Sivu 1/1
Kuvan taajuus? Vilkkuvat jarruvalot.
Lähetetty: Marras 12, 2014 22 : 18
Kirjoittaja Moska
Otsikko voi olla väärä, tai sitten ei.
Onko auton ledpolttimoissa jokin taajuus, jolla ne vilkkuu, vai onko kameran kennossa jokin taajuus, vai mistä on kyse kun valot pätkii?

Valotus on 10s ja vaikuttaa että kyse on enempikin suuresta kasata päälekkäisvalotuksia, kun valojuova ei ole yhtenäinen.
Lähetetty: Marras 12, 2014 22 : 32
Kirjoittaja Gamma
Valkoinen valo on kuitenkin yhtenäinen.
Lähetetty: Marras 12, 2014 22 : 35
Kirjoittaja Rockford
Ledit vilkkuu autossa. Huomaa sen joskus silmälläkin kun nopeasti heiluttaa päätä/silmiä. Videokameralla tai vaikka kännykän kameran etsinkuvalla tuota voi myös tutkailla.
Lähetetty: Marras 13, 2014 13 : 23
Kirjoittaja zone6
minkäs takia ne vilkkuvat? Autoissa kuitenkin on tasavirta.
Kotona vilkkuminen on odotetumpaa (ja siellähän vilkkumisen näkeekin joistain valonlähteistä)
Lähetetty: Marras 13, 2014 14 : 34
Kirjoittaja Moska
zone6 kirjoitti:minkäs takia ne vilkkuvat? Autoissa kuitenkin on tasavirta.
Kotona vilkkuminen on odotetumpaa (ja siellähän vilkkumisen näkeekin joistain valonlähteistä)
Sehän tässä juuri se jutun glue onkin, että miksi ne vilkkuisivat, mutta kun kuvaa katsoo, niin ei voi välttyä ajatukselta että ne vilkkuvat.
Nuo ohuet valojuovathan näyttävät myös vilkkuvan, mutta en sitten tiedä, ovatko ne heijastus noista mahdollisista led-valoista. hehkulamppu ei varmuudella vilku. Valkoinen valo ei näytä pätkivän, mutta jos kyse olisikin kameran ominaisuuksista, niin olisi mahdollista että noin kirkkaana ja voimakkaana niitä hienoisia pätkimisiä ei erottaisi - vaikka pätkisikin.
En tiedä ymmärtääkö joku mitä yritän selvittää. Pohjimmiltaan kysymys on kuitenkin yksinkertainen. Välkkyykö Led-valot, vai kameran kennon tallennus?
Lähetetty: Marras 13, 2014 14 : 38
Kirjoittaja Rockford
zone6 kirjoitti:minkäs takia ne vilkkuvat? Autoissa kuitenkin on tasavirta.
Google löysi useampikin keskusteluja joissa tuota ihmeteltiin. PWM-ohjausta kirkkauden säätöön ja parempaa maksimikirkkautta suhteessa lämmön tuottoon tarjottiin noissa yleisimmin syyksi.
Vilkkumisen näkee erityisen selvästi hidastetuilta videoilta. Esim tässä näyttäis että täydellä kirkkaudella (= jarruvalot) LED:it ei vilku, mutta himmeämpnä (= parkki) vilkkuu:
https://www.youtube.com/watch?v=Kb8tGX-HPQE#t=25m16s
Lähetetty: Marras 13, 2014 15 : 12
Kirjoittaja fireisland
Ja tähän on siis syy, että jarruledejä ajetaan DC:llä ja parkkiledejä jollain korkeahkon taajuden AC:llä.
Mutta tosiaan kameran kennosta ei johdu.
