Outo bokeh? TESTIT SUORITETTU!

Esittele omia kuviasi! Anna palautetta muiden kuvista!
JL Anttola
Viestit: 1769
Liittynyt: Loka 17, 2021 10 : 39

Outo bokeh? TESTIT SUORITETTU!

Viesti Kirjoittaja JL Anttola »

Tänään aamupäivällä tuli pikkuvarpunen muotokuvaukseen meijän omenapuuhun. Aurinko jo lämmitti mukavasti terassia, ja olin siellä kameran kanssa odottelemassa, lasia sen verran raotettuna nurkasta, että sai ilman suttusuodinta (ikkunaa) välissä kuvata. Miulla Olyn m43 kalusto, ja ruokintapönölintuja varten 40-150/2.8 Pro-zuumi ja vielä mc20 eli 2x-telejatke nokalla. Kuvakulmaltaan pitkässä päässä vastaa siis 600 milliä kinokennon eessä. Nuo M.Zuikon telelinssit ei ehkä bokehiltaan ihan maailman kauneimpia ole, mutta nyt näissä esimerkeissä tää ensimmäinen eli vaakakuva piirsi lintua selvästi lähempänä oleviin runkoihin omituisen näkösen, ikäänkuin ois kamera tärähtäny pystysuunnassa, bokehin. Onkos tuohon joku selitys, vai sattumaa vain? En muista ihan tuollaista nähneeni kuvissani? Oiskos tuossa kuvassa matka lintuun ollut jotain 4 metrin luokkaa, ja noihin paksuihin runkoihin edessä ehkä 2,5...3 metriä, vaikuttaako se yleisesti epäterävyysalueeseen eri lailla jos suttukohta on tarkennusmatkaa lähempänä? Noissa kahdessa pystykuvassa taas piahvi ymmärs mennä yläoksalle poseeraamaan, tuli ihan oikeeta taivasta taakse, ja muutenkin edustavat asennot, niistä varsinkin toiseen kuvaan oon ite jopa vähän tyytyväinen.

Kuva

Kuva

Kuva

Tässä vielä linkki pikkuvarpuskansioon, missä nuo eellä olevat kuvat on hännän huippuna eli viimesinä: https://flic.kr/s/aHBqjzJisT
Viimeksi muokannut JL Anttola, Huhti 20, 2022 8 : 06. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Cloudcity. Uuden ajan pilvipalvelu.
Maffer
Viestit: 22694
Liittynyt: Elo 20, 2008 17 : 32
Viesti:

Re: Outo bokeh?

Viesti Kirjoittaja Maffer »

Elektroninen suljin paskoo boken tarpeeksi nopeilla suljinajoilla. Ei muuta kun mekaaninen käyttöön tai ND suodin pilaamaan kuvaa vielä telejatkeen päähän.

Eräällä Sonipalstalla oli kamala vääntö miten huono boke oli Zeissin uudessa primessä mut syyllinen olikin tuhnupeilittömän elektroninen suljin. (FM-foorumi/Sonypalsta/Zeiss 50/1.4 FE).
JL Anttola
Viestit: 1769
Liittynyt: Loka 17, 2021 10 : 39

Re: Outo bokeh?

Viesti Kirjoittaja JL Anttola »

Ite katoin vasta tänne laittamisen jälkeen täysillä resoilla tuota kuvaa. Tuo suljin kävi mielessä, elektronisella on kuva otettu, aikana 1/640 ja iso 500; tuohan ois jo hiastunu sillä että ois pakottanu ISO:n kahteen sataan, ja Olyn vakaaja ois vielä hoitanu tärinät, kun lintu pönötti tanakkaasti paikallaan. Mutta toisaalta oon kolmella Olyn rungolla ottanu varmaan aika monta tuhatta kuvaa suunnilleen noilla arvoilla, enkä oo ennen törmänny ilmiöön?

