Sivu 1/1

lightroom kuvien sijottamine

Lähetetty: Huhti 09, 2017 21 : 51
Kirjoittaja vitsku
kone meni vaihtoon ja lightoom tuli asennettua uudelleen.
Aloin pohtiin missä olisi para paikka säilyttää tuotuja ja käsiteltyjä kuvia.
Onko verkkokovalevystä tähän hommaan? Vai meneekö takkuseksi
kotona on Zyxelin NSA325 hurisemassa jo.
Jossain youtube videossa joku kehu käyttävänsä dropboxia
Vai onko parasta vaan tuoda kuvat koneelle ja siirtää ne käsittelyn jäkkeen pois koneelta jos haluaa koneen tiloja säästellä.

Vitsku

Re: lightroom kuvien sijottamine

Lähetetty: Huhti 09, 2017 23 : 38
Kirjoittaja oh7lua2
Käyttömukavuuden, sujuvan digikäsittelytavan takia, kuvia ei kannata mielestäni siirtää pois PC:n ulottumattomista: mitä hyötyä on kuvista jossakin toisaalla, ellei niitä voida hyödyntää tehokkaasti. Tällä ei ole mitään tekemistä varmuuskopioinnin kanssa. Muutenkin oma työnkulku, work flow, kannattaa opetella sellaiseksi, että se tuottaa mahdollisimman lyhyessä ajassa mahdollisimman laadukkaan tuloksen niin, että yhtään kuvabittiä ei tuhoudu, kuvat ovat löydettävissä jälkeenpäin helposti, ja kamera muistikortteineen on työnkulun jälkeen mahdollisimman nopeasti valmiina uusiin kuviin. Työnkulun suunnitteluun, varmuuskopiointiin ja prosessin suunnitteluun kannattaa uhrata aikaa, sillä se säästää jatkossa hermoja, asiat tulee tehtyä kerralla oikein ja lopputulos on ammattimainen.

Mielestäni oikea paikka säilyttää digikuvia koti-PC:llä on HDD-kovalevy; ei SSD, ei NAS tai pilvipalvelut. Tällä kuvia sisältävällä kovalevyllä ei ole asennettu käyttöjärjestelmää, ohjelmistoja, puhumattakaan mistään peleistä tms.. Kovalevymuisti on nykyjään halpaa ja isonkin muistin saa muutamalla satasella. Lightroomin .lrcat-tiedosto voi sijaita mielestäni SSD-levyllä, mutta se on varmuuskopioitu HDD-levylle, NAS-asemalle ja/tai pilvivalveluihin – mieluummin fyysisesti eri paikkoihin. Kuvien varmuuskopiot, samoin kuin Lightroomin Icrat-tiedostokin, ovat siis varmuuskopioitu. Mikäli haluaa olla varma, NAS-asema on mallia Raid-joka lisää entisestään varmuutta ja vikasietoisuutta.

Itse suosin DNG-formaattia Lightroom-RAW-kuvien kanssa työskentelyssä, joka antaa paitsi tilansäästöä, nopeuttaa tekemistä. Kuvat ovat kovalevyllä omissa kansioissaan. Lightroom tekee kuvista tietokannan Ircat, joka on oletuksena käyttäjän kansiossa, ellei paikkaa ole muutettu (voi olla kuvakansiossa, eikä Windows käyttöjärjestelmän kanssa samassa kansiossa). Työskentelyn nopeuttamiseksi kuvakatalogi (.lrcat) kannattaa ehdottomasti pitää nopeimmalla levylläsi. Lightroomin esikatselukuvat ovat myös ehdottomia nopeaan kuvien löytymiseen.

Re: lightroom kuvien sijottamine

Lähetetty: Huhti 10, 2017 10 : 27
Kirjoittaja vitsku
Kiitoksia oh7lau2 kattavasta vastauksesta.
Ulkonen kovalevy on tosiaan järkihintaista. Lähinnä aattelin miten tuon voisi välttää jos/kun käyttää läppäriä. Tosin 95% kotona.

Voisitko vielä kertoa kuin 5vuotiaalle lcart-tiedoston tarkoituksen. Kun itse kuva se kumminkaan ymmärtääkseni ole.

