Sivu 1/1

Trichrome värikuvia MV-filmillä

Lähetetty: Maalis 03, 2013 22 : 13
Kirjoittaja JarzaS
Tällaista tekniikkaa opettelin tässä.
Jos joku ei tätä tunne, pieni selvennys. Mustavalkofilmille kuvataan kolme kuvaa, punaisen, vihreän ja sinisen suotimen läpi. Nämä negat skannataan harmaasävykuviksi ja avataan photoshoppiin. Siinä kukin kuva sitten pinotaan uuteen SGB kuvaan kukin omaan värikanavaansa. Lopputuloksena on siis värikuva.
Tämähän on yli sata vuotta vanha tekniikka ja silloin nämä jollain tekniikalla vedostettiin paperille, mutta tähän asiaan en ole perehtynyt, Aiheesta löytyy kyllä infoa netistä ja kuviakin.


Tämä on minutta toinen setti tällä tekniikalla. Vähän alkaa olla jo valotus/skannus kohdallaan.
Aiheet nyt ei ole mitään kaksisia eikä kuvien sisältö mutta pitänyt harjoitukseksi etsiä selkeitä värikkäitä kohteita joista helposti osaa arvioida sävyjen oikeellisuuden. Luonnollisesti kohteiden on hyvä olla staattisia ja jalusta on hyvä apuväline mutta kaupunkikuva on otettu käsivaralta. aiheesta on vaan valittu kiintopiste johon tähdätä ja pitää olla tarkkana kuvan asennon kanssa.

Tämä onnistui näistä ehkä parhaiten. Skannaus epsonin softalla lineaarisesti, photarissa lähinnä valoisuus/kontrasti kohdalleen käyrällä ja vähän saturaatiota lisää.

Kuva
trichr_008_RGB by JarzaS, on Flickr

Näiden pullojen kanssa oli vähän haastavampaa. Valotus ei ihan onnistunut, Ngojen tiheys ei ollut ihan toivottava. Skannauksessa nostin kirkkautta/kontrastia joka ruudulle samoilla arvoilla. Photarissa joutui vielä säätämään aika paljon r/g/b-käyrillä ja kirkkaus/kontrastisäädöllä.
Kuva
trichr_007_RGB by JarzaS, on Flickr

Salaattikulho jäi vähän platkuksi ehkä osittain siksi että skannatessa muutin käyrät lineaarisiksi, Epsonin automaatti vaan arpoo kohtuu hyvin nää harmaasävykäyrät.
Photarissa joutui r/g/b-käyrillä ja saturaatio/Hue säädöllä vähän pelastamaan tätä.
Kuva
trichr_005_RGB by JarzaS, on Flickr

Lähetetty: Maalis 03, 2013 22 : 25
Kirjoittaja alsalus
Ou jea, tää on kovaa kamaa. Hitto miten kiehtova värimaailma + vielä stoori tekniikasta. Ekaa kertaa vuosiin mulle tuli himo saada jostain vilimikamera. Mutta kai tää onnistuu suotimien kanssa digikamerallakin, kun kuvaa mv:tä - vai onnistuuko?

Lähetetty: Maalis 03, 2013 22 : 45
Kirjoittaja JarzaS
alsalus kirjoitti:Ou jea, tää on kovaa kamaa. Hitto miten kiehtova värimaailma + vielä stoori tekniikasta. Ekaa kertaa vuosiin mulle tuli himo saada jostain vilimikamera. Mutta kai tää onnistuu suotimien kanssa digikamerallakin, kun kuvaa mv:tä - vai onnistuuko?
Juu onnistuu. kokeilin, mutta on kyllä paljon haastavampi saada sävyt kohdalleen.
Täytyis tehdä tutoriaali tuosta.
Lähinnä homma menee niin että kaikki kolme MV-kuvaa, jotka kannattaa myös ensin nimetä filtterin mukaan avataan photariin. Mä käytännössä teen sen aina samalla työnkululla ettei tulis virheitä. Vakioitu rutiini on hyvä.
Pidän "peruskuvana" R-kuvaa (red). avaan G-kuvan, valitsen kaikki ja kopioin (ctrl-A, ctrl-C) ja siirryn R- kuvaan ja littän (ctrl-V) jolloin tuo kopioitu aukeaa uuteen layeriin, Nimeän layerin myös filtterin mukaan. Sama B-kuvalle. Sitten loppu tehdään tuossa R-kuvassa jossa on kolme tasoa.
Valitaan kaikki tasot ja Edit - Auto Align layers, Eli kohdistetaan tasot toistensa kanssa. Sitten tasojen päällä oikealla napilla ja valitaa "Flatten image" eli litistetään kaikki yhdeksi tasoksi (huomoi mikä taso oli ylimmäisenä r, g vai B) ja valitaan kaikki ja kopioidaan Nyt avataan uusi kuva,ctrl-N ja valitaan tyypiksi RGB. layereiden vierestä channels-välilehti ja siellä valitaan sama kanava mikä taso ja liitetään.
Seuraavaksi takaisin MV-kuvaan, peruutetaan litistys. ja nostetaan seuraava layeri ylimmäksi, taas valitaan kaikki layerit, litistetään, valitaan koko kuva ja kopioidaan ja siirrytään värikuvaan, liitetään oikean väriseen kanavaan. Sama litania vielä kolmannelle värille.
Nyt kun klikkaa RGB-kanavan näkyviin on värikuva valmiina.
Tuo flättäys (litistys) kaikkien kanavien välissä on tärkeää jotta tasojen kohdistus säilyisi.
Koitan jossain välissä tehdä vaikka videon tuosta työnkulusta.