Tuossa kuvaustilanteessa, kun sitä mietin, taisin olla just lähössä pois, kun lintu lenti tuohon takaoksalle, ja katoin että koitanpas tuosta oksien läpi saaha tarkennuksen osumaan lintuun. Nyt saatto käydä niin, että olin jo vetäny vastavalosuojan sisään, enkä vetäny sitä ulos? Siinä "kuvausaukon" suulla roikkuu terassin pystylamelliverhot, ja puolisen metrii eteenpäin tulee talon syöksytorvi alas. Se torvi on sellasta pienesti aallolle taivutettua alumiinia, ja siihen paisto aurinko vahvasti sivusta. Nyt aloin arvelemaan, että joko lamelleista tai tuosta syöksytorvesta on tullu vahva suoran auringonvalon peilaus etulasiin, mitä ei kuitenkaan tähtäimen läpi kattoessa nähnyt? Jos lähiaamuina ois samanlainen päivänpaiste, meen samaan kellonaikaan kattomaan auringon suuntaa ja mahollisia heijastuksen lähteitä vielä.

Kiitokset Maffer kuitenkin arvelusta, yritän vähän selvittää vielä tilannetta. Ja ajatuksia saap heittää, en tuollasia efektejä erityisesti kaipais näihin kuviin, vaikkei näistä leipä lähe eikä muutakaan arvoa ole. Jos harrastaa, voip sitä yrittää pommeja välttää, vaikkei kuvia ikinä laittais mihinkään.

Jaakko
Maffer
Viestit: 22694
Liittynyt: Elo 20, 2008 17 : 32
Viesti:

Re: Outo bokeh?

Viesti Kirjoittaja Maffer »

Tuossa Sonin tapauksessa se taisi olla nopeemmat kun 1/1250 tjsp. missä tuli hyvin levoton boke isommilla aukoilla. Tietysti voi olla joku ihan muukin optinen ilmiö. Samannäköistä terävän näköistä röplöä kuitenkin mitä tuosta elektronisen sulkimen haitoista on näkynyt.

Täällä on aika hyvä demo:
https://radojuva.com/en/2021/05/efcs-and-bokeh/

EFCS näyttää olevan pahin variantti suljinmoodeista.
JL Anttola
Viestit: 1769
Liittynyt: Loka 17, 2021 10 : 39

Re: Outo bokeh?

Viesti Kirjoittaja JL Anttola »

Ei ollu ihan vertailukelposet olosuhteet tänä aamuna; pilvenharsoa tuolla auringon suunnalla, ettei ihan kovaa ja suoraa auringonpaistetta ollut tarjolla tänään. Sen verran rekonstruktiota tein, että melkein voin sulkea omat kuvitelmani ulos; ei oo kyse mistään rännin sen enempää ko verhojenkaan heijastuksista. Ne ylimmässä varpusen kuvassa linnun kohalla ja eessä olevat vaaleet "pylväät" on oikeesti vaaleita pylväitä, ne on kauempana takana vahvassa auringonpaisteessa olevia männyn runkoja. Nuo artefaktit ilmestyy paikkaan, missä tausta on kirkas, vaalea, hyvin valaistu, ja siinä eessä on huomattavasti tummempi eli varjossa etualalla oleva oksa. Tumman ja vaaleen rajapintaan kasvaa pystysuoraa ryppyä. Näyttäs siltä, että se on just kotosin elektronisesta sulkimesta, niiko Maffer arveli. Jos huomisaamuna paistaa samoihin aikoihin kunnolla, otan testikuvia lisää ja laitan esille.

