. En uskonu, että miun pikkusella vehkeellä voip ees kurkotella noin kauas, mutta vahvasti näyttää, että neljästä Jupiterin suuresta kuusta - Galilein kuut - kolme tarttu kennolle?

Re: Kuita?

Lähetetty: Loka 10, 2022 10 : 10
Kirjoittaja JL Anttola
Marsilaiset tulee?

Eikäko kävin eilen iltayöstä takapihalla kameran kanssa. Jottain usmua oli ilmassa, mutta nyt onnistuin kuitenkin pyydystämään kaikki neljä; Io, Europa, Ganymedes ja Kallisto! Kukaan ei ehtinyt piiloutua. Liekö muuten suomalaiset sukujuuret tuolla viimisellä?

Kuva

Re: Kuita?

Lähetetty: Loka 10, 2022 19 : 16
Kirjoittaja temama
Ihan jees tuolla kokoonpanolla! Seuraavaksi sitten nappaat Saturnuksen renkaan?

Re: Kuita?

Lähetetty: Loka 10, 2022 19 : 49
Kirjoittaja erilainen
JL Anttola kirjoitti: Loka 10, 2022 10 : 10 Marsilaiset tulee?

Eikäko kävin eilen iltayöstä takapihalla kameran kanssa. Jottain usmua oli ilmassa, mutta nyt onnistuin kuitenkin pyydystämään kaikki neljä; Io, Europa, Ganymedes ja Kallisto! Kukaan ei ehtinyt piiloutua. Liekö muuten suomalaiset sukujuuret tuolla viimisellä?

Kuva
wikipediasta lainattu, siinä selostettu sopivan lyhyesti:

Kuiden löytöhistoria
Galileo Galilei löysi kaukoputkellaan 7. tammikuuta 1610 Jupiterin neljä suurinta kuuta. Galileo havaitsi kuiden liikkeen usean päivän aikana ja ymmärsi niiden kiertävän Jupiterin ympäri. Tämä löytö tuki Nikolaus Kopernikuksen aurinkokeskistä maailmankuvaa ja osoitti, ettei kaikki pyöri maapallon ympärillä.

Galileo kutsui aluksi löytöään nimellä Cosmica Sidera, silloisen Toscanan herttuan Cosimo II de' Medicin kunniaksi. Herttuan ehdotuksesta hän alkoi käyttää nimeä Medicea Sidera ("Medici-tähdet"), herttuan ja hänen kolmen veljensä mukaan. Löytö julkaistiin Sidereus Nuncius-lehdessä maaliskuussa 1610, kaksi kuukautta havainnon jälkeen. Omissa muistiinpanoissaan Galileo käytti kuista järjestyslukuja I, II, III ja IV, Jupiterista poispäin laskien. Vuonna 1614 saksalainen Simon Marius julkaisi tutkimuksensa Mundus Jovialis, jossa hän väitti löytäneensä kuut jo Galileoa ennen ja käytti niistä nimiä Io, Europa, Ganymedes ja Kallisto. Galileon mukaan tämä oli plagiointia, mutta Mariuksen ehdottamat nimet jäivät kuitenkin käyttöön.

Myöhemmin on väitetty että kiinalainen astronomi Gan De olisi löytänyt kuut jo vuonna 362 eaa., lähes kaksi vuosituhatta Galileoa aikaisemmin. Galilein kuut ovat saattaneet olla tunnettuja myös muinaiskansoille: babylonialaisella jumalalla Mardukilla, joka oli myös nimitys Jupiterille, sanottiin olevan neljä koiraa. Egyptiläisellä taivaanjumalalla Hathorilla, jonka nimeä käytettiin myös Jupiterista, oli niin ikään neljä poikaa. Galilein kuut olisivat tavallisen näön omaavalle ihmiselle helposti havaittavissa, elleivät ne peittyisi Jupiterin kirkkauteen. On teoriassa mahdollista, että harjaantunut tutkija pystyisi näkemään kuut paljaalla silmällä, mutta on arvailujen varassa, pystyivätkö muinaiskansat siihen. Maasta käsin kaukoputkilla 1800-luvun loppuun mennessä tehdyillä havainnoilla nähtiin kuista muun muassa niiden värit: oranssinpunainen, kirkkaan valkoinen, sinertävä ja himmeänvalkoinen.

Re: Kuita?

Lähetetty: Loka 10, 2022 22 : 56
Kirjoittaja jperala
temama kirjoitti: Loka 10, 2022 19 : 16 Ihan jees tuolla kokoonpanolla! Seuraavaksi sitten nappaat Saturnuksen renkaan?
Tässäpä vähän haastetta, selkeästi pienempi kohde kyseessä. Itse oli eilen illalla nauttimassa visuaalisesti tarvittavien välineiden kanssa jupiteria ja saturnusta.

Sitten kun Cassinin jako näkyy niin kaljan paikka :)

Re: Kuita?

Lähetetty: Loka 12, 2022 17 : 46
Kirjoittaja Kääkkä
Hyvin taltioitu ja löyetty kuut! Itsekin toljottelin nuita viikonloppuna. Tosi kauas kerkee kuusta jupiter tähtitaivaalla yhdessä vuorokaudessa kun katsoo päivää myöhemmin samaan kellonaikaan, niin ei ole lähellekkään samassa paikassa kun eilen :D