Lähetetty: Maalis 03, 2013 22 : 55
Kirjoittaja alsalus
Tuossa prosessissa mua kiehtoo se, että värit ikään kuin selittyvät uudella tavalla. Se, että tuo on mahdollista tehdä digitaalisella ohjelmalla vain lisää aiheen kiinnostavuutta, kun tässä aukeaa jonkinlainen portti menneisyyteen.

Leican Monochromen omistajille tässä voisi muuten olla sauma inspiroivalle askartelulle.

Lähetetty: Maalis 03, 2013 23 : 12
Kirjoittaja JarzaS
alsalus kirjoitti:Tuossa prosessissa mua kiehtoo se, että värit ikään kuin selittyvät uudella tavalla. Se, että tuo on mahdollista tehdä digitaalisella ohjelmalla vain lisää aiheen kiinnostavuutta, kun tässä aukeaa jonkinlainen portti menneisyyteen.

Leican Monochromen omistajille tässä voisi muuten olla sauma inspiroivalle askartelulle.
Totta. silläkin saa siis värikuvia ;)

Lähetetty: Maalis 04, 2013 18 : 47
Kirjoittaja Tapiol2003
Huomasitko/kokeilitko onko eroja eri vahvuisten värisuotimien kanssa kuvattaessa. Ja oliko sininen suodin kääntösuodin vai...?

Lähetetty: Maalis 04, 2013 19 : 25
Kirjoittaja JarzaS
Tapiol2003 kirjoitti:Huomasitko/kokeilitko onko eroja eri vahvuisten värisuotimien kanssa kuvattaessa. Ja oliko sininen suodin kääntösuodin vai...?
Ihan on vaan sellanen melko halpa värifiltterisetti missä oli keltanen, oranssi, punainen, sininen ja vihreä. Ei mitään erikoisia hifistelysuotimia.
Tais maksaa kokosetti sellaisessa "lompakossa" jotain 15€ paikkeilla.
Tuossa prosessissa on lukemattomasti mahdollisuuksia vaikuttaa lopputulokseen kun alkaa ensin noiden mv-kuvien kontrasteja ja valoisuuksia säätämään. Tai sen voi tehdä säätämällä yksittäisten värikanavien käyriä jne.. Myös vallitsevan valon lähde tuntui vaikuttavan, kuten esim loisteputkivalossa tuli tosi haastava säädettävä kuvasta. Mv-filmin ja noiden suotimien sävykäyrät on tietysti päivänvalossa parhaat.

Lähetetty: Maalis 04, 2013 22 : 09
Kirjoittaja itu
Aivan ässäprojekti. Totta, näitä on tehty ennenkin mutta silti tämä on kiinnostava startti!

Lähetetty: Maalis 04, 2013 23 : 41
Kirjoittaja Tapiol2003
Tuosta tulikin mieleeni, että Prokudin-Gorskyn tricolor-mv-negatiiveja saa ladattua aika isokokoisenakin Yhdysvaltain kongressin kirjaston sivuilta. Niillä pääsee harjoittelemaan tuota photarikäsittelyä :)

http://www.loc.gov/pictures/collection/ ... 000000075/