Vanhalla koneella en ollu yhtään pohtinut näitä juttuja ja elin ku pellossa. :)

-Vitsku

Re: lightroom kuvien sijottamine

Lähetetty: Huhti 10, 2017 15 : 49
Kirjoittaja Kryptos
vitsku kirjoitti: Voisitko vielä kertoa kuin 5vuotiaalle lcart-tiedoston tarkoituksen. Kun itse kuva se kumminkaan ymmärtääkseni ole.
Tiedoston pääte on siis .lrcat, joka tulee sanoista Lightroom Catalogue. Voidaan sanoa, että se on monessa mielessä Lightroomin tärkein tiedosto, sillä se pitää sisällään kaiken tiedon valokuvistasi. Kun kehität kuvia Lightroomilla, Lightroom ei itse asiassa tee mitään muutoksia itse kuviin. Ne säilyvät aina koskemattomina. Kaikki säädöt, jotka teet tallentuvat parametritietona tuohon .lrcat tiedostoon, joita voi olla yksi tai useampia. Kun muokkaat kuvaa Lightroomissa, Lightroom laskee koko ajan eräänlaista esikatselukuvaa säädöistäsi, joka on se kuva jonka muokatessasi näet. Kun säädät jotakin, Lightroom laskee sen muutoksen vaikutuksen esikatselukuvaan. Sitä kuvaa ei vielä ole olemassa varsinaisena kuvatiedostona missään, ainoastaan parametritietona .lrcat tiedostossa.

Katalogi, kuten .lrcat tiedostoja kutsutaan, pitää sisällään mm. tiedot siitä, missä hakemistoissa kuvasi kovalevyllä sijaitsevat, kaikki kuviin Lightroomissa tehdyt säädöt, kuvien attribuutit ja metatiedot, ynnä muuta. Se on kriittisen tärkeä tiedosto ja siitä pitäisi aina pitää varmuuskopioita. Jos käy niin, että .lrcat tiedosto vaurioituu tai tuhoutuu, eikä sinulla ole siitä varmuuskopioita, menetät kaikki valokuuviisi tekemäsi säädöt. Valokuvat säilyvät, mutta säädöt eivät. Ainoastaan silloin, kun viet (Export) kuvan Lightroomista johonkin toiseen formaattiin, vaikka jpg:ksi webbikäyttöä varten, Lightroom luo uuden kuvatiedoston, johon se laskee kaikki tekemäsi säädöt. Alkuperäinen kuva edelleen säilyy ja syntyy uusi kuvatiedosto kaikkine muokkauksineen.

Katalogi on todella tärkeä tiedosto.

Re: lightroom kuvien sijottamine

Lähetetty: Huhti 10, 2017 18 : 35
Kirjoittaja vitsku
Kryptos kirjoitti:
vitsku kirjoitti: Voisitko vielä kertoa kuin 5vuotiaalle lcart-tiedoston tarkoituksen. Kun itse kuva se kumminkaan ymmärtääkseni ole.


Katalogi on todella tärkeä tiedosto.
Kiitoksia hyvästä selvityksestä.
Nyt ymmän tai uskon ymmärtäväni.

-Vitsku

Re: lightroom kuvien sijottamine

Lähetetty: Huhti 10, 2017 19 : 27
Kirjoittaja Lumikenkä
Oikeaa tietoa, mutta ymmärtääkseni nuo metatiedot ja säätötiedot voi ympätä kuvan mukaan erilliseksi tiedostoksi myös raw-kuvien kanssa. Jpg-kuviinhan se sisältyvät automaattisesti. Tuo lisätiedoston muodostaminen pitää asetuksista valita ja hidastaa hieman työnkulkua.

Re: lightroom kuvien sijottamine

Lähetetty: Huhti 10, 2017 19 : 53
Kirjoittaja oh7lua2
Tuo lisätiedoston muodostaminen pitää asetuksista valita ja hidastaa hieman työnkulkua.
Olet oikeassa. Kuvien säätötiedot sisältyvät Adobe DNG-tiedostoihin automatic. Lightroomissa pikanäppäin Ctrl+Alt+, (pilkku), avaa katalogi-asetukset > … ja Metadata-välilehti.

Lightroom tekee kuvien muutokset XMP-tiedostoihin, jolloin ne näkyvät mm. Adobe Camera Rawissa. Jos et käytetä muita ohjelmia on XMP-rasti turha hidaste tässä kohti. Samalla välilehdellä on myös EXIF tieto: mikäli osallistutaan esim. kuvakilpailuihin, ei kannata rastittaa EXIF-kohtaa kameran tuottaminen päiväys- ja kellonaikojen muuttamiseksi/manipuloimiseksi.

Selvennyksenä vielä, että itse en sisällytä säätöjä juuri tämän hidastelun takia, koska saan ne tarvittaessa komennolla Ctrl+S talletettua, mikäli niitä sattuisin kaipaamaan.