Tuossa Mafferin linkkaamassa artikkelissa oli Sonyn kameran kohalla samantyyppistä ongelmaa. Siinä ongelma painottu siihen välimuotoon, joku etuverho-suljin-moodi, millä shuttershockkia pyritään eliminoimaan. Miunkin kamerassa on se moodi, mutta se ei ollu käytössä tään topiikin kuvissa, vaan ihan täys-elektroninen suljin. Nyt oletan, että ilmiö vaatii jonkun tietyn valaistusolosuhteen ja tietyn suljinajan-aukon-telemillien yhistelmän tullakseen noinkin voimakkaasti esille, kun en ainakaan oo huomannu koskaan aikasemmin vastaavaa. Itteeni tää kiinnostaa, vaikka ei mihinkään mitään vaikuttaiskaan, eli palaan asiaan, kun olosuhteet sallii vertailukelposta testikuvaamista. Vaikka en tiedä, kiinnostaako ketään muita? Täähän saattaa olla pelkästään miun kameramallilla tai yhistelmällä esiintyvä ongelma, mutta saattaa myös olla muillakin - ehkä nimenomaan peilittömillä - kameroilla jollain tietyillä asetuksilla esille tuleva asia. Jos sille löytyy perusteita, voin ainakin omalla kohdalla jossain olosuhteissa välttää elektronista suljinta ja käyttää mekaanista. Niillä suljinajoilla, mihin mekaaninen ehtii - mikä tarkoittaa lähes kaikkea kuvaamista - ei ole muuta syytä käyttää elektronista kuin sulkimen kulumisen välttäminen ja kameran "matkamittarin" lukujen pitäminen alhaalla. Olympuksen kohdalla jotkut erityistoiminnot, esimerkiksi nopea sarjatuli ja ne ennakoivat eli Pro Capture -kuvaukset nopealla sarjalla, toimivat vain elektronisella sulkimella. Myös tehtaan arvioimat mekaanisen sulkimen kestot ovat niin korkeita, etten ainakaan minä ehdi odotettavissa olevan eliniän puitteissa niitä saavuttaa...

Kiitokset Mafferille jo nyt teknisestä ohjaamisesta!

Jaakko
Maffer
Viestit: 22694
Liittynyt: Elo 20, 2008 17 : 32
Viesti:

Re: Outo bokeh?

Viesti Kirjoittaja Maffer »

Juu elektroninen suljin on vielä kompromissi ja harvoin sitä mekaanista rikki saa harrastelijan näkökulmasta. Vaikka kameroi on hajonnut kivikkoon ja jokiin, yksikään suljin ei ole narahtanut vuosien varrella.
jaeaetee
Viestit: 457
Liittynyt: Huhti 18, 2007 23 : 13
Paikkakunta: Tre

Re: Outo bokeh?

Viesti Kirjoittaja jaeaetee »

Tää olikin mielenkiintoista, luulin että se elektronisen sulkimen huononnusefekti johtuis siitä, että se on täsmälleen kuvatasolla (skarppi) vs. normisuljin joka on jonkun 5mm päässä - joka aiheuttaisi sitten epätarkat/pehmeät reunat mennessään. Mutta johtuukin siitä että ne on eri etäisyyksillä ja se sulkimen rako ei ole tavallaan symmetrinen.
JL Anttola
Viestit: 1769
Liittynyt: Loka 17, 2021 10 : 39

Re: Outo bokeh? TESTIT SUORITETTU!

Viesti Kirjoittaja JL Anttola »

No niin, eilen aurinko paistoi aamupäivällä, ja pääsin suorittamaan testit loppuun. Ei tämä varmaan ketään kiinnosta, mutta kun aiemmin keskusteltiin, laitan lisää itselleni keräämiäni kuvia ja päätelmiä.

Ensin kertaus, eli tästä lähdettiin liikkeelle. Epäterävyysalueella omituisia artefakteja kuvassa:

Kuva

Tarkennusetäisyys lintuun kameran tarkennusmekaniikkaan perustuvan ja ilmoittaman tiedon mukaan 6.8 m. Oksat, joissa tuota omituista, pystysuuntaista kuviota esiintyy, ovat lintua ja siis tarkennusmatkaa lähempänä epäterävyysalueella, etäisyys alempaan oksaa kamerasta 5,0 m ja ylempään 5,2 m. Taustalla vaaleampana epäterävyysalueella oleva pylväs on mänty, mihin etäisyys on 70 m. Etäisyydet näkyvät kuvissa alle linkatussa kansiossa, ja niissä näkyy myös se, että omenapuun oksat ovat varjossa ja tummia vasten takana auringonpaisteessa kylpevää männyn runkoa, eli näiden välillä on voimakas kontrasti, ja että omenapuun oksien pinnalla on kuoren ja jäkälän tai muun kasvuston muodostamaa, aika suurta röpelöä.