Lähetetty: Marras 14, 2014 16 : 11
Kirjoittaja thirvi
Jes. En ole HW-mies (saavat tarkentaa) mutta tätä samaa asiaa on niiden kanssa joskus sivuttu. Eli joidenkin ominaisuuksien vuoksi (väri, valotehon tarkkuus himmennettynä, hyötysuhde tms) lediä on edullisempaa himmentää pätkimällä sitä nopeasti, kun laskemalla jännitettä/virtaa. Eli jos samat ledit toimittavat takavalojen ja jarruvalojen virkaa, varmaan jarruvalot ovat täyskirkkaat ja takavalot himmennetään niistä pulssittamalla.
Eli asetan panokseni täältä ledeille enkä kameralle. Myös siitä syystä, että missään kamerassa en ole tuollaista pätkimistä koskaan nähnyt pitkällä valotuksella.
Jos vielä epäilyttää, niin kuvaa asian varmistamiseksi ensi kerran filmille kun näet tuo saman auton, niin saat mielenrauhan :-)
---
http://en.wikipedia.org/wiki/Light-emitting_diode
Dimming: LEDs can very easily be dimmed either by pulse-width modulation or lowering the forward current.[131] This pulse-width modulation is why LED lights viewed on camera, particularly headlights on cars, appear to be flashing or flickering. This is a type of stroboscopic effect.
http://www.eetimes.com/document.asp?doc_id=1281013
LEDs can be dimmed in two ways: analog and pulse-width modulation (PWM) dimming. Analog dimming changes LED light output by simply adjusting the DC current in the string, while PWM dimming achieves the same effect by varying the duty cycle of a constant current in the string to effectively change the average current in the string. Despite its attractive simplicity, analog dimming is inappropriate for many applications.
Analog dimming is inappropriate for many applications because it loses dimming accuracy by about 25 percent+ at only 10:1 brightness levels, and it skews the color of the LEDs. In contrast, PWM dimming can produce 3000:1 and higher dimming ratios (at 100Hz) without any significant loss of accuracy, and no change in LED color.
Lähetetty: Marras 14, 2014 16 : 38
Kirjoittaja thirvi
---
Lähetetty: Marras 14, 2014 16 : 39
Kirjoittaja DorianBlue
Sen takavalojen pätkimisen taajuden voisi kymmenkertaistaa, jos minulta kysytään. Mikään ei ole rasittavampaa kuin ajaa esim. Passatin takana pimeällä, jos siinä on ne 1. sukupolven ledivalot. Mulla vilkkuu silmissä niin, että meinaa tulla epileptinen kohtaus.
Lähetetty: Marras 14, 2014 17 : 30
Kirjoittaja Rockford
DorianBlue kirjoitti:Mikään ei ole rasittavampaa kuin ajaa esim. Passatin takana pimeällä, jos siinä on ne 1. sukupolven ledivalot. Mulla vilkkuu silmissä niin, että meinaa tulla epileptinen kohtaus.
Mikähän taajuus lie käytössä? Onko automerkeissä eroja? Ite en onneksi ole noin herkkä, mutta kyllä sen vilkkumisen silti välillä huomaa.
Lähetetty: Marras 15, 2014 17 : 39
Kirjoittaja boyracer
Se on varmaan lähinnä suunnittelijan valinnoista kiinni millä taajuudella ne vilkkuu.
Mitä korkeampi taajuus sitä tasaisemmalta se valo näyttää mutta samalla tehohäviä kasvaa kun aikayksikköä kohti tulee enemmän tilanmuutoksia päälle ja pois. Matalammalla taajuuedlla taas sitten alkaa sen pätkimisen huomata. Joistain keskimaastosta löytynee kompromissi.
Itse kokeilin ohjata kilowatin tehoita 12 V DC moottoria MOSFET:illä PWM tehonsäädöllä. Jos taajuus oli matala niin moottorista kuului korkeataajuista sirinää, jos taajuus oli taas korkea niin MOSFET kuumeni huomattavasti koska se vietti enemmän aikaa puolijohtavassa tilassa mutta sirinä kyllä katosi :)