Sivu 1/1

Täydellisen terävyyden tavoittelu

Lähetetty: Syys 04, 2019 13 : 13
Kirjoittaja rolsen
Hieman hiljaisempaa ollu kuvausrintamalla, paukut on pistetty nyt täydellisen terävyyden tavoitteluun - eli veitsien, kirveitten ja höylänterien teroittamiseen vapaalla kädellä. Fiskarsin retkikirveen terää muokkasin hieman, hioin flat grindin pois ja tein convex grindin tilalle - en ole kauheasti opetellut kotimaisia termejä, koska opastusvireoita on niin hyvin enkuksi.

KuvaPolished Axe Blade by Rane Olsen, on Flickr

Re: Täydellisen terävyyden tavoittelu

Lähetetty: Syys 04, 2019 14 : 21
Kirjoittaja Maffer
No hyvähän siitä tuli. Teroitin vanhalla tahkolla kolme kirvestä viime keväänä niin, että terällä pystyi lyhentämään sormen kynttä veistämällä. Mutta ei se kyllä kiiltänyt...

Re: Täydellisen terävyyden tavoittelu

Lähetetty: Syys 05, 2019 8 : 15
Kirjoittaja ©pjm
Priimakunnossa oleva tahko, oikeat kierrokset ja kylmä vesi, lopuksi öljyllä/vedellä ja hiomakivellä viimeinen terävyys.

Re: Täydellisen terävyyden tavoittelu

Lähetetty: Syys 05, 2019 8 : 28
Kirjoittaja rolsen
Yaxellin tehtaalla master sharpener työssään, kohdassa 7min. Siellä on pojilla käytössään hieman erilaiset tahkot kuin mitä meillä kotimaassa on totuttu :) Pari Yaxellia on tuossa seinällä, hyviä veitsiä ovat..

https://youtu.be/nqKoAaMxy3U?t=419" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: Täydellisen terävyyden tavoittelu

Lähetetty: Syys 05, 2019 8 : 34
Kirjoittaja ©pjm
Kaikesta päätellen lähempänä hiomakiveä kuin tahkoa materiaalin puoleen. Lopputeroitus varmaan kyseessä.
Itte kun oon timpurisuvun jälkeläinen niin tahkolla ja käsikivellä mennään. ;)

Sen verran vielä että mikä tahansa terä saadaan teräväksi mutta se ei välttämättä sovellu siihen käyttöön mihin on tarkoitettu. Meinaan jos teroituskulma on päin pershettä vaikka se leikkaisikin hyvin.

Re: Täydellisen terävyyden tavoittelu

Lähetetty: Syys 05, 2019 8 : 40
Kirjoittaja rolsen
Juu, tuossa on kyseessä lopputeroitus tosiaan, ei siinä kauaa kestä hinkata kun pitää kuitenkin se tietty määrä saada veitsiä pihalle tehtaasta (mikä on rajoitettu, koska halutaan säilyttää laatu..). Napanialaiset artisaanit ovat sitten oma lukunsa, siellä tehdään todella upeita veitsiä monissa pajoissa.

Teroituskulmat tosiaan käyttötarkoituksen mukaan. Moni kakku päältä kaunis, sisältä silkkoa. Filetit pitäis vielä teroittaa oman työtavan mukaan, eli vasemmalta oikealle päin viiltämiseen, siten että selkäruotoa vasten tulee jyrkkä teroituskulma ja toiselle puolelle sitten matala. Näin filetti liukuu nätisti pitkin selkäruotoa, eikä nappaa kiinni siihen, kuten niin usein sattuu perusveitsillä käymään. Jos oikein katsoin, niin Swibossa näyttää olevan tällainen "oikea" teroitus, paitti mulle vääräkätinen.