Tässä linkki etäisyydet kertoavaan kansioon: https://flic.kr/s/aHBqjzLkez

Ja sitten testaamaan. Lintua en pyynnöstä huolimatta saanut oksalle. Kameran laitoin nyt jalustalle (alkuperäinen lintukuva otettu käsivaralta, tosin tuolilla istuen), ja otin kuvat ensin mekaanisella sulkimella valotusajoilla 1/200 - 1/400 - 1/800 - 1/1600 - 1/3200. Sitten otin saman sarjan käyttäen tärähdyksen esto -moodia sulkimessa, eli electric first curtain shutter, sähköinen etuverho, mikä pitäisi vähentää tai poistaa ns. shutter shock -ilmiö, tärähtäminen sulkimen liikkeen aiheuttamana. Ja kolmanneksi vielä sama sarja täysin sähköisellä sulkimella, eli silent shutter Olympuksessa.

Tästä kokoelmasta löytyy kaikki sarjat: https://www.flickr.com/photos/159631330 ... 608578513/

Kamerassa oli auto-ISO ja sillä maksimiarvo, mikä teki nopeimmista kuvista tummempia, kun ei ISO mennyt niin ylös kuin olisi tarvittu.

LOPPUPÄÄTELMÄT

Tässä nimenomaisessa tapauksessa nuo omituiset kuviot epäterävyysalueella johtuvat seuraavista seikoista:

- erittäin röpelöiset oksien pinnat
- voimakas kontrasti oksien ja taustamännyn välillä
- oksat epäterävyysalueella kohdetta ja siis tarkennusmatkaa lähempänä, ja tämä kohteen ja oksien suhteellinen välimatka ehkä varsin sopiva kyseisen artefaktin syntyyn?

Omituinen kuvio on kuitenkin samanlainen kaikissa testikuvissa, eli käytetyllä suljinmoodilla ja valotusajalla ei ole mitään vaikutusta tässä kuvassa esiintyvään omituisuuteen. Kysymys voi olla objektiivin ominaisuudesta.

Seuraava testi voisi olla kuvat erilaisella aukolla, tai kokeilla ennen tuota PRO-objektiivia ostettua halpis-zuumia, 75-300, suurin aukko 300 millillä 6,3. Käytännössä testiin käytetty aika tuotti tietoa tiedon itsensä vuoksi; lintuja on vaikea komentaa tietylle oksalle, niitä kuvataan täydellä aukolla, ja olemassa olevalla kalustolla, ja artefakteja tulee jos tulee epäterävyysalueelle. Kokemuksen mukaan erittäin harvoin, kun nämä olivat ensimmäiset, ja kuvia on kovalevyllä muutamia kymmeniä tuhansia...

Tämän perusteella ei tarvi muuttaa sulkimen käyttöä mihinkään suuntaan, koska eroa sähköisen ja mekaanisen sulkimen välillä ei tässä ole.

Case closed.

Jaakko
habannaama
Viestit: 5432
Liittynyt: Helmi 12, 2008 21 : 35

Re: Outo bokeh? TESTIT SUORITETTU!

Viesti Kirjoittaja habannaama »

Mielenkiintoisia havaintoja.

Olen noista joskus lukenut jo Fuji aikoinani ja silloin tuli testattua elektronista vs mekaaninen ja sama Sonyyn siirryttyäni, mutta olen kait niin taviskuvaaja (en siis tehnyt mitään laboratoriotestejä, vaan ihan normi kuvausten yhteydessä), että itse on ole huomannut eroja noilla moodeilla bokehin suhteen.
Miksi ajaa BMW:llä, kun voi lentää LSD:llä.
Vastaa Viestiin