Re: lightroom kuvien sijottamine

Lähetetty: Huhti 10, 2017 19 : 54
Kirjoittaja Kryptos
Totta, XMP metadatan ja säädetyt parametrit saa myös tallennettua sidecar-tiedostoon, jos kytkee sen option päälle. Jos muuttaa raakakuvansa DNG-muotoisiksi, metadata tallentuu DNG:n sisälle, samoin JPG, TIFF ja PSD tiedostoissa.

Re: lightroom kuvien sijottamine

Lähetetty: Huhti 11, 2017 6 : 44
Kirjoittaja olli R
Muistuttaisin kuitenkin, että XMP-data kuvaan luodaan vasta exportissa. Lightroom luo aina sen lrcat-tiedostonkin. Jos sitä tuhoilee, niin käytännössä nuo arkistointiominaisuudet poistuvat.


Kuvien säilytykseen palatakseni. Ulkoinen kovalevy on ehkä näppärin varsinaisten kuvien säilytykseen, jos puhutaan läppäristä.

Itse käytän verkkolevyä. Vähemmän johtojen kanssa säätöä ja levyn voi pitää turvallisemmassa paikassa, mutta käyttö on hiukan hitaampaa. Eniten hidastuu import, mutta onneksi sen aikana voi mennä kahville. Nopea verkko on varsin olennainen tekijä.

Ja kannattaa huomata, että verkkolevyn käyttö ei anna suoraan mahdollisuutta käyttää samaa Lightroomia useasta eri koneesta. Kuvat kyllä näkyvät kaikkiin verkon koneisiin, mutta juuri tuo lrcat-tiedosto pitää olla paikallisella levyllä.

Re: lightroom kuvien sijottamine

Lähetetty: Huhti 11, 2017 10 : 53
Kirjoittaja Kryptos
Käytän Macbook Airia ja tallennan kuvat ulkoiselle USB-levylle, josta päivittäin teen ajastetusti Carbon Copy Clonerilla levykuvan (disk image) Synology DS415+ NAS-asemalle, joka on konfiguroitu Synology Hybrid Raid (SHR) yhden levyn redundanssilla. Kopioin saman disk imagen myös toiselle ulkoiselle USB-asemalle samalla kertaa. MBA varmistuu Time Capsulelle jatkuvasti ja lisäksi teen ajoittain Carbon Copy Clonerilla imagen koko MBA:sta. Katalogi pitäisi varmaankin laittaa varulta vielä iCloudiin tai vastaavaan.

Alkuperäiselle kysyjälle vielä katalogeista, niitä voi siis olla useitakin, varsinkin jos valokuvia on paljon. Lightroomissa on kuitenkin oikein hyvät työvälineet kuvien organisoimiseen, joten kuvien jakaminen eri katalogeihin ei ole välttämätöntä. Riippuu tarpeestasi. Minulla on käytössä pääsääntöisesti yksi katalogi per teran ulkoinen USB-levy. Kun levy täyttyy, otan käyttöön uuden, jolle luon uuden katalogin. Asiakasprojekteille luon kuitenkin aina uuden katalogin, mutta niitä ei ole toistaiseksi monta.

Kun kuvat on kertaalleen viety Lightroomiin (Import), niitä ei sen jälkeen tule siirrellä käyttöjärjestelmän ja sen tiedostonhallinnan puolella, vaan kaikki kuvien siirtämiset toisiin kansiohin, kuvien poistamiset ym. operaatiot tulee tehdä Lightroomin kirjaston hallintatyövälineillä. Muutoin Lightroomin kirjanpito siitä, mitä kuvia kirjastossa on ja missä ne sijaitsevat menee sekaisin ja edessä on ongelmia ja turhaa vaivaa. Kun pitää katalogista huolta (varmuuskopiot) ja hoitaa kuviin liittyvät järjestelyt Lightroomilla, ei käyttöjärjestelmän omalla tiedostonhallinnalla, niin kaikki menee todella joustavasti.

Re: lightroom kuvien sijottamine

Lähetetty: Touko 02, 2017 13 : 44
Kirjoittaja s.hakala
Tein sellaisen pdf-tiedoston tuonne Lightroom perusteiden kurssille, kun ei oikee porukka sisäistänyt tuota LR toimintaperiaatetta. (ei edes kaikki ne jotka ovat käyttäneet vuosia)

Netissä on jaossa tuo yhtenä iltana tekemäni versio, jossa on kirjoitusvirheitä vielä, mutta jos ei anna niiden häiritä niin voi kurkata.
https://sh.kuvat.fi/opetus/mika_lightroom_on.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;