Sivu 1/1

Kaitafilmin digitointi uusilla digikameroilla

Lähetetty: Kesä 13, 2017 23 : 29
Kirjoittaja jkari
Kopioin kaikki vanhat kaitafilmini (vuosilta 1959-1985) joskus v. 2004 JVC:n GRDL9800 minidv-kameralla, ja silloin oli tarkkaan säädettävä kameran valotusaika jotta välkkymistä ei tapahdu. Muistaakseni 1/50 oli oikea arvo.

Nyt kopioin 29 kelaa 8-millistä filmiä sekä Olympuksen uudella E-M10 MK II:lla että Sonyn HDR-CX115E videokameralla, ja yllätyksekseni ei valotusajalla ollutkaan enää vaikutusta välkkymiseen, sitä ei esiintynyt 1/25 - 1/100 valoitusajoilla juuri lainkaan. Tämän uuden kopioinnin tein projektorin kuvaa valkokankaalta kuvaten, vanhan kopioinnin ns. blackboxin avulla (projektori on sama, blackboxilla kuva projektorista mattalasille ja toiselta puolelta pintapeilin kautta kameralle).

Onko tässä välissä kameratekniikassa tai 'älykkyydessä' tapahtunut jokin radikaali muutos, jonka vaikutuksesta tuo filmiprojektorin 18 kuvaa/sek näytettävä filmi ei välky digikuvassa?

ihmettelee Juha

Re: Kaitafilmin digitointi uusilla digikameroilla

Lähetetty: Kesä 14, 2017 8 : 23
Kirjoittaja Pan
Aiempi välkkyminen johtui projektorin ja kameran kuvausnopeuksien eroista, esim 18 vs 25. Siis valotusajalla ei olisi pitänyt olla merkitystä muuhun kuin kopioidun kuvan valoisuuteen. Se vilkkuminen johtui siitä, että nopeuksien epäsynkissä tulee kuviin välillä kokonaan tai osittain mustia ruutuja. Ne varmaankin näkyisivät, jos katsot vanhoja kopioida ruutu kerrallaan (jos ne vilkkuvat). Nuo kaupalliset kopioijat sen sijaan käyttävät ruutu kerrallaan kopioivia laitteita eikä siiloin välkyntää tule.

Olisikos mahdollista, että uusien kameroiden prosessointitekniikka osaa jättää tallentamatta mustat ruudut? Tai sitten ne osaavat automaattisesti säätää kuvausnopeutta.

Re: Kaitafilmin digitointi uusilla digikameroilla

Lähetetty: Kesä 14, 2017 8 : 57
Kirjoittaja Rockford
Eka kysymys mikä tulee mieleen on se, montako kertaa sekunnissa 18 kuvaa sekunnissa näytettävä kaitafilmikuva käy mustana. Vastaus on varmaankin enemmän kuin 18, mutta onko se 36 vai vieläkin enemmän? Nykyaikaisissa kameroissa lienee lähes aina automaattisesti toimiva loisteputkien yms. keinovalojen välkkumisen poistoon tarkoitettu flicker cancellation. En tiedä onko mahdollista, että se pystyis vähentämään välkkymistä myös tässä tilanteessa, vaikka välkkymisen taajuus ei olisikaan ihan 50/60Hz.